Zobacz pełną wersję : [Transit 2006-2014] Radio Blaupunkt Travelpilot EX Kod nie działa po wyjęciu Akumulatora

grzechu0011
26-05-2020, 08:47
Dzień dobry,posiadam radio blaupunkt travelpilot ex , ostatnio odłączyłem akumulator samochodu na około 2 tygodnie, w tym czasie wymieniłem alternator, po podłączeniu akumulatorów, radio wymaga ode mnie kodu, kod oczywiście mam ale niestety nie działa, aczkolwiek wcześniej działał , próbowałem kodów 0000,1111,1234 żaden z nich nie działa. Wie ktoś może co się stało ? I jak to naprawić ?

heroes_o
25-06-2020, 11:12
Niestety mam ten sam problem. Czy udało Ci się uruchomić radio?

Antej
25-06-2020, 11:14
radio rozkodowuje się po unikalnym numerze seryjnym radia, ktory jest na naklejce z boku radia

tedi_k
25-06-2020, 11:23
r...jest na naklejce z boku radia

... i daje się też odczytać bez problemu po kablu - FORSCanem i/lub UCDSem.

heroes_o
25-06-2020, 12:55
Witam,
Dziękuję za odpowiedzi...
Nie wiem czy przeczytaliście pierwszego posta.
Samochód mam od półtora roku, w tym czasie odłączałem już akumulator i wbijałem kod (ten sam co teraz) i radio akceptowało go.
Teraz po wymianie pampy paliwa i podłączeniu akumulatora prosi o kod.
Problem polega na tym, że radio teraz nie chce go "przyjąć".
Wbiłem 3 razy ten sam kod i radio zostało zablokowane na godzinę, po godzinie spróbowałem jeszcze raz i nadal kod nie poprawny.

Czy ktoś miał taki przypadek? Albo wie jak rozwiązać ten problem?

Antej
25-06-2020, 13:23
Może by tak jednak sprawdzić czy kod do numeru radia pasuje ;)

heroes_o
25-06-2020, 13:28
Może by tak jednak sprawdzić czy kod do numeru radia pasuje ;)

Wcześniej pasował (radio działało na tym kodzie do wczoraj), więc dlaczego teraz ma nie pasować?

Antej
25-06-2020, 13:31
Nie wiem, w koncu z tego wpisu
Niestety mam ten sam problem. Czy udało Ci się uruchomić radio?
to nawet wrozbita Maciej nie wywnioskuje ile czasu masz auto i co robiłeś wczoraj.

heroes_o
25-06-2020, 13:54
Nie wiem, w koncu z tego wpisu

to nawet wrozbita Maciej nie wywnioskuje ile czasu masz auto i co robiłeś wczoraj.

A pierwszy post czytałeś?
"Dzień dobry,posiadam radio blaupunkt travelpilot ex , ostatnio odłączyłem akumulator samochodu na około 2 tygodnie, w tym czasie wymieniłem alternator, po podłączeniu akumulatorów, radio wymaga ode mnie kodu, kod oczywiście mam ale niestety nie działa, aczkolwiek wcześniej działał , próbowałem kodów 0000,1111,1234 żaden z nich nie działa. Wie ktoś może co się stało ? I jak to naprawić ?"

Myślałem, że wystarczy jak kolega opisał przede mną :)

heroes_o
29-06-2020, 08:17
Witam,

Udało mi uzyskać nowy kod do radia za 30zł.
Dostałem informacje, że mam karteczkę nie od tego radia... tylko dziwne, że wcześniej używałem kod z kartki i radio działało.

tedi_k
29-06-2020, 08:46
... tylko dziwne, że wcześniej używałem kod z kartki i radio działało.

