Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wyciszenie zmiana głośników pytania
Witam posiadam Mondeo Mk4 titanium 2007 kombi, radio sony to z czarnym panelem, takie jak w tym linku
https://www.otomoto.pl/oferta/oryginalne-radio-sony-cd-mp3-ford-mondeo-mk4-ID6CSfkZ.html
Chciałbym poprawić dźwięk, wiem że trzeba zacząć od wygłuszenia, ale lepiej kupić wygłuszenie dedykowane używane np:
https://allegro.pl/oferta/wygluszenie-mata-drzwi-kierowcy-ford-mondeo-mk4-7876422143
Czy samemu wykleić?
Pytanie nr 2
Jakie głośniki teraz opłaca się kupić, czytałem że Hertz hsk się dobrze sprawuje nawet pod samym radiem, ale już ich nie widzę żeby można było gdzieś dostać.
Co teraz warto kupić powiedzmy tak około 600 zł no do max 1000zl
Narazie same przody potem wzmacniacz jakiś, i subwoofer, może zmiana tyłów. Ale póki o chciałbym zamontować nowe przednie żeby pod tym radiem już zagrały trochę lepiej, i czy do tego radia dołożę bezproblemowo wzmacniacz czy trzeba je też zmienić.
Pozdrawiam
I dziękuję za wszelkie odpowiedzi oraz propozycje
Draculescu 15-03-2020, 01:46 A Kolega przeglądał forum?
Zeby poprawic jakosc dzwieku to nalezaloby zaczac od wygluszenia drzwi wewnatrzz a nie tylko ta badziewna gabka. Wykleic cale w srodku matami. Jest na forum wszystko opisane. Wymiana glosnikow nie zawsze moze polepszyc dzwiek jak samo zrodlo dzwieku nie bedzie za dobre. wiem jaka jest roznica bo w mondeo mojej zony siedzi wlasnie radio sony i gra to jakos tak dziwnie. Ja mam nawigacje nx i gra calkiem przyzwoicie. Oczywiscie nie jestem jakos przesadnie wyczulony na dzwieki i mi wystarcza ale z samochodu nie zrobisz sali koncertowej. Ale najwazniejsze to wygluszenie auta. Drzwi wewnatrz zewnatrz i wyciszenie boczkow drzwi bo trzeszcza niemilosiernie.
krzysztofSJZ 15-03-2020, 07:34 ty najpierw zerknij czy czasem nie masz takiego wygłuszenia już założonego, to z linku to raczej fabryczne, jakoś nie wierzę że jakiś domorosły ,,car-fil,, by takie cudo robił, osobiście nie rozbierałem drzwi, więc tylko mogę się domyślać, że to coś fabryka zakłada, więc lepiej sprawdzić niż zostać bez kasy i z gratami które są założone
michaael15 15-03-2020, 09:16 Właśnie jestem po wygłuszeniu drzwi, narazie z przodu i jest zauważalna poprawa jakości dźwięku. Radio mam sony z czarnym panelem i głośniki premium (niebieska membrana) 20W i naprawdę poprawiła się jakość ;)
Witam,
Tak przeszukiwałem forum, oraz wiele innych stron, aktualnie polecanych głośników to ciężko coś znaleźć, jedynie polecają helix Blue, Hertz dsk esk ale podobnotweetery są kiepskie, focal ISS albo Hertz Hsk są niedostępne, i0 teraz jestem w kropce bo jak wybrać jak nie ma gdzie takich głośników posłuchać? Dlatego proszę o opinię, wyszukiwarka na forum mi nie działa, przeszukuje forum strona po stronie ale to mordega
Ale póki o chciałbym zamontować nowe przednie żeby pod tym radiem już zagrały trochę lepiej
Jeśli kupisz przyzwoite głośniki, to będą one wymagały dobrego zasilania, fabryczne radio ich nie udźwignie. Pod wzmacniaczem mogę grać wspaniale, ale z Soniakiem mogą grać gorzej niż oryginalne.
Kompromisem jest kupienie głośników o bardzo dużej efektywności - pod fabrycznym radiem będzie jako tako, o po dołożeniu piecyka pokażą, co potrafią.
Właśnie jestem po wygłuszeniu drzwi, narazie z przodu i jest zauważalna poprawa jakości dźwięku. Radio mam sony z czarnym panelem i głośniki premium (niebieska membrana) 20W i naprawdę poprawiła się jakość ;)
One bardzo dobrze jak dla mnie graja.
