Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] 2,3 hybryda - ABS nie działa
Witam , posiadam escape 2,3 benzyna hybryda automat i coś chciał bym więcej się o nim dowiedzieć .
po pierwsze mam problem z ABS nie działa , coś ktoś podpowie ? ( komputer nie kasuje błędu i czasem jest kontrolka abs czasem nie , ale ogólnie nie działa)
po drugie porada doświadczonego użytkownika, czy można wgrać polski język do menu? i będzie ok , czy lepiej kupić radio na androidzie i będzie wszystko działać .
Auto posiadam od dwóch tygodni i nie chcę eksperymentować , wolę zapytać nim zrobię głupotę
po trzecie . olej i filtry wymieniłem , pytanie co z olejem w skrzyni automatycznej ? wymieniać czy nie auto ma 161 tyś mil.
Dziękuję za pomoc . Pozdrawiam wszystkich.
Olej wymien bo nie wiesz jak ktos eksploatowal auto czujniki i wiazki do sprawdzenia czy wszystko ok
Witam , posiadam escape 2,3 benzyna hybryda automat i coś chciał bym więcej się o nim dowiedzieć .
....
Nic prostszego - znaleźć instrukcję obsługi.
Zakładam, że jest to wersja po 2008 roku (Kolega nie podał żadnych szczegółów...) - przykładowo instrukcja do ściągnięcia stąd: https://justgivemethedamnmanual.com/manuals/2008_ford_escape_hybrid.pdf
Co wymiany oleju w skrzyni eCVT - praktycznie się go nie wymienia chyba, że było jakieś uszkodzenie i wyciekł. Stosowny fragment z instrukcji obsługi:
Your transaxle does not consume fluid. It is designed to be filled for life. However, the fluid level should be checked if you notice some sign of fluid leakage.
Co do polonizacji czegokolwiek, to najpierw trzeba wiedzieć co tam jest a potem dopiero można coś powiedzieć...
Najprościej podać VIN auta.
Oleju sie nie wymienia wedlug instrukcji w manualach a jak sie wymieni to lepiej dziala wiec :D
W mazdziemial tez w automacie za ne tylko po po 240 tys sprawdzic zmienialem razem z filtrem i sie nie popsuło wiec :D
Po za ty jak pierwszy raz zmieniłem to całe dn miski to szlam opiłków był wiec radze zmienić
... całe dn miski to szlam opiłków był wiec radze zmienić
W eCVT nie ma z czego być opiłków. W środku są 2 duże silniki elektryczne i przekładnia planetarna. Nic więcej. Można wymieniać nawet co 5kkm jak ktoś "bardzo musi, bo czuje potrzebę"...:568:
Zmiana oleju nigdy nikomu nie zaszkodziła wiec wybór należy do właściciela myśle :D
Nie znam auto i mało nim jeżdżę , użytkuje głównie żona więc pytam bo co mechanik to teoria , szkoły są dwie wymienić albo nie ...
Podaję VIN może ktoś mi wyjaśni
1FMCU59H38KD83144
Proszę o info
Z abs podłącz do kompa i wyjdzie mniej wiecej
albo czujnik albo pierscien na piascie albo wiazka
sory a znaki ale pl u mnie ciezko uzyskac na klawieturze
;)
Czujniki i zębatki OK, wskazuje na czujnik przy pompie , Jest coś takiego?
Może modu pompy szwankuje próbowaleś aku odłączyc ? Może do normy wróci po resecie jak nie to moduł może być uwalony :evil:
Tylko który aku , to hybryda
...
1FMCU59H38KD83144
...
Auto ma navi, które jest "czysto amerykańskim wynalazkiem" (foto analogicznego wnętrza na zdjęciu poniżej). Do tej navi nie ma ani języków europejskich (w tym polskiego też nie) ani nie ma do tego map Europy.
Co do wymiany oleju w skrzyni - napisałem wyraźnie: producent nie przewiduje, natomiast jak ktoś MUSI wymienić olej - to jego sprawa.
W tej skrzyni jest olej MERCON V - ilości podręcznik warsztatowy nie podaje, bo się go nie wymienia...
Skrzynia ma korek pomiaru poziomu oleju na ściance od strony lewej półosi.
Dziękuję za to info , to znaczy że wymienić na radio z androidem i będzie po Polsku.
Olej jest dostępny po 55/litr idzie 5 , ale też nie jestem przekonany do wymiany
Cały czas kwestia ABS
Czy przy pompie jest jakiś czujnik ciśnienia ? czy coś ?
zewnętrzny komputer wskazuje czujnik pompy
dla przykładu program fordscan nic nie widzi
Widać że auto nie dawno miało zmienione tarcze i klocki obie osie ( zużycie klocków 20% około ) Może poprzedni właściciel szukał usterki i zaczął od wymiany hamulców???
Dziękuję za info . Pozdrawiam
Witam, wszystkich , dalej mam problem z ABS . Czy ktoś może mi pomóc? Komputer pokazuje awarię czujnika pompy hamulcowej , przeszukałem net i nigdzie nie mogę go znaleźć . Ktoś coś poradzi?
|
|