Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2015- ] Automatyczny hak holowniczy - dołożenie

adamfmkk
02-01-2020, 13:59
Witam
Mam pytanie czy ktoś próbował i ma doświadczenie z montażem automatycznego (elektrycznie sterowanego) haka holowniczego ?
Czy można samemu taki zainstalować i co będzie potrzebne do takiej instalacji ?
Gdzie dostać taki panel do sterowania ?

lsulima
02-01-2020, 17:58
Ja instalowałem.
Niektóre części kupiłem na Allegro, niektóre w serwisie (moduły) - było taniej.
To co jest potrzebne:
Sam hak z uchwytami
Dwa moduły.
instalacja
Przycisk
Głośniczek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

adamfmkk
07-01-2020, 20:53
Dzięki za odpowiedź
Czy musiałeś coś wycinać w zderzaku ? Miałeś jakiś schemat elektryczny ? Czy ciężko przeprowadzić wiązankę do sterowania ? Miałeś symbole modułów ?

adamfmkk
28-04-2020, 08:31
Chciałbym podzielić się doświadczeniem moim i kolegów z forum na temat montażu automatycznego haka holowniczego do samochodów Galaxy oraz S-Max wyprodukowanych po 2015 roku na przykładzie samochody Galaxy z 2016.

Podzespoły:
Hak EM2J-19J203
Moduł haka DS7J-14F546 nr. kat. 2167010
Moduł przyczepy DG9T-19H378 nr. kat. 1929940
Wiązka elektryczna EM2J-15A417 nr. kat. 1897743
Przełącznik EM2J-14G064 nr. kat. 1946283
Ramka przełącznika 8M61-11584 nr. kat. 1667755
Głośniczek - buzzer 3W83-15K864
Ewentualnie zamiast przełącznika i ramki cały panel E1GT-14B178

Hak należy zakupić kompletny z ramionami inaczej nie uda się go zamontować a zakup potem samych ramiona jest raczej niemożliwy. Powinien też posiadać nieuszkodzoną wiązkę elektryczną oraz wtyczki. Ważne aby hak posiadał czytelną tabliczkę znamionową z oznaczonym typem homologacji. Zakupu używanego oryginalnego i kompletnego haka dokonałem na polskim portalu aukcyjnym za kwotę 600 zł.

Moduł haka zakupiony na światowym portalu aukcyjnym za kwotę 246 zł (sprzedaje Polak z miejscowości Gromadka, moduły są nowe). Można również zakupić nowy moduł w ASO za około 400 zł lub na stronie www.myparto.com/de/ za kwotę 83 EURO.

Moduł przyczepy zakupiony na polskim portalu aukcyjnym za kwotę 215 zł. Można również zakupić nowy moduł w ASO za około 430 zł lub na stronie www.myparto.com/de/ za kwotę 93 EURO (ma inny numer katalogowy ale jest to to samo).

Wiązkę elektryczną, przełącznik oraz ramkę przełącznika zakupiłem w ASO za kwotę odpowiednio 475 zł + 217 zł + 56 zł.

Głośniczek zakupiony na polskim portalu aukcyjnym za kwotę 50 zł.

Montaż uważam za dosyć prosty, bez potrzeby wycinania lub wiercenia (chyba że tak jak ja kupicie tylko przełącznik i ramkę, wtedy należy wywiercić otwór w panelu sterowania ale jest to banalnie proste). Przykręcamy ramiona, następnie hak (jeżeli nie posiadacie śrub w komplecie to polecam zakup śrub w klasie wytrzymałości 12.9), przeprowadzamy wiązkę elektryczną haka, podłączamy wiązkę do wtyczki w lewym boczku bagażnika pod panelem sterowania, podłączamy moduły, przełącznik, głośnik (wszystkie wtyczki pasują tylko do jednego gniazda, nie da się pomylić). Po montażu i dwukrotnym naciśnięciu przycisku powinien pojawić się na kilka sekund przerywany sygnał świetlny oraz dźwiękowy.

Z tak zamontowaną instalacją i hakiem należy udać się do specjalisty który zaprogramuje – odblokuje moduły i uruchomi całość.
Ja udałem się do firmy Ford Sławek z Katowic gdzie podczas diagnostyki turbiny oraz skrzyni biegów wykonano również uruchomienie haka za kwotę 200 zł.

Na koniec chciałbym podziękować za pomoc kolegom z forum „nazarko1984” i „lsulima” za pomoc w doborze podzespołów oraz firmie Ford Sławek za profesjonalną obsługę.

