Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Rzuca tyłem auta

Piotr058
26-04-2020, 12:06
Witam posiadam Mondeo mk4 2010 2,2 tdci 175KM combi, problem polega na tym, że podczas przejeżdżania po np lekko zapadniętej studzience a takich mamy na naszych drogach multum to przód zachowuje się ok a tył rzuca na boki tz. jak wjadę lewą stroną to rzuci w lewo jak prawą to w prawo. Po rzuceniu auto jedzie dalej normalnie. Zostały wymienione uszkodzone tuleje tzw.cukierki i jeszcze inne które były wg mechanika uszkodzone następnie była ustawiana cała geometria chyba z cztery razy za piątym razem były pomierzone przekątne auta aby wykluczyć jakieś przestawienie np po jakimś zdarzeniu. Amorki mają po ok 70%. Niby wszystko ok a nadal jest źle. Jeździłem kilkoma fordami i każdy ma to samo jeden mocniej rzuca drugi mniej o co w tym chodzi nie możliwe żeby tak musiało być. Może ktoś ma dane jaka musi być geometria może tak jak ustawiają jest błędne. Proszę o pomoc.

Zbigniew_K
26-04-2020, 13:07
Ale jak amorki 70% ? Ze ścieżki diagnostycznej ? Nie wierz w to.
Zdemontuje i sprawdź ręcznie, wtedy będziesz miał pewność.
Ponadto do sprawdzenia stabilizator

Pozdrawiam
Z.K.

Jarek_Lodz
26-04-2020, 14:30
Kiedyś tak miałem w innym samochodzie, winny był wylany amortyzator.

Pozdrawiam
Jarek

_harry
26-04-2020, 14:58
Też tak miałem, na szczęście wystarczyło zmienić amory przy 140kkm.
Obyło się bez innych zmian ale już sugerowano że i tak mnie to czeka za 20-30kkm.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Piotr058
26-04-2020, 15:46
Amorki ze ścieżki tak pokazują a jak bujnę autem góra- dół to od razu stoi w miejscu. A stabilizator to łączniki i gumy mocujące czy cały stabilizator też?

Zbigniew_K
26-04-2020, 19:36
To nie pokazuje sprawności amorków, tylko całego układu (łącznie z balonami kół) i tylko w pewnym wąskim zakresie. I nie myśl, że bujaniem auta jesteś w stanie odtworzyć przeciążenia podczas jazdy.
Możesz też mieć pęknie mocowanie amortyzatora. Wszystko to sprawdzisz po demontażu amorków.

Stabilizator , to i obejmy i łączniki.

I jeszcze jedno : ciekawe czy cukierki dobrze wymienił ?[emoji848]

Pozdrawiam
Z.K.

franczesko
28-04-2020, 08:38
Do wymiany:

- wahacz poprzeczny "banan"
- wahacz poprzeczny "krótki"
- ewentualnie przy okazji "cukierki.

Po wymianie, problem rzucania zniknie :)

Zbigniew_K
28-04-2020, 10:58
Też bym pomyślał o wahaczach, ale podobno mechanik wymienił 'wszystko inne co potrzeba'.

Pozdrawiam
Z.K.

Eminencjusz
29-04-2020, 05:53
Witam, walczę z tym samym problemem od dłuższego czasu. U siebie wymieniłem już całe zawieszenie z tyłu, wszystkie tulejki, opony i niestety problem nadal jest wyczuwalny, raz w mniejszym stopniu raz w większym. Jedyne co mi zostało to amorki do wymiany, lecz bije się z myślami bo na stacjach diagnostycznych wychodzi sprawność miedzy 65 -80%.

koszka
29-04-2020, 06:13
Jeszcze jest mozliwosc ze sa wybite tuleje w tylnych sankach. Takie tuleje sa 4 w miejscu mocowania sanek do podwozia. Rzadko kto to sprawdza bo wielu mechanikow nawet o nich nie wie że są.

MaXyM
29-04-2020, 16:47
a jak jedziesz szybko w zakrecie (np zjazd z autostrady) to tez masz wrazenie uciekania tylu?

Eminencjusz
29-04-2020, 17:02
Jeżeli o mnie chodzi to przy szybkiej jeździe nie ma żadnych problemów, czy autostrada i szybkie zjazdy czy latanie po zakrętach, auto prowadzi się bardzo dobrze. Problem pojawia się przy np, studzienkach, łączeniach na mostach, torach itp.

