Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Czujniki ciśnienia TPMS - kompatybilność,

tombalt
28-02-2020, 14:19
Witam,
kupiłem felgi zdjęte ponoć z nowego s-maxa.
ku mojemu zdziwieniu są wyposażone w czujniki o symbolu: f2gt-1a180-cc
1. Czy te czujniki będą pasowały do s-max'a mk2?
2. Czy te czujniki trzeba programować?
3. Czy czujniki da się zaprogramować do kolejnego auta, skoro pierwotnbie były w innym?
4. Jak teraz będzie wyglądać sprawa zmiany kół, mając dwa różne komplety kół z czujnikami?
5. Czy jest możliwość sprawdzenia czy czujniki są sprawne bez montażu na aucie?
6. Co ile wymienia się zaworki w tych czujnikach (cały element mosiężno-gumowy, do którego przykręcony jest sam czujnik)

gibaj
28-02-2020, 15:20
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=231707

tombalt
13-04-2020, 14:45
1. Czy te czujniki będą pasowały do s-max'a mk2?
Pasują

2. Czy te czujniki trzeba programować?

Chyba nie trzeba - moje zadziałały

3. Czy czujniki da się zaprogramować do kolejnego auta, skoro pierwotnbie były w innym?
Jak wyżej. Skoro działają to można przynajmniej w obrębie tego samego modelu auta zadziałały...

4. Jak teraz będzie wyglądać sprawa zmiany kół, mając dwa różne komplety kół z czujnikami?

Najprawdopodboniej wystarczy zmienić koła i przypisać na nowo aby nie było błędnych wskazań kół względem auta na wyświetlaczu[/quote]

5. Czy jest możliwość sprawdzenia czy czujniki są sprawne bez montażu na aucie?

Mój mechanik sprawdził. Ma jakieś urządzenie które sprawdziło czy działają przed montażem opon...

6. Co ile wymienia się zaworki w tych czujnikach (cały element mosiężno-gumowy, do którego przykręcony jest sam czujnik)
Wymieniłem na nowe aby mieć spokój. 36zł to nie majątek

Yakac
13-04-2020, 14:57
Jak ja kupowałem koła to wziąłem prze net czujniki używane, które miały pasować do nowego S-Maxa i jak koła przyszły to czujniki same się zainstalowały, nic nie musiałem robić, od razu pokazywały prawidłowe ciśnienia. A wczesniej czytałem, że coś tam trzeba resetować, ileś tam przejechać. Nawet tak mi mówił człowiek, który mi je sprzedawał. A tymczasem przykręciłem koła i jazda :)

tombalt
13-04-2020, 15:07
Ja też nie musiałem nic robić, aby zadziałały. Jedynie profilaktycznie wskazałem, który jest PP itd. Chciałem być pewien że wskazania będą prawidłowe. Możliwe że ta czynność jest zbędna i kupiłem programatorek za 45zl niepotrzebnie....

tedi_k
13-04-2020, 16:09
...profilaktycznie wskazałem, który jest PP itd....

Auto nie ma żadnej możliwości stwierdzenia który czujnik jest w którym kole. Widzi 4 i losowo przypisuje do pozycji kół. Więc to żadna "profilaktyka" tylko czynność absolutnie niezbędna aby wizualizacja była zgodna ze stanem faktycznym.

tombalt
13-04-2020, 16:13
No to zakup już się zwrócił....

Yakac
13-04-2020, 17:38
No a jak po roku zmieniamy koła miejscami (rotacja miedzy osiami, czy też stronami) to co wtedy robić? Samo auto nie wykryje po której stronie które koło?
Trzeba coś programować?

tombalt
13-04-2020, 17:59
Z tego wynika że trzeba koniecznie zaprogramować.
Najprościej sprawdzisz jak zmieniając ciśnienie konkretnego koła zmiana będzie się pokrywać ze wskazaniami a aucie....

tedi_k
13-04-2020, 19:52
No a jak po roku ...

Jeszcze raz i powoli...8)
1) Każdy czujnik ma swój unikalny ID
2) Czujniki komunikują się z autem drogą radiową. Każdy co jakiś czas wysyła komunikat zwierający swój ID, ciśnienie w oponie, temperaturę opony. Pozycji nie wysyła bo nie wie "gdzie jest".
3) BCM ma 8 pozycji na czujniki (na 2 komplety). Pierwsze 4 pozycje odpowiadają kołom w porządku: LP, PP, PT, LT.
5) Jeśli występujący w komunikacie ID czujnika jest na którejś z pierwszych 4 pozycji, to BCM dopisuje dane do danych "danego koła".

