Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Podświetlenie podsufitki

KugAR
17-04-2020, 20:13
Witam.
Koledzy, czy ktoś montował w swojej Kuga MK1 tylne podświetlenie podsufitki stosując tam przednie podświetlenie? Chodzi mi o te 2 diody. Z tyłu ich nie ma, a może by to fajny efekt dało. Wystarczy tylko tam przeciągnąć zasilanie z przedniej lampki i po problemie.

Antej
17-04-2020, 20:17
Pytasz czy stwierdzasz?

Dla mnie to żaden problem zaadaptować lampkę z submarine w miejsce innej o ile jest.
Nawet dodatkowego zasilania nie trzeba przeciągać, wystarczy to co jest.

KugAR
18-04-2020, 08:40
Nawet dodatkowego zasilania nie trzeba przeciągać, wystarczy to co jest.

Kolego jesteś raczej w dużym błędzie. W tylnej lampce nie występuje plus po zmroku, który jest zgrany ze światłami. A tylko taki tam musi być, żeby to miało sens i nie świeciło się cały dzień.

Antej
18-04-2020, 08:59
Za mało jeszcze wiesz.
Nigdy nie swieci "cały dzień" zawsze tylko tyle na ile GEM pozwala, czyli max 30minut po wyjściu z auta.

Te diody za jasnego nie są praktycznie widoczne,więc żaden problem.
Poza tym w oryginalnym rozwiązaniu są sterowane z przełącznika świateł, więc de facto i tak świecą w czasie jazdy "zawsze".

KugAR
18-04-2020, 09:48
Podczas jazdy w dzień świeciły by cały czas. A nie chodzi o byle jakie zrobienie. Dla mnie możesz sobie nawet wszystkie zrobić włączone cały dzień bo i tak nie widać, ale nie to jest sensem tego tematu, także przenieś swoją wiedzę w inne miejsce.
Światła mają funkcje auto i mam pasek LED jako dzienne, czyli tak jak napisałem wyżej, podłączenie musi być pod plus po zmroku. Zapalają się dopiero razem ze światłami. Czego Ty jeszcze w tym nie rozumiesz??

Antej
18-04-2020, 10:06
mam pasek LED jako dzienne
gratuluję druciarstwa level sebix

Na przyszłość spuść z tonu.
Na początek skup się i
:568:
Pytasz czy stwierdzasz?

KugAR
18-04-2020, 10:11
gratuluję druciarstwa level sebix
Mam w oryginale pod reflektorem. Focus tego nie ma.;)
Kolego nie zasmiecaj bo masz focusa i nawet nie wiesz czy w kudze z tyłu jest światło. Po co piszesz dla pisania? Chcesz podłączyć diody na stałe i to jest fajne? Masz tak u siebie?

Bump:

pablo090
23-04-2020, 12:47
Koledzy, czy ktoś montował w swojej Kuga MK1 tylne podświetlenie podsufitki stosując tam przednie podświetlenie? Chodzi mi o te 2 diody.
Zastosowałem takie rozwiązanie w Focusie. Pociągnąłem do lampki z tyłu dodatkowo jeden kabelek, który zasila te diody w przedniej lampce. I po temacie. Wszystko działa jak należy.
Oczywiście diody zapalają się po włączeniu świateł (już od pozycyjnych).

KugAR
23-04-2020, 13:09
Właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło. Ja przed chwilą skończyłem i też już mam tak zrobione. Jeden kabelek pociągnąłem od przedniej lampki do tylnej i działa wszystko z automatem świateł. Czekam na noc, żeby zobaczyć ten efekt.

yaris1
23-04-2020, 17:46
Właśnie o takie rozwiązanie mi chodziło. Ja przed chwilą skończyłem i też już mam tak zrobione. Jeden kabelek pociągnąłem od przedniej lampki do tylnej i działa wszystko z automatem świateł. Czekam na noc, żeby zobaczyć ten efekt.

Kolego nie zabardzo kojarzę o co chodzi, też mam kugę i mam dwie lampki z przodu i tyłu
Obydwie mają po bokach małe światełka które są zapalane oddzielnie i po środku się zapalają jak otworzę drzwi o jakich diodach piszesz ?
Zrób film i wrzuć na YT

KugAR
23-04-2020, 18:27
https://allegro.pl/oferta/kuga-mk1-schowek-lampka-9176379790?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Taka lampkę dokupiłem. Ona ma 2 diody (te pionowe kreski na górze po bokach) ona świecą po zapaleniu świateł dopiero i dają delikatny półmrok w okolicy lewarka. Te niżej to od alarmu są. Miałem lampkę z tymi diodami, ale bez czujek alarmu. I przełożyłem ją do tyłu teraz.
Jaka masz lampkę z przodu? Nie chodzi mi o światło ( czyli te 3 żarówki w środku)

yaris1
23-04-2020, 19:10
https://allegro.pl/oferta/kuga-mk1-schowek-lampka-9176379790?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Taka lampkę dokupiłem. Ona ma 2 diody (te pionowe kreski na górze po bokach) ona świecą po zapaleniu świateł dopiero i dają delikatny półmrok w okolicy lewarka. Te niżej to od alarmu są. Miałem lampkę z tymi diodami, ale bez czujek alarmu. I przełożyłem ją do tyłu teraz.
Jaka masz lampkę z przodu? Nie chodzi mi o światło ( czyli te 3 żarówki w środku)

A ok załapałem, byłem sprawdź faktycznie są małe diody z tyłu nie mam miejsca na nie .
Fajny pomysł

KugAR
23-04-2020, 19:21
Fajny pomysł

Dzięki.
Tylko ten kabelek trzeba pociągnąć, bo on jest spięty ze światłami.

yaris1
23-04-2020, 20:42
Kurczę tyle lat jeżdżę tym samochodem i nie zwróciłem na to uwagi aż mi wstyd

KugAR
23-04-2020, 20:50
Pozytywne działanie wirusa jest takie, że z nudów można coś fajnego wykombinować. Tania i prosta robota, a efekt naprawdę zadowalający.:D