Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Pedał sprzęgła wpadł w podłogę
piotrek00 05-05-2020, 14:15 Cześć, wczoraj wsiadam do samochodu a tu niespodzianka - pedał sprzęgła w podłodze. Po odpaleniu samochodu wszystko wróciło do normy, pedał sprzęgła i hamulca już działały ok. W marcu miałem przegląd, na którym wymieniali płyn hamulcowy.
Oddałem od razu auto do serwisu. Dziś stwierdzili, że jest wszystko ok, nie ma wycieków, układ odpowietrzony.
Czy to mógł być jednorazowa sytuacja?
piotrek00 10-05-2020, 12:34 mogła
Niestety nie. Padł wysprzęglik przy przebiegu 56 tys. km.
kacper69 11-05-2020, 07:01 Wysprzęglik to typowa awaria w tych focusach.
Dziwne tylko że tak późno ( czasowo ) się to stało.
Ewelina&Piotr 22-12-2020, 19:18 Witam,
My również od pewnego czasu borykamy się z "zostającym w podłodze" pedałem sprzęgła. Dotychczas wymienione części: pompka, przewód hydrauliczny, wysprzęglik, koło dwumasowe, tarcza sprzęgła i docisk. Niestety problem nadal istnieje, a mechanik "rozkłada ręce". Prosimy o pomoc.
gdzieś musi ciągnąć powietrze nie ma mocnych
Ewelina&Piotr 22-12-2020, 19:55 A czy mógłby Pan napisać, co w takim wypadku powinien zrobić mechanik, co powinien sprawdzić...?
droga od góry do dołu jest taka
zbiorniczek płynu - pompka pedału - wysprzęglik
jeśli to wszystko jest wymienione to nie ma szans, gdzieś zaciąga powietrze
co zrobić... nie wiem trzeba to widzieć
kiedy to się nasila, wilgotno, ciepło ? zimno ? po nocy ?
albo coś cieknie ale to by debil zauważył
ps. jak nie ogarniecie widzę że jesteście ze śląska w ostateczności rzucę okiem
Pewnie nie wyregulowana pompa sprzęgła, za długi patyk popychający, i tłoczek w pompie jest wciśnięty, nie odkrywa otworka którym dostaje się płyn ze zbiorniczka do pompy sprzęgła.
Ewelina&Piotr 23-12-2020, 11:51 Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi - każda informacja jest bardzo cenna, bo auto nadal nie działa mimo poniesionych kosztów - jesteśmy już załamani :(
Auto wykazuje opisane problemy zwłaszcza w temperaturach poniżej 0 stopni.
Co to za mechanik, co trzeba mu palcem wskazywać, co ma zrobić, albo to kowal.
Bartolini90 24-12-2020, 22:05 Mi przy takich objawach pomogła wymiana pompy sprzęgła. Koszt około 150 zł.
pani miała już wszystko wymieniane
niech podjedzie po świętach rzucę okiem co tam gra
kacper69 25-12-2020, 17:36 Jak było już wszystko wymienione, to czas a wymienić PORD'a.
Witam,
Widze, ze temat świeży. Mam dokładnie taki sam problem. Na razie wymieniona tylko pompa sprzęgła i przetoczony cały płyn w układzie, ale po tygodniu problem wrócił. Opisałem to też w starym wątku: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3313670#post3313670
Czy udało się Państwu zdiagnozować problem?
Poz.
Bump: Czytam anglojęzyczne fora (Focus to popularna marka w USA czy UK). Znalazłem kilka wątków, gdzie piszą, że po wymianie pompy sprzęgła lub płynu, należy bardzo dokładnie odpowietrzyć układ lub ponowić odpowietrzanie jeśli problem wraca. Przykład ( uzytkownik mapco ) https://www.focusrs.org/threads/clutch-pedal-sticking-to-floor.18194/page-3
Jeśli ktoś coś więcej może napisać o tym problemie to serdeczna prośba o pomoc.
Pozdrawiam.
