Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Czy wiecie jaki alarm montują w ASO
Witam
Czy wiecie jaki alarm (producent,typ, funkcje) montują w ASO Forda .Zastanawiam się na doposażeniu auta w alarm (w ASO chcą 650 zł) więc nie są to jakieś wielkie pieniądze. Chętnie bym się zapoznał z Waszymi opiniami na ten temat. Czy taki alarm znacząco różni się od takiego montowanego fabrycznie?
...fabrycznie?
Każdy FF4 ma fabryczny alarm "obwodowy". Wystarczy go aktywować u kogoś, kto to ogarnia.
W mojej ocenie autoalarm to taki gadżet na listę zabezpieczeń do ubezpieczenia. Na niewiele więcej się przydaje - bez znaczenia jaki i jak skomplikowany.
Tak więc fabryczny alarm "obwodowy" (na czujnikach drzwi, bez czujników ultradźwiękowych) robi spokojnie za "alarm szt. 1", aktywuje się go w 5 minut bez żadnej ingerencji w wyposażenie auta i bez żadnych demontaży. Wg moich kryteriów - jest to najlepszy (bo najprostszy...) sposób uzyskania "dodatkowego zabezpieczenia".:568:
Każdy FF4 ma fabryczny alarm "obwodowy". Wystarczy go aktywować u kogoś, kto to ogarnia.
dokładnie i bez problemu do aktywacji :one:
Czy dobrze rozumuje: alarm obwodowy wykożystuje czujniki zamknięcia/ otwarcia drzwi, klapy i komory silnika a sygnał dżwiękowu przy jego uruchomieniu jest generowany przez głośnik klaksonu
A jak się go ogarnia tzn. aktywuje i dezaktywuje. Potrzebne jest do tego jakieś oprogramowanie, itd ?. Jestem w miarę kumaty więc jakbym wiedział co i jak to pewnie bym sobie poradził
Fiesta Mk8 ST Line 09-03-2020, 01:25 Pewnie jest tak samo jak w mondku https://youtu.be/JpaIfpGuN-4
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
KasmarCK 09-03-2020, 06:58 Witam
Czy wiecie jaki alarm (producent,typ, funkcje) montują w ASO Forda .Zastanawiam się na doposażeniu auta w alarm (w ASO chcą 650 zł) więc nie są to jakieś wielkie pieniądze. Chętnie bym się zapoznał z Waszymi opiniami na ten temat. Czy taki alarm znacząco różni się od takiego montowanego fabrycznie?
PGD montuje alarmy OMEGA firmy Expero
https://expero.com.pl/
Ja mam alarm fabryczny (kupowałem auto ze stoku, był) i raz mi się włączył jak coś tam oglądałem przy aucie i właśnie wyje klakson.
KasmarCK 09-03-2020, 08:57 Ja mam alarm fabryczny (kupowałem auto ze stoku, był) i raz mi się włączył jak coś tam oglądałem przy aucie i właśnie wyje klakson.
Jesteś pewny, że fabryczny ? Bo własnie w OMEGACH używają klaksonu. Gdzie masz diodę od alarmu umieszczoną ?
Tą diodą także aktywujesz awaryjnie wyłączenie alarmu, kiedyś w poprzednim samochodzie miałem alarm niewiadomego pochodzenia, pewnego dnia uległ awarii i musiałem go wyłączyć awaryjnie (nie miałem do tego żadnych wytycznych). Cały weekend na to zmarnowałem, także warto czasami przećwiczyć sobie procedurę awaryjną...
Dodatkowo, w mojej dzielnicy panuje właśnie plaga kradzieży kół, obecnie na topie są Toyoty a taki "gadżet" może trochę to utrudnić (czujnik przechyłu), oczywiście to zależy gdzie kto "nocuje" auto.
No dobra, nie mam pojęcia czy fabryczny, był w specyfikacji. Chyba nie mam diody.
KasmarCK 09-03-2020, 09:57 Moim zdaniem (nie jestem ekspertem) jeżeli nie masz dodatkowo zamontowanej diody (w załączeniu fotka jak to wygląda u mnie) to faktycznie możesz mieć fabryczny obwodowy.
