Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] kasowanie inspekcji olejowej

gucio770920
20-02-2020, 13:26
Witam. Panowie chciałbym się was podpytać jak u was w focusie mk4 wygląda kasowanie inspekcji olejowej, u mnie na fabrycznym oprogramowaniu wyglądało to tak jak na filmiku zamieszczonym poniżej czyli z pozycji menu zakładka stan oleju itd.
https://www.youtube.com/watch?v=GgPIlohu3J4

Kilka dni temu byłem w serwisie na aktualizacji oprogramowania w związku z częstym pojawianiem się komunikatu wymień olej (podobno ma to coś zmienić) i po aktualizacji zakładki stan oleju nie mam.
Czy u was jest zakładka "stan oleju" zwłaszcza w świeżych autach z w miarę najnowszym softem ?

Po wymianie oleju miałem problem ze skasowaniem komunikatu wymień olej bo zakładka stan oleju znikła i zacząłem kombinować z pedałami czyli gaz, hamulec, stacyjka itd, i komunikat wymień olej już się nie pojawia ale zastanawia mnie to jak to u was wygląda bo u mnie nie było żadnego komunikatu "oil reset" czy coś w tym stylu, tylko odbyło się to beż żadnego komunikatu i w zasadzie dopiero ponownym włączeniu zapłonu zauważyłem że komunikat już się nie pojawia co by oznaczało że inspekcja olejowa została skasowana.
Jak to u was wygląda czy podczas kasowania inspekcji olejowej poprzez kombinację pedałów (gaz hamulec) pojawia się jakiś komunikat? a może trzeba coś potwierdzić ? bo u mnie totalna cisza zero komunikatu.

mdmowski
20-02-2020, 14:32
Akcja aktualizacji dotyczy diesla 1.5 120KM, gdzie niektórym zdarzyło się pięć razy wymienić olej przed przejechaniem 30k km.
U mnie w 2.0 jest normalnie zakładka dotycząca resetowania stanu oleju. Nigdy w Focusie nie musiałem wykonywać tej kombinacji wciskania pedałów itp.
Dodatkowo możesz sprawdzić w aplikacji Ford Pass Pro swój stan oleju.
tryhp3 jeździ budą 1.5 120KM.

gucio770920
20-02-2020, 20:56
Akcja aktualizacji dotyczy diesla 1.5 120KM, gdzie niektórym zdarzyło się pięć razy wymienić olej przed przejechaniem 30k km.
To fakt u mnie po 3,5 tyś komunikat już wywalało komunikat o wymianie oleju

Nigdy w Focusie nie musiałem wykonywać tej kombinacji wciskania pedałów itp.
Też nie musiałem przed aktualizacją a po aktualizacji zakładka oleju zniknęła i póki co muszę się bawić pedałami a i tak nie wiem czy inspekcja została skasowana bo żadnego komunikatu nie pokazuje, trochę tak na chybił trafił.

Dodatkowo możesz sprawdzić w aplikacji Ford Pass Pro swój stan oleju.

Ta aplikacja u mnie nie działa, do niej jest potrzeby modem FordPass Connect którego ja nie mam. Jeżeli jest jakaś inna możliwość podłączenia się tą aplikacją bez modemu to dajcie znać.

mdmowski
20-02-2020, 22:03
Jak masz komunikat to trzeba wymienić, a nie tylko zresetować komunikat. ;)
Do 10k km od przeglądu masz w ASO za darmo.
A jak nie masz możliwość weryfikacji stanu to zapytaj ASO, dlaczego zniknęła Ci taka opcja.

gucio770920
20-02-2020, 22:18
Jak masz komunikat to trzeba wymienić, a nie tylko zresetować komunikat.
Do 10k km od przeglądu masz w ASO za darmo.
A jak nie masz możliwość weryfikacji stanu to zapytaj ASO, dlaczego zniknęła Ci taka opcja.

Mundrego po szkole to i posłuchać można ;) zwłaszcza jak mówi nie na temat.

tryhp3
20-02-2020, 22:49
U mnie ta opcja jest. Auto jeszcze nie było w ASO.

gucio770920
20-02-2020, 23:08
Jaki masz przebieg ? Czy miałeś już komunikat wymień olej ?

tryhp3
21-02-2020, 07:29
Komunikatu nie miałem.
Przebieg ponad 10 tys. Wymieniałem sam gdzieś po ~ 3 tys. Chyba nie resetowałem stanu oleju. Chyba zapomniałem, ale dokładnie już nie pamiętam.

Gucioo46
21-08-2023, 06:29
Hej mam podobny przypadek w transicie 2.0 ecoblue 2019 auto było 1x w serwisie na wymianie oleju zgodnie z harmonogramem i teraz też tej zakładki wg nie mam 😔 na chwilę obecną nie ma podglądu ile zostało do wymiany oleju czekam aż wyświetli komunikat o konieczności wymiany oleju o ile wyświetli 🥴

Hetman_CAE
25-07-2024, 21:31
Witam wszystkich!
Mam problem, który objawia się w ten sposób, że nie mogę zresetować stanu oleju. Olej został wymieniony na nowy, a mimo to cały czas pokazuje stan 0%. Próbowałem skasować zgodnie z instrukcją - z pozycji przycisków na kierownicy, wykonując odpowiednie polecenia z menu. Niestety gdy pojawia się stan oleju 0%, nie mogę zresetować stanu poprzez przytrzymanie przycisku OK. Nic się po prostu nie dzieje. Po włączeniu zapłonu, wyskakuje informacja o konieczności wymiany oleju. W serwisie mnie zbywają, a podłączenie pod komputer nie wykazało żadnego błędu. Czy czujnik poziomu oleju może być uszkodzony?
Moje auto to Focus MK IV 1,5 Ecoblue Active, 120KM wersja HB Business z 2020 roku z manualną skrzynią biegów.

konieczko5
26-07-2024, 07:16
...