Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] Dziwne buczenie ale to nie łożysko koła
Witajcie,
Mam pewien problem, otóż w zakresie prędkości 70-120 słychać w aucie takie dziwne buczenie. Jest lekko basowe, takie łuuuu łuuuu łuuuu. Słychać je podczas jazdy na wprost a robiąc skręt w prawo wszystko cichnie. Przy wyprostowaniu kół znowu słuchać ten dźwięk. Początkowa diagnoza wydawało się oczywista, łożyska. Wymieniłem najpierw lewe i nic to samo. Potem poszło prawe i to samo. Zero poprawy.
Auto było na podnośniku i nic nie słychać, na stacjach też nie mogą zlokalizować skąd dobiega dźwięk a ewidentne wrażenie jest, że z prawej przedniej strony. Przy toczeniu sie auta czy to na D czy na N objaw jest taki sam. Nic się nie zmienia.
Jedyne co mi przychodzi do łożysko podpory osi lub przeguby, ale czy sam przegub może powodować takie buczenie coś jak łożysko ?. Gdzie nie pytam to z reguły mówią przegub inaczej brzmi a łożysko podpory nie cichnie podczas skrętów.
Tarcze proste, nie ma różnicy czy jadę na zimówkach a są nowe czy na letnich. Geometria wzorowa. Osłony przegubów jak nowe. Ktoś może coś podpowie ?
Połączenie kabli pod maską. Poszukaj na forum, bo na pewno był taki temat, łącznie ze zdjęciami i instrukcją.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Połączenie kabli pod maską. Poszukaj na forum, bo na pewno był taki temat, łącznie ze zdjęciami i instrukcją.
Hmmmm aż taki objaw może powodować wiązka ?
Nawet miałem w obserwowanych ;)
2.0 TDCI 180KM głośna praca silnika - buczenie
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?share_fid=42379&share_tid=236887&url=https%3A%2F%2Fforum%2Efordclubpolska%2Eorg%2Fs howthread%2Ephp%3Ft%3D236887&share_type=t&link_source=app
Czytaj od początku to będziesz mógł może wykluczać jakieś wstępne koncepcje które są opisywane, ale strzelam ze to coś podobnego. Życzę powodzenia.
Poczytam tylko, że tam głównie piszą o 2.0 TDCI a ja mam 2.0 Ecoboosta, ale może jakaś ciekawa informacja się pojawi :)
cattani75 22-05-2020, 14:27 Może opona wyząbkowana? Choć to raczej z tyłu.
Może opona wyząbkowana? Choć to raczej z tyłu.
O ile letnie mam słabe i muszę kupić o tyle zimowe są nowe i nie ma różnicy na jakiej gumie jadę a dalej coś wyje.
FUSION 2014 22-05-2020, 14:44 w zakresie prędkości 70-120 słychać w aucie takie dziwne buczenie. Jest lekko basowe, takie łuuuu łuuuu łuuuu. Słychać je podczas jazdy na wprost a robiąc skręt w prawo wszystko cichnie. Przy wyprostowaniu kół znowu słuchać ten dźwięk.
Jedyne co mi przychodzi do łożysko podpory osi
Kolego mam to samo i jeszcze się z tym nie uporałem. Też wymieniałem wszystkie łożyska z przodu łącznie z podpory przegubu. Jak wyło tak wyje. Miałem prawy przód walnięty i robiony. Przed kolizją było wszystko dobrze. [emoji848]
w zakresie prędkości 70-120 słychać w aucie takie dziwne buczenie. Jest lekko basowe, takie łuuuu łuuuu łuuuu. Słychać je podczas jazdy na wprost a robiąc skręt w prawo wszystko cichnie. Przy wyprostowaniu kół znowu słuchać ten dźwięk.
Jedyne co mi przychodzi do łożysko podpory osi
Kolego mam to samo i jeszcze się z tym nie uporałem. Też wymieniałem wszystkie łożyska z przodu łącznie z podpory przegubu. Jak wyło tak wyje. Miałem prawy przód walnięty i robiony. Przed kolizją było wszystko dobrze. [emoji848]
Nikt nie zasugerował co to może być ? mnie normalnie już nerwica bierze bo każdy mówi łożysko a to one nie są winne. Wątpię by tył tak rezonansował kiedy jest tam cisza. Ewidentnie jest to coś pod maską a mam wrażenie, że z prawej strony. Skoro wymieniłeś łożyska, podporę półosi to zostaje chyba tylko przegub lub może coś w skrzyni ?. Mam dziwne wrażenie, że w drugim Fusionie pojawia się ten dźwięk, ale jest jeszcze słabo słyszalny, albo ja za bardzo się wsłuc***ę :)
wsłuc***ę
cenzura weszła za mocno ;)
Przegub wewnętrzny albo jego kielich raczej powoduje drgania niż hałas, wątpię trochę, żeby to był tez zewnętrzny. albo podopora półosi, albo coś w skrzyni.
