Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Tulejki /zestaw naprawczy fotela

mkaminski100
21-01-2020, 22:25
Czy ktoś sprzedaje może tulejki do naprawy foteli w Mondeo MK4 i Smax do wersji z pełną regulacją?
Niestety moje już są wyrobione i chciałem je wymienić.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

Robert 68
22-01-2020, 07:09
Poszukaj w tym temacie https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=131747&highlight=fotel+kierowcy

mkaminski100
22-01-2020, 09:46
Wczoraj znalazłem ten temat i dodałem zapytanie ale nie wiem kto je jeszcze sprzedaje

Robert 68
22-01-2020, 10:03
kto je jeszcze sprzedaje

Wystarczy poszukać https://www.olx.pl/oferta/zestaw-naprawczy-tuleje-tulejki-fotela-ford-mondeo-mk4-s-max-list-8zl-CID5-IDeCHJb.html

mkaminski100
22-01-2020, 10:05
Wystarczy poszukać https://www.olx.pl/oferta/zestaw-naprawczy-tuleje-tulejki-fotela-ford-mondeo-mk4-s-max-list-8zl-CID5-IDeCHJb.htmlJa widzę jeden link do olx gdzie sprzedawca na razie nie ma towaru.

Robert 68
22-01-2020, 10:15
sprzedawca na razie nie ma towaru

To musisz poczekać aż będzie miał (dostawa niebawem, napisz wiadomość na OLX i będziesz dodany do kolejki oczekujących na tulejki) albo dorobić samemu. Wszystko masz w tym temacie https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=131747&highlight=fotel+kierowcy

mkaminski100
22-01-2020, 10:26
Ja nie mam możliwości zrobienia tych tulejek...I właśnie dlatego zadałem pytanie.

Robert 68
22-01-2020, 10:32
To pozostaje Ci czekać aż dotrą do sprzedającego.

Slawcio66
15-04-2020, 09:16
Witam. Posiadam na sprzedaż zestawy naprawcze fotela. Jak coś to proszę pisać.

Robert 68
15-04-2020, 13:41
To wrzuć ogłoszenie tutaj https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=190

mkaminski100
26-05-2020, 01:05
Uważajcie, bo tulejki które są w sprzedaży są źle wykonane i każdy kopiuje ten sam zły projekt.

Tulejki są za grube i za wąskie..

Oryginalnie czerwona tulejka jest zaciśniętą w otworze ramy fotela a śruba która przez nią przechodzi ma kołnierz (dystans) cieńszy niż grubość tulejki po to żeby po dokręceniu śruby do ramienia regulacji mogła się ono obracać razem z ramieniem w tulejce bez użycia siły.

Zasada jest taka sama jak górny uchwyt pasa - śruba jest dokręcona do słupka ale uchwyt się luźno obraca.

Ponieważ dorobione tulejki są za grube to są ściskane między śruba a ramieniem, więc kiedy ramię się obraca to robi to razem z tulejka.

Do tego tulejka jest za wąska więc śruba nawet w nią nie wchodzi. Wg sprzedawcy należy śrubę wcisnąć, więc śruba jest wprasowana w tulejkę, czyli tym bardziej śruba rusza się z tulejka.

Wg sprzedawcy takie było założenie, ale wg mnie po prostu było źle zmierzone.

Dlaczego? Dlatego że twarda śruba wyrabia po pewnym czasie twarda ale cieniutką czerwoną tulejkę a potem miękka stal ramy fotela.

Założenie powinno być takie że twarda śruba powinna pracować w twardej stalowej tulejce a przy tym rozwiązaniu twarda tulejka dalej wyrabia miękka stal ramy fotela a trzeba pamiętać że otwór już trzeba powiększyć do 16mm więc jeśli bardziej się wyrobi to już kolejnej opcji nie ma.

Tulejki powinny mieć średnicę wewnętrzna otworu około 14.1mm, a te które kupiłem miały 13.8.

Warto, jeśli możecie zmierzyć śruby, bo jest minimalna różnica w ich średnicy.

Grubość tulejki powinna mieć max 3.5mm a moja miała chyba 3.8mm.

Można to osiągnąć przez zrobienie cieńszego kołnierza, np 0.5mm zamiast 1mm.

