Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Jaki Bagażnik dachowy - jaka długość belek
Witam.
W starym S-max mam belki wing bar 135cm. Do nowego bez relingów dachowych producent proponuje 150cm. Z relingami 127cm. Czy ktoś ma bagaznik thule w nowym S-max i może podesłać zdjęcia jak to wygląda? Czy 150cm nie będzie wyglądać śmiesznie? 135cm ktoś próbował założyć?
Czy nikt nie stosuje bagaznika dachowego?
Mam belki cruz airo 133 cm.
Są szerokości dachu, nikt nie walnie się o nie w głowę.
Belki 150 cm będą wystawać, ale zmieści się 5 rowerów.
stahoo77 24-02-2020, 11:29 Miałem Wingbary 150 cm, ale moim zdaniem za bardzo wystawały. Zamieniłem na 135 cm i teraz pasują idealnie. Przód jest na styk, tył ma parę cm zapasu. Też jesteś z Gliwic to podjedź zobaczyć. Nie wyślę zdjęć bo w tej chwili mam zdemontowany bagażnik.
Czy ktoś z Was używa uchwytu Thule Indoor lub podobnego do przewozu rowerów wewnątrz samochodu? Rzadko mam potrzebę przewiezienia rowerów samochodem i dlatego dachowy bagażnik rowerowy u mnie raczej nie ma sensu ekonomicznego.
Ja poprostu składam dwa fotele drugiego rzędu i MTB mi się mieści bez problemu położony bokiem.
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Tak właśnie, dwa fotele na płasko i rower wchodzi tyłem również na płasko bez zdejmowania kół i przekręcania kierownicy.
Koła nie dotykają tapicerki drzwi, ale te można zabezpieczyć przecież.
Raz udało mi się, zachowując 3 miejsca siedzące, zmieścić rower MTB z kołami 26', rower miejski z kołami 28' i rower MTB z kołami 20'.
Wszystko bez zdejmowania kół. Mega pojemny to pojazd.
Dodam jeszcze, że mam 3ci rząd siedzeń, więc płytszy bagażnik.
szmelcmax 22-05-2020, 23:44 Raz udało mi się, zachowując 3 miejsca siedzące, Potwierdzam. Miejski duży rower tak przewiozłem. Nic w nim nie przestawiając czy odkręcając. A ostatnio sporą kanapę. Ale ta już bez rozbiórki nie weszła. Opinia w stylu: "jak tu luźno i dużo miejsca choć z zewnątrz wcale na to nie wygląda"- była już kilkukrotnie mi wygłoszona.
krolikPL 20-08-2020, 15:11 Hej
Czy ktoś zakładał może no nowego S-Max belki dachowe Thule Evo Clamp 710500 (normalny dach - punkty montażowe na górze wnęki drzwi) z belką WingBar 130 (pierwszy WingBar od poprzedniego S-Max)?
Czy jest ktoś z okolic Łodzi z Thule Evo Clamp 710500 + WingBar 150 do kogo mogę podjechać i zobaczyć?
Witam,
w końcu robi się pogoda czas pomyśleć o wyjazdach z rowerami.
W mk1 miałem hak i platformę na 4 rowery, w mk2 nie mam niestety haka a przez wymagania leasingu musiałbym go założyć w ASO (2.8k). Tak więc chyba zdecyduje się na rowery na dachu.
Mam relingi więc pozostaje kupno belek i uchwytów na rower.
Co polecacie? Czy belki muszą być dedykowane do fabrycznych relingów w mk2?
W tym momencie na dachu będą 3 rowery ale pewnie za rok dołączy 4.
pozdro
Ebon
Nie co bym się znał ale w żadnym aucie nie miałem dedykowanych ot takie co beda pasować. Oryginały na 100% lepiej pasują ale.. nie zaprzątam sobie głowy bagażnikiem dachowym bo z powodu wzrostu:lol: i tak nie dam rady założyć rowerów a na zydelku nie będę stawał.
Wejdź na stronę Thule i znajdź pasujący model. Belki najlepiej płaskie o profilu skrzydła samolotu - mniej hałasują.
Co do wyższości "oryginalnych" nie potwierdzam tego w przypadku sygnowanego jako fordowski bagażnika do S-maxa mk2 bez relingów (producentem jest Thule).
Prostokątne belki, bardzo delikatne i mało stabilne - belki mocno uginają się pod ciężarem rowerów. Przez panoramiczny dach wygląda to czasami zatrważająco. Uchwyty na rowery Thule Proride 591.
W poprzednim S-maxie na tych samych uchwytach Proride 591 bujania nie było (belki Thule Windbar z adapterem mocowanym do dachu).
