Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wybór tarcz i klocków. Prowadnica zacisku.

jerysio
12-04-2020, 21:17
Witam,
Czeka mnie wymiana tarcz oraz klocków hamulcowych z przodu i ciekaw jestem jakich tarcz i klocków Wy używacie oraz co możecie polecić z własnego doświadczenia. Druga sprawa to prowadnica zacisku a mianowicie w którym miejscu znajduje się ta prowadnica z gumką (u góry czy na dole, myślę, że wiecie o co mi chodzi) rozbierając zacisk do regeneracji nie zwróciłem na to uwagi. Dodam, że sprawa dotyczy przedlifta.

karmelek88mk3
13-04-2020, 07:45
Jezdze na trw nic nie piszczy nie krzywi, wytrzymuja jakies 150 tys. bynajmniej u mnie sie sprawdzaja, a z ta gumka to nie pamietam zobacz w necie napewno cos bedzie.

yaro8558
15-04-2020, 21:00
Ja w różnych autach, które mam lub miałem, zawsze wymieniam na TRW, nigdy nie miałem z nimi problemów, jedyna wada to dość mocne pylenie z klocków, przez co trzeba często myć felgi ale za to hamują pewnie i bez pisków.

klocolus
16-04-2020, 12:46
Ja mam TRW ceramiczne COTEC i polecam, trochę drozsze ale za to bardzo ciche i praktycznie nie pylą. Także łatwiej dozować siłę hamowania, hamulce chodzą tak jakby płynniej - ale może być to subiektywne odczucie albo po prostu efekt wymiany zjechanych klocków na nowe.

Tarcze polecam Zimmermann albo Bosch.

zielon
19-04-2020, 18:02
Prowadnica z gumką od strony ataku tarczy, to znaczy robisz punkt mazakiem na tarczy i kręcisz zgodnie z kierunkiem jazdy. Najpierw punkt przechodzi przez prowadnicę z gumką a potem samą prowadnicę i to jak wiem nie tylko mondeo.g:)

Mortal_Kombat
19-04-2020, 19:42
Ja już nie pamiętam czy prowadnica z gumką na dole czy górze, ale jeden otwór jest większy bierzesz prowadnicę bez gumki i zobaczysz w którym luz większy, tam idzie z gumką, ja tak robiłem.
Klocki polecam Textar, tarcze też, ale jak chcesz taniej to tarcze Mikoda zwykłe, nie nawiercane, też u mnie się sprawdzają.

Python013
20-04-2020, 09:08
Podłączę się do tematu.

Czeka mnie wymiana tarcz i klocków na osi tylnej i nie wiem co wybrać ze średniej półki. Na forach Subaru i BMW odradzają markę TRW ze względu na pękanie tarcz, ATE też bo są z plasteliny i się krzywią (miałem w Foce MK1 i potwierdzam). Mikody polecają tylko pełne ponieważ nawiercane podobno pękają, a ich klocki mocno pylą.
Właśnie chciałem kupić tarcze nacinane i nawiercane Mikoda + klocki Meyle PD lub Breck do mojego 2,0 SCTi.

Deryll
20-04-2020, 09:17
Naprawdę chcesz kupić takie g...? Chcesz tanio czy dobrze? Ja ci polecę zimermann sport, co prawda tylko nawiercane. A klocki galfer sport.
https://auto.brakeparts.pl/auto/22996-klocki-hamulcowe-galfer-sport-fdhp-1050-2128500.html

Python013
20-04-2020, 09:50
Ja ci polecę zimermann sport, co prawda tylko nawiercane. A klocki galfer sport.

Brałem pod uwagę tarcze Zimmerman lecz też nie oznaczają DOBRZE. Nieskuteczne reklamacje bo dystrybucję na polskę prowadzi firma kogucik, pękanie przy nawierceniach, mocne nagrzewanie się przy sportowych klockach (aż świecą wieczorami) choć dobrze hamulcują blaszaka.

Jest jeszcze ze średniaków również polska marka jak Mikoda i jest to ROTINGER. Może tarcze ROTINGER GT ?

Mortal_Kombat
20-04-2020, 10:23
Mikody polecają tylko pełne
Też właśnie polecam, mam je na przodzie razem z klockami Textar, przejechałem na nich około 20tys., żadnego bicia, zużycie w normie, hamuje dobrze. Jak chcesz lepsze tarcze to bierz Textara, znajomy posiada i nie narzeka.

Python013
20-04-2020, 10:36
Też właśnie polecam

Z racji stosunku jakości do ceny i tego, że to oś TYLNA zamówiłem te tarcze Mikoda GT + klocki Breck.