AdoKrycha007 09-03-2020, 10:33 ja nie mam diody, alarm domówiłem przy podpisywaniu umowy, po vinie wyskakuje, że zamontowany w fabryce w de.
KasmarCK 09-03-2020, 12:39 ja nie mam diody, alarm domówiłem przy podpisywaniu umowy, po vinie wyskakuje, że zamontowany w fabryce w de.
Ja przed dołożeniem alarmu w ASO miałem po rozkodowaniu tak:
• Bez Autoalarmu
• Z Autoalarmem (Pats)
AdoKrycha007 09-03-2020, 12:54 ja mam tylko tą drugą opcję, bo alarm domówiłem od razu przy konfiguracji auta i doposażaniu o dodatkowe pakiety.
Fabryczny jak jest to jest pojemnościowy (pojemnościowy to czujki ruchu) i obwodowy (czujniki otwarcia drzwi).
Chyba najłatwiej to rozpoznać bo tym, że jak się wyłączy zapłon to na zegarach wyskakuje opcja przełączenia trybu pracy (pojemnościowy+obwodowy albo sam obwodowy).
AdoKrycha007 10-03-2020, 08:52 tak, ale można to wyłączyć kierownicą bo denerwujące jest to pytanie za każdym razem po wyłączeniu silnika: ochrona pełna czy zmniejszona.. dajesz zawsze pełną i by nie pytał więcej i tyle.
tak, ale można to wyłączyć kierownicą bo denerwujące jest to pytanie za każdym razem po wyłączeniu silnika: ochrona pełna czy zmniejszona.. dajesz zawsze pełną i by nie pytał więcej i tyle.
Jak najbardziej - ale domyślnie komunikat się wyświetla.
A pisałem raczej w kontekście rozpoznawania czy alarm jest fabryczny czy dokładany w ASO.
Ewentualnie można jeszcze próbować szukać czujek ultradźwiękowych - w przypadku fabrycznego alarmu są zabudowane i ich nie widać.
Alarmy dokładane zazwyczaj mają czujki gdzieś w górnych narożnikach.
bo denerwujące jest to pytanie za każdym razem po wyłączeniu silnika
żeby jeszcze w czymś przeszkadzało.
dla mnie jest to wygoda bo czasami zostawiam pasażerów w aucie a sam idę do sklepu coś odebrać.
Więc nie jest to żadna wada
Karol III 10-03-2020, 21:16 Omega Can w ASO. Info/szczegóły są na stronie.
AdoKrycha007 10-03-2020, 21:49 podziwiam ludzi, którzy kupują MK4 za +/- 90k i na starcie pozwalają by im rozbebeszyli pół auta ciągnąc alarm w ASO przed wyjazdem z salonu.. Tym samym ASO, które później nie chce robić modów, bo mówi, że nie mogą ingerować w wyposażenie fabryczne... No ale potem są narzekania, że MK4 ma wady, bo słupek /tapicerka/wygłuszenie skrzypi itp :P
zawisza96 10-03-2020, 21:54 podziwiam ludzi, którzy kupują MK4 za +/- 90k i na starcie pozwalają by im rozbebeszyli pół auta ciągnąc alarm w ASO przed wyjazdem z salonu.. Tym samym ASO, które później nie chce robić modów, bo mówi, że nie mogą ingerować w wyposażenie fabryczne... No ale potem są narzekania, że MK4 ma wady, bo słupek /tapicerka/wygłuszenie skrzypi itp :P
akurat do założenia alarmu wystarczy aż ściągnąć osłonę pod kierownicą + wcisnąć ultradźwięki w słupki :)
Fabrycznie montowany alarm ultradźwiękowy mozna rozpoznać po ukrytych czujkach w podsufitce w tym panelu gdzie schowek na okulary itp
+ wychodząc z auta między zegarami jest możliwość wyłączenia monitorowania wnętrza jakbyśmy np zostawili psa czy dziecko.
