Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Kontrolka niedomkniętej klapy
rafal_kon 02-04-2020, 23:29 Witam wszystkich.
Mam pytanko. Jak zamykam auto z pilota, zamki się zamykają, ale nie ma mignięcia kierunkowskazami (a zawsze było).
Po około 1 minucie migną kierunki, zamek się rygluje i zapala się światełko kabinowe, oświetlenie
nóg i deska rozdzielcza. I tak pozostaje.
A w trakcie jazdy zapala się kontrolka niedomkniętej klapy (chodź, jest zamknięta) i jest sygnalizacja dźwiękowa.
Zdarza się, że podczas jazdy zgaśnie kontrolka i światła kabinowe i na nogi, ale za chwilkę znowu wyskakuje komunikat o niedomkniętej klapie bagażnika.
Ten komunikat pojawia się i gaśnie. Czasem wygląda to, jak dyskoteka, pojawia się, gaśnie i na nowo pojawia.
Czujnik otwarcia klapy bagażnika znajduje się w zamku klapy , możesz próbować regulować rygiel zamka , ale może być i też konieczna wymiana zamka.
rafal_kon 03-04-2020, 13:22 Witam.
A jak się reguluje rygiel zamka?
A jak się reguluje rygiel zamka? odkręcając go od belki pasa tylnego i przesuwając go
Witam miałem podobny problem ale w moim Escape. Mnie włączał się alarm. Niestety trzeba było kupić nowy zamek. Był uszkodzony mikrowyłącznik, ale sam on nie jest w sprzedaży z jego obudową. Można oczywiście kupić sam mikrowyłacznik i go podmienić. Ja nie miałem czasu na zabawę. Polecam kupić w serwisie oryginał. Na aukcjach cena do mojego autka była wyższa.
A poruszaj kostką zasilającą czujnik - miałem to samo w fuzji - odpowiednie ustawienie na styjach i klej silikonowy rozwiązało sporawe bez inwazyjnie
rafal_kon 06-04-2020, 23:17 Witam.
W piątek dostałem się do zamka. Zdemontowałem go na zewnątrz i spryskałem całego WD40 (dość intensywnie).
W sobotę nadal pojawiała się informacja graficzna i dźwiękowa o otwartej klapie bagażnika. Dzisiaj, jadąc rano do pracy, wszystko wróciło do normy. Wszystko jest w porządku. Ciekawe czy to tylko chwilowe, czy też penetracja czynnika WD40 zadziałała tak skutecznie, że usterka znikła.
Będę obserwował zachowanie auta przez kilka dni i zobaczymy czy WD40 był strzałem w dziesiątkę.
Pozdrawiam serdecznie.
W każdym zamku jest wmontowany mikrostyk który ulega awarii.
Samego mikrostyka nie wymienisz (chyba że masz dużo czasu i cierpliwości, bo ja wymieniłam a drzwiach kierowcy) jedynie cały zamek. Więc WD zadziała na chwilę i usterka powróci może z większym niedomaganiem. Przerabiałam to i piszę z doświadczenia ;)
pkraska31 07-04-2020, 18:20 Ela.S w klamce tylnej klapy w fieście mk7 mikroprzełącznik bardzo łatwo się wymienia, sam to robiłem i jeśli ktoś trzymał choć raz lutownicę w ręku to da radę ;)
klamce tylnej klapy w fieście mk7 mikroprzełącznik bardzo łatwo się wymienia, sam to robiłemto nie chodzi o mikrostyk w "klamce" do otwarcia klapy , tylko o mikrostyk - czujnik zamknięcia , znajdujący się w zamku klapy
Ela.S w klamce tylnej klapy w fieście mk7 mikroprzełącznik bardzo łatwo się wymienia, sam to robiłem i jeśli ktoś trzymał choć raz lutownicę w ręku to da radę ;)
Właśnie chodzi o tą lutownicę :D......teraz faceci w rurkach nie wiedzą za bardzo do czego to służy, no chyba ze wygooglają :D
to nie chodzi o mikrostyk w "klamce" do otwarcia klapy , tylko o mikrostyk - czujnik zamknięcia , znajdujący się w zamku klapy
O to mi chodziło :)
rafal_kon 08-04-2020, 12:06 A jaki to jest mikrostyk? I gdzie go ewentualnie można kupić?
Nie można kupić, można użyć z innego zamka, nie koniecznie z tego samego modelu (ilość pinów). Może być też zamek uszkodzony mechanicznie, jak taki własnie rozebrałam i przylutowałam do zamka drzwi kierowcy. Bo całość zbyt kosztowna. Teraz działa OK.
Mikrostyk jest na końcu tego wycięcia gdzie wchodzi uchwyt blokady zamka czy jak się to nazywa. Jak się dokładnie przyjrzysz to go wypatrzysz pod cienką gumową osłonką. Możesz wymacać nawet kluczykiem lekko tam klikając. Będzie czuć przeskakiwanie mikrostyku.
Witajcie, tak jak pisałem miałem podobny problem, co prawda wymieniłem cały nowy zamek, bo nie miałem czasu. Ale na spokojnie dokupiłem stosowny mikrowyłącznik i go wymieniłem. Teraz mam zamek na zapas. Pozdrawiam
|
|