ID czujników na owych 4 "wizualizowanych" pozycjach mogą być:
- wpisane przez procedurę "przypisania kół do pozycji" (jeśli zostanie wykonana)
- wzięte przez BCM "od czapy" na zasadzie, że jak czujnik nadaje, to musi być na kole i albo jest na pozycji "co w zeszłym roku" (przeniesienie 5 na 1 6 na 2 itd...) albo - jak jest "nowy" to na pierwszą wolną trafia (czyli na miejsce, które ma najstarszy odczyt danych).

Wniosek jest prosty - jeśli chcemy być pewni poprawności wizualizacji to PO KAŻDEJ zmianie pozycji kół MUSIMY wykonać procedurę przypisania kół do pozycji. Inaczej zawsze będzie jakaś przypadkowość wizualizacji.

sojer79
18-04-2020, 20:05
Cześć chłopaki. Mam pytanie, dokupiłem 4 nowe koła na lato, chłopaki w warsztacie założyli mi jakieś uniwersalne czujniki TPMS, chyba takie:
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-tpms-cub-uni-sensor-433mhz-alu-6572801080
Niestety po przejechaniu iluś km (ok10) wywala błąd nieznanych czujników tpms i nie wyświetla wartości pomiaru z dwóch kół. Po wyzerowaniu czujników w menu, w zegarach, błąd znika, czyta poprawnie wszystkie koła, aż do przejechania następnych ok. 10km.
Da się to zrobić bez wymiany czujników, czy bez oryginalnych TPMSów się nie obejdzie?

mm32
18-04-2020, 21:00
Da się to zrobić bez
No,ale to nie jest Twój problem tylko "chłopaków' co Ci te czujniki założyli.

Midnight
16-05-2020, 20:45
Witam,

Jestem zmuszony kupić czujniki tpms do nowego kompletu felg na okres letni do smax 2016 rok. Jakich modeli czujników mam szukać bo na aukcjach Alledrogo i sklepach online wychodzą po 3 różne opcje i teraz już sam nie wiem które będą działać w moim aucie.

mm32
19-05-2020, 17:56
Pozycji nie wysyła bo nie wie "gdzie jest".
To już się zmieniło od MY 18.25.Jak się okazało w miarę prosty sposób można określić na jakiej pozycji znajduje się czujnik.W grę wchodziły ustawienia prawa/lewa strona i przód tył.Prawa lewa strona-kierunek kręcenia się koła a raczej czujnika,przód tył-czy czujnik znajduje się na kole stałym,czy skrętnym.Dla forda np taki czujnik obsługuje tą funkcję:F2GT-1A180-CC ;)

smasherbit
07-06-2020, 21:23
Czy moglibyście podać jakie czujniki powinny być montowane do S-max 2 2015-> z zaworkiem metalowym (aluminiowym)? Wszedzie znajduje sprzeczne informacje... VIN: WF0JXXWPCJGE28778. U mnie na każdzym kole jest inny...

Polarny
16-08-2020, 22:01
Potrzebujesz czujniki F2GT-1A180-Cx albo F2GT-1A180-Dx (x to cyfra)

Tomek 07
21-08-2020, 08:19
Witam czy czujniki cisnienia z mk5 będą do S max z 2007 r

Speedo
21-08-2020, 08:20
nie

kacza1982
21-08-2020, 20:36
Witam czy czujniki cisnienia z mk5 będą do S max z 2007 r

Nie podejdą. Ja kupowałem od tego gościa: https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-do-2014-czujnik-czujniki-tpms-nowe-7378060012

Nie patrz na to, że to do Land Rovera/Jaguara, numer części producenta się zgadzał z tymi, które miałem na aucie. O dziwo podczas programowania "szpecjalista" stwierdził, że nie można dodać drugiego kompletu i po zmianie na koła zimowe od nowa trzeba programować. O dziwo działają oba komplety bez żadnego programowania.

Z tego co się dowiedziałem - to są leżaki magazynowe, nowe, ale starsze, jednak działają i za 99zł, a nie 180

Tomek 07
21-08-2020, 21:44
Ok dzięki za info.

