Zobacz pełną wersję : Mapy Ford Sync mfd 2020r -

karolcmax
11-05-2020, 09:08
Witam,
jeżeli ten temat już gdzieś się pojawił, to przepraszam ale nigdzie nie mogę znaleźć.
Mam pytanie czy jest ktoś z okolic trójmiasta, kto zajmuje się aktualizacją map Ford Sync mfd?? Chodzi o aktualizację do najnowszej. Dzięki za pomoc.

miraż
13-05-2020, 18:03
A nie chcesz sam tego zrobić? Każda inna osoba zrobi aktualizację dokładnie w taki sam sposób.
Potrzebna Ci tylko karta SD z najnowszymi mapami.
W tej chwili najnowsze to są "Europe+Turkey Ford MFD 2020".
Oryginalne mapy możesz kupić w ASO, wyglądają tak
https://www.akcesoria-ford.pl/informacja/nawigacja/mapy---aktualizacja-/2452635
Takie mapy można znaleźć również na innych portalach zakupowych, kupujesz gdzie najtaniej i czekasz na paczkę.
Jeżeli masz samochód z 2013r. to raczej będzie potrzeba aktualizacji aplikacji nawigacji, wszystkie potrzebne rzeczy będą na nowej karcie.
Kroki aktualizacji:
1. Wyjąć starą kartę i włożyć nową.
2. Po włączeniu zapłonu na ekranie zgłosi się aktualizacja oprogramowania, klikasz "Następny" i aktualizacja leci. Cierpliwości, cała aktualizacja trochę trwa, może i nawet 15-20 minut. Dla pewności włącz silnik, żeby Ci się ekran nie wygasił podczas aktualizacji.
3. Jak aktualizacja się zakończy, zrób reset do ustawień fabrycznych.
Chyba to wszystko. Zrobiłem tak miesiąc temu i działa.
Wszystko powyższe dotyczy Europejskich wersji Forda, w przypadku ściąganego z USA nie wiem czy taka procedura działa.

wojt124
14-05-2020, 22:51
Trzeba to robić tylko i wyłącznie na uruchomionym silniku samochodu jeśli nie chcesz mieć problemów z navi po aktualizacji.

tedi_k
15-05-2020, 23:31
Trzeba to robić tylko i wyłącznie na uruchomionym silniku samochodu ...

:shock::shock::shock::D

"Aktualizacja mapy" w navi MFD polega na wyjęciu karty SD i włożeniu innej...:568::P
Więc jednak można (a nawet warto...) zrobić to na wyłączonym silniku i zapłonie...

rch11
26-05-2020, 13:34
U mnie po zmiania z 2019 na 2020 nic nie aktualizowało się.

adimali
14-08-2020, 18:34
Ja tego wcale nie rozumiem :) Mam Mondeo z 2017 roku, z Sync3 i chciałem zaktualizować sobie oprogramowanie i mapy... Jestem kompletnie zielony również... Co to MFD? Siedze na forum już parę godzin i wszędzie są bardzo chaotyczne informacje

miraż
14-08-2020, 20:23
Musisz bardziej szczegółowo napisać "czego" nie rozumiesz :) Wtedy może ktoś Ci pomoże...
Wiele rzeczy jest napisanych na Forum, trzeba tylko poświęcić własny czas na szukanie i czytanie.
MFD to jest skrót od "Multi Function Display", czyli taki wyświetlacz na którym może być prezentowanych wiele danych. W taki sposób nazwano pierwszy bardziej rozbudowany wyświetlacz, na którym było coś więcej niż zegarek i częstotliwość radia.

mm32
14-08-2020, 20:41
z Sync3 i chciałem zaktualizować sobie oprogramowanie i mapy.
Byłeś już tutaj ? :
https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/

adimali
14-08-2020, 21:10
Tak byłem na stronie. Pobrałem aktualizację, jednak samochód jej nie chwyta, wyswietla się błąd (numeru teraz nie pamietam). Natomiast stronka nie przewiduje dla mnie aktualizacji map, czy wobec tego czeka mnie tylko tylko opcja w serwisie?
Forum czytam pół dnia, musze przetrawic wszystkie info :)

I pytanie dlaczego na stronie Forda nie ma dla mojego samochodu plików map? Mapy można aktualizować tylko komercyjnie?

adimali
16-08-2020, 07:05
Mój błąd to LST_ERR05

mm32
16-08-2020, 07:21
Pliki ściągałeś,instalowałeś na pena itp na MAC'u ?

adimali
16-08-2020, 07:54
Hehe. Nie. Już to wyhaczyłem ze to może generowac błąd. BTW Apple fe :D doczytalem ze trzeba usunac telefon i odpiac inne peny. Będę probowal zaraz jeszcze raz