A z takich bardziej znanych montowanych w serwisach alarmów to Omega Can + dodatki typu pastylki itp (do swojego bym nie założył ), Meta system i Logic lc5( firma upadła)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam taki komunikat w aucie:
https://lh3.googleusercontent.com/VilWwFj0Uu4SJvTEe30iqPdT6vuRNQMm9Xh_CfwNdmyU4L520c h7M_aG2JlNmGv0nCkn5rgx9lcmqAt86T3G8k4RWlEAQDqT5Pys kOzcfuD57BY7-bdOgGkxCESam-mt4WXYtNO6w6bwMq5EgB6UTv1Kn8Xe7nkIERC-Z1OqvGNb89SeFbuEdlrRLjBPKPvcTavBydH2tMRh405qadmibU 2rCDbjEoAw-dZ9QjARFlE02uJ4DSSWtk4bE_IH07bMLaCJMO0vTsUADnlH74P XbmAzZN3X240JjuXpVayhL_hvGOAKXWniZ66oqCMnyAGw7LrHy H0wRVFh_O9HmLJK0KL9az0rdxiotCW1tShvVWvJTXwzMvZynBT n02gUIiK7U77OGD4WpPI_k_obJ9KKGcUTGx4K96dArwiaQT4Vo nmW9ikECOMB81yeBb5yt25s2ENrmgetnbiKcpAQAMBkjKsoHe5 VcVva4EHSlC4gKQeRivW9JzS-ElkUWPT3mQ4wRdbEA-gm9LfdqwOit-AMDi5vR00HJeRC5q1PhiIVEkr4sSs-LpeY-0uOgDQqRIlRb7fFqP-FQTaIZ_HZgoxUOtWrrQ5yuTHFyZRa6fnQ0XkiHAGJkpxKnLufx jKc1wE7jLx5Q0HQ6KDRI5Gj5KIhfhVrD7i4VaduJtpiYeNDaYm TXeA34dKTF7ICr5jioduCSpjwzd8mCk3JDBK4P5QX-DTcmIR7GdemRdjHSLC_QY_Zu7SN=w834-h625-no
AdoKrycha007 12-03-2020, 11:46 no więc masz fabryczny a nie z aso. komunikat możesz wyłączyć wybierając na stałę jedną z tych opcji.
Cześć,
Czy koledzy wiedzą którą wartość zmienić w BCM do aktywacji alarmu...(na włączonym silniku?) oraz w IPC aby pojawiło się menu....
Bump:
konieczko5 06-04-2021, 08:09 ...
Mam taki komunikat w aucie:
https://lh3.googleusercontent.com/VilWwFj0Uu4SJvTEe30iqPdT6vuRNQMm9Xh_CfwNdmyU4L520c h7M_aG2JlNmGv0nCkn5rgx9lcmqAt86T3G8k4RWlEAQDqT5Pys kOzcfuD57BY7-bdOgGkxCESam-mt4WXYtNO6w6bwMq5EgB6UTv1Kn8Xe7nkIERC-Z1OqvGNb89SeFbuEdlrRLjBPKPvcTavBydH2tMRh405qadmibU 2rCDbjEoAw-dZ9QjARFlE02uJ4DSSWtk4bE_IH07bMLaCJMO0vTsUADnlH74P XbmAzZN3X240JjuXpVayhL_hvGOAKXWniZ66oqCMnyAGw7LrHy H0wRVFh_O9HmLJK0KL9az0rdxiotCW1tShvVWvJTXwzMvZynBT n02gUIiK7U77OGD4WpPI_k_obJ9KKGcUTGx4K96dArwiaQT4Vo nmW9ikECOMB81yeBb5yt25s2ENrmgetnbiKcpAQAMBkjKsoHe5 VcVva4EHSlC4gKQeRivW9JzS-ElkUWPT3mQ4wRdbEA-gm9LfdqwOit-AMDi5vR00HJeRC5q1PhiIVEkr4sSs-LpeY-0uOgDQqRIlRb7fFqP-FQTaIZ_HZgoxUOtWrrQ5yuTHFyZRa6fnQ0XkiHAGJkpxKnLufx jKc1wE7jLx5Q0HQ6KDRI5Gj5KIhfhVrD7i4VaduJtpiYeNDaYm TXeA34dKTF7ICr5jioduCSpjwzd8mCk3JDBK4P5QX-DTcmIR7GdemRdjHSLC_QY_Zu7SN=w834-h625-no
Taki komunikat występuje również jeśli aktywuje się alarm obwodowy w aucie które nie miało fabrycznie instalowanego alarmu. Czy funkcja ochrony pełnej jest zainstalowana to trzeba dopiero sprawdzić....
