Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] "Czalendż" Po aktualizacji Convers+ ekran "przesuniety" i wskazowki uciekly.

dadis1988
18-04-2020, 17:30
Witam Was serdecznie.

Wiec tak, zaczne od poczatku:
Kupilem Kabel i UCDS (od Chinczykow z Ali) i zainstalowalem. Wszystko dzialalo ale oczywiscie ja chcialem miec najnowsza werscje UCDSa wiec zrobilem update apki no i kabel szlag trafil (jak sie dowiedzialem, to podobno nowy UCDS niszczy Chinske podrobki kabla). Zamowilem wiec nowy i UCDS zdowngradeowalem (deinstalacja nowej wersji i ponowna instalacja starej) na starsza (ta ktora jest dostepna z kablem).
Postanowilem sam aktualizacje licznika (Convers+) zrobic. Wszystko szlo calkiem dobrze az do momentu gdzie laptop stwierdzil, ze aktualizacja zakonczona pomyslnie ale w samochodzie na desce rozdzielczej czarno. Wiec wiele nie myslac zrobilem ponowna aktualizacje i tak z 6 razy az sie licznik znow pojawil :) lecz teraz mam wszystko przesuniete (ekran) i wskazowki uciekly mi (w zalaczniku zdjecie). Czy ktos jest w stanie mi pomoc (ewentualnie na odleglosc przejmujac Laptop np. Anydesk) albo wytlumaczyc co mam zrobi?
Ps. Mieszkam w Holandii wiec fizyczny dojazd bedzie ciezki w tych czasach.

Antej
18-04-2020, 18:09
jak się nie wie co się ma i wgrywa na oślep międzylifta do przedlifta to takie są efekty

"Pokaz mocy" już był na pierwszym kablu z Chin, Chińczycy otwarcie piszą, nie aktualizować, Rosjanie otwarcie piszą u siebie "nie wspieramy klonów".

dadis1988
18-04-2020, 18:13
jak się nie wie co się ma i wgrywa na oślep międzylifta do przedlifta to takie są efektyNo cóż takie moje całe życie :) częściej udaje się rozwiązać problem samemu a i człowiek czegoś się jeszcze uczy :) a czasem trzeba się poddać i poprosić o pomoc osoby bardziej znające się na temacie :)

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Antej
18-04-2020, 18:17
pitu,pitu

po prostu nie czytasz, tylko idziesz na żywioł

i potem wychodzi "przy piwku" w aucie w sobotnie popołudnie, to może sobie to kliknę

wrzuć właściwy soft do licznika, który jest w UCDS i licznik wstanie

dadis1988
18-04-2020, 18:19
Właśnie jak daje ten stary (chyba 1007) to po skończeniu laptop mówi ok a licznik czarny (mrugają tylko kontrolki migaczy). Jak daje nowszy po lifcie to licznik działa ale przesunięty obraz i wskazówki. Nawet ten po lifcie działa tylko wszystko jakby rozregulowane.

leszcz
18-04-2020, 18:22
dadis1988 dawaj zrobię :)
masz teamviwer ?

tomiik
18-04-2020, 18:23
do totek2 napisz może ci jakoś ogarnie sam moda do conversa+ robił wiec raczej wie ca robić w usługach jest g:D

Bump: albo właśnie kolega @leszcz g:D

Antej
18-04-2020, 18:24
soft jest w dwóch częściach, wgraj obie

leszcz
18-04-2020, 18:25
albo właśnie kolega spoko mu zrobię :one:

tomiik
18-04-2020, 18:36
Dobra pytanie z innej beczki ale też nl kabel viakena potrzebuje v3 ale cena przesyłki do mnie zabija cenę kabla może ktoś coś ? :D

dadis1988
18-04-2020, 18:56
Aktualizacja. Totek jest zalogowany :) jak dobrze pójdzie to będę miał mustanga a nie mondeo :) dam znać czy się udało :)

SRS
18-04-2020, 19:29
Wiec wiele nie myslac zrobilem ponowna aktualizacje i tak z 6 razy az sie licznik znow pojawil lecz teraz mam wszystko przesuniete wszystko jest ok , oprócz jednej rzeczy - wersji ROM
jak się nie wie co się ma i wgrywa na oślep międzylifta do przedlifta to takie są efekty tym razem nie trafiłeś , były auta które miały wymienione liczniki w serwisie i żaden soft nie będzie pasował oprócz oryginalnego.

Antej
18-04-2020, 19:37
żaden soft nie będzie pasował oprócz oryginalnego

W klonie UCDS są tylko oryginalne softy więc z czym nie trafiłem?

SRS
18-04-2020, 19:40
W klonie UCDS są tylko oryginalne softyprzeczytaj cały mój post :)

tomiik
18-04-2020, 19:42
spoko mu zrobię :one:
widzę że dużo chętnych teraz do pomocy
i ok
ja się ogarnę z kablem to się do kolegi odezwę jeżeli nie będzie problemu bo
w mojej okolicy niektórzy za bardzo Urośli i jest :D
pozdrawiam ;)

Antej
18-04-2020, 19:43
Jaki typ licznika widzisz na zdjęciu?