Piotr058
29-04-2020, 19:04
Dokładnie tylko na studzienkach i innych dziurach. Cukierki wymienione inne tuleje też zostały amorki i stabilizator po majówce biorę się za robotę i dam znać co z tego wyszło. Może w końcu będę normalnie jeździł :D

koszka
30-04-2020, 10:26
Sprawdź tuleje tylnego wózka

bartecki92
30-04-2020, 10:31
Dokładnie tylko na studzienkach i innych dziurach. Cukierki wymienione inne tuleje też zostały amorki i stabilizator po majówce biorę się za robotę i dam znać co z tego wyszło. Może w końcu będę normalnie jeździł :D

Jaka masz szerokosc opony? Im szersza tym bardziej podatna na koleiny.

Chudex
02-05-2020, 22:58
Daj znać jak poszło. Mam podobne efekty bujania, czy wręcz krótkiego szarpania na krótkich nie wybojach. Dodatkowo samochód sprawia wrażenie galarety

Piotr058
12-05-2020, 10:41
Witam jestem po wymianie amorków i ... w końcu jest ok. Jak wpadnę w głęboką dziurę to rzuci autem ale to chyba każde auto rzuci ale jak wjadę w zapadniętą studzienkę to jedzie jak po sznurku wcześniej rzucało teraz nie :D Stare amorki ręką się chowały i wyciągały. Niby sprawne (tak twierdzili na stacji) i miały po 72%.
Koszt amorków Monroe wraz z poduszkami 400zł. Osłony i odboje stare ponieważ były ok.
Pozdrawiam i życzę szybkich efektów.

sapkrzys
12-05-2020, 12:54
Witam, przepraszam że się podłącze pod temat, zmieniłem kilka dni temu amortyzatory przód, tył i dodatkowo założyłem alufelgi z nowymi oponami 235/45/17 , wcześniej stało na 16calowych. auto po zmontowaniu wygląda jak 4x4 jest zdecydowanie wyższe, zrobiłem nim już ok 100km ale nadal stoi w górze. Jakoś to opadnie czy szukać niższych sprężyn? bo wygląda jak wygląda.http://imgur.com/a/TFz22To
https://imgur.com/a/TFz22To
https://imgur.com/a/TFz22To

koszka
12-05-2020, 13:05
A zmieniales z przodu tylko amorki czy razem ze sprezynami?

sapkrzys
12-05-2020, 13:17
tylko amorki+ łożyska, sprężyny zostały stare

Piotr058
13-05-2020, 09:25
Jak terenówka- zależy co się komu podoba.

koszka
13-05-2020, 10:36
Moze ktos cos źle złożył.

Endorex
04-06-2020, 22:02
Witam.Też podłącze się do tematu.Mój mondek też się tak zachowuje,na stcji wyszło że lewy tył jes do d... warsztat i wymiana kompletu ,ma być dobrze,a jest źle dalej autem prowadza trzeba kontrować,na warsztat ustawianie zbieżności itp.W między czasie wyszło że w moim mk4 są amorki samoskrętne a oni założyli inne i jeszcze musieli przerabiać ,ale było już lepiej gdyby nie to że jeżdże jakby taczką którą trzęsie i buja.Na płaskim asfalcie jedzie w, miarę dobrze ale po dołkach to cenzura tego nie puści.A najlepsze w tym jest to że amory samoskrętne są cholernie drogie i tylko w serwisie (2500 koła jeden) Czy ktoś z was spotkał się z takim gu... PROSZĘ o poradę.

koszka
05-06-2020, 04:12
A sprawdzane byly tuleje tylnych sanek ? Te mocuje sanki do podwozia?
Co to sa amory samoskretne? Chyba amortyzatory z regylacja twardosci.

Dizelek
05-06-2020, 08:20
a jak jedziesz szybko w zakrecie (np zjazd z autostrady) to tez masz wrazenie uciekania tylu?

W takim przypadku jak jest wrazenie uciekania tylu to co moze byc do wymiany?

Endorex
05-06-2020, 21:36
A sprawdzane byly tuleje tylnych sanek ? Te mocuje sanki do podwozia?
Co to sa amory samoskretne? Chyba amortyzatory z regylacja twardosci.