Taki komunikat występuje również jeśli aktywuj...
Owszem, jeśli "uruchamiacz" alarmu obwodowego tak nie do końca rozumie co robi i "na siłę" chce zrobić "na bogato" choć "zupełnie bez sensu"...:569:
Normalnie po uruchomieniu alarmu obwodowego nie ma żadnego takiego komunikatu - bo i po co...:568:
Za komunikat prawdopodobnie może odpowiadać uaktywnienie menu alarmu w IPC. To jednak muszę sprawdzić....
A może się mylę....
Za komunikat prawdopodobnie może odpowiadać uaktywnienie menu alarmu w IPC. ...
Tak. To oczywiste. Tyle, że do alarmu obwodowego nie ma żadnego "menu", bo ono nie ma co robić!:568:
Ale nie zmienia to faktu, że może być komunikat o alarmie, a alarm nie jest montowany fabrycznie.... I nie jest alarmem wyposażonym w czujniki ultradźwiękowe.
Ale nie zmienia to faktu, że może być komunikat o alarmie...
No może... I o błędzie tempomatu adaptacyjnego/systemu antykolizyjnego czy czego tam jeszcze nie "odklikamy" a czego w aucie nie ma - też...
Jak jest coś pouruchamiane nie tak jak powinno - to mogą być różne "rzeczy dziwne i zabawne."..:one:
Cytat:
Napisał tombalt
Ale nie zmienia to faktu, że może być komunikat o alarmie...
No może...
Wspomniałem o tym, gdyż wcześniej inny kolega zasugerował, że jak jest komunikat to alarm fabrycznie montowany....
Witam
W swoim Focusie mk4 chciałbym aktywować funkcję alarmu i dołożyć fabryczną (fordowską) syrenę
Mam pytanie do kolegów - gdzie jest zamontowana fabryczna syrena alarmu?
(chciałbym sprawdzić czy mam wiązkę)
pozdrawiam
Arturek
Za przednim lewyk kołem, dostęp przez nadkole lub od góry koło zawiasu lewego maski...
Witam
W komorze silnika, obok skrzynki bezpieczników mam nie podłączoną kostkę
Czy to jest od syreny alarmu?
https://i.imgur.com/yANRzqr.jpg
https://i.imgur.com/h7DwPZl.jpg
https://i.imgur.com/oDCYIJd.jpg
na tą kostkę jest założona zaslepka w formie kostki bez kabli
pozdrawiam
Arturek
Czy to jest od syreny alarmu?
Nie, to jest jakieś złącze diagnostyczne czy coś w ten deseń. Jest tam masa i HS-CAN2 + i -.
Musisz zlokalizować złącze między lewym przednim kołem a drzwiami kierowcy. Złącze C154 jest dla syreny z podtrzymaniem akumulatorowym (3 pinowe BK-GN / YE-VT / BU-RD) lub C158 dla samej syreny alarmu (2 pinowe GY-VT / BK-GN).
Najwygodniej to chyba zlewarować, zdjąć koło i zajrzeć za nadkole...
Sprawdź jeszcze w tej wtyczce od alarmu co znalazłeś czy masz na skrajnym pinie GN-RD 12V...
Jak nie ma to raczej musisz dołożyć wiązkę od BCMI do podstawy słupka A.
