Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] System rozpoznawania znaków drogowych

Foka mk4
14-04-2020, 08:11
W moim egzemplarzu funkcjonuje tylko system rozpoznawania znaków drogowych informujących o prędkości. W tym modelu jest jeszcze możliwość wyświetlania znaków zakazu wyprzedzania. Oczywiście nie byłbym sobą jak bym nie próbował tej funkcji uruchomić. Udało mi się odblokować tę funkcję w liczniku "Traffic Sign Recognition". Oczywiście na wyświetlaczu pojawiło się miejsce na wyświetlanie obu znaków. Jednak funkcja dalej nie działa. Myślę że jeszcze któryś system za to odpowiada. I tu mam problem bo nie wiem jaki.

MarcinUj
14-04-2020, 09:56
Ooo, ciekawe czy się da to uruchomić. Ja tez mam tylko rozpoznawanie znaków i chętnie bym przygarnął nowa funkcje :)

Foka mk4
14-04-2020, 10:38
To super jesteśmy razem. Mam nadzieję że ktoś nam pomoże :). Sprawa zegarów jest prosta, natomiast musi któryś z modułów przetwarzać obraz z kamery i to on będzie kluczowy.

xqs
14-04-2020, 11:44
też próbowałem, problem jest taki, że to częśc pakietu chyba technology, i tak wchodzi więcej elementów, jak bliss i właśnie pakier city, razem z hamowaniem i unikaniem przeszkód.

Rogrin
14-04-2020, 14:17
A to nie jest tak, że ten podstawowy system do rozpoznawania ograniczeń prędkości ściąga sobie dane z GPS?

Foka mk4
14-04-2020, 15:28
U mnie jest kamerka która rozpoznaje znaki a dodatkowo GPS wspomaga wyświetlanie znaków.

MarcinUj
14-04-2020, 16:36
też próbowałem, problem jest taki, że to częśc pakietu chyba technology, i tak wchodzi więcej elementów, jak bliss i właśnie pakier city, razem z hamowaniem i unikaniem przeszkód.

Owszem, jest to część pakietu, ale chyba to nie wyklucza uruchomiania funkcji pojedynczo. W moim poprzednim MK2 wiele różnych rzeczy się włączało "ptaszkiem" w ELMConfig.

Do odczytu znaków zakazu służy zapewne ta sama kamera co odczytuje znaki prędkości. Więc pewnie wystarczy jakoś odblokować funkcję w jakimś module i będzie działać.
Pytanie tylko jak to zrobić? Pewnie za jakiś czas ktoś to rozkmini.

kacper69
14-04-2020, 19:32
A Wy tak dla jaj , czy na serio z tymi znakami?
Bo ja zauważyłem , że to jakaś totalna pomyłka jest.
System "zbiera" znaki też z dróg w okolicy autostrady, z dróg "poprzecznych", a nawet potrafi sobie sam wymyślać znaki ograniczenia prędkości.
Ulubionym znakiem ograniczenia prędkości , który pojawia się w aucie, którym jeżdżę to ... 5 km/h.
W ogóle na to nie zwracam uwagi, bo system żyje swoim życiem.

tryhp3
14-04-2020, 20:41
System "zbiera" znaki też z dróg w okolicy autostrady, z dróg "poprzecznych",
O tym dlaczego u nas się tak dzieje a np. w Niemczech nie było już milion razy i nie jest to wada Focusa.

kacper69
14-04-2020, 21:49
Mniemam, że jak nie jest to wada , to pewno jest to zaleta Focusa, który jest tak dobrze przygotowany na polskie drogi, że czyta wszystko co może ;)

Fiesta Mk8 ST Line
14-04-2020, 22:45
;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

bidżej
15-04-2020, 08:09
Mniemam, że jak nie jest to wada , to pewno jest to zaleta Focusa, który jest tak dobrze przygotowany na polskie drogi, że czyta wszystko co może ;)

to nie jest wada Focusa ani innego samochodu (bo nie ma marki na rynku, która radziłaby sobie ze znakami w PL), tylko polskiego sposobu znakowania dróg - bezsensownego, nielogicznego, nieprzystającego do rzeczywistości i w dupie mającego, że takie systemy istnieją.

krystianen
17-04-2020, 20:54
Panowie system pokazywania znaków w fordzie możebyć podzielony na 2 metody.

