Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Świecąca kontrolka Check engine, brak innych objawów
Około tygodnia temu zapaliła mi się kontrolka silnika "check engine", nie odczułem, że coś się dzieje, to chwilkę pojeździłem. Jednego dnia kontrolka zgasła, potem znów się zapaliła.
Byłem wczoraj w serwisie, odczytali podobno jakieś "głupie" błędy, które nie wykazały żadnej usterki. Zmienili oprogramowanie sterownika, a przynajmniej tak powiedzieli. Ale dziś kontrolka znów powróciła, sieci się i wkurza, oczywiście samochód jeździ tak jak jeździł bez wyczuwalnych problemów.
Spotkaliście się z czymś takim?
Silnik 2.0 diesel, EcoBlue, 190 KM, skrzynia A8. Przebieg 30 tys.
Około tygodnia temu zapaliła mi się kontrolka silnika "check engine", nie odczułem, że coś się dzieje, to chwilkę pojeździłem. Jednego dnia kontrolka zgasła, potem znów się zapaliła.
Byłem wczoraj w serwisie, odczytali podobno jakieś "głupie" błędy, które nie wykazały żadnej usterki. Zmienili oprogramowanie sterownika, a przynajmniej tak powiedzieli. Ale dziś kontrolka znów powróciła, sieci się i wkurza, oczywiście samochód jeździ tak jak jeździł bez wyczuwalnych problemów.
Spotkaliście się z czymś takim?
Silnik 2.0 diesel, EcoBlue, 190 KM, skrzynia A8. Przebieg 30 tys.
a w aplikacji fordpass nie masz żadnej informacji? mi kiedyś jakieś kwestie typu brak płynu do spryskiwczy sie pojawiły w aplikacji może i ten błąd jest jakoś opisany
W aplikacji mam tylko informacje aby zlecić inspekcje silnika.
Zastanawiam się czy może to być spowodowane np. gorszej jakości płynem adblue, jakieś 1000 km przed pojawieniem się kontrolki robiłem dolewkę adblue kupionego w sklepie, wytwarzanego w Zakładów Azotowych, wcześniej tylko wlewałem ten dostępny na stacjach, najczęściej Shella.
hubert.pl 20-06-2020, 19:12 Doszedłeś już może do sedna problemu? U mnie występuje ten sam błąd. Auto nie stwarza żadnych problemów, był wgrywany nowy soft w serwisie i dziś znowu wyskoczył.
Bump:
citrovit 22-06-2020, 08:20 Witam.
Miałem identyczny przypadek.Zapalała się kontrolka check engine,czasami gasła,brak jakichkolwiek innych objawów.Serwis podczas naprawy gwarancyjnej podobno wymienił jakiś czujnik powietrza przy EGR.Jedyny objaw niepożądany było duże zużycie płynu AdBlue prawie 2 razy więcej niż normalnie.Po naprawie wszystko wróciło do normy.I jeszce jedno,odczytany błąd to P02EC.Może to coś komuś pomoże.
Dzięki, powiem w serwisie. AdBlue strasznie mi dużo żłopie, 10 l wystarcza na niecałe 3000.
Ostatnio wymienili jakiś czujnik (chyba właśnie przy EGR), jakiś zawór i kontrolka nie paliła się całe 30 km.
Dziś został wymieniony kolejny czujnik przy zaworze EGR, znów przejechałem klika km i kontrolka powróciła.
hubert.pl 29-06-2020, 07:51 Byłem u znajomego mechanika zaraz po wyskoczeniu tego błędu i głównym problemem po podłączeniu do kompa było za małe napięcie na filtrze cząsteczek stałych i czujniku + kilka innych małych błędów. O dziwo, dziś moja żona po zawiezieniu dziecka do przedszkola stwierdziła że kontrolka już nie świeci się. Widocznie dokładnie przeoranie go w weekend po autostradzie pomogło. Ogólnie podjadę do niego jeszcze raz i sprawdzę to.
U mnie też znikała i się pojawiała, ale teraz od 2000 świeci się na stałe, nie zależnie czy jeździłem po autostradzie czy po mieście.
Edit:
Dziś wymontowany i wyczyszczony został jakiś filtr przy zaworze EGR, wygląda jak sitko o średnicy ok 30 mm. Filtr był cały w kamieniu i pyle, najprawdopodobniej to jest przyczyna ciągłych błędów.
Po 62 tys problem powrócił, znów zapaliło się check engine. Dodatkowo samochód Na autostradzie stracił moc, nie zmieniał biegów, trzymał obroty w okolicach 2 tys, nie reagował na gaz, jechał 40 km/h. Zjechałem na pobocze, już nie ruszył. Pomogło na szczęście zgaszenie i uruchomienie silnika, jakoś dojechałem do domu. Teraz po za kontrolka , samochód jeździ normalnie. Czy ktoś miał takie objawy?
Bez wiedzy dokładnie jakie to błędy nikt nie zgadnie jaka to usterka.
Ostatnio w ramach akcji serwisowej wymieniony został filtr siatkowy przed zaworem egr, który się po raz kolejny zakamienił. Miało być już dobrze, ale znów widzę, ze swieci się kontrolka, wiec pewnie kolejny raz jest to samo.
Czy ktoś ma podobny problem z tym filtrem?
slawek-kali 10-02-2022, 15:19 wszyscy, dlatego jest akcja serwisowa ;)
Która u mnie nic nie dała :mad: I stad pytanie, czy tylko u mnie?
wiliwilson 31-03-2025, 15:53 Cześć,
czy ktoś wie, czy w s-max z 2020, EcoBlue 2.0:
- da się rozebrać i oczyścić EGR?
- da się zamówić sam filtr siatkowy układu EGR?
jak w tytule, wyskakuje błąd przepływu powietrza w EGR, ale samochód chodzi bez problemu.
Niestety zima w mieście, krótkie przebiegi, niskie obroty - pewnie się przytkał...
Z góry dziękuje za wszelkie info :)
|
|