Witam
1) dzięki za info - będę szukał wtyczki
2) na holenderskiej stronie znalazłem wątek o alarmie
i schemat gdzie szukać syreny alarmu
https://www.focusclub.nl/index.php?threads/origineel-alarm-inbouwen-ford-focus-mk-4.115077/page-8
https://i.imgur.com/lqxyrtu.jpg
Na tamtym forum, nikomu nie udało się aktywować czujników wnętrza od alarmu
pozdrawiam
Arturek
nikomu nie udało się
Jednemu się udało..., ale faktem jest że łatwo nie będzie :)
...nikomu nie udało się aktywować czujników wnętrza od alarmu...
A generalnie w czym mógł być z tym problem???:shock:
Mod jak mod - jak w każdym innym "trzeba wiedzieć co gdzie poustawiać"...:568:
No i oczywiście mieć UCDSa..:568:. No chyba, że jest się "masochistą":D i FORSCana do tego chce się użyć...:?
nikomu nie udało się aktywować czujników wnętrza od alarmu
Mi się udało aktywować czujniki alarmu....
Muszę teraz sprawdzić czy jest możliwość prostego dołożenia dodatkowej syreny z podtrzymaniem....
Piotrekson96 05-11-2022, 19:49 Cześć,
Czy koledzy wiedzą którą wartość zmienić w BCM do aktywacji alarmu...(na włączonym silniku?) oraz w IPC aby pojawiło się menu....
Bump:
Czy udało Ci się uaktywnić alarm procedurą Przemka do Mondeo?
Nie wiem jaka jest procedura Przemka z mondeo.....
Dołożenie czujników oraz kawałka instalacji. Do tego programowanie (zmiana ustawień forscanem) i wszystko działa. Traktuję ten alarm oczywiście jako gadżet, ale schowek na okulary oraz alarm za niecałą "stówę" jest dobrą inwestycją.
Piotrekson96 06-11-2022, 10:18 Nie wiem jaka jest procedura Przemka z mondeo.....
Dołożenie czujników oraz kawałka instalacji. Do tego programowanie (zmiana ustawień forscanem) i wszystko działa. Traktuję ten alarm oczywiście jako gadżet, ale schowek na okulary oraz alarm za niecałą "stówę" jest dobrą inwestycją.
Inaczej zapytam. Jak możesz, to powiedz jakie ustawienia zmieniłeś i w jakim module/modułach. Zaczynam swoją przygodę z FORScanem i zwyczajnie nie chciałbym czegoś zepsuć.
Przemka procedura:
BCMi format AS BUILT (w naszym przypadku BdyCM format AS BUILT)
alarm
726-01-02 xxxx - xxxY - xxxx
Y=1 włączony Y=0 wyłączony
Dzięki za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Radzę koledze z dużą powściągliwością kozystać z podpowiedzi dot. platformy mk5/S-Max mk2 i stosować na FF mk4.
Ustawienia asbuilt są w wątku
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Efordclubpolska%2Eo rg%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D322369&share_tid=322369&share_fid=42379&share_type=t&link_source=app
..dokładnie w poście #33
Piotrekson96 06-11-2022, 11:00 Radzę koledze z dużą powściągliwością kozystać z podpowiedzi dot. platformy mk5/S-Max mk2 i stosować na FF mk4.
Ustawienia asbuilt są w wątku
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Efordclubpolska%2Eo rg%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D322369&share_tid=322369&share_fid=42379&share_type=t&link_source=app
..dokładnie w poście #33
Dziękuję tombalt za pomoc :) Jak mogę sprawdzić czy mo focus ma czujniki ruchu? One powinny znajdować się w obudowie lampki sufitowej? Obudowę mam dużą ze schowkiem na okulary i przyciskiem SOS.
Jeśli schowek fabrycznie montowany.... To jeśli będą czujniki to będzie stosowną informacja dot. alarmu na zegarach po wyłączeniu zasilania w aucie. Jak nie ma to czujników nie ma.
Czujniki są między schowkiem a lampkami.
Piotrekson96 06-11-2022, 11:15 Jeśli schowek fabrycznie montowany.... To jeśli będą czujniki to będzie stosowną informacja dot. alarmu na zegarach po wyłączeniu zasilania w aucie. Jak nie ma to czujników nie ma.