Przy skręcie w prawo cichnie, bo dociska lewą stronę, a jak przy skręcie w lewo, zwłaszcza na ostrym łuku ?
cenzura weszła za mocno ;)
Przegub wewnętrzny albo jego kielich raczej powoduje drgania niż hałas, wątpię trochę, żeby to był tez zewnętrzny. albo podopora półosi, albo coś w skrzyni.
Przy skręcie w prawo cichnie, bo dociska lewą stronę, a jak przy skręcie w lewo, zwłaszcza na ostrym łuku ?
Aj weszła :D przy skręcie w drugą stronę jest ta sama intensywność dźwięku. Tak jak mówisz z tą siłą docisku dlatego na początku sugerowałem się lewą stroną, potem wymiana prawej i nic. Miałem już kilka razy uszkodzony przegub i to były całkiem inne objawy. Nie chcę wymieniać wszystkiego jak szalony dlatego liczę na waszą pomoc bo coś ewidentnie jest uszkodzone. Myślę o łożysku podpory z tym, że np. w Focusie niezależnie od skrętu ono się odzywało.
Problem w tym, że w chwili obecnej każdy kto się przejedzie autem to słyszy, ale nikt nie potrafi wskazać co powoduje dźwięk.
FUSION 2014 22-05-2020, 16:07 Skoro wymieniłeś łożyska, podporę półosi to zostaje chyba tylko przegub lub może coś w skrzyni ?.
Miałem wymienianą całą prawą półoś ponieważ miała wibracje i dlatego też nie wykluczam łożyska w skrzyni biegów ale to już grubsza robota [emoji853] cały czas mam nadzieję że lakiernik tylko źle poskładał jakieś plastiki [emoji3] Też obklejałem taśmą wszystkie szczeliny pomiędzy maską, błotnikami, przy szybie ponieważ była wymieniana myślałem że może źle wklejona została. Jakie elementy miałeś naprawiane w samochodzie zanim to wycie powstało? Może uda się wspólnie coś wydedukować [emoji6]
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Miałem wymienianą całą prawą półoś ponieważ miała wibracje i dlatego też nie wykluczam łożyska w skrzyni biegów ale to już grubsza robota [emoji853] cały czas mam nadzieję że lakiernik tylko źle poskładał jakieś plastiki [emoji3] Też obklejałem taśmą wszystkie szczeliny pomiędzy maską, błotnikami, przy szybie ponieważ była wymieniana myślałem że może źle wklejona została. Jakie elementy miałeś naprawiane w samochodzie zanim to wycie powstało? Może uda się wspólnie coś wydedukować [emoji6]
Moje auto też miało lekko otarty przód, ale to jak przyjechało do kraju. Wymieniony tylko błotnik i naprawiona maska plus szuba. Z zawieszenia nic nie robiłem poza własnie łożyskami z przodu. W drugim Fusione własnie też zaczynam słyszeć ten dźwięk, ale jest zdecydowanie cichszy. Tak jakby u mnie już coś było na wykończeniu :D a w drugim się dopiero powoli odzywało. Też tak masz, że jak jedziesz na wprost i dynamicznie skręcisz w którąś ze stron to dźwięk cichnie ?. Zaczynam powoli obstawiać własnie jakieś mechanizmy w skrzyni :( czyli przy półosi tez wymieniałeś łożysko podpory ?. Może to jakaś poduszka pod silnikiem, skrzynia ? chociaż te niby mam ok.
FUSION 2014 22-05-2020, 16:53 Też tak masz, że jak jedziesz na wprost i dynamicznie skręcisz w którąś ze stron to dźwięk cichnie ? czyli przy półosi tez wymieniałeś łożysko podpory ?
Tak dokładnie takie same objawy jak u ciebie że przy skrętach wycisza dlatego byłem pewny że to łożyska, tylko staje się bardziej słyszalne w granicach prędkości 95-110 na prostej.
