Zobacz pełną wersję : Zwiększenie mocy silnika
rafsli_rs 20-09-2007, 12:58 Mam Focus-a '99 z silnikiem benzynowym 1,8 Ztec. Chciałbym zwiększyć moc silnika. Z informacji jakie zebrałem można wstawić dolot powietrza ze stożkowym filtrem, wiąże się to zyskiem ok. 5, 6 KM. Można też pozbyć się katalizatora a to kolejne 5, 6 KM. Czy ktoś dokonywał tego typu operacji i z jakim skutkiem.
Pozdrawiam
Wycięcie katalizatora = brak następnego przeglądu. No chyba, że gdzieś bez badań wbijają stempelki. Zawsze mili panowie w niebieskim radiowozie mogą zrobić badanie i wtedy zabiorą dowód rejestracyjny.
Stożek trzeba umieć zainstalować. Nie wystarczy założyć go na rurę dolotową.
panowie zyjemy w kraju w którym brak katalizatora nie równa się z nie załatwieniem przeglądu :fcp2 !!!!stożek i brak kata napewno zwiększy moc ale jesteś przygotowany na 11l/100km???zastanów sie!
wywalałem katalizator, oprócz zwiekszonego spalania i zmniejszeniu mocy, nic wiecej sie nie działo(badanie na hamowni), aha zapomniałem ze był jeszcze smród nie spalonego paliwa jak wysiadałem z auta. wstawienie kata sprawe załatwiło. wzrosła moc i moment, spaliny w super normie, nic nie smierdzi.
Mozesz zaczac od stozka ale dedykowanego aby wszystko bylo jak trzeba (tzn KIT do danego modelu auta i silnika), mozesz tez zamontowac sportowy wklad w miejsce seryjnego = zero przebobek, wyciecie kata odradzam, ewentualnie mozesz wstawic jakis sportowy. Jesli jezdzisz na benie mozesz pokombinowac z regulatorem cisnienia paliwa (sam nad tym mysle) do tego swiece Ngk v-line 25 jesli dobrze pamietam.
rafsli_rs 21-09-2007, 21:21 Przyznam że jestem zaskoczony. Z informacji które do tej pory zebrałem, takie zmiany jak wyżucenie katalizatora oraz dolot nie powinny zmienić spalania, obecna średnia oscyluje w granicach 8 l Pb. Wiec jeśli to ma być teraz 11 l to raczej bez sensu. To tyle moge uzyskaś przez chip-owanie, wiekszą moc kosztem zurzycia, a ingerencja miejsza, chyba że się myle. Choć w obu przypadkach skutek na szczęście odwracalny.
Ile to już było napisane na ten temat na tym forum. Ingerencja w układ dolot/wydech to zegarmistrzowska robota, musi być zachowana równowaga między jednym a drugim, podasz za dużo powietrza do komory spalania i wydech nie wyciągnie spalin, zrobisz na odwrót będziesz miał za słabe sprężanie. Domowym sposobem w najlepszym wypadku nie stracisz mocy. Też byłem taki spryciarz, tu mi kumpel zrobi, tam się puknie stuknie i będzie rakieta za 1k PLN, koniec końców wpieprzyłem w to prawie 4k PLN, zyskałem nędzne 16KM. Czuć pod nogą, ale z perspektywy uważam że nie było warto. Rezon jest ładnie zrobiony, fajny basowy pomruk, ale przy szybszej jeździe na trasie łeb boli po godzinie.
rafsli_rs 25-09-2007, 09:02 555 a możesz podać więcej szczegółów o tej operacji ?
kolektor na zamówienie, strumienica dolotowa, wydechowa, sportowa wkładka filtra, rezon. wszystko odpowiednio długie i gładkie, zrobione przez fachowca, nie moja liga, nie znam się, jestem goopi. Wiem że forum jest od tego żeby nie płacić fachowcom ale jeśli nie wiesz dokładnie co robisz to lepiej zapłać.
Z tego miejsca przyznaję rację Gregowi i chyba należą się mu również podziękowania. Chciałem zrobić wszystko "domowym" sposobem, ****o bym zyskał, stracił pieniądze a potem i tak wydał tyle co wydałem żeby to wszystko uzdatnić do wspópracy. Mówię dokładnie o tym (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=31962&highlight=wk%B3adka+filtra) temacie. Dzięki Greg
rafsli_rs 25-09-2007, 11:40 OK, odwiedze profesjonalny warsztat. Jesli okaże się to za drogie to przynajmniej bede bgatszy o kolejne doswiadzenie.