Belki najlepiej płaskie o profilu skrzydła samolotu - mniej hałasują.
Przy hałasie, jaki generują rowery na dachu szum belek nie ma znaczenia :)
Jak założę bagażnik na dach to więcej jeżdżę z pustym bagażnikiem niż z rowerami i wtedy szum belek ma znaczenie.
Miałem Wingbary 150 cm, ale moim zdaniem za bardzo wystawały. Zamieniłem na 135 cm i teraz pasują idealnie. Przód jest na styk, tył ma parę cm zapasu. Też jesteś z Gliwic to podjedź zobaczyć. Nie wyślę zdjęć bo w tej chwili mam zdemontowany bagażnik.
Cześć,
Planuję zakup mk2 z panoramą.
Czy ktoś zakładał belki thule o długości mniejszej niż w konfiguratorze wskazuje thule (150cm) w aucie bez relingów dachowych (a więc mocowanie na łapy )?
Mam z mk1 belki o długości 135cm (wingbar) i zastanawiam się czy podejdą. Oczywiście stopy nowe, ale kwestia belek mnie interesuje
Ja jestem zwolennikiem, że lepiej mieć więcej niż mniej i tym oto sposobem belki, które kupiłem do Nissana Qashqai po zmianie stóp pasowały też na Toyotę Rav4. Gdybym je zdążył zdjąć to by pewnie pasowały też na S-maxa... Więc, zamówiłem dzisiaj belki 135 cm. Zobaczymy jak będzie wyglądało.
Zobaczymy jak będzie wyglądało.
*
Zależy jakie stopy, z 7106 belka 135cm może wcale nie wyglądać.... może się okazać że będzie przednią odrobinę za krótka.
Kolega stachoo77 ma starsze stopy (chyba 7105) i mają inną konstrukcję mocowania i 135cm jakoś pasuje.
No właśnie Thule Evo Flush Rail 7106, wg konfiguratora Thule do zintegrowanych relingów wystarczyła by 127cm więc założyłem że 135cm będzie bardziej pasowała. No nic. Okaże się dzisiaj.
135cm będzie bardziej pasowała.
Dolne szyny belek, gdzie mocuje się łapy mogą mieć za szeroki rozstaw.
Nie napisałeś wcześniej że masz relingi...
Dolne szyny belek, gdzie mocuje się łapy mogą mieć za szeroki rozstaw.
Nie napisałeś wcześniej że masz relingi...
Jak sa relingi, to i wingbary 127cm podejdą, więc 135cm tym bardziej.
Mnie interesuje czy 135 podejdzie do auta bez relingów (panorama) - wyżej kolega stachu pisał że mu chyba podeszły, ale słuch po nim zaginął i już tu nie odpowiada :)
Jak sa relingi, to i wingbary 127cm podejdą, więc 135cm tym bardziej
Kolega widział kiedyś z bliska belki Thule, ich budowę i montaż łap? Od spodu jest szczelina w którą się wsuwa łapę. Szczelina jest tylko na ograniczonym odcinku. Nie da rady zamontować szerokich belek na wąskim dachu, gdyż nie będzie możliwości ustawienia łap na belce. Nie twierdzę że 135cm na 100% nie podejdą, ale twierdzenie że 135 będą pasować skoro 127 pasuje jest błędne.
Kolega widział kiedyś z bliska belki Thule, ich budowę i montaż łap? Od spodu jest szczelina w którą się wsuwa łapę. Szczelina jest tylko na ograniczonym odcinku. Nie da rady zamontować szerokich belek na wąskim dachu, gdyż nie będzie możliwości ustawienia łap na belce. Nie twierdzę że 135cm na 100% nie podejdą, ale twierdzenie że 135 będą pasować skoro 127 pasuje jest błędne.
Tak się składa że mam wingbary 135 w mk1, sprawdzałem i wiem że raczej podejdzie w przypadku relingow bo szczelina o której piszesz jest jeszcze sporo poniżej 127cm (rozstaw). Mnie natomiast jak już tu pisałem interesuje sytuacja w aucie bez relingów.
Belki 150 cm będą wystawać, ale zmieści się 5 rowerów.
a jak z nośnością dachu?
a jak z nośnością dachu?
75 kg (a z panoramą tylko 60 kg).
no to nijak nie starcza na 5 rowerów :(
jak dobrze liczyć to te 75kg nie starcza nawet na 4 rowery, szczególnie jeśli chodzi o takie 'niewyczynowe' (cięższe) rowery, nie wspominając o e-bike
stahoo77 21-10-2021, 12:33 Jak sa relingi, to i wingbary 127cm podejdą, więc 135cm tym bardziej.