Na półosi wymieniłem też bez efektu [emoji853]
YANOOSH-69 22-05-2020, 17:03 Kolego a zbieżność a raczej rozbieżność (bo mówiony o napędzie na przód jak rozumiem) masz na pewno dobrze ustawioną ?
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Kolego a zbieżność a raczej rozbieżność (bo mówiony o napędzie na przód jak rozumiem) masz na pewno dobrze ustawioną ?
Zbieżność na bank jest dobra. Ustawiana u człowieka u którego zawsze robię zbieżność. Potem sprawdzana jeszcze raz na stacji i jest okay.
Na nagraniu słychać to buczenie, polecam odsłuchiwać w słuchawkach
https://www107.zippyshare.com/v/XWWApMxQ/file.html
FUSION 2014 22-05-2020, 18:37 U mnie też opony mam dwa komplety bez różnicy na których jeżdżę tak samo wyje. Zbieżność też ustawiałem u znajomego ponieważ jak odebrałem od mechaników to kierownica krzywo była. Miałem wymieniany cały przód z chłodnicami może gdzieś plastików brakuje i wiatr daje taki odgłos[emoji848] już mi też brakuje pomysłów a nie koniecznie jestem za wymianą połowy samochodu [emoji6]
U mnie też opony mam dwa komplety bez różnicy na których jeżdżę tak samo wyje. Zbieżność też ustawiałem u znajomego ponieważ jak odebrałem od mechaników to kierownica krzywo była. Miałem wymieniany cały przód z chłodnicami może gdzieś plastików brakuje i wiatr daje taki odgłos[emoji848] już mi też brakuje pomysłów a nie koniecznie jestem za wymianą połowy samochodu [emoji6]
Wrzuciłem nagranie w poprzednim poście. Jak możesz to posłuchaj czy u Ciebie jest podobny dźwięk.
Tomi1000 22-05-2020, 19:25 Jaka skrzynia? PowerShit? Sprawdź poziom oleju albo jedź na diagnostykę skrzyni.
Jaka skrzynia? PowerShit? Sprawdź poziom oleju albo jedź na diagnostykę skrzyni.
Zwykły kinetyk. Olej wymieniany jakieś 5 tys km temu.
Tomi1000 22-05-2020, 19:52 Hmm. Mi buczy po lekkim rozgrzaniu ( 2 - 4km) i też buczy od prawej strony.
Łożysko koła wymienione a podpora półosi dwukrotnie sprawdzana i dlatego ja u siebie stawiam na PS.
Mam cały czas właśnie nadzieje ze to nie skrzynia :(
FUSION 2014 23-05-2020, 19:20 czy u Ciebie jest podobny dźwięk.
Udało mi się wysłuchać i mogę powiedzieć że u mnie jest podobny dźwięk tylko mniej basowy. Może to kwestia nagrania i odsłuchu. [emoji6]
Marcofusion 26-05-2020, 18:53 No niestety ja rowniez zauwazylem u siebie w Fusionie ten niepokojacy dzwiek
tak miedzy 80 a 120 km/h.
Niestety nie mam pojecia co to jest ale auto wczesniej bylo u mechanika ktory sprawdzal uklad klimatyzacji i napewno odlaczal przewod od kompresora klimy od czujnika cisnienia.
Odczepiony mam tez lewy plug od zdezaka (za wysoki kraweznik).
Myslalem ze to opony (FULDA Ecocontrol) ale widze ze niekoniecznie.
Ponadto mialem nie wywazone kola i zanim to zrobilem zawieszenie zaczelo glosniej pracowac na drobnych nierownosciach.
Jesteś w stanie stwierdzić przed wykonaniem której czynności nie było tego dźwięku? Nie wiem już sam. Może napisze do supportu Forda w USA i coś podpowiedzą bo mi już zaczyna brakować sil a dzwiek ten skutecznie zabija przyjemność z jazdy.
Mialem podobny przypadek u SIebie, wymienilem oba lozyska z przodu oraz lozysko podpory polosi i bez efektu.
Pojechalem do magikow od skrzyni biegow, wrzucili auto na podnosnik, odpalili wrzucili bieg i padla diagnoza ze jakies lozysko w skrzyni .
Rozebrali skrzynie powymieniali jakies lozyska i Cisza:)
koszt ponad tysiak:/
Dodam ze buczenie najbardziej bylo slychac od 3 biegu w zwyz i raczej w momencie jak przyspieszalem.
Mialem podobny przypadek u SIebie, wymienilem oba lozyska z przodu oraz lozysko podpory polosi i bez efektu.