Adam FM

Bump:

darekodz
15-10-2020, 15:37
Czy ktoś z Was doposażał swój samochód w hak holowniczy?
Bardzo podoba mi się opcja składania haka na przycisk, tak jak to jest w fabrycznie montowanym rozwiązaniu, jednak cena jest dosyć wysoka: https://www.akcesoria-ford.pl/przew%C3%B3z-baga%C5%BCu/haki-holownicze/chowany-hak-holowniczy/2038282?model=s-max&year=2015&fbclid=IwAR0sksCuTCz5WnOcPP60KXjPEifIqumwRUkRl9tvp QJeM2teGLyf-caW_Sw (trochę żałuję że nie kupiłem samochodu z hakiem :()

Jakie są alternatywy? Może da się to zrobić poza ASO?

Zakapior_z_Izerbejdzanu
15-10-2020, 15:50
Mam taki chowany hak i muszę go ogarnąć jak się go wyjmuje na zewnątrz...
Cena dość spora za takie doposarzenie...

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

tombalt
15-10-2020, 17:25
Poczytaj sobie ile ludzi ma problemy z tymi elektrycznymi hakami....

totek2
15-10-2020, 18:46
Ja mam elektryczny i nie mam z nim problemów. Kolega dokładał i też działa bez problemu.

darekodz
15-10-2020, 19:01
Kolega dokładał w ASO? Ile płacił?

totek2
15-10-2020, 20:29
Dokładał sam, ja tylko aktywowałem.

tombalt
15-10-2020, 21:48
Nie twierdzę że elektryczny to samo zło, ale kilka osób miało problem. A to się nie otwiera, a to się znowu nie otwiera...

Alecki
16-10-2020, 08:47
Jakie są alternatywy? Może da się to zrobić poza ASO?

Zrobiłem filmik z dołożenia haka do smaxa:
https://www.youtube.com/watch?v=z2min91T72A

Incubus83
09-09-2021, 13:49
Witajcie. Właśnie przerabiam montaż elektrycznego haka do Galaxy 2018r. Hak już mam zamontowany. Teraz sztukuję resztę klamotów, które kolega adamfmkk opisał. Pytanie mam dlaczego potrzebne są dwa moduły i do czego ten głośniczek potrzebny? Strasznie dużo zabawy z tym...

Alecki
10-09-2021, 11:57
Jeden moduł do podawanie sygnałów na złącze przyczepy i aby auto rozpoznawało, kiedy jest podtoczona przyczepa.
Drugi moduł - do sterowania hakiem. I głośniczek do sygnalizacji jego pracy.

Incubus83
20-09-2021, 09:48
jestem w trakcie kupowania modułow. Ostatnie dwie cyfry są różne. DF, DH. itp. Wszystkie będą pasować? Pytałem w serwisie i nie był pewien.

Marsaon
01-05-2022, 16:43
Jeden moduł do podawanie sygnałów na złącze przyczepy i aby auto rozpoznawało, kiedy jest podtoczona przyczepa.
Drugi moduł - do sterowania hakiem. I głośniczek do sygnalizacji jego pracy.

Gdzie jest podpięty ten głośniczek? Niestety mi on nie działa

Danillo
02-05-2022, 22:12
Ciekawe czemu piszą, ze na tym haku można wozić maks 3 rowery? Przecież nacisk przyczepy będzie dużo większy niż 4 rowery.
Wygodna rzecz ale nie przy składaniu/rozkładaniu nie wolno go musnąć nawet piórkiem. Inaczej mechanizm się blokuje i trzeba montować nowy hak. ASO mówiło ze to baaaardzo delikatny mechanizm rozkładania ma.

BartNS
21-06-2022, 08:48
Ciekawe czemu piszą, ze na tym haku można wozić maks 3 rowery? Przecież nacisk przyczepy będzie dużo większy niż 4 rowery

A tutaj cię zaskoczę, bo tak nie jest. Przyczepa może mieć 2 tony a nacisk na hak tylko 1 kg, bo w porównaniu z bagażnikiem ma jeszcze koła na które jest przeniesiona jej waga

Hak ma zazwyczaj dopuszczalny nacisk 100 kg/ 90 kg i to jest ważne. Jak dociążysz tył przyczepy to nacisk na hak się zmniejsza, a jak przesadzisz to możesz mieć kłopoty jak na filmiku z serii "miota nim jak szatan"

elvis52
03-04-2025, 12:40
Zrobiłem filmik z dołożenia haka do smaxa:
https://www.youtube.com/watch?v=z2min91T72A

Czy z boczku bagażnika podpinasz tylko jedną wtyczkę z instalacji samochodu czy powinny być 2 ? Mam dołożony hak i moduł, ale nie ori i kombinuje jak zrobić sterowanie plusem po zapłonie do przyczepy na pin 10. Mam wiązkę dedykowaną, wtyczka jest niepodpięta bo nie widzę innej wtyczki w aucie