Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Przekładka skrzyni biegów Powershift
andree86 07-03-2020, 13:38 Witam serdecznie.
Posiadam forda S-Maxa z grudnia 2010r. Auto zakupione przeze mnie w kwietniu 2019 z przebiegiem 195000km. Od kilku miesięcy borykam się z problemem uślizgu (falowania obrotów) podczas jazdy pod sporą górę lub podczas przyspieszania. Po wizycie u wielu "fachowcow" dowiedziałem się, że przyczyną są tarcze sprzęgła, bądź samo sprzęgło. Zrobiono mi wstępna wycenę i w zależności od warsztatu kwota waha się od 8,5 do nawet 13 tys złotych, co nieco ścięło mnie z nóg, ponieważ jest to niemal 1/3 wartości auta... Stąd też rozpocząłem poszukiwania skrzyni z innego forda na podmianę. Znalazłem osobę, ściągającą auta z Anglii na części. Sprzedawca powiedział, że na dniach będzie mial C-Maxa z 2013r z powershiftem z przebiegiem 60tys mil. Zapewnił, że skrzynia będzie pasowała do mojego S-Maxa.Czy w ogóle jest mozliwa przekladka skrzyni powershift, poniewaz jak czytam forum, to jest to bardzo ciężka sprawa i w wiekszosci przypadkow nie udalo sie tego dokonac... Numer mojej skrzyni to AV9R 7000 AB natomiast ta z C-Maxa to AV9R 7000 BB. Moje pytanie brzmi, czy jest to wykonalne od strony technicznej? Co ze sterownikami w obu skrzyniach (przekładka czy kopiowanie)?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki i pomoc.
Pozdrawiam.
kaczor99 07-03-2020, 13:57 Po pierwsze zmień na mechanika, a nie oszusta.
Koszt sprzęgła to koło 2300 zł.
Robocizna nie więcej niż 700 zł
Olej 300 zł
https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-tlumik-powershift-6dct450-mps6-8947916346?reco_id=20324d78-607c-11ea-9ebd-000af7f61ee0&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01b b84454c4701b8c0118
andree86 07-03-2020, 14:07 A wymieniał ktoś na regenerowany zespół? Ile to pojeździ? Bo wszyscy mechanicy straszą, że to tylko doraźne rozwiązanie na chwilę....
Bump: Dzwoniłem do Ford Sławek, naprawa skrzyń biegów w Długołęce kolo Wrocławia, skrzyniarz w Bolesławcu... Ręce mi opadają, jak słyszę te kwoty i fakt, że niektóre naprawy są tylko doraźne... Gość za skrzynię z C-Maxa woła 5500 zl a mechanik za wymianę skrzyni, zmianę sterownika, wymiane oleju i adaptację, życzy sobie 2600zl...
kaczor99 07-03-2020, 19:42 Pytanie poco ci wymiana skrzyni jak masz zużyte sprzęgło ?
W manualu jak do wymiany dwómasa to też wymiana skrzyni ?
slawek-kali 07-03-2020, 19:57 a skad ty wiesz co ma zuzyte? PS samo sprzeglo nie pada, raczej tlumik drgan do tego + uszczelnienia, pokrywa itd... i robi sie min. 8k
Uzywki bym nie kupil, silnik ok, skrzynia manual ok, ale nie powershifta..
lepiej oddac do naprawy.
andree86 07-03-2020, 22:20 Byłem dziś pojeździć tym C-Maxem który miałby być dawcą... Moja skrzynia nawet jak kupiłem auto, to tak plynnie nie chodzila... Jestem bardzo zdezorientowany, co mam robić, bo co mechanik, to wyskakuje z różnymi cenami, różni ludzie różnie podpowiadają, a ja nie znam się na tym i nie mam nikogo z polecenia. Sami widzicie, jedna osoba mówi, ze to przecież "tylko" wymiana sprzęgła za max 3500zl,a kto inny podpowiada, że koszta mogą osiągnąć min 8tys. Walkowalem juz kilka tematów na tym forum, dzwoniłem i do Warszawy i do Wrocka, objeździłem kilku "magikow" od ASB i co najlepsze, ze nikt nigdy nie powiedzial ceny mniejszej niż 8k... Żebym jeszcze był pewien, że za te 8tys to bedzie wszystko sprawne przez kilka lat. A tu dowiaduje się, ze jeśli chce pojeździć dluzszy czas, to 13tysiecy i gitarra, albo za 15tys nowa skrzynia....
slawek-kali masz jakieś doswiadczenia z wymianą skrzyni na innego PS?