Tomek 07
24-08-2020, 20:24
A taki
TPMS ID:OEB23DFB.

Parch
25-08-2020, 10:54
Nie patrz na to, że to do Land Rovera/Jaguara, numer części producenta się zgadzał z tymi, które miałem na aucie.To jesteś pierwszą osobą na tym Forum, u której te czujniki działają. U mnie nie dało się czujników z logo Land Rover/Jaguar w żaden sposób "zachęcić" do współpracy z fabrycznym TPMS.

Tomek 07
27-08-2020, 19:58
Znalazłem coś takiego
6G921A159BB

kacza1982
05-09-2020, 21:11
To jesteś pierwszą osobą na tym Forum, u której te czujniki działają. U mnie nie dało się czujników z logo Land Rover/Jaguar w żaden sposób "zachęcić" do współpracy z fabrycznym TPMS.

Kurde, nie wiedziałem, że taki rodzyn ze mnie ;) szukałem na forum jakie kupić, ale nie znalazłem nic konkretnego, a te wydały mi się dość konkurencyjne cenowo i kupiłem (gdybym gdzieś przeczytał, że Land/Jag nie pójdą to bym nie kupił). Magik z wulkanizacji trochę się męczył, bo nie udało mu się tak od razu przypisać nowych czujników po ściągnięciu z kompa odpowiednich kodów (czy jak to się tam zwie). Jednak w końcu coś poszło i po jeździe próbnej może ze 3 km komp wychwycił nowe czujniki i tak to działa do dziś :)

No cóż, nie wiem czy ktoś kupował te same czujniki i nie działały, może to też zależy od rocznika, od softu licznika?

fmaniac
05-11-2021, 09:49
Cześć koledzy, wątków o czujnikach TPMS jest jużsporo, nie będę wieć rozpoczynał kolejnego, więc odgrzeję kotleta i zostawię info tutaj dla zainteresowanych.

Powoli zbliża się zima więc i sezon wymiany opon/kół. Niektórzy z was będą chcieli zakupić drugi komplet kół i tutaj, oprócz felg i opon dochodzi jeszcze koszt zakupu czujników TPMS a te jak wiecie kosztują milion monet.
Wiosną tego roku stałem przed takim dylematem: zakupić oryginalne czujniki w sklepie Forda (które i tak produkowane są w Chinach), czy może u myfrienda z aliexpress za ułamek tej ceny.
Zaryzykowałem i kupiłem za 86,55zł komplet czterech czujników w chinach. Po 10 dniach były już u mnie. Po zamontowaniu czujników na koła i założeniu na auto należało jeszcze tylko wykonać procedure programowania za pomocą toola aktywacyjnego (koszt ok 40zł).
Od wiosny wszystko działa bez problemów. Po pół roku testów mogę szczerze polecić. Latem żona złapała kapcia, czujnik od razu zareagował i uniknąłem wyrzucenia pociętej opony.

Z tego co widzę, teraz cena czujników trochę wzrosła, bo Ali zaczęło doliczać vat. Link do myfrienda:
https://www.aliexpress.com/item/4000929759510.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3fa34c4dF fZVwb

tool do aktywacji (jeśli twój wulkanizator nie posiada):
https://allegro.pl/oferta/aktywator-czujnikow-tpms-el-50449-bateria-ford-10450076879

instrukcja aktywacji:
https://www.youtube.com/watch?v=rExtJE1c6VI&t

wlodek1400
07-11-2021, 19:33
Chyba najlepiej kupić te czujniki:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-TPMS-ukladu-kontroli-cisnienia-opony-433-MHz-modele-FORD-od-2015-%E2%86%92-S-max-Galaxy-Mustang-Fiesta-od-2017-%E2%86%92-ZAMIENNIK-DLA-F2GT-1A180-DD/6242

fmaniac
09-11-2021, 20:36
Ten podlinkowany przez ciebie to również zamiennik, kosztujący 125zl za szt. I jest... niedostępny. U myfrienda w tej cenie masz komplet. Zaoszczędzoną różnicę tych paru stówek lepiej zainwestować w lepsze opony. Droższy czujnik nie będzie specjalnie "lepiej" mierzył ciśnienia i nie poprawi naszego bezpieczeństwa.
Podzieliłem się moim znaleziskiem, bo osobiście znam ludzi którzy przepłacili za oryginalne czujniki, a potem przyoszczędził na oponach, bo całość już wychodziła za drogo...

maniaq1
18-11-2021, 11:05
Jeszcze raz i powoli...8)
1) Każdy czujnik ma swój unikalny ID
Zrozumiale

2) Czujniki komunikują się z autem drogą radiową. Każdy co jakiś czas wysyła komunikat zwierający swój ID, ciśnienie w oponie, temperaturę opony. Pozycji nie wysyła bo nie wie "gdzie jest".