Pojechalem do magikow od skrzyni biegow, wrzucili auto na podnosnik, odpalili wrzucili bieg i padla diagnoza ze jakies lozysko w skrzyni .
Rozebrali skrzynie powymieniali jakies lozyska i Cisza:)
koszt ponad tysiak:/
Dodam ze buczenie najbardziej bylo slychac od 3 biegu w zwyz i raczej w momencie jak przyspieszalem.U mnie jest to w sumie jednostajne w określonym przedziale prędkości. Dziwne jest to ze podczas gwałtownych skrętów w prawo wszystko cichnie. Jak widać po waszych wypowiedziach założyć można ze jednak wiele aut ten problem dotyka:( zapewne i u mnie skończy się na naprawie skrzyni. Czy czułeś jakąś różnice w pracy skrzyni po wymianie łożyska?
Marcofusion 27-05-2020, 16:43 Jesteś w stanie stwierdzić przed wykonaniem której czynności nie było tego dźwięku?
No niestety nie ale podejzewam ze to przez niewywazeniena czas opon .
Postaram sie zalozyc brakujacy plug pod zderzakiem i zobacze czy jest roznica.
A ciekawe jakby pojechac tak na roznych biegach z v powyzej 80 km/h.
U mnie jest to w sumie jednostajne w określonym przedziale prędkości. Dziwne jest to ze podczas gwałtownych skrętów w prawo wszystko cichnie. Jak widać po waszych wypowiedziach założyć można ze jednak wiele aut ten problem dotyka:( zapewne i u mnie skończy się na naprawie skrzyni. Czy czułeś jakąś różnice w pracy skrzyni po wymianie łożyska?
Roznicy pracy skrzyni raczej nie odczuwam zadnej.
W momencie jak slyszysz te buczenie to po odjeciu gazu jest to samo?
Albo jak wrzucisz na luz to tez jest takie samo buczenie?
Roznicy pracy skrzyni raczej nie odczuwam zadnej.
W momencie jak slyszysz te buczenie to po odjeciu gazu jest to samo?
Albo jak wrzucisz na luz to tez jest takie samo buczenie?Tak jest to samo. Jeśli słychać to buczenie i czy odejmę gaz czy tez wrzucę na neutral jest dalej tak samo słyszalne.
U mnie buczenie nasilalo sie bardziej przy dodawaniu gazu,na luzie znikal.
Mozliwe ze u Ciebie to jednak nie bedzie skrzynia ale kto wie...
U mnie buczenie nasilalo sie bardziej przy dodawaniu gazu,na luzie znikal.
Mozliwe ze u Ciebie to jednak nie bedzie skrzynia ale kto wie...
Zapewne za jakiś czas i tak podjadę do kogoś niech sprawdzi skrzynie. Jak u mnie już słychać ten dźwięk to nawet jak wrzucę na neutral to nadal on jest. Znika jedynie w momencie gwałtownego skrętu w prawo. U Ciebie jak skręcałeś gwałtownie w którąś stronę cichł ?. Sprawdzę jeszcze u jakiegoś majstra raz jeszcze wszystkie poduszki pod silnikiem i skrzynią chociaż niby są dobre.
Marcofusion 28-05-2020, 14:24 Na nagraniu słychać to buczenie, polecam odsłuchiwać w słuchawkach
Jezeli nie liczyc tych pojedynczych traskow i hukow a wsluchac sie glebiej to mam to samo.
Dolozenie brakujacego pluga nic nie pomoglo...
Marcofusion 05-06-2020, 02:55 Zastanawiam sie nad warsztatem ktory moze mi to zdiagnozowac i naprawic.
Czy ktos ma informacje gdzie w mazowieckim jest jakis sensowny warsztat ktory
moglby sie tym zajac ?
Zapewne za jakiś czas i tak podjadę do kogoś niech sprawdzi skrzynie. Jak u mnie już słychać ten dźwięk to nawet jak wrzucę na neutral to nadal on jest. Znika jedynie w momencie gwałtownego skrętu w prawo. U Ciebie jak skręcałeś gwałtownie w którąś stronę cichł ?. Sprawdzę jeszcze u jakiegoś majstra raz jeszcze wszystkie poduszki pod silnikiem i skrzynią chociaż niby są dobre.
Przy skrecaniu dzwiekl lekko ucichał ale nie calkiem.