slawek-kali 07-03-2020, 22:30 nie bardzo pomoge, bo ASO wymienia na nowa, ale nie wierze w polsrodki typu wymiana sprzegla, za duzo juz tego bylo ponownie.
przelicz ile wyjdzie cie naprawa i wymiana , ewentualnie moge dac numer do fachowca, ale nie wiem ile bierze..
andree86 07-03-2020, 22:44 Bardzo proszę na priv o numer. Jeśli godny polecenia, to chętnie zadzwonię i dowiem się co i jak. Proszę jeszcze o info, skąd jest ten mechanik.
kaczor99 08-03-2020, 08:45 a skad ty wiesz co ma zuzyte? PS samo sprzeglo nie pada, raczej tlumik drgan do tego + uszczelnienia, pokrywa itd... i robi sie min. 8k
Uzywki bym nie kupil, silnik ok, skrzynia manual ok, ale nie powershifta..
lepiej oddac do naprawy.
Czy kolega wie co pisze ? Sprzęgło w PS ma to wszystko w sobie, widze całkowity brak wiedzy o mechanice. Napisałem, że można kupić kompletnie regenerowane sprzęgło z pokrywą z 2,2 tyś, w którym są wymienione wszystkie ruchome części i te podlegające zużyciu.
I nigdzie tam nie ma 8 tysięcy.
Pozdrawiam i lekturę o PS polecam poczytać.
Polecam zadzwonić do podanego wcześniej sprzedawcy części, bo również prowadzi warsztat.
Piotr_V6 08-03-2020, 11:03 Koszt regenracji sprzęgła PS
Tarcze sprzegła 500zł
Komplet tłumika drgań 700-800zł
Pokrywa sprzegieł 500zł
Uszczelniacz wewnętrzny 200zł
Teraz dochodzą jeszcze kwestie pośrednie, które warto przejrzeć, podczas oględzin takie jak , pozycjonery magnetyczne widełek wybieraków , tłoki wybieraków które się wygniatają i wtedy skrzynia zgrzyta, plus profilaktyczna wymiana czujnika obrotów żeby ponownie nie wywalać skrzyni z auta , do tego czyszczenie całej skrzyni wraz z mechatroniką , pomiar oporu na zaworach mechatroniki kontrola łożyskowania oraz gniazd łożysk jeszcze może się okazać że będą potrzebne nowe zestawy oringów. Ja nie wiem wy chcielibyście wszystko za darmo a pracy przy tym jest na jakieś 24h montaż demontaż obsługa samo wywalenie skrzyni i jej włożenie to praktycznie cały dzień , dlatego maktrans podmienia często skrzynie i załatwiają to w jeden dzień a skrzynie zepsuta naprawiają , także policzcie sobie koszta przeciętna godzina pracy 140-160zł netto X godziny spędzone na tym wszystkim i koszt macie gotowy.
slawek-kali 08-03-2020, 11:18 Czy kolega wie co pisze ?
Kolego zaloz warsztat i wymieniaj PS za 3k, dorobisz sie majatku bo cala europa bedzie do ciebie jezdzic :D
andree86 08-03-2020, 11:21 Piotr_V6 proszę o namiary na jakiegoś sprawdzonego mechanika, który ogarnąłby tą skrzynię (czy przerabiałeś już ten temat i skrzynia śmiga jak należy?)
kaczor99 masz jakieś doświadczenia z tym sprzedającym na allegro? Można go polecić? Będę wdzięczny za każdą pomoc, ponieważ czasu mam coraz mniej, facet od skrzyni z C-Maxa czeka na mój telefon.... Jestem przygotowany na koszt 8 tys lecz chciałbym mieć pewność, że ktoś to dobrze zrobi i auto posłuży jeszcze jakiś czas...
Maktrans Warszawa. Ja robiłem w moim S-maxie, inni też robili (nawet z daleka). Ja jestem zadowolony i dlatego polecam tą firmę.
kaczor99 09-03-2020, 09:26 Kolego zaloz warsztat i wymieniaj PS za 3k, dorobisz sie majatku bo cala europa bedzie do ciebie jezdzic :D
Nie napisałem o wymianie skrzyni, lecz sprzęgła, proszę o tym pamiętać.
orzel_man 15-02-2021, 07:41 Maktrans Warszawa. Ja robiłem w moim S-maxie, inni też robili (nawet z daleka). Ja jestem zadowolony i dlatego polecam tą firmę.
Odgrzeję kotleta. Czy posiadasz jeszcze to auto ? jeździło jak nalezy ?