Mnie udalo sie zdiagnozowac i usunac problem z nieodbijajacym pedalem sprzegla. Nie pisalme dlugi czas, poniewaz czekalem i obserowowalem czy bede negatywne efekty. Po 2 miesiacach problem nie wraca wiec ok.
Objaw - nie odbija pedal sprzegla, jest "gumowaty" podczas pracy, trzeba pomoc i podbic butem, zeby szybko wrocil. Biegi wchodza ok, wysprzegla sie ok. Problem glownie wtedy gdy sa niskie temp.
Przyczyna - jesli dlugo nie wymieniany plyn hamulcowy to jest w nim podniesiona zawartosc wody, dlatego trzeba wymieniac. Po wymianie jakis czas ok i problem wraca. Moze byc tez uszkodzona lub zuzyta pompka sprzegla, po wymianie pompki problem wraca. Przyczyna zapadajacego sie znowu pedalu sprzegla czy to po wymianie plynu czy pompki, lub innego elementu ukaldu sprzegla (np. wysprzeglik) jest zapowietrzajacy sie ponownie uklad.
Rozwiazanie - powtorzyc odpowietrzanie calego ukladu sprzegla, ale tez hamulcowy. Trzeba to zrobic w 2 osoby. Jedna odkreca zawor w komorze silnika, druga pompuje sprzeglo siedzac za kierownica. Bralem w tym udzial i mysle, ze jedna osoba moze nie byc w stanie dokaldnie odpowietrzyc, szczegolnie w Fordzie. Wg. mechanika w innych autach odpowietrzanie jest prostsze. U mnie przy tym kolejnym odpowietrzaniu leciala piana z ukaldu sprzegla. Potem odpowietrzanie ukladu hamulcowego, kazde z kol. I na koniec uzupelnic plyn w zbiorniczku. Po takiej operacji od 2 miesiecy nie ma juz problemu. 15 min roboty.
W moim Focus mk3 1.6 tdci, najpierw (sty 2021) byla wymieniona pompka sprzegla i calkowicie wypompowany i zalany plyn hamulcowy. Po ok 3 tygodniach, i przy mrozie ok. -20 problem wrocil. Poczytalem na anglojezycznych forach, gdzie okazalo, ze ten problem jest znany w swiecie, i znalazlem info, ze problem ze sprzeglem wynika ze "specyficznej" budowy pompki. Po jakiejkolwiek wymianie trzeba powtorzyc odpowietrzanie, bo po krotkim czasie tam sie zbiera powietrze z jakiegos powodu. U mnie leciala piana, wiec napewno tak bylo.
disaster3 12-11-2021, 09:43 Hejka,
Mało jeżdżę Focusem ostatnio i ja osobiście tego nie zauważyłem ale żona mi przekazała, przy zmianie biegów sprzęgło czasem nie wraca na swoje miejsce, musi pedał sprzęgła butem podważyć aby wrócił.
Mechanicznie się nie znam na tym, czy to coś czym trzeba się zająć "na wczoraj"? I na co się szykować jeśli ktoś wie z czym to się moze wiązać?
Za miesiąc mam roczny przegląd i się zastanawiam czy moge z tym do tego czasu poczekać no i zasadnicze pytanie czy robić to w ASO (przeglądy na razie wszystkie robie w ASO rocznik 2015.12) czy jednak w Solid Garage czy ABSCar (mam tam blisko z Bielan - Warszawa)
Z góry dzięki za wskazówki :)
Patryk275 12-11-2021, 09:57 Prawdopodobnie do wymiany "siłownik" sprzęgła, inni nazywają pompka sprzęgła. Miałem to samo w styczniu. Na początku sprzęgło zaczęło dziwnie chodzić jakby do końca nie odbijało, później raz na jakiś czas pedał sprzęgła potrafił wpaść do środka i nie odbić. Połóż się w aucie i spr czy pod pedałem lub w jego okolicy nie masz śladów oleju, u mnie zaczynał się delikatny wyciek. Koszt części około 300-350 zł. Z wymianą lipa bo ciężkie dojście.
pewnie się zapowietrza układ. pewnie pompka sprzęgła albo gdzieś jest jakiś wyciek
Na początek pytanie czy pedał wpada i nie wraca czy wraca ale np.3cm brakuje do 100% powrotu. Jeżeli to drugie to zacząłbym od odpowietrzenia sprzęgła. Płyn hamulcowy był wymieniany? Wg. ASO nie ma potrzeby przez 10 lat.