Przedlift czy międzylift?

leszcz
18-04-2020, 19:45
Antej On ma rację :D wiem o co kaman ;)

Bump: w mojej okolicy niektórzy za bardzo Urośli
ze zwykłym update nie ma problemu .

dadis1988
18-04-2020, 19:48
Uratowany!!!!!!!!! Baaardzo dziękuję wszystkim zaangażowanym a szczególnie totek2 wszystko działa a jest nawet dużo lepiej :)
Żona mnie tym razem nie zabije :)

Antej
18-04-2020, 19:49
wgranie do przedlifta softu z międzylifta da właśnie takie efekty jak na zdjęciu (przesunięty ekran i wskazówki)
a łatwo to zrobić w klonie bo oba softy leżą w tym samym miejscu, zwłaszcza jak ma się parcie na jak najwyższe numerki.

SRS
18-04-2020, 19:51
Jaki typ licznika widzisz na zdjęciu? Przedlift czy międzylift? Przedlift jeżeli cię to interesuje , tylko boło ich 3 rodzaje , o 2 każdy z nas wie , a 3 to ten :

były auta które miały wymienione liczniki w serwisie i żaden soft nie będzie pasował oprócz oryginalnego.

tomiik
18-04-2020, 19:57
Antej On ma rację :D wiem o co kaman ;)

Bump:
ze zwykłym update nie ma problemu .

dobra odezwę się i zobaczy się
pozdro

tedi_k
18-04-2020, 22:33
...z czym nie trafiłem?

Była seria (bardzo rzadko spotykanych) liczników c+ serwisowych zrobionych na międzyliftowym hardware, ale z softem (specjalnie napisany! unikalna wersja) dla przedliftowego samochodu (m.in kwestia RCM).
Było już o tym kiedyś na forum. Nie pamiętam numerka tej wersji, ale kolega orion512 na pewno nam przypomni:one:
W każdym razie jak auto jest wyraźnie przedliftowe i widzimy "dziwną" wersję softu, to nie wolno wgrywać "przedliftowego" softu od Rosjan. Efekt jak w tym wątku widać.

BTW - tomiik - przypadek oznacza tyle, że auto miało licznik wymieniony w ASO (zapewne na gwarancji).

leszcz
18-04-2020, 22:46
1010 :D nie pamiętamy ale skromność ;)

tomiik
18-04-2020, 22:49
tedi do speca odesłałem bo licznik robił sam
ale tobie wiedzy nie ubliżam
najłatwiej u zródła :D

Antej
18-04-2020, 23:05
nie wolno wgrywać "przedliftowego" softu od Rosjan. Efekt jak w tym wątku widać.
Skąd pomysł ze to była próba ogrania modyfikownym softem, czyzby problemy z czytaniem?

Efekty ktore są na zdjęciu można osiągnąć klonem ucds i naprawić tymże klonem w normalnym przedlifice i bez "pomocy" z zewnątrz.
Jak... to już napisałem.
Po konsultacjach "u źródła" wyszło że to "zwykły przedlift był", czyli zgodnie z tym co już napisałem.

leszcz
18-04-2020, 23:45
ale po co te napastliwe posty ?
Jak ktoś chce niech przenosi się na FB tam to jazda dopiero i pole do popisu .

radekg32
18-04-2020, 23:50
tam to jazda dopiero i pole do popisu .

I to jazda bez 3manki

leszcz
19-04-2020, 00:00
to proponuje tym którzy są tylko roszczeniowi wypad na FB .Jak się komuś wydaje ,że praca innych musi być ot tak dostępna za jak to piszą za free to proponuję popracować u pracodawcy za darmo i grzecznie go o tym poinformować :D .
A Ci co tak szydzili z innych sami zaczęli wgrywać i co ciekawe nie za free :lol:

totek2
19-04-2020, 09:55
Się widzę burza rozpętała :)
Kolega się pomylił i tyle, naprawiłem a że musiał za swój błąd zapłacić... Myślę że bardzo stratny nie jest :)

Cryss
22-07-2020, 23:17
Cześć, podpinam się do tematu. Mam ten sam problem.

tedi_k
22-07-2020, 23:38
...Mam ten sam problem.

No to współczujemy...:one:

A jak będzie coś Kolega chciał więcej się dowiedzieć - to warto napisać:
- mam conversa "takiego to a takiego" (wersja c+, jaka była wersja softu itp. itd);
- wgrałem takim to a takim kabelkiem taką to a taką wersję (np. otrzymaną z FB...:D) i stało ię "kuku"...

Jak są jakieś konkrety to i porady wtedy można jakiejś udzielić...
Abo też prościej - od razu uderzać tam gdzie softy rozsyłają... "robiące kuku"...:D

Cryss
22-07-2020, 23:56
No to współczujemy...:one:

A jak będzie coś Kolega chciał więcej się dowiedzieć - to warto napisać:
- mam conversa "takiego to a takiego" (wersja c+, jaka była wersja softu itp. itd);
- wgrałem takim to a takim kabelkiem taką to a taką wersję (np. otrzymaną z FB...:D) i stało ię "kuku"...

Jak są jakieś konkrety to i porady wtedy można jakiejś udzielić...
Abo też prościej - od razu uderzać tam gdzie softy rozsyłają... "robiące kuku"...:D

Późno już i sfrustrowany jestem ;)

Podejrzę jutro wszystko i wrzucę ;)

totek2
23-07-2020, 07:18
Późno już i sfrustrowany jestem ;)

Podejrzę jutro wszystko i wrzucę ;)Dzisiaj jestem ostatni dzień w Trójmieście więc jak byś byl w okolicy to daj znać, ogarnę Ci to.

radekg32
23-07-2020, 08:07
Cześć, podpinam się do tematu. Mam ten sam problem.

Zły soft wgrany