Nie wiem.Jutro jestem umówiony z mechanikiem,zapytam czy nie trzeba tego sprawdzić.A co do amorków to są one mocowane do aut specjalnych tj. policja straż graniczna itp.W porównaniu z normalnymi są bardzo masywne grube,inaczej mocowane.Na równej drodze przy skręcie zachowuje się poprawnie gorzej jest na nierównościach wtedy nie wiem w którą stronę będę musiał go kontrować.

MaXyM
05-03-2021, 21:39
W takim przypadku jak jest wrazenie uciekania tylu to co moze byc do wymiany?

robil mi to serwis wiec moge juz nie pamietac. ale wydaje mi sie ze mowili ze to stabilizatory byly do wymiany

YANOOSH-69
07-03-2021, 22:36
Kolego masz najwyraźniej spore luzy w tylnym zawieszeniu. (TulejeWahaczy najpewniej.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Enrike2
08-03-2021, 16:35
Cukierki do wymiany ja tak miałem. Pozdrawiam

Carris28
12-09-2024, 18:14
Witam klubowiczów.
Mam problem z bujaniem tyłu samochodu podczas wjazdu np na stydzienke lub inne nierówności. Byłem na diagnostyce i tam nic nie wykryli żadnych luzów amorki też były niby ok pokazywało 68 i 73 procent. Jedynie diagnosta znazł niewielki luz na łączniku stabilizatora z jednej strony. Auto posiadam od 2017r z tyłem nic nie było robione od momentu kupna, więc dla swojej pewności zrobiłem mały remontu u mechanika: nowe amortyzatory, łączniki stabilizatora, sprężyny, poduszki pod amorek. Nie wiem czy to ważne opony mam Uniroyala 235/45 r17 kupione w 2021r nowe. Po tych naprawach dalej Buja na boki podczas wjazdu na np: studzienki. Co może być przyczyną takiego bujania?

cinek15c
12-09-2024, 19:25
Tuleje wahaczy tylnych - wzdłużnych, tzw "cukierki" były sprawdzane?
Mi w Focusie dupa tańczyła przy zużytych właśnie tych tulejach.

rankaven
13-09-2024, 21:49
Miałem tak w Mondeo MK4, wymiana amortyzatorów i tulei nie pomogła. Okazało się, że sanki są już tak skorodowane, że zaczęły pękać od wewnętrznej strony. Szukałbym problemu właśnie w wahaczu bo są kiepsko zabezpieczone i gniją w tych autach. Najlepiej poszukać jakiejś używki po regeneracji. Po wymianie całego tylnego zawieszenia auto zdecydowanie lepiej się prowadziło.

Carris28
14-09-2024, 08:28
Byłem na dwóch przeglądach zawieszenia i ani pierwszy ani drogi nic nie wykryli jedynie delikatny luz na jednym łączniku stabilizatora. Dla swojej pewności wymieniłem pozostałe rzeczy i nic z tego dalej Buja na studzienkach.

Małe sprostowanie do wymienionych rzeczy w tylnym zawieszeniu:
- łączniki stabilizatora
- amortyzatory
- poduszki amortyzatora
- wahacze dolne (nie wiem jak się to nazywa fachowa, były tam wytarte te kółeczka łączące elementy) górne były ok i nie było sensu wymieniać całości (opinia mechanika)
- sprężyny
Ciekawe czy w ASO zdiagnozowali by problem?

Carris28
21-09-2024, 18:47
Ostatnio dałem jeszcze raz na przegląd zawieszenia i poinformowałem diagnostę o wymienionych rzeczach w aucie. Oczywiście diagnosta nie znalazł nic?. Mam pytanie do klubowiczów czy przyczyną dalszego bujania tylem na studzienkach może byś geometria zła czy cokolwiek z geometria związane?
Podczas testowania auta i wjeżdżaniu na studzienki zauważyłem że bardziej rzuca tył od strony pasażera.

koszka
22-09-2024, 14:17
sprawdz tuleje mocujace tylne sanki do nadwozia/ ale generalnie mondeo mk4 to wielkie ****o. ja juz nie mam siły na ten samochód ciagle coś sie pierd..li.

Kamil1803
01-11-2024, 14:54
Sprawdź w jakim stanie są cukierki. Miałem podobnie w swoim Mondeo, po wymianie, wszelkie pływanie ustało.
Osobiście polecam Meyle HD.