Ja sie tam nie znam ale może ci strzeliła sprżyna pedału sprzegła kiedys tez tak miałem odpowiada za powrót pedału do samej góry
Waterspoon 13-11-2021, 09:05 Odpowietrzenie jest mega trudne w tej pompce sprzęgła i trzeba to robić kilka razy. Zimą miałem problem z pompą sprzęgła bo wpadała w podłoge. Jak podpompowałem to chwilę było ok a potem znowu gleba. Wymieniłem w ASO i dwa trzy dni było super, po czym znowu gleba. Pojechałem ponownie do ASO odpowietrzyli ponownie i dopiero po tym drugim odpowietrzeniu wszystko idealnie pracuje. Więc odpowietrzenie jest mega ważna w tych pompkach i moim zdaniem jeden raz to za mało.
disaster3 11-02-2023, 16:23 Minął rok od mojego ostatniego wpisu postanowiłem zmienić cały komplet sprzęgła z kołem itd. Następnego dnia po odbiorze dalej jest problem. Zaczynam się zastanawiać co zostało zrobione skoro problem nadal występuje i czy trzeba było wymieniać sprzęgło. Oczywiście oryginał bez zabaw w zamienniki Sachs czy inne.
Mam Mondeo z tym samym silnikiem i tam sprzęgło chodzi płynnie a w Focusie przed wymiana i po wymianie chodzi jakby na 2. Jak wcisnę pedał w podłogę i puszczę to pedał odbija do połowy a później do końca, nie płynnie . I po wymianie sprzęgła nadal jest tak samo. Generalnie rzadziej bo przed wymiana na na 5 wciśnięc 4 trzeba było podważyć nogą aby odbił a po wymianie na razie ze 3 czy 4 razy musiałem podważyć aby pedał wrócił na miejsce.
Zerknijcie proszę na filmik.
https://youtu.be/8B9fx9VZqmo
Nie powiem żebym był z tego faktu zadowolony zważywszy na fakt zostawienia 4.2k pln za komplet + wymianę a problem nadal istnieje. Jest weekend wiec za wiele nie załatwię ale chciałbym się podpytać na forum może ktoś rozpoznaje problem w czym rzecz. W poniedziałek będę składał reklamacje tak czy inaczej.
Z góry dzięki. Samochód ma niecałe 78k przebiegu. Od nowości u mnie.
sprężynkę ci też wymienili ?
odbija do połowy
Pompa sprzęgła.
disaster3 11-02-2023, 17:57 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230211/e80e9d2a79d0721541b59ebae86f9cb4.jpg
Taki mam wykaz i ze komplet sprzęgło.
Pompa do tego kompletu nie należy.
można wymienić pompę, ale jak nie cieknie zacząłbym od sprężynki
jako że wymienili 2 uszczelniacze półosi, gratulacje mechanikom. tak się powinno robić przy wymianie sprzęgła. co innego uszczelniacz wału. jak suchy nie tykać.
Jeśli z przełączaniem biegów nie ma problemów, to można zacząć od sprężynki.
Waterspoon 11-02-2023, 18:41 Sprzęgło i wysprzęglik wymieniać po 78 tysięcy km, no nie wiem, jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak można zjarać sprzęgło, chyba pełen laczek i jakieś rwanie gumy. Normalną jazdą uważam to za niemożliwe.
disaster3 11-02-2023, 19:20 To w takim razie musieli mnie naciągnąć. Laczek i rwanie gumy to nie dla mnie. Ja już dawno ani młody ani gniewny.
