Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Wpadający pedał sprzęgła - co robić?
lukasz5783 20-03-2020, 20:34 Witajcie
Jestem nowym posiadaczem Forda Kugi 2015 r 2.0 tdci . Kupiłem je niedawno w trakcie powrotu do domu bez objawów , na 2 dzień zaobserwowałem miękki pedał sprzęgła ,potem zaczoł krotko oddawać prawie zostawał a dziś został w podłodze . Odciągnołem go nogą i działa i jest nie dokońca tak jak być powinno . Dodam że płynu hamulcowego nie ubywa , brak jakis kontrolek na desce .. raz działa raz wpada ... masakra . Coś poradzicie.. miał ktoś taka przypadłość ??? mam nadzieje ze to nie wysprzęglik . Plus taki ze płynu nie ubywa, dodam ze płyn wygląda jak nowy , bez żadnych zabrudzeń ... chyba że został może przegrzany przez hamulce lub stracił swoje właściwości .. wycieku nie ma nawet przy pompce od pedału sprzegła - sucho .
Piniovox 20-03-2020, 21:30 Objawy mogą wskazywać na zapowietrzenie układu lub awarii uległa właśnie ta pompka przy sprzęgle
lukasz5783 20-03-2020, 22:17 No mam nadzieje ze to tylko pompka ... bo wysprzęglik zapewne siedzi w środku w skrzyni i weź teraz rozbieraj ;/ ... o panie . Plus że płynu nieubywa więc nadzieja że wysprzeglik sprawny
Piniovox 21-03-2020, 07:01 Jeśli w Kudze jest układ sprzęgła współdzielony z hamulcowym to odpowietrzenie nie wymaga ingerencji w wysprzęglik, a zrobisz to przy kole (odpowietrzniki). Stawiałbym jednak na pompkę.
lukasz5783 21-03-2020, 08:10 Tak jest współdzielone z hamulcowym ... tylko teraz gdzie zlokalizować odpowietrzenie układu hmm??Kurcze mam nadzieje że tak będzie .. no auto ma 4 lata z hakiem i nie wydaje mi sie by wysprzęglik siadł .
damianisko5 21-03-2020, 08:30 Jeśli w Kudze jest układ sprzęgła współdzielony z hamulcowym to odpowietrzenie nie wymaga ingerencji w wysprzęglik, a zrobisz to przy kole (odpowietrzniki).
W większości Fordów przy kołach to są odpowietrzniki hamulców. Odpowietrznik wysprzęglika jest przy sprzęgle /obudowa sprzęgła / i tam go szukaj.
Piniovox 21-03-2020, 08:59 Jeżeli jest współdzielone, to odpowietrza się cały układ. Odpowitrzanie przy wysprzęgliku jak najbardziej wskazane i pewne.
lukasz5783 21-03-2020, 09:05 Dzięki wam Panowie zobaczymy jaki będzie efekt... obawiam sie ze bez pompki sie nie obędzie . A w najgorszym przypadku ten wysprzęglik ... oby nie heh..
Piniovox 21-03-2020, 09:50 Wracając do zapowietrzenia układu, to jego symptomem mogą być wcześniejsze kłopoty ze wrzucaniem pierwszego i wstecznego biegu. Przypomnij sobie czy coś takiego miało miejsce.
lukasz5783 21-03-2020, 10:40 Nie nic takiego nie występowało .. dziś jest chłodniej 4 stC i sprzęgło działa .. i dziś oddaje . Dziwna sprawa .. nawet wciskałem je do polowy ..noo 3/4 lekkie ruszanie do przodu 5 razy na podjeździe przy domu no i oddaje .. wczoraj przy takich próbach wpadało . Panowie a gdzie mogę sprawdzić czy sa jakieś akcje serwisowe po num vin do mojego modelu?
Piniovox 21-03-2020, 11:47 https://www.etis.ford.com/fordservice/home.do;jsessionid=iLd_eB1CTHsIF1BJFqEvswcAVWIx3pO 1igL4VfQ1.fcvas1901c
lukasz5783 21-03-2020, 12:01 Tak tak ja już tam robiłem i jest info "
Ta informacja nie jest dostępna w aktualnie wybranym kraju. Przejdź na stronę preferencje i ustaw kraj, a następnie wróć na tę stronę.
Zmieniałem na Niemcy Belgie Polske USA Francje .. i to samo ;) I nie idzie tego sprawdzić właśnie
Rafał A.(antek) 21-03-2020, 13:25 Tak jest współdzielone z hamulcowym .nie jest, nie do końca. wspólny jest tylko zbiorniczek. odpowietrzasz osobno. odpowietrznik w wysprzegliku na skrzyni.
Może ktoś już wymieniał pompę sprzęgła. Wiem że nie jest to łatwe. Wymaga zdjęcia skrzyni biegów, albo odsunięcia deski (kokpitu). Może ktoś to potwierdzić.
Piniovox 25-03-2020, 12:36 Nigdy tego nie robiłem, ale tak na zdrowy rozum zdjęcie skrzyni biegów z pewnością nie jest konieczne.