Draculescu 15-03-2020, 14:52 Zobacz w tych wątkach:
Modyfikacja fabrycznego audio
Modyfikacja toru audio
Przeczytałem te wątki ale jakichś propozycji to za bardzo tam nie ma co kupić np do 500 zł przody, co do 1000 co do 1500, toteż mam pytanie czy np
https://allegro.pl/oferta/focal-ps-165fx-eisa-za-najlepszy-system-gratisy-6995334559
Te głośniki są aż tak dużo lepsze od np Hertz esk czy warto zapłacić za nie 3 x tyle, co zyskuje płacąc dużo więcej, Większą głośność moc, czystsze brzmienie?
No i kolejne pytanie co wziac takie Focale czy moze
https://allegro.pl/oferta/audio-system-helon165evo2-2x160w-rms-nowosc-2019-8260853301
Czy może helixy serii p?
A może te
https://allegro.pl/oferta/eton-rsr160-glosniki-odseparowane-165-mm-70-w-rms-8353238948
Czy to że audio system ma 160rms a Eaton 70 coś powoduje czy to raczej mało ważny parametr, poza tym że Audio system pewnie potrzebują większego wzmacniacza, Co sensownego kupić?
Wiem już że zacząć należy od wyciszenia drzwi, ale w jakie głośniki zainwestować?
Czy ktoś wie gdzie by można podjechać usłyszeć kilka rodzajów głośników żeby sobie wybrać to byłoby optymalne rozwiązanie,
Generalnie chodzi mi o jakość, czystość dźwięku, a moc jak będą grały czysto napewno mi wystarczy,
Chętnie uzyskałbym jakość z bmw e61 individual audio jeśli ktoś słyszał ale ile by to kosztowało?
Pozdrawiam
Zb2x
CHARONSKI 17-03-2020, 19:42 Przecież w tych ofertach nawet nie ma parametrów,za 1499zl mam sobie ich szukać,przecież to kpina,ale kto bogatemu zabroni:)
Mam nadzieję ,że nie do tego auta ,co masz w stopce
Odbiór dźwięku jest rzeczą mocną subiektywną. Preferencje brzmieniowe zależą też od rodzaju słuchanej muzyki. Systemy o wysokiej wierności, które są świetnie oceniane w zawodach car audio nie trafiają w gusta nie audiofila.
Kiedy kompletowałem swój pierwszy system pojechałem do zakładu car-audio (zwykle pracujące tam osoby mają świra na punkcie dźwięku) na rozmowę. Potem byłem tam wiele razy aby odsłuchać auta klientów, które były na ukończeniu. Bogatszy o te doświadczenia wiedziałem, co mi się podoba, a co nie.
Polecam tę drogę.
No to jest jakies rozwiązanie może nawet 1z lepszych tylko strasznie dużo czasu wymaga niestety.
Fajnie by było gdyby gdzieś była firma gdzie można odsłuchać
Kilka zrobionych aut na paru różnych cenowo zestawach audio
Fajnie by było gdyby gdzieś była firma gdzie można odsłuchać
Kilka zrobionych aut na paru różnych cenowo zestawach audio
...to zostają zloty.
Choć zakłady car audio mają tę zaletę (przynajmniej ja zawsze tak dobrze trafiałem), że mają płyty testowe, z nagraniami dobranymi specjalnie do oceny podstawowych kryteriów brzmienia. Do tego miałem to szczęście, że pracownicy mówili mi na co, w którym kawałku zwrócić uwagę. Raz trafił się odsłuch w aucie zbudowanym na zawody. Bardzo cenne lekcje. Choć summa summarum okazały się bardzo kosztowne, bo zaczynałem słyszeć to, a co wcześniej nie zwracałem uwagi. A wtedy chciałem to poprawić, co jest kosztowaną zabawa ;)
Robert 30 29-03-2020, 20:34 Polecam głośniki audio system dx 165 super grają i cena przyzwoita 330 zł
Bump: Twitery audio system dx 165 pasują idealnie w miejscu oryginału przy lusterku nie trzeba kombinować. Ja robiłem tylko przód grają głośno i czysto pod radiem CD 6000 jest super i tyłu chyba nie będę robił. Prosty montaż z wygłuszeniem ogarnąłem w 4 godz.
Oczywiście potrzebne dystanse i adaptery wtyczki. Powodzenia
|
|