1. Czytanie znaków przez kamere
2. Gdy nie ma znaku odczytanego przez kamere, pokaż ogranieczeni z mapy nawigacji.

Jeżeli auto jest wyposażone w Asystenta pasa ruchu jest duża szansa że można właczyć także czytanie znaków. Za czytanie znaków odpowieda moduł IPMA

MarcinUj
17-04-2020, 22:58
Ja traktuję to trochę jak fajny gadżet, choć u mnie działa całkiem nieźle.
Poza tym jak jeździłem jeszcze poprzednim fordem, bez tego systemu, to niejednokrotnie łapałem się na tym, że jeżdżąc po obcych drogach nagle nie wiem jakie jest ograniczenie prędkości. Bo albo się zagadałem z kimś, albo zamyśliłem, albo grzebałem przy radiu. Wtedy zawsze można rzucić okiem na ekran i ma się jakiś punkt zaczepienia.
Na pewno jest to lepszy system niż Start-Stop :)

tedi_k
25-04-2020, 11:07
... powinno być zaznaczone, że w Polsce nie działa poprawnie....

Rozpoznawanie znaków to Pan Pikuś... W Polsce przede wszystkim zwykły TEMPOMAT nie działa poprawnie!!!:568:
Co chwilę jakieś ciężarówki wyjeżdżają na lewy i "po zabawie"...:569:
bidżej - Uważam, że w każdym cenniku powinno być wyraźnie zaznaczone, iż na Polskę ODRADZA SIĘ STANOWCZO zakup tempomatu!:568:
W instrukcji obsługi powinny być telefony w Polsce do psychologów w celu uzyskania opieki psychologicznej po stresie związanym z użytkowaniem tempomatu...

mskgs
25-04-2020, 18:31
Przecież w Niemczech tak zrobili...

Trudno się dziwić, skoro Niemcy produkują samochody. :P

tedi_k masz na myśli chyba tempomat adaptacyjny? Bo przy zwykłym to raczej samochód sam nie hamuje. :P
Cóż, z tym ciężko coś zrobić.... Jak ci w Niemczech wyjedzie ciężarówka to też samochód zahamuje. :D Ostatnio rozmawiałem z jednym "tirowcem" i zadałem pytanie o co chodzi z tym wyprzedzaniem... Jak zaczął odpowiadać to żałowałem, że zacząłem dyskusję. Oni są po prostu poj*bani. Bez obrazy dla tych normalnych, bo tacy na pewno się też znajdą.

tryhp3
25-04-2020, 18:46
Przy normalnym tempomacie trzeba samemu zahamować, do tego przy hamowaniu wyłącza się tempomat...
W PL na niektórych autostradach jest zakaz wyprzedzania przez TIRy ciężarówki ale nikt tego nie przestrzega.

arturek
26-04-2020, 11:26
Witam

Przypomnę kolegom, że w języku potocznym poprzez określenie TIR - rozumie się samochód ciężarowy (najczęściej chodzi o ciągnik siodłowy z naczepą)

Dlatego usuwam wypowiedzi dotyczące definicji TIR / samochód ciężarowy - jako dyskusję nie na temat

2) Info jak włączyć rozpoznawanie znaków

https://www.youtube.com/watch?v=3UayvIECHS0&ab_channel=My-Ford-Focus
lub tutaj:
https://drive.google.com/file/d/1Q88h9NmQ_TN2bE7UoCCFgMewRpOdoZF_/view

pozdrawiam
Arturek

szymonb
01-07-2020, 11:52
System rozpoznawania znaków prędkości jest bardzo niedoskonały przez co mało przydatny. Przekonałem się o tym gdy zczytał znak ograniczenia prędkości z TIRa jadącego przede mną 😉

bidżej
01-07-2020, 12:15
System rozpoznawania znaków prędkości jest bardzo niedoskonały przez co mało przydatny.tylko w Polsce, gdzie system znakowania dróg to farsa.
W Niemczech, Austrii czy np. Włoszech radzi sobie bardzo dobrze i bardzo rzadko się myli.