Czujniki są między schowkiem a lampkami.
OK, dzięki za odpowiedź. Czyli czujników nie mam, bo nie wyświetla mi żadnych ustawień alarmu po zgaszeniu auta.
To zostaje mi sama aktywacja alarmu bez czujników. Czyli zmieniam tylko konfiguracje 726-15-01 na xxxx xxx0 xx bez czujników tak?
Alarm należy uaktywnić/skonfigurować w BCM.
726-15-01 na xxxx xxxY xx odpowiada jedynie za czujniki ultradźwiękowe.
Piotrekson96 06-11-2022, 13:02 Alarm należy uaktywnić/skonfigurować w BCM.
726-15-01 na xxxx xxxY xx odpowiada jedynie za czujniki ultradźwiękowe.
Tylko ja po wejściu w BdyCM (czyli bcmi) nie mam opcji "Perimeter Alarm" :(
Czy jest możliwość uruchomienia alarmu poprzez kodowanie w formacie AS Built?
Może jakiś inny alarm jest dostępny ?
Piotrekson96 06-11-2022, 13:57 Może jakiś inny alarm jest dostępny ?
Można to jakoś sprawdzić? Jak teraz podepnę komputer pod auto to mogę wysłać screena z modułu BdyCM jakie mam dostępne opcje.
Ps. Bo włączenie powiadomienia po wyłączeniu auta czy alarm ma być w "pełna ochrona" czy "zredukowana ochrona" bez problemu mogę włączyć.
Zredukowana ochrona... Nie ma czujników to nic więcej nie zadziała.
Piotrekson96 06-11-2022, 14:36 Zredukowana ochrona... Nie ma czujników to nic więcej nie zadziała.
Mówię tylko, że to mogę bez problemu uruchomić ;) W drugim aucie Mondeo MK5 też nie było alarmu, a bez problemu go forscanem uruchomiłem, właśnie w formacie AS Built :)
Dlatego tu jestem bardzo zdziwiony, że w Focusie nie mogę go uruchomić w ten sposób.
726-01-01 xxxx xxxx 8x
To włącza "perimeter alarm", przy założeniu że wcześniej jest 0.
Piotrekson96 06-11-2022, 16:45 726-01-01 xxxx xxxx 8x
Dzięki bardzo 😀 Spróbuję i dam znać. A w załącznikach zdjęcia jak wygląda moje BdyCM.
Andrzej_K 06-11-2022, 17:04 Nie rozumiem i irytuje mnie gdy ktoś leżąc robi zdjęcia, a potem daje takie do oglądania. :?:
leżąc robi zdjęcia
To nazywa się postęp z domieszką lenistwa...
Kiedyś wystarczyło zrobić printscreen'a i ewentualnie wykadrować
Piotrekson96 06-11-2022, 20:18 726-01-01 xxxx xxxx 8x
Dzięki tombalt za wszystkie podpowiedzi :) Teraz zmieniłem tak jak tu wspomniałeś i alarm działa :D
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Piotrek
Foka mk4 27-02-2023, 08:42 Podczas poszukiwania złącza/kostki do fabrycznej syreny alarmowej w lewym nadkolu znalazłem pojedyncze złącze 2 pin. Czy to jest złącze do podgrzewanych spryskiwaczy?.
Cześć.
Czy to zatem oznacza, że ASO licząc sobie obecnie 1700 zł za opcje "alarm obwodowy i pojemnościowy" liczy za włączenie funkcji "alarmu"? :)
Moźesz powiedzieć coś więcej? Nie jest prawdą co pisali przedmówcy, że każdy FF4 ma fabryczny alarm "obwodowy"?
Aso dokłada zewnętrzny alarm, bo nie potrafi włączyć tego co jest fabrycznie w oprogramowaniu samochodu
Aso dokłada zewnętrzny alarm, bo nie potrafi włączyć tego co jest fabrycznie w oprogramowaniu samochodu
Aż oplułem monitor ze śmiechu :D Ty tak serio mówisz, czy żartujesz?