Fiesta Mk8 ST Line 05-06-2020, 09:57 Tak na chłopski rozum skoro cichnie przy skręcie w prawo to winne jest łożysko prawego koła. Przy skręcie w prawo odciążasz prawe łożysko.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Tak na chłopski rozum skoro cichnie przy skręcie w prawo to winne jest łożysko prawego koła. Przy skręcie w prawo odciążasz prawe łożysko.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Proponuję wrócić do moich wcześniejszych wypowiedzi to byś zauważył, że wymienione były łożyska z przodu i problem nadal pozostał.
Przy skrecaniu dzwiekl lekko ucichał ale nie calkiem.
To ja już nie mam pojęcia. Zostaje tylko skrzynia.
Marcofusion 05-06-2020, 10:44 Zastanawiam sie bo kiedy slysze buczenie to w tym czasie czuje delikatne wibracje
na kierownicy.
Zastanawiam sie bo kiedy slysze buczenie to w tym czasie czuje delikatne wibracje
na kierownicy.
Czyli nadal po naprawie skrzyni dźwięk ten występuje ?
Marcofusion 06-06-2020, 12:03 Czyli nadal po naprawie skrzyni dźwięk ten występuje ?
Nie, ja jeszcze nie naprawialem skrzyni, jestem na etapie szukania zakladu ktory
mi to naprawi, mieszkam w Radomiu, slyszalem cos o dobrym warsztacie/zakladzie
kolo Kielc .
Marcofusion 10-06-2020, 20:28 Dzis napompowalem opony z cisnienia 2,2 do 3,0 atm/bar - jednostek nie pamietam
i buczenie prawie ustapilo, pojde w ta strone, podjade do gumiarzy niech sie temu przyjza niech sprawdza czy dobrze zalozyli ,
poprosze aby zalozyli inne kola na chwile i porownam.
I jak panowie sytuacja ? U mnie nadal jest problem i to nie jest skrzynia ani opony. Dzisiaj założyłem 3ci komplet opon i nadal to samo.
Marcofusion 21-07-2020, 15:42 I jak panowie sytuacja ? U mnie nadal jest problem i to nie jest skrzynia ani opony. Dzisiaj założyłem 3ci komplet opon i nadal to samo.
Wlasnie przed godzina wrocilem od mechanika a w zasadzie od firmy zajmujacej sie regeneracja przegubow. Buczenie (najintensywniej przy 85-95 km/h) mialem z centralnej przedniej czesci auta, mechanik zregenerowal mi obydwa przeguby lewej osi (850zl Biezany pod Czestochowa) i buczy juz tylko po prawej stronie.
Prawa strona stwierdzili, ze jest ok. Nie chcieli pomoc w dalszej lokalizacji problemu, wykonali tylko konkretny remont (wspomniana lewa strona) na moje konkretne zlecenie.
Skoro buczy z prawej strony to uwazam ze mimo opini fachowcow zostala mi prawa strona (obstawiam na prawy wewnetrzny przegub)
W kazdym razie jest znacznie ciszej.
Wlasnie przed godzina wrocilem od mechanika a w zasadzie od firmy zajmujacej sie regeneracja przegubow. Buczenie (najintensywniej przy 85-95 km/h) mialem z centralnej przedniej czesci auta, mechanik zregenerowal mi obydwa przeguby lewej osi (850zl Biezany pod Czestochowa) i buczy juz tylko po prawej stronie.
Prawa strona stwierdzili, ze jest ok. Nie chcieli pomoc w dalszej lokalizacji problemu, wykonali tylko konkretny remont (wspomniana lewa strona) na moje konkretne zlecenie.
Skoro buczy z prawej strony to uwazam ze mimo opini fachowcow zostala mi prawa strona (obstawiam na prawy wewnetrzny przegub)
W kazdym razie jest znacznie ciszej.
Czyli to mogą być jednak przeguby. U mnie na bank jest to prawa strona pojazdu. Skrzynię biegów wykluczyli ?
Marcofusion 24-07-2020, 05:32 Zamienniki do regeneracji przegubow mozna kupic/zamowic np. w Inter Carsie , ceny nie znam, wymieni to dobry mechanik.
Buczenie mialem dokladnie takie samo jak wedlug wczesniej puszczanego nagrania,
teraz tez mam ale po regeneracji lewej polosi zmienilo lokalizacje na prawa strone
i o polowe ciszej (az przyjemniej jechac) wiec obstawiam na przegub wewnetrzny prawy.
Zamienniki do regeneracji przegubow mozna kupic/zamowic np. w Inter Carsie , ceny nie znam, wymieni to dobry mechanik.
