Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] Nie wykrywa usb - titatnium 2017

Reaver25
07-05-2020, 08:27
Witam,

na wstępie zaznaczę, że nie jestem specem od elektroniki ani wybitnym znawcą mechaniki samochodowej :) Mam problem - ford nie wykrywa kompletnie PENDRIVE przez USB - kompletnie go nie widzi. Pendrive sprawdzalem dwa 8 i 32BG oba w FAT32 - tyle wyczytałem na forum że w takim formacie powinny być dane.

BT telefon działa bez problemu, audio tez - auto nie ma aktualizacji bo wersja oprogramowania SYNC3 jest z 2016 roku jak sprawdziłem. Nie posiadam Android Car Play - a też chciałbym to docelowo zainstalować.

Ktoś pomoże ?
Pozdrawiam

opk
07-05-2020, 12:29
Witam
Skoro USB sformatowany - to może kwestia formatu pliku, który próbujesz odtworzyć.

Pozdrawiam

Reaver25
07-05-2020, 18:34
Problem nie tkwi w formacie plików. Tak jak napisałem auto kompletnie nie wykrywa USB - próbowałem nawet funkcji uruchomienia głosowego i w odpowiedzi dostaje komunikat ze nie wykrywa zadnego urzadzenia usb podpiętego. Probowałem dwa różne PENDRIVE ale kompletnie zero reakcji. W dziale audio -> source -> nawet nie mam opcji USB... jedynie radnio, CD itd

lukaszooo
09-05-2020, 09:45
Czy radio ktoś ci spalszczal? Ja bym próbował podmienic HUBa.

leszcz
13-05-2020, 07:35
Tak jak napisałem auto kompletnie nie wykrywa USB
wygląda jak nie podpięty hub do wtyczki lub ewentualnie wtyczka z tyłu do APIMu nie wpięta . Najgorszy scenariusz to uwalona płytka w APIMie :( co już zdarzyło się nie jeden raz ......

kolonista667
30-05-2020, 20:35
Podepnę się pod temat i zapytam jak wygląda sprawa z korzystania z mediów poprzez bluetooth, np chciałbym poprzez tel puścić na głośniki youtube, próbowałem na kilka sposobów i nie idzie, jest to w ogóle możliwe ?

Przemasgdynia
19-10-2020, 18:51
Wszelkie pamięci muszą być formatowane n exFAT a nie FAT32.

pankrakus
20-10-2020, 13:36
[...]muszą być formatowane na exFAT a nie FAT32.

pierwsze słyszę

pozdrawiam

luckyboy
20-10-2020, 14:58
Pendrive formatujesz pod Windows 10??

tedi_k
20-10-2020, 16:50
...Windows 10??

Kolejne pytanie "od czapy"... Nie ma żadnego znaczenia "pod Win10" czy nie...
Kolego Reaver25 - proszę napisać, czy telefon (iPhone lub na Androidzie) po podłączeniu kablem do gniazda USB w aucie (przy włączonym zapłonie, uruchomionym Sync3) reaguje na podłączenie? Czy informuje, że USB jest poddięte?
Jeśli nie - to Kolega Tomek leszcz już pół roku temu napisał, że mediahub (moduł gniazdek USB) uszkodzony albo inny element toru USB padnięty.:568::568:

luckyboy
20-10-2020, 16:56
Kolejne pytanie "od czapy"... Nie ma żadnego znaczenia "pod Win10" czy nie...

Sam jesteś od czapy. Windows 10 po ostatnich poprawkach inaczej formatuje pendrive'a, nie rusza mi pen w obu samochodach po formacie pod Windows 10, nie może go rozpoznać. Wystarczyło zrobić format pod Windows 7 i nagle radia widzą ten sam nośnik danych z tymi samymi utworami.

SRS
20-10-2020, 17:00
Windows 10 po ostatnich poprawkach inaczej formatuje pendrive'a, to chyba masz jakąś " Super Specjalną " wersję Windows 10 , bo ja formatuje na kilku komputerach peny i nie ma żadnego problemu.

luckyboy
20-10-2020, 17:10
Być może to tylko kwestia wielkości jednostki alokacji, nie wnikam, bo nie mam na to czasu. W każdym razie to nie wina Windows tylko radia.

Oba radia mają ok 10 lat i ten sam problem z czytaniem USB.

tedi_k
20-10-2020, 17:19
...nie rusza mi pen ...

Kolejny Kolega "nie znam się, ale co mi szkodzi pisać"...
Zawsze radzę przed wypisywaniem takich "mądrości" wykonać czynność przywracającą choć elementarne myślenie... Można na przykład "walnąć sobie czołem w klawiaturę" dla lekkiego otrzeźwienia...:619:

Zdaniem Kolegi Microsoft właśnie świeżo postanowił zmienić od lat zatwierdzoną i powszechnie stosowaną strukturę systemu plików FAT32 lub exFAT albo NTFS???:roll::roll:

Jak Koledze coś się "nie udaje", to nie znaczy wcale, że "świat oszalał"...

luckyboy
20-10-2020, 18:54
Hahaha rozbawiłeś mnie. Niestety wbrew pozorom nie wszystko bywa oczywiste.

W każdym razie u mnie sposób z formatowaniem pendrive'a pod win7 jest skuteczny i proponuje zrobić to autorowi.

Teraz usuwam pliki bez formata i trybią.

Cihy1987
03-11-2020, 07:42
Witam.

Podepnę się do tematu u mnie jest podobnie tylko że mam pendrive firmy Snadisc ultra fit 128GB USB 3.0 mam wrzucone do niego (bez folderów) pliki mp3 i po wpięciu do usb znajdującego się pod radiem na półce na tel. (Focus Mk3 HB 2016) na monitorze radia wyświetla mi się komunikat "USB nie obsługiwane". czy muszę kupować pendrive o mniejszej pojemności???

Pozdrawiam.

opk
03-11-2020, 09:11
Witam.

Podepnę się do tematu u mnie jest podobnie tylko że mam pendrive firmy Snadisc ultra fit 128GB USB 3.0 mam wrzucone do niego (bez folderów) pliki mp3 i po wpięciu do usb znajdującego się pod radiem na półce na tel. (Focus Mk3 HB 2016) na monitorze radia wyświetla mi się komunikat "USB nie obsługiwane". czy muszę kupować pendrive o mniejszej pojemności???

Pozdrawiam.

W instrukcji jest coś takiego:
"System jest kompatybilny z urządzeniami USB 2.0 o pełnej prędkości, spełnia wymogi hostów USB 1.1 oraz współpracuje z systemami plików w formacie FAT 16/32"

bod82
12-03-2022, 16:38
Podepnę się pod temat. U mnie problem wystąpił po odłączeniu akumulatora. Sync 2 widzi jakie są pliki ale nie otwiera ich, ani zdjęć ani muzyki. Widzę jakie są utwory na liście ale po wybraniu odtwarzać nie pokazuje już wybranego tytułu i muzyka nie gra. Nie jest to kwestia pendriva bo przed odłączeniem akumulatora wszystko było ok. Nie mam pomysłu co mogło się stać, może ktoś miał podobną sytuację.