Waterspoon 11-02-2023, 20:07 Nie wiem czy naciągnęli, przyjechał klient i kazał wymienić sprzęgło, to wymienili. Gdyby klient najpierw kazała wymienić pompę sprzęgła, jak radzili koledzy na tym forum rok temu, to by wymienili pompę i teraz było by wiadomo, czy to była pompa czy sprzęgło.
disaster3 11-02-2023, 20:12 Nie wiem czy naciągnęli, przyjechał klient i kazał wymienić sprzęgło, to wymienili. Gdyby klient najpierw kazała wymienić pompę sprzęgła, jak radzili koledzy na tym forum rok temu, to by wymienili pompę i teraz było by wiadomo, czy to była pompa czy sprzęgło.
Klient przyjechał i nie kazał nic wymienić. Klient pokazał problem. Mechanik przejechał i jak to maja w zwyczaju udało mu się wywołać problem bo często nie wierzą na słowo klienta. Klient dostał info ze jeśli bardzo nie doskwiera to można jeździć jeśli doskwiera to do wymiany komplet sprzęgła. Klient jeździ Mondeo i za bardzo mu nie przeszkadzało ale klienta żona jeździ Focusem i stwierdził ze prędzej czy później i tak czeka wymiana wiec naprawcie problem. Klient tak zlecił [emoji6]
Sent from my iPhone using Tapatalk
wymienić pompę sprzęgła ....wrrr
do dziś mam sznity na rękach niech szlag trafi forda
Waterspoon 11-02-2023, 20:47 4.2k pln za komplet + wymianę a problem nadal istnieje.
Jeżeli to była diagnoza i decyzja mechanika o wymianie kpl. sprzęgła, to rzeczywiści można mieć odczucie naciągnięcia.
Rafał A.(antek) 11-02-2023, 21:26 Można, ale to jest wredna usterka...
Raz też mi się udało nie trafić, a raz udało mi się wymienić wszystko, a problem był gdzie indziej.
marcysia 12-02-2023, 20:00 U mnie taki problem pojawił się przy przebiegu około 60 tys. Najpierw wymieniłem płyn hamulcowy - bez rezultatu. Wymiana wysprzęglika załatwiła problem.
disaster3 13-02-2023, 09:58 ok, samochód został w zakładzie.
Z informacji jakie dostałem to nie było podstaw do wymiany pompy sprzęgła bo nie było nigdzie wycieków, ale wszystko zostanie zdiagnozowane jeszcze raz i przelane płynem.
Teraz pytanie laika, czy odpowietrzenie takiej pompy działa podobnie jak odpowietrzanie hamulców? Zalewanie płynem, i pompowanie pedałem, itd.?
Staram się zrozumieć informacje przekazane slangiem mechaników dla zwykłego śmiertelnika, czy przelanie kilkukrotne tzn. odpowietrzenie pompy :oops:
Odpowietrzenie tak samo jak z hamulcami, jest na wysprzęgliku odpowietrznik.
Bocian123 13-02-2023, 18:40 ok, samochód został w zakładzie.
Z informacji jakie dostałem to nie było podstaw do wymiany pompy sprzęgła bo nie było nigdzie wycieków, ale wszystko zostanie zdiagnozowane jeszcze raz i przelane płynem.
Teraz pytanie laika, czy odpowietrzenie takiej pompy działa podobnie jak odpowietrzanie hamulców? Zalewanie płynem, i pompowanie pedałem, itd.?
Staram się zrozumieć informacje przekazane slangiem mechaników dla zwykłego śmiertelnika, czy przelanie kilkukrotne tzn. odpowietrzenie pompy :oops:
Nie wiem jak w MK3 ,ale w MK2 mojej córy wycieków nie było ,a pedał nie odbijał. Po jakimś czasie pedał zaczął wpadać w podłogę i trzeba było parę razy podpompować żeby było sprzęgło. Po wymianie pompy sprzęgła jest git.
wycieków nie było ,a pedał nie odbijał
Tak właśnie miałem w MK3.
Waterspoon 13-02-2023, 19:15 Też wycieku nie miałem, a pedał wpadał w podłogę. Do tego po trzeciej wymianie pompy dwa lata temu, 2 razy mi ASO odpowietrzało, tak nie wystarczyło i znajomy mech odpowietrzył trzeci raz i na razie spokój. Pompa sprzęgła w moim karawanie już sumie trzecia.