Buczenie mialem dokladnie takie samo jak wedlug wczesniej puszczanego nagrania,
teraz tez mam ale po regeneracji lewej polosi zmienilo lokalizacje na prawa strone
i o polowe ciszej (az przyjemniej jechac) wiec obstawiam na przegub wewnetrzny prawy.Zamienniki do regeneracji ? Znalazlem przegub nowy zewnetrzny ale przydałby się tez wewnętrzny wtedy jest większa elastyczność co do wymiany. U mnie lewa strona jest dobra, coś dzieje się z prawa.
hmmm u mnie też występuje huczenie z okolic przodu.
edit: piasta wymieniona i cisza :)
Marcofusion 29-07-2020, 00:08 I jak mik99 robisz cos osobiscie w temacie ?
Tak niedlugo jade do zaufanego mechanika. Mam zamiar sprawdzić półosie, przeguby poduszki amortyzatora oraz zawieszenie silnika i skrzyni. Ciekawe czy półosie od s maxa 2010-2014 podeszłyby do Fuaiona.
Marcofusion 30-07-2020, 11:32 Na moich juz nie ma ale na polosiach sa dosc trwale naklejki z ich typem.
Ja tego nie zrobilem ale w razie watpliwosci moze pomoze przeliczenie frezow polosi,
tak poradzil mi mechanik gdybym chcial kupic sprawna uzywana polos.
Od kad mam zregenerowana lewa polos jazda znow stala sie przyjemna, oczywiscie
zostaje prawy wewnetrzny przegub ale i tak juz jest bajka :)
MasteRafi 31-07-2020, 01:08 Ma podobny problem. Opony mają tydzień, zbieżność zrobiona, koła wyważone, felgi proste .Jadąc autostradą odgłos buczenia mam ewidentnie z tyłu. Z tego co przeczytałem mogą to być przeguby.Da się to jakoś zdiagnozować?. Nie chcę wymieniać wszystkiego w ciemno.Jesli ta część była by wadliwa mógł bym ją zamontować od mk5 EU?
Ma podobny problem. Opony mają tydzień, zbieżność zrobiona, koła wyważone, felgi proste .Jadąc autostradą odgłos buczenia mam ewidentnie z tyłu. Z tego co przeczytałem mogą to być przeguby.Da się to jakoś zdiagnozować?. Nie chcę wymieniać wszystkiego w ciemno.Jesli ta część była by wadliwa mógł bym ją zamontować od mk5 EU?Z tyłu nie ma przegubu. Są łożyska koła:) je dosyc szybko się sprawdza ale musisz podjechać do kogoś kto ma doświadczenie i Ci powie czy to łożysko czy nie. U mnie dwóch magików mówiło łożysko a jednak to nie one bo założone są na przodznie nowe.
pokakulka 16-05-2021, 15:59 mik99 udało Ci się rozwiązać problem buczenia? Mam chyba ten sam problem i nie chce wymieniać wszystkiego po kolei. A może ktoś inny już temat przerobił?
Marcofusion 18-05-2021, 07:18 zregenerowalem jakis czas temu przegub wewnetrzny lewy buczenie znacznie ucichlo choc nie calkiem.
W miedzy czasie mialem problem ze skrzynia automat, zostala wyjeta przejzana co nalezalo zregenerowana, buczenie nie ustalo.
Odebralem auto po regeneracji drugiego wewnetrznego przegubu i jest cicho, bajka.
Cena regeneracji jednego przegubu wewn u mnie z prawej strony 600 zl.
m.palka1 18-05-2021, 11:53 Cześć mam podobne objawy jak opisujecie. Auto po zdarzeniu, wymienione amortyzatory, lewe koło, opony(po przekładce na letnie dalej to samo) dźwięk podobny jak najeżdżane chropowate pasy na drodze plus wibracje na kierownicy. Do tego bicie przy hamowaniu z większych prędkości ( w.serwisie twierdza ze mierzyli tarcze i jest ok) Macie jeszcze jakieś pomysły??
pokakulka 18-05-2021, 14:25 M.palka1 masz manual czy automat?
m.palka1 18-05-2021, 16:14 Automat. Nie strasz ze skrzynią dostała po dupsku. Bo to już się otrze pod szkodę całkowitą 😂😂
pokakulka 18-05-2021, 17:09 A ten dźwięk masz cały czas czy tylko przy określonych prędkościach?