W Niemczech sporej części autostrad i dróg "krajowych" (Bxxx) można spokojnie jeździć na tempomacie inteligentnym, w Polsce skończyłoby się to albo wypadkiem, albo mandatem.

mayak
21-04-2021, 12:58
ostatnio w Fieście mk8 po wymianie IPMA (przednia kamera) z wersji -A (=tylko czytanie znaków) na wersję -C udało się uruchomić (na monochromatycznych zegarach) czytanie znaków, automatyczne długie oraz monitorowanie zmęczenia kierowcy
Zakładam, że w FF4 jest możliwe zrobić podobnie

tombalt
21-04-2021, 13:31
Fieście mk8 po wymianie IPMA (przednia kamera) z wersji -A

Jakie miała lampy? Był moduł HCM?

W Focus mk4 można też uruchomić bez zmiany kamery (działa na wersji -G) Full TSR i DA (czytanie znaków oraz monitorowanie zmęczenia kierowcy). Do AHB (automatyczne długie) trzeba zmienić kamerę, tylko nie wiem czy konieczny jest HCM...

mayak
21-04-2021, 14:52
automatyczne długie nie mają nic wspólnego z HCM!!
rzeczona fiesta8 nie miała HCM i miała zwykłe reflektory (z ledowymi DRL)

ps.
tu: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3336457#post3336457

tombalt
21-04-2021, 15:21
Na forscan.org kolega, który wydaje się że rozumie temat... twierdzi że przy Full static LED konieczny jest HCM aby działał AHB....
HCM jest ponoć zbędny przy halogenach.

tedi_k
21-04-2021, 20:51
Na forscan.org kolega, który wydaje się że rozumie temat... twierdzi że ....

To jest mniej więcej proste JAK BUDOWA CEPA:
- jeśli światła drogowe zapalane są przez HCM (po LIN...) - to AHB działa tylko z HCM (bo inaczej drogowe WCALE nie działają...:one:).
- jeśli drogowe sterowane są przez BCMi - to HCM do AHB z oczywistych względów jest zbędny.

tombalt
21-04-2021, 21:36
Dziekuję Tadeuszu za wyjaśnienie, czyli zmieniając kamerę powinno ruszyć AHB....

tombalt
08-06-2021, 20:19
po wymianie IPMA .... z wersji -A .... na wersję -C udało się uruchomić .... automatyczne długie

jeśli drogowe sterowane są przez BCMi - to HCM do AHB z oczywistych względów jest zbędny

zmieniając kamerę powinno ruszyć AHB...
potwierdzam, po zmianie IPMA z wersji -Gx na wersję -Cx automatyczne długie działają, HCM nie jest wymagany - mieli koledzy rację

cuzyn7407
02-08-2023, 08:12
Witam, Czytam tematy o rozpoznawanie znaków,w którymś z tematów przeczytałem że system powiązany jest z navi w sync3 . Moje pytanie ,czy mając system rozpoznawania znaków nawigacja też powinna hulać ,wystarczy w forscanie włączyć ?

tombalt
02-08-2023, 20:14
rozpoznawanie znaków... .... powiązany jest z navi w sync3 jedynie jako wyświetlenie ograniczenia, jeśli kamera nie odczyta znaków.nawigacja ..
wystarczy w forscanie włączyć
Takich cudów nie ma, trzeba zmienić moduł APIM. Na początek trzeba jeszcze ustalić czy jest sync 3 czy 2.5 i czy jest stosowny duży wyświetlacz LCD

Bump: