Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Błędy U2101, U2300 po utracie komunikacji z ForScan
Witam podczas odczytu ustawień ForScan-em w BCM (Main) przerwało odczyt i wyskoczył taki komunikat:
111612
Od tego momentu posypały się błędy w modułach: ABS,BCM,RCM,RFA,PDM,DDM we wszystkich są te same kody: U2300 Konfiguracja centralna lub U2101 Konfiguracja modułu sterującego niekomatybilna.
111613
111614
Ma ktoś pomysł jak to wszystko ze sobą skonfigurować?
Wchodziłeś zapewne w BCMii w konfigurację centralną i nie dociągnęło Ci SBLa - second boot loadera... Ten błąd to właśnie ten plik który jest potrzebny. Jeśli był dostęp do neta, Forscan powinien sam sobie go dociągnąć, są też pliki kalibracyjne do pobrania na Forum Forscana. Zawsze przed zabraniem się za taką robotę, warto się choć trochę przygotować, bo potem są taki kwiatki. Swoją drogą, próbowałeś pokasować błędy? Czy one wracają?
błędy wracają ten plik pobrałem i teraz otwiera BCM ale większość pól jest pusta lub pisze unknow. Troche mnie dziwi że woła taki plik bo według focccus mam inny soft
111615
Z tego co piszesz to tak jakby zgubił ci Central config. Nie wiem, nigdy mi się taka sytuacja nie przydarzyła, ale wydaje mi się że będzie trzeba ponownie przeprowadzić konfigurację auta wg oryginalnego pliku ze strony Forda (AsBuilt). Ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony w takich akcjach, bo tak jak mówię - nie miałem takich „przygód”...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ja też jestem zaskoczony, miałem połączenie z netem żeby pobrał sobie ten plik, ale przy 48% przerwało i wyszły kwiatki.
Możesz coś więcej napisać na temat tego pliku "AsBulit"
bo teraz nie wiem czy mam ustawiać tylko w BCMi czy w poszczególnych modułach też ABS itd.
Masz możliwość zrobić zrzuty ekranu w ForScan lub Focccus dla BCM tak orientacyjnie bym sobie podglądną jak i gdzie było ustawione.
Jak masz focccusa, to pobierz sobie swoją konfiguracje z Forda po numerze VIN (AsBuilt) i wczytaj do focccusa, będziesz widział fabryczne nastawy.
lukaszooo 06-04-2020, 16:26 Gościowi który ma problem z forscanem polecasz focccusa do konfiguracji lifta? Według mnie to może skończyć się tylko gorzej.....
Fakt, może napisałem skrótem myślowym więc się poprawię. W trybie offline i poza autem, odpalasz focccusa i wczytujesz sobie swój plik AsBuilt do niego żeby podejrzeć jakie są fabryczne ustawienia Central config. Następnie dobrze zrobić sobie zrzuty albo foto i to samo ustawiać w Forscanie. Myślę że teraz jest to już zrozumiałe?
lukaszooo 06-04-2020, 16:45 Dla mnie tak ale już kilka aut ubilem, niech autor wątku napisze czy rozumie, przede wszystkim niech zrozumie ze focccus w lifcie to igranie z ogniem
W życiu bym nikomu nie polecał focccusa... to ja gra w ruletkę. Z reszta Forscanem też można ubić auto, przykład powyżej. Tylko że tutaj prawdopodobieństwo jest znacznie mniejsze. Jest jeszcze taka ruska stronka, nie pamietam teraz adresu, gdzie wpisuje się swój VIN i robi upload, wtedy wszystko widać co do central configa tak jak w focccusie.
Witam nie bardzo wiem z kąt konkretnie pobrać ten plik chodzi o jakąś stronkę forda? może jakiś link
To są zrzuty ekranu przed otwarciem BCMii Main
111637 111638
resztę kumam mam go wrzucić do foccus bez podłączania do auta :)
Chodzi o tą stronę: https://www.motorcraftservice.com/AsBuilt
Tam pobierasz swój AsBuilt pod swój VIN.
OK już znalazłem otworzyłem w focccusie i dalej połowa pól jest nie ustawiona
przykład braku ustawień Airbag
111639
jutro wgram te oryginalne ustawienia i zobaczę co wyjdzie ?
Andrzej_K 07-04-2020, 11:45 Chodzi o tą stronę: https://www.motorcraftservice.com/AsBuilt
(...)
Jaki kraj się wybiera? Chiny, Meksyk czy USA bo Polski tam brakuje.
Obojętnie, ja wybrałem USA, potem odświeżenie strony i jest pole do wpisania VIN.
Uwaga - co do wartości pokazywanych przez focccusa - czasem pisze unassigned albo nieprzypisane, ale po lewej stronie obok tego pola znajduje się wartość np 00, 0F itp. Wynika to z tego że niektóre parametry z dropdown menu w programie są niedostępne, trzeba wtedy pisać manualnie w konfigu AsBuilt. Ja tak miałem np z blisem.
wybrałem USA, zauważyłem że to co wyświetla Foccus różni się czasem od tego co pokazuje Forscan
jest możliwość wrzucić ten plik do forscana, czy czeka mnie ręczna robótka i wpisywanie tych 240 pozycji manualnie?
Mam jaszcze jedno pytanko plik As bulit to jest to samo co wyświetla BCMii Main tylko zapisane w hexa?
Oprócz tego pliku pokazało mi jeszcze coś takiego
111655
i zastanawiam się czy jak bym tu
111656
wpisał odpowiednie kodowanie to te 240 pól wypełni się automatycznie?
To co ci się pokazało na stronie to dokładnie to co pobrałeś sobie w postaci pliku. Zwróć uwagę że ta litania na stronie Forda zawiera różne adresy bloków. Te 726-01.... są dopiero pod koniec. Nie sądzę by skopiowanie tych wartości bloków w BCMii AsBuilt, automatycznie poustawiało Ci ten „wybieralny” konfig BCMii. To raczej nie to samo.
... Nie sądzę by skopiowanie tych wartości bloków w BCMii AsBuilt, automatycznie poustawiało Ci ten „wybieralny” konfig BCMii. To raczej nie to samo...
A jednak "raczej to samo"... Plik (vin).ab zawiera wszystkie informacje o fabrycznej konfiguracji auta. Dla aut z CCC (centralną konfiguracją - jak FF3/FF3.5 - zawiera zarówno centaralną konfigurację jak i konfiguracje poszczególnych modułów (BCMi, APIM itp. itd.).
Oczywiście CCC i konfiguracje modułów są w róznych blokach pliku AB - najpierw konfiguracje poszczególnych modułów a na końcu blok CCC.
Dzięki Tadeusz :) nie byłem tego pewien, teraz już jestem :)
o to mi chodziło, teraz muszę porównać kodowanie hex wszystkich modułów z tą listą którą mi pokazało i na końcu zobaczyć co zmieni się w centralnej konfiguracji?
rozumiem że dla Forscan ten plik VIN.ab jest nieprzydatny, jego można otworzyć tylko w Focccus?
Witam ponownie, udało się zakodować na nowo Centralną Konfigurację.
Tak jak myślałem a potwierdził to tedi_k najpierw kodowanie modułów w blokach AsBulit (kodowanie hex) po tej czynności BCMii (Main) uzupełnia się sam, następuje coś w rodzaju synchronizacji i w blokach które miały tylko wybór między NO SET, UNKNOW, pojawiają się odpowiednie opcje do wyboru.
Na koniec odczyt i kasowanie DTC i autko uratowane :)
Choć przyznam że trochę byłem zgrzany tą usterką.
Oczywiście podziękowania dla wszystkich którzy pomogli mniej lub więcej :)
Zdrowych wesołych Świąt.
Super! Dobrze czytać pozytywne wieści! :) Trzymałem kciuki za kolegę. Wesołych i spokojnych świąt. :)
Gratki. Temat mrożący krew w żyłach. :)
czarny588 09-12-2020, 12:59 Witam
nie będę tworzył nowego wątku proszę o pomoc doświadczonych użytkowników
pacjent FF MK3 FL z 2015 roku 1,5 TDCI 120 km
Po ustawieniu w forscanie:
- autoryglowanie zamków + wyłączenie start stop + ustawienia lamp na led do jazdy dziennej pojawiły mi się błędy:
U2300 w ABS oraz UO0415 w FDSM
czy ma ktoś jakieś pomysły świecą kontrolki, nie można ruszać na wzniesieniach oraz błąd funkcji city
cezarg1410 09-12-2020, 13:03 po wyłączeniu ASS zrobiłeś inicjalizację ABS? Jeśli nie to zrób :)
jaroosmoto 23-06-2022, 13:14 Witam, mnie zachciało się włączyć doświetlanie zakrętów w Ecosporcie i po podłączeniu lapka do auta (nie włączyłem internetu do lapka) zrobiłem wszystko tak jak trzeba (nie do końca) dałem "Pisz" i zaświeciła mi się poducha!!!
Błąd U2300:64-08.
Jak rozwiązać problem w internecie jest jak na lekarstwo... wszystcy prawią morały, nikt nie pisze co trzeba zrobić (coś tam doczytałem na Naszym forum).
Moje rozwiązanie (z garścią zebranych info):
1) Zaciągnąłem oryginalny poprodukcyjny AsBuilt ze strony https://www.motorcraftservice.com/AsBuilt
2) Sprawdziłem czego ten błąd dotyczy (w moim przypadku modułu RCM)
3) Uruchomiłem edycję modułu RCM (format AS BUILT) i mimo wgrania oryginału wcześniej ściągniętego pliku wpisałem ręcznie zmiany które miałem w ścieżce 737-02-02 Powinno być 006D 0001 00B0 a było 0061 0001 00BA
4) "Pisz wszystko" i błąd zniknął.