Czy wiadomo od którego roku MY czy okresu - skorelowano pozycje koła z czujnikiem, albo czy skorelowane, bo nie ma zgodności co do tego w tym poście.

3) BCM ma 8 pozycji na czujniki (na 2 komplety). Pierwsze 4 pozycje odpowiadają kołom w porządku: LP, PP, PT, LT.

To co mnie interesuje. Mam letnie, kola, działało wszystko ok.
Chce założyć zimowy komplet na innych felgach z orginalnymi czujnikami TPMS, które są zaprogramowane. Czy Auto wykrje samodzielnie nowy komplet z nowymi numerami, zakodowanymi fabrycznie, czy wymagana będzie kalibracja - łączy się to pytanie z PKT 2.

Wniosek jest prosty - jeśli chcemy być pewni poprawności wizualizacji to PO KAŻDEJ zmianie pozycji kół MUSIMY wykonać procedurę przypisania kół do pozycji. Inaczej zawsze będzie jakaś przypadkowość wizualizacji.

Czy przy montażu fabrycznie nowych felg i czujników wymagana jest kalibracja ? ktoś podpowie jak jej dokonać? Do Solid Garage mam dość daleko, żeby z taką pierdołą jechać, ale jak trzeba będzie to ...

Idealna sytuacja byłaby gdyby auto samo radiowo wykryło nowe czujniki- po czujnikach ABS itp wykryło które jest gdzie :)

Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Mój Smax z 2020 - produkcja wrzesień.

tedi_k
18-11-2021, 12:04
....po czujnikach ABS itp wykryło które jest gdzie :)...

Jeszcze raz:
Nie wykryło KTÓRY JEST GDZIE, bo nie miało jak... Po prostu przypisało "po kolei" jak się czujniki (przypadkowo) "odzywały"... Auto zawsze przypisuje w kolejności LP, PP, PT, LT a czujniki "odzywają się jaki im tam w duszy gra"... Więc który gdzie "wylądował" jest kwestią absolutnego przypadku.

Automatyczne rozpoznawanie pozycji koła z danym czujnikiem było tylko w Mondeo MK4/S-max MK1 - każde z kół miało swoją indywidualną "antenkę wzbudzającą czujnik w kole" i BCM kolejno - przy pomocy owych antenek - wzbudzał czujniki w kolejnych kołach i dowiadywał się gdzie który jedzie.

System ten zaniechano (koszty...) i wprowadzono "ręczną" procedurę przypisania czujników do pozycji koła.
Teraz koszty ponosi użytkownik a nie producent auta - i o to księgowym chodzi...:one:

maniaq1
18-11-2021, 12:12
I myślę, że wyczerpało to wyjaśnienie mój problem.

Czujniki założę, napiszę czy odnalazło - a adaptacje muszę przeprowadzić w serwisie.

Dziękuje

Taketu
11-08-2024, 20:32
Cześć,
mam pytanko z prośbą o pomoc do drogich forumowiczów, kupiłem czujnik tpms i nie bardzo mogę go dodać i nie mam pojęcia już w czym problem.
Padł prawy przedni - bateria lub uszkodzenie, nie ważnie nie działa.
To stary: https://zapodaj.net/plik-dDQo2ZoFjH (https://zapodaj.net/plik-dDQo2ZoFjH)
To nowy: https://zapodaj.net/plik-Xdcm2f25iM (https://zapodaj.net/plik-Xdcm2f25iM)
Teoretycznie jak sprawdzałem powinien działać, podobno auto powinno samo go wykryć ale niestety auto nie wykrywa, procedura kodowania z aktywacją aktywatorem zatrzymuje się na tym czujniku jednak jak sprawdzamy testerem np. stan baterii to czujnik odpowiada. Czy ktoś wie czy ten czujnik jest dobrze dobrany?