Ponieważ grubość ramy jest minimalnie różna to można po wciśnięciu tulejek spróbować skręcić ramię i ruszyć. Jeśli jest opór to można wyszlifować ramę z tulejka od środka aż ramię będzie się lekko ruszało.

koszka
26-05-2020, 05:12
ja mam załozone tulejkiod kolegi Biały zdaje sie . minęły ponad dwa lata i wszystko gra. Także nie wiem jaki jest problem. Problem jest generalnie z fordem bo za takie pieniadze to faktycznie badziew z tymi fotelami.

mkaminski100
26-05-2020, 08:17
Weź tylko pod uwagę że każdy używa fotela inaczej (częstotliwość regulacji, wsiadania, wiercenia się oraz sama waga kierowcy), a widać ewidentnie że ktoś popełnił mały błąd, bo wystarczy drobna modyfikacja i u mnie twarda śruba obraca się bez oporu w twardej tulei, więc nic nie będzie wyrabiało miękkiej ramy fotela

Zresztą sprzedawcy chwalą się że ich tulejki są w twardego materiału co jest bezsensowne jeśli miałyby obracać się w miękkiej stali, więc ewidentnie jest błąd.

No i fakt że tulejek czerwonych jest 6 dużych i 3 małe w fotelu, a każdy powiela schemat 4+1.
Jak już rozbierać fotel to warto zrobić wszystkie, więc ja bym wolał cały zestaw.

koszka
26-05-2020, 09:36
Lekki nie jestem 110 kg zywej wagi. Wsiadam i wysiadam tez dosyc czesto.. A po co co chwilw regulowac fotel . Ustawiasz i jezdzisz a jak ktos chce jezdzic to niech sie dostosuje do tego ustawienia�� co jest. Moja zona mi nie kaze przestawiac fotela w swoim mondeo.. a imzawsze lepsze 4 tulejki dorobione niz badziewne 6 rozwalonych z forda. U mnie w wershi ghia drugi fotel pasazera mam regulowany podnoszenie na dźwignię i tam sie nic nie dzieje pomimo doscvczastych regulacji. Tak naprawdę to fotel kierowcy wystarczy zjakby mial tez taka regulacje .
A od kogo kupowales tulejki?

mkaminski100
26-05-2020, 09:52
Czy to znaczy że warto używać czegoś co jest źle zaprojektowane, jeśli mała modyfikacja pozwala na poprawne działanie? Ja właśnie po to mam fotele z pamięcia, zresztą patrząc na punktowe wyrabianie się tulejek, głównie tylnych to raczej nie wyrabia się od regulacji, a nacisku.

No i jeśli to tak dobrze działa to jak wyrobiły się otwory w twoim fotelu?

Śruba która wyrabia "jajko" w ramie ma średnicę 14mm średnicy, tulejka 16mm.

Śruba przez wiele lat pracuje w twardej czerwonej tulejce zanim ją wytrze i zacznie wycierać fotel. Dorabiane źle tulejki wycierają ramę od dnia ich wciśnięcia.

A to tylko dlatego że tulejka jest o 0.5mm za gruba i otwór jest o 0.2 mm za mały

koszka
26-05-2020, 10:44
Czy to znaczy że warto używać czegoś co jest źle zaprojektowane, jeśli mała modyfikacja pozwala na poprawne działanie? Ja właśnie po to mam fotele z pamięcia, zresztą patrząc na punktowe wyrabianie się tulejek, głównie tylnych to raczej nie wyrabia się od regulacji, a nacisku.

No i jeśli to tak dobrze działa to jak wyrobiły się otwory w twoim fotelu?

Śruba która wyrabia "jajko" w ramie ma średnicę 14mm średnicy, tulejka 16mm.

Śruba przez wiele lat pracuje w twardej czerwonej tulejce zanim ją wytrze i zacznie wycierać fotel. Dorabiane źle tulejki wycierają ramę od dnia ich wciśnięcia.

A to tylko dlatego że tulejka jest o 0.5mm za gruba i otwór jest o 0.2 mm za mały

Od kogo kupiles te zle tulejki?

mkaminski100
26-05-2020, 10:47
Od tego kto twierdzi że je pierwszy wykonał i wszyscy kopiują jego projekt.
Wymiary które krążą po necie zdają się potwierdzać ta wersję, jak widać na załączonym zdjęciu z netu (nie moje)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200526/501bd973115fdee89949e9870f4a9ec5.jpg

koszka
26-05-2020, 11:48
Nie twierdzę że wymiary tulejek sa zle czy dobre u mnie sprawuja sie dobrze i pieprzony fotel przestal sie bujac i skrzypiec. Poza tym oprocz ciebie chyba nikt nie zglaszal jakichs nieprawidlowosci co do wykonania tychze tulejek i ich dzialania. Z fordem to trzeba jednak troche wyluzowac bo mozna zwariowac. Tak na prawde to jakbym wiedzial ze ma tyle niedorobek i wad to bym nigdy nie kupił.

mkaminski100
26-05-2020, 12:09
Właśnie wiem, że tylko ja zgłosiłem problem, bo ludzie dostają instrukcje i je wykonują, bo przecież nie każdy może i chce się na wszystkim znać.
Każdy ufa w to co ktoś znający się lepiej zrobił, pewnie dlatego.
Według mnie tp co załączyłem to jest lepszy projekt i każdy niech zdecyduje co woli.
Można wcisnąć wtedy łatwiej śruba tulejkę tylko że ja ją wbiłem trochę dalej nasadka.
Warto też zmierzyć śruby bo niektóre miały średnicę równo 14mm, część 14.1mm. Można zrobić tulejkę 14.0mm i liznąć śrubę żeby weszła jak ktoś ma tokarkę.
Niestety samych śrub nie udało mi się znaleźć w katalogu Forda, bo najlepiej byłoby robic tulejki ze śrubami.