AdoKrycha007 24-01-2025, 12:18 Jak jest zamówiony fabrycznie i zrobiony w fabryce, to masz po VIN go wpisanego.
Jak dołożą w ASO, to VIN mówi, że jest brak alarmu.
Przetestowałem na swoim MK3 i MK4 - dokładny w ASO nie ma po VIN alarmu, a fabryczny ma.
Domawianie alarmu w ASO to głupota, bo rozbebeszają nowo złożone auto z fabryki (podsufitki itp).
Aż oplułem monitor ze śmiechu :D Ty tak serio mówisz, czy żartujesz?
No to zadzwoń do ASO że masz focusa bez tempomatu i chcesz aby dołożyli
No to zadzwoń do ASO że masz focusa bez tempomatu i chcesz aby dołożyli
Wiesz ale tempomat, a aktywacja alarmu obwodowego, który wg przedmówców już może być na pokładzie, to jakby dwa różne tematy. Do tempomatu nie jest przypadkiem potrzebna manetka / przycisk na kierownicy?
Domawianie alarmu w ASO to głupota, bo rozbebeszają nowo złożone auto z fabryki (podsufitki itp).
Zgadzam się z Tobą i stąd też moje rozmyślania czy w ogóle zaprzątać sobie tym głowę, a 1700 zł zawsze można wydać na coś innego :)
AdoKrycha007 24-01-2025, 13:39 Nie warto, bo fabryczne spasowanie tapicerki będziesz miał naruszone, a wiadomo jak to w ASO, trafisz na stażystę i potem wszystko będzie źle spasowane. Co fabryczny montaż, to fabryczny montaż.
Wiesz ale tempomat, a aktywacja alarmu obwodowego, który wg przedmówców już może być na pokładzie, to jakby dwa różne tematy. Do tempomatu nie jest przypadkiem potrzebna manetka / przycisk na kierownicy?
Klawisze tempomatu to chętnie Ci sprzedadzą, tylko ich nie zakodują (tak samo jak alarmu)
Klawisze tempomatu to chętnie Ci sprzedadzą, tylko ich nie zakodują (tak samo jak alarmu)
Ja pitole, jakość obsługi w ASO wg Twojej relacji to dno i dwa metry mułu :/
jakość obsługi w ASO wg Twojej relacji to dno i dwa metry mułu
Taka jest prawda.
Autoryzowany Serwis Obsługi
Czyli z błogosławieństwem producenta, do działania zgodnie z Wielką Księgą Gumisiów, czyli robią tylko to na co producent pozwala.
Producent nie przewiduje zmiany specyfikacji na niezgodną z VIN.
Producent pozwala na montaż akcesoryjnych przydasiów.
... "alarm obwodowy i pojemnościowy" liczy za włączenie funkcji "alarmu"? :)
"Alarm pojemnościowy" to jest DODATKOWE WYPOSAŻENIE - konsola oświetleniowa w podsufitce z czujnikami ultradźwiękowymi, sterownik czujników ultradźwiękowych oraz syrenka alarmowa z podtrzymaniem akumulatorowym umieszczona w komorze silnika. Razem 1700 zł w cenach Forda...
...czyli robią tylko to na co producent pozwala....
Raczej ASO ma pełną świadomość, iż "producent" (oraz Ford Polska...) w życiu na oczy nie zobaczy, co zostało "nawyprawiane" w danym aucie...
Toteż - jak zdarzało mi się często widywać w ASO - jak te "dodatki akcesoryjne" są montowane - to o "pomstę do nieba" wołało...
Ważne było natomiast zawsze to, że "nie ma prawa to jakoś ewidentnie wpływać na funkcjonowanie auta", bo jak by nie daj Boże jakieś inne ASO dostało gwarancyjne zgłoszenie serwisowe związane jakkolwiek z "przedmiotem montażu" i Ford Polska zażyczył by sobie zdjęć (co dość często ma w zwyczaju) to wtedy BYŁA BY AFERA...:619:
.
Proszę trzymać się tematu wątku
Kwestie nie związane z tematem będą usuwane
.
|