Próbowałem wcześniej wgrywać oryginalny AsBuilt ale to nic nie dawało.
Pawloxxx23 30-01-2023, 17:54 Witam pierwszy raz piszę tutaj proszę o zrozumiałość. Potrzebuję pomocy kogoś kto posiada focccusa żeby po vinie mojego auta rozkodować moje ustawienia AS BULIT i udostępnienie mi tego do ubiłem sobie forscanem abs i trakcje
Inicjalizacja ABS była zrobiona?
Focccus do polifta to średnia opcja, zobacz tutaj
http://ford.xtlt.ru/ab/
po vinie mojego auta
http://ford.xtlt.ru/ab/
czy kolega umiejętnie skorzysta z posiadanej wiedzy i narzędzi.... ciężko stwierdzić
Pawloxxx23 30-01-2023, 20:33 Inicalizacja była robiona. dzięki za link może uda mi się to umiejętnie wykorzystać hehe jest 50/50% szansy jutro się okaże
Dla potomnych, wystąpiły u mnie poniższe błędy:
===PCM DTC Brak===
Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów
Moduł: Moduł sterowania układem napędowym.
===END PCM DTC Brak===
===OBDII DTC Brak===
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
===END OBDII DTC Brak===
===SASM DTC Brak===
Moduł: Moduł czujnika kąta skrętu układu kierowniczego
===END SASM DTC Brak===
===ABS DTC U2300:51-2B===
Kod: U2300 - Centralna konfiguracja
Dodatkowe symptomy usterki (:51):
- Nie zaprogramowane
Status (-2B):
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: System zapobiegający blokowaniu kół.
===END ABS DTC U2300:51-2B===
===RCM DTC Brak===
Moduł: Moduł układu SRS
===END RCM DTC Brak===
===PAM DTC U0415:86-2F===
Kod: U0415 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu 'A' sterującego układem zapobiegającym blokowaniu kół podczas hamowania (ABS)
Dodatkowe symptomy usterki (:86):
- Nieprawidłowy sygnał
Status (-2F):
Moduł: Moduł systemu wspomagającego parkowanie
Zamrożone ramki #1:
-EVENT_TIME: 410105718 s (Thu Aug 08 20:45:30 2024) - Czas zdarzenia
-TOTAL_DISTANCE: 139616 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MODULE_VOLTAGE: 12.3 V - Napięcie modułu sterującego
-INCAR_TEMPERATURE: 23 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
-OUTDOOR_TEMPERATURE: 23 °C - Temperatura
===END PAM DTC U0415:86-2F===
===PAM DTC U100B:00-2F===
Kod: U100B - Półautomatyczny układ parkowania równoległego
Status (-2F):
Moduł: Moduł systemu wspomagającego parkowanie
Zamrożone ramki #1:
-EVENT_TIME: 410105716 s (Thu Aug 08 20:45:28 2024) - Czas zdarzenia
-TOTAL_DISTANCE: 139616 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MODULE_VOLTAGE: 12.3 V - Napięcie modułu sterującego
-INCAR_TEMPERATURE: 23 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
-OUTDOOR_TEMPERATURE: 23 °C - Temperatura
===END PAM DTC U100B:00-2F===
===HCM DTC Brak===
Moduł: Moduł regulacji reflektorów
===END HCM DTC Brak===
===PSCM DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący układem wspomagania kierownicy
===END PSCM DTC Brak===
===BCMii DTC Brak===
Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia
===END BCMii DTC Brak===
===FCDIM DTC Brak===
Moduł: Moduł interfejsu elementów sterowania/wyświetlacza z przodu
===END FCDIM DTC Brak===
===SRM DTC Brak===
Moduł: Moduł rozpoznawania mowy
===END SRM DTC Brak===
===PDM DTC Brak===
Moduł: Zespół sterujący drzwiami pasażera
===END PDM DTC Brak===
===DDM DTC Brak===
Moduł: Modu drzwi kierowcy
===END DDM DTC Brak===
===HVAC DTC Brak===
Moduł: Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja
===END HVAC DTC Brak===
===RFA DTC Brak===
Moduł: Siłownik funkcji zdalnego sterowania
===END RFA DTC Brak===
===ACM DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący sprzętu audio
===END ACM DTC Brak===
===IPC DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący tablicą rozdzielczą
===END IPC DTC Brak===
Wcześniej wyłączałem Start/Stop oraz ustawiałem interwał serwisowy.
Niedługo po tym pojawiały się wspomniane błędy zaraz po zapłonie, wracały od razu po wykasowaniu.
Rozwiązanie:
Wykonałem inicjację ABS: ABS Module initialization/relearn from Central Configuration
i błędy nie wróciły.
|