Rafał A.(antek) 26-03-2020, 09:58 w kudze nie robiłem, ale zazwyczaj wystarcza demontaż stelaża pedałów. czasem niestety wzmocnienia pod deską i tu może tak jest?
lukasz5783 26-03-2020, 15:14 Dziwna sprawa z tym sprzęgłem .. raz wpada .. raz oddaje ale tak jak by mu sie niechciało raz działa dobrze ... i o co tu chodzi ??? płynu nie ubywa . Liczę że wymiana pompki sprzęgła z nowym płynem i odpowietrzeniem pomorze .... 30.03 idzie do mechanika wymieni odpowietrzy . Dam wam wtedy znać co i jak ..bo mnie to wkur... ze tak powiem
Identycznie jest u mnie. Będę wdzięczny za opisanie technologii wymiany pompki.
Rafał A.(antek) 26-03-2020, 17:06 jak nie pomoże daj znać, może mam pomysł
lukasz5783 27-03-2020, 05:19 To może podsuń ten pomysł i obędzie się bez wymiany i kosztów ;)
lukasz5783 28-03-2020, 20:45 No i nie chce podsunąć pomysłu .. heh . No dobra i tak idzie do mechanika w pon . zobaczymy co tam wypłodzi mechanik .. mi sie wydaje ze pompka sprzegła przycina ..
No i nie chce podsunąć pomysłu .. heh . No dobra i tak idzie do mechanika w pon . zobaczymy co tam wypłodzi mechanik .. mi sie wydaje ze pompka sprzegła przycina ..
jezeli pedal zostaje w podlodze to raczej na 98 proc pompka, mialem tak w renault espace4 pedal zostawal, biegi ciezko wchodzily, po wymianie wszystko wrocilo do normy. Pompka to plastikowe badziewie (w Espace4) po sprawdzeniu historii napraw auta srednio co 40 tys byla wymieniana
lukasz5783 29-03-2020, 09:09 A widzisz tak sie składa ze miałem espace 4 2.0 t ... i mialem to samo pompka sprzęgła wymieniona uklad odpowietrzony i nadal bylo to samo ... objaw pojawia sie z tego co zaobserwowalem przy gazowaniu wtedy jakby z wysprzeglika uciekało cisnienie .. a wtedy pedal wpada .. u mnie wymiana pompki na nowa w espace nie pomogło. No ale tym razem licze na ta pompke ze w kudze pomoże ;)
lukasz5783 30-03-2020, 18:31 Dla waszej informacji .. był zapowietrzony układ .. poza tym został wymieniony nowy płyn hamulcowy gdyż pływał w nim jakiś syf... . Mechanik mówi i sam sprawdzałem ze sprzegło działa teraz super i na razie pompkę odstawimy na późniejszy termin licząć ze to było właśnie to ;)także nowy płyn , odpowietrzony układ(oczywiście na skrzyni)i staramy się nie generować bezsensu kosztów , jutro odbieram bo był robiony ogólny serwis .. rozrząd itd ... pojeździmy zobaczymy ... czy ok
pytanie tylko dlaczego sie zapowietrzyl uklad...
Rafał A.(antek) 30-03-2020, 23:41 pytanie tylko dlaczego sie zapowietrzyl uklad...
nooo
szczególnie że powinien się sam odpowietrzać...
Lukasz obyś miał szczęście. U mnie też działa super, jak trochę powciskam pedał sprzęgła. Za jakiś czas znowu to samo. Łapie powietrze. Raczej bez wymiany pompki się nie obędzie. Nawet zgłosiłem do ASO, bo auto na gwarancji 12. Ciekawe jak do tego podejdą. Pierwsze objawy były już nieco po 30 tys. przebiegu. Jazda praktycznie tylko trasy, i do tego mały przebieg. Przy normalnej jeżdżie to usterka wystąpiłaby w czasie gwarancji fabrycznej.
lukasz5783 31-03-2020, 09:19 No zobaczymy liczę ze to od zapowietrzenia układu .. ale nie do końca chce mi sie w to wierzyć ;)z mechanikiem umowilem sie tak ze jak co dzwonie i on juz wie ze cały dzien musi na to poswiecic . Ja obstawiam uszkodzoną pompkę tak czy siak .. no zobaczymy obym sie mylil ..;)
Zastanawia mnie tylko fakt czemu tego problemu nikt tu wcześniej nie poruszał ???
Dam wam panowie znać co i jak w ciagu tygodnia sie wyjaśni ..wczoraj sie zastanawiałem nad wymianą bo auto bylo rozgrzebane przy rozrządzie i juz mial rozebrany ukl powietrza no i wyciagniety aku itd .. ale tam roboty jeszcze na 6 h by bylo no i mechanik mowil a noz od zapowietrzenia no i sie mnie pyta (ale podpowiada zeby pojezdzić zobaczyć) zdecydowalem czekamy zobaczymy (pomka sachsa 270 zl ).. kasy ze mnie nie zdziera bo to dobry mechanik ktory sie naprawde zna a nie ze wymienia czesci i mowi panie pincet i pincet itd ;)
Także czekamy zobaczymy...