Mnie interesuje czy 135 podejdzie do auta bez relingów (panorama) - wyżej kolega stachu pisał że mu chyba podeszły, ale słuch po nim zaginął i już tu nie odpowiada :)
Wróciłem z zaświatów i ponownie potwierdzam:) Auto bez relingów i z panoramą. 135 pasuje.
Dodaj że z.lapami 7105, 7106 nie jest oczywiste czy będzie pasowało... Łapy są niższe i mocowanie będzie wymagało troszkę szerszej belki....
Wróciłem z zaświatów i ponownie potwierdzam:) Auto bez relingów i z panoramą. 135 pasuje.
Dzięki. Możesz napisać dokładnie jkaoe masz łapy do tych belek?
Bump: Wróciłem z zaświatów i ponownie potwierdzam:) Auto bez relingów i z panoramą. 135 pasuje.
Dzięki. Możesz napisać dokładnie jkaoe masz łapy do tych belek?
Przeleżały swoje i w końcu się udało…
Dziś na dachu wylądował bagażnik dachowy.
Wybór padł na zestaw Thule
THULE zestaw dopasowujący KIT 186018
Thule Evo Flush Rail 7106
THULE Belki WingBar Evo Black 135 cm 71142
Miałem poprzednio wingbary ale pojechały razem z autem więc musiałem kupić nowe belki no i to co zrobili z tą dzieloną uszczelką w Evo to naprawdę jest super ;) nie trzeba kombinować z docinaniem uszczelek.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220217/884fd33ac99deb1f4fc0d33ee4672502.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220217/77b6126298fb87a2e67388b3e2ff2330.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220216/43a84ba1686f3f88eda734c0c11d3996.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220217/b3ac713892e2d2242e70559ee9f7e7fd.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220217/3f10a2a1560a9814a6c74894534e9004.jpg
Czy MkII z boxem na dachu przekracza 2m wysokości ? Chodzi o poruszanie się po przeciętnym garażu podziemnym...
Czy MkII z boxem na dachu przekracza 2m wysokości ?
Aby zmieścić się w 200 cm trzeba by wyjątkowo niskiego boxu np. INNO SHADOW 15 albo Inter Pack Skugga L 660
Większość boxów ma min. 35 cm wysokości i trzeba liczyć się z problemami z wjazdem do garaży podziemnych.
krzys125 21-02-2022, 07:50 Panowie. Coś ktoś powie na temat tych belek do auta bez relingów?
https://www.amazon.pl/Aluminiowy-baga%C5%BCnik-Original-kompatybilny-5-drzwiowy/dp/B01M9JODA9/ref=mp_s_a_1_3?crid=2RBHR8RPFFZ52&keywords=1853232&qid=1645313378&sprefix=1853232%2Caps%2C118&sr=8-3
Chciałem napisać, że za podobną cenę masz oryginał Forda (od Thule): sprawdziłem aktualne ceny i mnie nieco zmroziło. 200 zł drożej niż 3 lata temu gdy kupowałem swoje.
https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-13818-BAGAZNIK-DACHOWY-S-MAX-2015-BEZ-RELINGOW-DACHOWYCH-_-1853232-_-AMEM2J-R46002-AA-_-GTU_07.html
Ten o który pytasz wygląda przyzwoicie - konstrukcja podobna do bardzo solidnych belek, które kupiłem kiedyś w Lidlu do Focusa za jakąś śmieszną kwotę.
Jakbyś zastanawiał się nad oryginalnym bagażnikiem 1853232 to ja jestem rozczarowany swoim. Bagażnik (głównie belki) nie utrzymują sztywności - rowery w uchwytach Thule Proride 591 mocno kołyszą się na boki (uginają się belki).
Możliwe, że to kwestia szklanego dachu - mam porównanie tylko do S-maxa mk1 z relingami. Te same rowery, w tych samych uchwytach i na oryginalnych belkach Forda praktycznie nie łapały bocznego bujania.
Witam,
czy ktoś z użytkowników S-max 2020 z panoramą mógłby podać pasujący zestaw KIT + Stopa + Belki z oferty Thule pod BOXa?
A nie lepiej kupić oryginały od Forda? Kupiłem używki za 500 zł [emoji846]
A nie lepiej kupić oryginały od Forda? Kupiłem używki za 500 zł [emoji846]
Fordowskie belki poprzeczne mają mniejszą szerokość użyteczną niż akcesoryjne.
Dla niektórych zastosowań wymagających większej przestrzeni montażowej (np. przewóz boxa + rowerów) - lepsze będą belki niefordowskie.
Ok, masz rację. One faktycznie są węższe.
|