Czyli Kolega używał "nie tej kartki". Kod "sam" się nie zmieni. Nijak i nigdy.
Kod wynika wprost z numeru seryjnego radia - zapisanego w eeprom radia. Niektóre serwisy car audio potrafią przeprogramować eeprom "zablokowanego" radia (radia "bez kodu") i tylko wtedy kod danego radia "robi się inny". Tyle, że numer seryjny radia też wtedy się zmienia.

Czyli Kolega w pierwszym poście "WPROWADZAŁ NAS wszystkich w BŁĄD"!:568: I robił to UPORCZYWIE!:569::one:

heroes_o
29-06-2020, 09:15
Kod działał na pewno... wymieniałem akumulator i kod z kartki pasował. Jestem tego pewien.
W pierwszym poście kolega miał ten sam problem. Kod przestał działać.

tedi_k
29-06-2020, 09:35
Kod działał na pewno...

Na pewno to się Koledze wydaje...
Tyle w temacie. Można też ponownie sobie przeczytać post powyżej.

heroes_o
29-06-2020, 11:03
Na pewno to się Koledze wydaje...
Tyle w temacie. Można też ponownie sobie przeczytać post powyżej.

Napiszę tak... nie wydaje mi się. :lol:

Najważniejsze, że radio już działa :)
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Koszowy
29-11-2020, 23:18
Mam problem z radiem Blaupunkt z navi. Wymieniałem akumulator i żle wpisałem ostatnią cyfrę. Zamiast 2 wpisywałem 3 . Radio zostało zablokowane i wyświetla się napis: SAFE WAIT 1h. Poprawny kod w książce a mnie się wydawało że pamiętam. Poczytałem różne wątki i odpiąłem akumulator na trzy godziny. Niestety nic się nie zmieniło. Komunikat nadal się wyświetla. Nie byłoby problemu ale w okolicy żadnego elektryka samochodowego a mechanik u którego byłem rozkłada ręce i uczciwie przyznaje że pojęcia o tym niema.
Szkoda mi tego radia wywalać bo dobrze grało i nic mu tam nie szwankowało.
Co z tym fantem zrobić? Jest jakiś sposób?
Nie to że nie chcę zapłacić za naprawę tyle że nie ma komu.

Antej
30-11-2020, 06:38
Wsiadaj do auta, odpal silnik, wlacz radio i modl się przez godzinę (najlepiej do kogos od spraw samochodowych), po godzinie sprawdz czy modlitwy zostaly wysluchane.

Koszowy
30-11-2020, 11:27
Bardzo dziękuję za podpowiedż. Wychodzi na to że całą godzinę mam jeżdzić?, może to być z przerwami?. Mam akurat wyjazd ale taki na jakieś dwadzieścia minut. Zobaczę co się zmieni. Bardzo dziękuję.

Antej
30-11-2020, 11:37
Modlitwa ma byc przerw i bez oszukiwania.

Koszowy
30-11-2020, 14:48
Jeszcze raz wielkie podziękowania dla kolegi Antej za bezinteresowną pomoc. To wielka dzisiaj rzadkość.
Problem rozwiązany i radyjko hula aż miło. Żadnych problemów, autko śmiga.
Ta jedna godzina musi być jednym ciągiem, bez żadnych przerw. Zrobiłem parę kilometrów a jazdy było tak około dwadzieścia minut i wyłączyłem silnik. Po ponownym zapaleniu silnika zdziwienie... wszystko się skasowało i znowu na wyświetlaczu pojawił się ten sam komunikat że radio zablokowane na 1h. No to w trasę i minuty zaczęły powoli spadać aż pojawił się komunikat aby podać pin. Zatrzymałem pojazd ale na wszelki wypadek nie gasiłem silnika i podałem prawidłowy pin. Po zatwierdzeniu pinu radio gra. Wielki szacun za wiedzę i jak sądzę też praktykę.
Dziękuję

Antej
30-11-2020, 15:05
Ta jedna godzina musi być jednym ciągiem, bez żadnych przerw.
nie oszukiwałeś to zostałeś wysłuchany ;)