Dzieki Pozdrawiam
Witam
A z tym chipem to w focusie 1,6 benzyna da sie zrobić ? Ile to daje mocy i ile po kieszeni ?
rafsli_rs 25-09-2007, 13:40 Na Allegro są takie rzeczy dostępne za niewielką cenę. Podobno wiąże się to ze wzrostem mocy ale wprost proporcjonalnie do zużycia paliwa.
Jak widać z powyższej polemiki te tanie sposoby i przeróbki garażowe są często mało skuteczne, a wizyta w profesjonalnym warsztacie to spory wydatek.
Ale nie robiłem tego może ktoś ma już takie doświadczenia.
Ja będę zbierał dalsze info. a na razie odpuszczam.
Witam
A z tym chipem to w focusie 1,6 benzyna da sie zrobić ? Ile to daje mocy i ile po kieszeni ?
Ustawienie komputera na zasilanie paliwem 98 oktanów w moim przypadku dało wzrost mocy o szalone 3KM i wzrost spalania o jakieś 0,5l/100km
[ Dodano: 2007-09-25, 20:39 ]
Na Allegro są takie rzeczy dostępne za niewielką cenę. Podobno wiąże się to ze wzrostem mocy ale wprost proporcjonalnie do zużycia paliwa.
W temacie do którego link podałem wyżej Greg bardzo subtelnie odradził mi strumienice z allegro, pewnie też miał rację :D
frompoland 21-11-2007, 16:41 Slawko, :fcp20 CZESC - JESTEM NOWY W CLUBIE FORD
- ZALOGOWALEM SIE BO MUSZE SIE PRZYZNAC ZE MAM PROBLEM Z 1.4 FOCUSEM 2000R
MIESZKAM W IRLANDII I TU JEST COS TAKIEGO JAK NCT - ODPOWIEDNIK NASZEGO PRZEGLADU - W TYM DZIWNYM KRAJU ROBIONE JEST TO CO 2LATA
- I WSZYSTKO BYLO BY SUPER GDYBY NIE TO ZE NIE PRZESZEDL MI BADANIA CO- SPALIN
CO MOZESZ PORADZIC W TYM TEMACIE - NIE CHCE WYMIENIAC KATALIZATORA - ANI LAMBDY - BO TYLKO TAKIE PORADY SłYSZE
CZY WLANIE DO BAKU BENZYNY EKSTRAKCYJNEJ POMOZE - PRZEJDZIE PRZEGLAD??
kolego skoro jestes nowy to zapoznaj sie z regulaminem forum :) podpowiem Ci jedna rzecz nie piszemy postow z wlaczonym CAPS LOOKiem ;) aha no i do clubu nie nalezysz bo trzeba oplacic skladke ;) zapisales sie tylko na forum ford club polska :)
Malinabend 21-11-2007, 18:44 Na Allegro są takie rzeczy dostępne za niewielką cenę. Podobno wiąże się to ze wzrostem mocy ale wprost proporcjonalnie do zużycia paliwa.
Jak widać z powyższej polemiki te tanie sposoby i przeróbki garażowe są często mało skuteczne, a wizyta w profesjonalnym warsztacie to spory wydatek.
Ale nie robiłem tego może ktoś ma już takie doświadczenia.
Ja będę zbierał dalsze info. a na razie odpuszczam. te pierdoły to szkoda kasy kup se cos powyzej 2,0 i bedie git + turbinke a te ok5 koni to działa na twoj mozg albo na wsk 125ccm a nie na auto :fcp18
Wspominaliście koledzy wczesniej o wycięciu kata a jak to się ma do danych które ida do kompa z drugiej sondy lambda która jest za katem?? Z tego co mi juz mówiono wyciecie kata może spowodować wzrost zużycia (co nie oznacza że spowoduje - może) i "pływanie" silnika w związku z błędnymi danymi spływającymi do kompa?? jesli cos wiecie na ten temat to proszę o info bo padł mi katalizator i jeśli można go wyciąć to jest to tańsze niż montaż zamiennika u tłumikarza (śpiewają mi 700-100 zł)
[ Dodano: 21-11-2007, 19:58 ]
Zakładam że w innych wersjach benzynowych też jest druga sonda lambda, przyznam szczerze nie orientuję się :fcp6
Malinabend 21-11-2007, 19:32 takis madry wynik twoich postow na moje i nie wiesz? jak masz sade za katem toi normalka ze jak wywalisz kata to moze komp swirowac :fcp15 :fcp15 :fcp15 :fcp15
przemal00 22-11-2007, 07:26 o czym gadka? focusy mają sondy za katalizatorem dlatego po wyrzuceniu katalizatora oraz sondy potrzebny by był symulator sondy. Spotkałem się z takimi gadżetami do f.mustang na stronach USA w Polsce takich rzeczy nie widziałem.
Pozdro
Malinabend 23-11-2007, 23:21 jak wiesz to co sie pytasz :fcp15
|
|