Marcofusion 18-05-2021, 18:16 Bump: Automat. Nie strasz ze skrzynią dostała po dupsku. Bo to już się otrze pod szkodę całkowitą ����
Moze to bez sensu ale zrob taki test
Napompuj kola do 2.8 atm i oczywiiscie ostroznie jadac zaobserwuj czy cos sie zmienilo.
U mnie nie calkiem ale cichlo.
Taki test polecil mi zrobic mechanik przed regeneracja wewn. przegubow.
m.palka1 18-05-2021, 18:26 Bump:
Napompuj kola do 2.8 atm i oczywiiscie ostroznie jadac zaobserwuj czy cos sie zmienilo.
Kurcze, jak zdążę to jeszcze dzisiaj to zrobię. Ale oprócz buczenia czuję drgania na kierownicy już od około 40/50 km/h. No i przy hamowaniu w prędkościach autostradowych też naparza
m.palka1 18-05-2021, 20:16 Bump:
Sprawdzone. U mnie bez zmian.
pokakulka 18-05-2021, 20:58 Ponawiam pytanie. Przy jakich prędkościach słychać u Was to buczenie?
m.palka1 19-05-2021, 06:09 U mnie na pewno od 40/50 już słychać do oporu
Marcofusion 19-05-2021, 07:03 U mnie to bylo poczatkowo 70 do 90
potem 65 do 95
zadnych innych objawow tylko coraz bardziej irytujace buczenie.
m.palka1 20-05-2021, 15:10 U mnie wyszło łożysko. Teraz zagadka jak zrobić ubezpieczyciela że to przez kolizje. Zaznaczę że przed kolizja nic nie buczało i nie drgało. Rzeczoznawca to kawał penisa i zbywa mnie. Oczywiście musi przyjechać na dodatkowe oględziny z udowodnieniem że łożysko bije. Co wcale nie oznacza że podepnie to pod kolizje
pokakulka 20-05-2021, 18:19 Musisz go cisnąć na maxa, że to wlaśnie w wyniku kolizji się stało. Najważniejsze, że masz już zdiagnozowane.
pokakulka 08-06-2021, 20:44 m.palka1 zrobiłeś to łożysko? Jest poprawa?
Odświeżam temat. U mnie pomogła wymiana łożyska podpory półosi ale za to teraz ma do wymiany sama prawa półoś. Wiem że ośka od tdci nie podejdzie ale czy np. Od 1.5 czy 1.6EB już tak ?
Odświeżam temat. U mnie pomogła wymiana łożyska podpory półosi ale za to teraz ma do wymiany sama prawa półoś. Wiem że ośka od tdci nie podejdzie ale czy np. Od 1.5 czy 1.6EB już tak ?
Z której strony wymieniłeś?
Ja mam takie same objawy. 80-100 buczy łuu łuu łuu i powyżej 120 też tylko głośniej. Przy szarpnięciu w prawo jest cisza. Łożyska z lewej strony mam nowe. U mnie mam wrażenie że bardziej słychać z lewej strony ale nie wiem czy przód czy tył.
Auto ma 65k przebiegu.
Witam. Mam taki sam problem z buczeniem. Od 75 km/h zaczyna buczeć gdzieś z przodu samochodu i buczy tak jakby przerywanie (buuu buuu buuu) tak do 120 km/h i później już tego nie słychać. Przy skręceniu w prawo lub na łuku w prawo buczenie ustępuje. Kierownica nie wibruje, natomiast pasażer czuję to w podłodze, a ja jako kierowca w pedale gazu dość mocno...
Tam słychać bardziej gdzie był walony w usa ?
U mnie również odzywały się czasami dziwne odgłosy – winna zwrotnica choć wyglądała dobrze ale była skrzywiona. Na zbieżności raczej nie było widać po wymianie hałasy ustąpiły.
Mam podobny problem.
Prędkość 70-90 głuche basowe łuuuuuu z przodu auta.
W czasie wymiany amorków wyskoczył mi lewy wewnętrzny przegub. Po tygodniu pojawiły się problemy.
Obstawiam to albo łożysko na wale na skrzyni bo też jest do wymiany.
Auto stoi na warsztacie więc jak (może za miesiąc) je odbiorę i buczenie ucichnie dam znać ;)
Mkowal31 17-10-2022, 16:00 Mam u siebie podobny problem. Buczy bardziej przy przyspieszaniu. Wymieniłem łożysko podpory półosi i nic się nie zmieniło.
Z której strony wymieniłeś?