Mam podobny problem.
nie wiem co robić. dawać skrzynię do naprawy czy wymieniać na manual.
Słyszałem że po Maktransie i regeneracji auta i tak kończą swapem na manual
Jeździło dobrze przez 20 kkm, potem S-maxa sprzedałem. Nowy właściciel nie wydzwania, że coś się sypie, więc na razie jest OK. A to czy ponowna naprawa czy wymiana na manuala - to już każdy musi sam decydować. :)
Odgrzeję kotleta. Czy posiadasz jeszcze to auto ? jeździło jak nalezy ?
Mam podobny problem.
Słyszałem że po Maktransie i regeneracji auta i tak kończą swapem na manual
Ja ze swoim MKIV 163KM też mam ten sam dylemat.
Za przekładkę na manuala razem z gratami powiedzieli mi 4800PLN,
co przy cenach części do Powerszita daje do myślenia ...
A jeszcze zdemontowaną skrzynię można za około 2000PLN odsprzedać
Ja ze swoim MKIV 163KM też mam ten sam dylemat.
Za przekładkę na manuala razem z gratami powiedzieli mi 4800PLN,
no to jednak nie masz tak samo
regeneracja PS przy braku części do manuala skończyła się na kwocie 10+
Wnioski nasuwają się same.
Jednak nie bez powodu ktoś to ochrzcił POWERSZIT.
Serwis tej skrzyni to jakaś pomyłka.
przy dieslu znaleźć manuala to nie problem, ale z tego co widzę masz ecoboosta więc znalezienie skrzyni może być bardzo trudne lub wręcz nie możliwe
slawek-kali 19-04-2021, 21:15 to on juz wie.. masz ecoboosta to nie ma praktycznie opcji wymiany na manual.
markiz323 22-04-2021, 08:14 Czy możecie kogoś polecić, kto w C-maxie mk 2 2,0 zrobi przekładkę na manual?
Skontaktuj się z kolega z forum 601257277 w Lublinie już sporo tego zrobił
markiz323 22-04-2021, 11:29 Dzięki, już dzwoniłem
markiz323 23-04-2021, 05:57 Znam koszt przekładki, muszę tylko fanty poskładać.
Niestety, niae mogę obecnie znaleźć skrzyni do c-maxa mk2 2,0 diesel
Na allegro gość składa części do przekładek, do s-maxa z komplet życzy sobie 3200 zł
Bump:
markiz323 23-04-2021, 09:19 Ale do C-maxa nie ma ;)
orzel_man 23-04-2021, 12:59 Tak tylko żeby jeszcze ze swojej strony skomentować,
nie znalazłem skrzyni, nie znalazłem większości gratów. Nie mam roku żeby to robić.
półosie, lewarek i kilka fantów jeszcze było.
ale skrzynia - pół europy obdzwoniłem, do 2.0 ecoboost to poważne wyzwanie.
Naprawiłem automat, działa wzorowo ale kosztowało sporo.
Bump: to on juz wie.. masz ecoboosta to nie ma praktycznie opcji wymiany na manual.
Słuchajcie się Pana Sławka. Ma wiedzę i wie co mówi bez owijania w bawełnę. Potwierdzam cytat powyżej. Przy ecoboost trzeba się liczyć z naprawą automatu i polecam tam zajrzeć wcześniej dla świętego spokoju i te teflony powymieniać zanim je zmieli jak u mnie i polecą w zawory i przesuwki. Sporo dobrych warsztatów już naprawia PS. więc z pewnością koszt będzie niższy jeśli temat się naprawi za wczasu. nawet jeśli trzeba pokrywkę odlewaną w całości kupić.
to on juz wie.. masz ecoboosta to nie ma praktycznie opcji wymiany na manual.
Nie da się w Ecobooście zrobić zamiany na manual?
Nie da się w Ecobooście zrobić zamiany na manual?
Da sie bezproblemowo pod jednym warunkiem - trzeba znaleźć części, co jest delikatnie rzecz ujmując - trudne ...
slawek-kali 12-01-2022, 16:31 niewykonalne raczej :D
Piotr_V6 17-01-2022, 20:29 Nie da się w Ecobooście zrobić zamiany na manual?
Manualny zestaw do 2.0EB MK4 to biały kruk aczkolwiek da się , więcej tego było w Smax i Kuga co nie zmienia faktu że ciężki temat żeby to wyszukać ale polować można sprawdzać non stop portale z częściami w tej chwili to nawet o zestaw aby manual do przerobienia 2.0 TDCi ciężko wyjąć ceny poszły o prawie 100% do góry w stosunku 2 lat
|
|