Marcianek_77 20-02-2023, 11:16 Dzień dobry,
mam taką przypadłość od parunastu dni. W moim fordzie głównie po postoju dłuższym na ujemnej temperaturze bywa, że sprzęgło nie odbije - tylko przy ruszaniu. Musze podciągnąć nogą. Odstawiłem auto do serwisu - stwierdzono prawdopodobną usterkę wysprzęglika. Naprawa dość kosztowna ze względu na zakres prac. Czy ktos miał coś podobnego w Focusie 1.5 150 KM 2016 rok - przebieg 65 tys. - pytam gdyż to ponoć dość znana usterka w tych modelach? Dzięki Pozdrawiam. :?
Pompa sprzęgła najpierw do wymiany, do poszukania na forum.
Darkbetleem 27-05-2023, 02:55 Miałem ten przypadek w trasie 200 km od domu , sprzęgło coraz niżej aż na parkingu musiałem cofnąć a pedał w podłodze i..... podniosłem go na siłę do góry i na szczęście wszystko wróciło na swoje miejsce.
Było to na drugi dzień po wymianie płynu w ASO. Ale pewnie W Państwa wypadkach może być coś innego zepsute.
Zeberson 12-06-2023, 13:59 Wiec teraz ja odkopię temat
W grudniu 2022 zaczęło mi przeciekać połączenie między pompa a metalowym przewodem wychodzącym z niej.
Wymieniony przewód na nowy z aso ale pedał mi nadal wpadał.
Wymieniłem pompę bo była zapocona od strony pedału. Nadal to samo.
Wymieniony przewód plastikowy doprowadzający płyn do pompy.
Znowu ciekło z metalowego przewodu wiec wymieniony na kolejny.
Pedał nadal słaby i leci piana z układu.
Zakupione około 1.5 l płynu już łącznie.
Ostateczne kupiłem przyrząd do ciśnieniowego odpowietrzania. Od groma powietrza wywalio ale nadal pedał dobry tylko na kilka dni.
Pompa Valeo nie oryginał.
Czy ktoś się spotkał z tym ze pompa była słaba od razu czy mogę spoglądać w stronę wysprzeglika?
Proszę o pomoc bo już mam dość takiego zachowania sprzęgła.
Pozdrawiam.
Seweryn Różycki 10-12-2023, 18:46 Cześć, odgrzebuję wątek. Po wymianie pompki sprzęgła, wysprzęglika i kompletnego sprzęgła nie potrafię odpowietrzyć sprzęgła. Pedał ta jakby na ostatnich 2 cm przycina się i odbija po milisekundzie. Dodatkowo po uruchomieniu silnika bardzo ciężko wchodzą biegi - tak jakby nie wysprzęglało do końca. Czy ktoś miał podobny przypadek? Gdzie szukać rozwiązania? Jak to pieroństwo odpowietrzyć?
Rovelove 05-09-2024, 21:07 Witam. Od 1,5 miesiąca mam podobny problem. Nowo kupiony Ford Tourneo Conect 1,0 ECO BOST (niech szlag trafi konstruktora tego silnika) rocznik 2014.
Otóż nagle pedał sprzęgła wpadł w podłogę. Brak możliwości zmiany biegów. Auto na warsztat - decyzja wymiana wysprzęglika.
Niestety problem powrócił. Mechanik podpytał w ASO - oczywiście mieli taki problem wymienili wszystko - sprzęgło, wysprzęglik, pedał sprzęgła itd i problem zniknął. Mechanik odpowietrzył układ i zamontował automatyczny odpowietrznik bo podobno nowe modele (od 2022) już odpowietrzenie mają.
Niestety problem powrócił. Z moich obserwacji wynika że jak jeżdzę po mieście to problem zanika - często używam sprzęgła i jakby samo się odpowietrza - natomiast mega problem zaczyna się jak przejadę 50 km na 6 biegu i pedał w podłogę - koniec jazdy, brak możliwości zmiany biegów.
Może ktoś dociekł o co chodzi ? Pozdrawiam.
|
|