Ja mam takie same objawy. 80-100 buczy łuu łuu łuu i powyżej 120 też tylko głośniej. Przy szarpnięciu w prawo jest cisza. Łożyska z lewej strony mam nowe. U mnie mam wrażenie że bardziej słychać z lewej strony ale nie wiem czy przód czy tył.
Auto ma 65k przebiegu.
Cześć, właśnie odebrałem auto od mechanika i problem udało się naprawić. U mnie przyczyną było łożysko prawy tył. Odkryłem to jak jechałem z tyłu i się przysłuchiwałem. Dźwięk było słychać w całym aucie a momentami było wrażenie że przenosi się z jednej strony na drugą.
Miałem objaw że jak skręcałem ostro w prawo to buczenie znikało. Buczało w stylu buu buu buu a jak szybciej to wuuuuu wuuuuu wuuuuu.
Buczało w stylu buu buu buu a jak szybciej to wuuuuu wuuuuu wuuuuu.
wygląda to śmiesznie, ale czytając to, bez problemu usłyszałem w głowie wycie tego łożyska :one:
wygląda to śmiesznie, ale czytając to, bez problemu usłyszałem w głowie wycie tego łożyska :one:
Haha no masz rację :D Ktoś wcześniej tak to opisał i ja się wzorowałem tym, bo faktycznie dość dobrze to opisuje co było słychać
Dawid41. 12-12-2023, 16:21 Witam
Posiadam Forda Fusion/Mondeo 2.0 EB AWD z 2013r
Jakieś 3 tygodnie temu, cofałem i dałem na D po czym ruszyłem
I uszyłem mocne huk z tyłu samochodu (jakby ktoś przywalił mi w dupe)
Przejechałem jakiś kawałek i okazało się, że przy dodawaniu gazu na prostej i przy jednoczesnym skręcaniu i dodawaniu gazu słychać dziwny dźwięk. Przeczytałem na forum, że to Haldex i można go sprawdzić odłączając wtyczkę co też uczyniłem. Dźwięk i szarpanie ustało, więc wyciągnąłem Haldex i wysłałem go na regeneracje, okazało się że jest zapieczony. Panowie zregenerowali mi go i założyłem go z powrotem, ale dźwięk i szarpanie nie ustało w 100%, ale było lepiej niż przed regeneracja. Zadzwoniłem do tej osoby co regenerowała i powiedział żebym tydzień pojeździł i powinno się rozruszać, więc tak zrobiłem. Po tygodniu jazdy nie było ani trochę lepiej, a wręcz gorzej ponieważ znów było tak samo jak przed regeneracja. Myślałem że coś źle zregenerowali więc ściągnąłem Haldex ale już z całym dyferencjałem żeby go przejrzeć. Haldex wysłałem na reklamacje i okazało się że znów jest spalony, a dyfer przejrzałem i nie miał żadnych opiłków ani wyszczerbień na zębach. Założyłem z powrotem ten Haldex po drugiej regeneracji i było tak samo jak wcześniej czyli lepiej niż przed regeneracja ale dalej coś strzelało, podmieniłem też elektromagnes, ale to też nie pomogło.
Olej w przekładni kątowej i dyfrze wymieniony.
Co może być przyczyną, odłączyłem wtyczkę od haldexu żeby znów się nie zapiekł.
Nagrałem też ten dźwięk, tutaj link do niego:
https://youtube.com/shorts/c4D71dW1nr4?si=D_tOq3C1FsavjNFP
jannickz 21-03-2024, 03:13 Opisane przez Ciebie objawy (buczenie narastające wraz z prędkością, ustępujące przy skręcie w prawo, brak wibracji kierownicy) sugerują kilka potencjalnych przyczyn:
Łożysko koła:
Najczęstsza przyczyna buczenia w samochodzie.
Uszkodzone łożysko może powodować buczenie, które nasila się wraz z prędkością.
Buczenie może ustępować przy skręcie w prawo, ponieważ wtedy zmienia się obciążenie na łożysku.
Aby zdiagnozować łożysko, można spróbować podnieść samochód i sprawdzić, czy koło kręci się swobodnie, bez oporów.
Wymiana łożyska jest stosunkowo prosta, ale wymaga odpowiedniego narzędzia.Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o łożyskach, możesz odwiedzić stronę https://www.tradebearings.com/ (https://www.tradebearings.com/) lub https://en.tradebearings.com/list_22.html (https://en.tradebearings.com/list_22.html)
|