Jestem tylko zawiedziony że sprzedawca z olx zamiast się zainteresować w czym tkwi problem zbagatelizował go, a mnie to kosztowało czas i pieniądze.

Zgadzam się że nie trzeba się przejmować ale właśnie dlatego zdałem się na kogoś kto miał się znać i kupiłem od niego produkt który miał pasować zamiast robić sam. Skończyło się na płaceniu dwa razy i robieniu samemu.
No cóż, przyjemniej działa.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200526/d9ea0e8177087d66c54e53631b124c94.jpg

koszka
26-05-2020, 12:31
Choc ja ci powiem ze u mnie sruby weszly bez problemu lekko a blache w fotelu lekko rozwiercalem rozwiertakiem.

mkaminski100
26-05-2020, 12:51
Może miałeś od kogoś kto się postarał.
A pamiętasz czy ramię luźno można było obrócić po skręceniu?

koszka
26-05-2020, 13:01
Nie pamietam boto bylo dosyć dawno.

Tomi1000
26-05-2020, 16:30
Ja dorzucę swoje spostrzeżenia.
Tulejki nabyłem pod koniec lutego od kolego Biały a za fotel zabrałem się ze 2 tyg temu.
Lekko nie było. Wymieniłem 2 tylne i tulejkę od wysokości. Przednich nie robiłem bo chciałem jeszcze mieć fotel bo takie miałem nerwy jak to montowałem że mało brakowało i fotel by spłonął.
Tulejki duże jeżeli chodzi o rozmiary zewnętrzne są ok. Rozwiercenie zwykłym rozwiertakiem do 16mm i tulejka ładnie wchodzi. Wnętrze tulejki to 14mm a kołnierz śruby 14,2mm. Wykręciłem wszystkie te śruby żeby sprawdzić wymiar i każda jest trochę grubsza niż otwór. Ja pilnikiem lekko zeszlifowałem rant śruby i powstał lekko stożek dzięki któremu szło je na bardzo ciasno wkręcić.
To co jednak przeszedłem z tulejką regulacji wysokości to moje.... Tam nawet nie mierzyłem ale za chu... nie chciało to się skręcić.
Fotel położyłem bokiem, nogą oparłem się na ramieniu i je dociskałem a dodatkowo całym własnym ciężarem dociskałem śrubę żeby weszła w tuleję i złapał gwint. Docelowo się udało ale ile gwary szewskiej leciało przy tej robocie wiedzą wszyscy sąsiedzi. Masakra.
Wszystkie wymienione tulejki zalałem białym smarem ale i tak śruba w tulejce jest na ciasno i tulejka pracuje nie tam gdzie powinna.
Ja jeszcze pokombinuję z twardym teflonem albo innym tworzywem zamiast tych metalowych tulejek ale na razie nie mam ochoty oglądać tego fotela poza samochodem....

mkaminski100
29-05-2020, 09:19
Tu jest link do filmu z tulejkami jakie kupiłem (poprawka do filmu - oryginalne, czerwone tulejki są z twardej stali, nie z aluminium jak powiedziałem na filmie)
https://youtu.be/aPdQBM4-2U4
.
.
A tutaj już to samo, minimalnie zmodyfikowane
https://youtu.be/21zQhw3gPyw

Tomek 07
01-06-2020, 07:32
To gdzie kupię dobrze wykonane tulejki

mkaminski100
01-06-2020, 07:34
To gdzie kupię dobrze wykonane tulejkiMusisz się pytać o wymiary każdego sprzedawcy, albo dać komuś kto ma tokarkę, żeby zrobił.
Ja kupowałem na olx. Allegro to chyba ta sama osoba, więc będziesz miał za małe. Po wielu wymianach informacji odpuściłem sobie, bo sprzedawca nadal uważa że takie było założenie.

Inne firmy nawet nie podpisały, więc myślę że też bezmyślnie skopiowały gotowca.

draker90
13-08-2021, 11:03
Jak panie kolego oceniasz tulejki po czasie ? Fotel sztywny?