A ja i tak jestem w pracy na 48 h (ratownik medyczny ) a do mechanika mam 100m wiec nawet w czasie pracy czasem podejde i spr jak praca idzie . Nawet do mnie dzwonil bym przyszedl zaakceptowac olej bo wziolem z wyzszej polki motula i czy czasem nie podroba (bo ich pełno ).. a mozna to latwo spr ..
Także Panowie czekamy i sie odezwę ...
Szkoda ze tu nie mozna dodawać zdjęć
trochę z innej beczki
jeżdżę ciężarówką w pracy i ponad 2lata męczyłem się z opadającym pedałem sprzęgła
pojeździłem tydzień lub 2 i trzeba było odpowietrzać sprzęgło
mój mechanik 5razy płukał i wymieniał płyn 3razy wymieniał pompkę sprzęgła ,cały przewód od pompki do skrzyni na ori itd itd
okazało się że w skrzyni biegów jak wymieniał mi sprzęgło to nowy wysprzęglik był wadliwy i przez to ciągle mi się zapowietrzało
ale u ciebie to raczej stawiał bym na pompkę
chociaż możliwe że jak był płyn syf to mógł się układ zapychać
lukasz5783 31-03-2020, 10:10 No liczę na to ;) heh .. napisze czy coś sie zmienilo podejrzewam w ciagu 2 dni
Od razu mnie sprostujcie. Ale na logikę, wysprzęglik który łapie powietrze będzie również puszczał olej, a może i bardziej. Ciśnienie oleju jest spore. A u nas jest sucho, oleju nie ubywa. Jednak wersja z przepuszczaniem między uszczelnieniami na pompie i spadku ciśnienia jest bardziej prawdopodobna. I nie chodzi tu o zapowietrzeniu układu, bo go najzwyczajniej niema. A jak by był to się sam odpowietrzy. Ktoś to już tu ładnie opisał.
Spada tylko ciśnienie dlatego pedał opada. Parę depnięć na pedał i wszystko wraca do normy. Lukasz w innych działach, tylko dla innych aut jest to szeroko opisane.
Ale nie ma opisu jaka jest technologia wymiany pompki dla kugi MK2.
no, miałem tak samo, sprzęgło ciągle się zapowietrzało w fusionie, na połaczeniu skrzyni się nie leje, płynu nie ubywa to pewniak - pompka, kupiłem najdroższą jaka była - LUK, wymiana (dramat w 3 aktach), ujechałem ze 20km i... to samo, w końcowej fazie odpowietrzałem codziennie, wielkiej wprawy nabrałem, kładłem się pod zderzak, odkręcałem śrubkę, chwilę pokapało, zakręcałem, wycierałem skrzynię szmatą, dolewałem płynu i w drogę :)
jako że układ składa się z wężyków, pomki i wysprzęglika a pompka nowa i wężyki łatwe do weryfikacji został wysprzęglik, wymieniłem profilaktycznie razem ze sprzęgłem żeby się dwa razy nie mordować i teraz malina, chodzi jak fabryka przykazała :)
U mnie była taka sama sytuacja w Punto II (sprzęgło hydrauliczne na jednym układzie z hamulcami). Pedał sprzęgła zostawał w podłodze, ale tylko w upalne dni i przy rozgrzanym silniku. Wymieniłem płyn - bez efektu, później pompę pod pedałem sprzęgła (stara już piszczała), pomogło na rok, albo mi się wydawało, że pomogło - przyszła jesień i chłód. Kolejne lato i powtórka. Druga pompa z górnej półki (wcześniejsza też była markowa i po zdemontowaniu nie miała oznak zużycia), po 2 tygodniach awaria. Nie słuchając już mechaników ogarnąłem fora i sam wymieniłem wysprzęglik na skrzyni. Od 5 lat spokój.
lukasz5783 01-04-2020, 08:10 No i Panowie wracając do domu 25 km wydaje sie że ze sprzęgłem wszystko ok ... oddaje prawidłowo i jest jak by bardziej elastyczne .. zobaczymy jeszcze za pare dni
pytanie dlaczego sie zapowietrzyło...
lukasz5783 02-04-2020, 19:07 Układ był zapowietrzony to raz a plyn musial dostac gdzies w piz... przy predkosci autostradowej jak bylo gwałtownie hamowane . Układ odpowietrzony , płyn zmieniony i wszystko smiga jak nowe .
adam1234 18-02-2021, 20:40 Opisany problem występował również w moim Mondeo. Szczególnie, gdy temperatura się zmieniała pedał sprzęgła był w podłodze. Mniejszy skok pedału sprzęgła nie wpływał na zmianę biegów. Kupiłem używany pedał sprzęgła z pompką. Mechanicy nie dali rady bez większego demontażu wymienić całości, ale udało się przełożyć pompkę. Minęło ok pół roku po naprawie i problem nie występuje.
|