Zobacz pełną wersję : [Transit 2006-2014] Radio Blaupunkt Travelpilot EX Kod nie działa po wyjęciu Akumulatora
grzechu0011 26-05-2020, 08:47 Dzień dobry,posiadam radio blaupunkt travelpilot ex , ostatnio odłączyłem akumulator samochodu na około 2 tygodnie, w tym czasie wymieniłem alternator, po podłączeniu akumulatorów, radio wymaga ode mnie kodu, kod oczywiście mam ale niestety nie działa, aczkolwiek wcześniej działał , próbowałem kodów 0000,1111,1234 żaden z nich nie działa. Wie ktoś może co się stało ? I jak to naprawić ?
heroes_o 25-06-2020, 11:12 Niestety mam ten sam problem. Czy udało Ci się uruchomić radio?
radio rozkodowuje się po unikalnym numerze seryjnym radia, ktory jest na naklejce z boku radia
r...jest na naklejce z boku radia
... i daje się też odczytać bez problemu po kablu - FORSCanem i/lub UCDSem.
heroes_o 25-06-2020, 12:55 Witam,
Dziękuję za odpowiedzi...
Nie wiem czy przeczytaliście pierwszego posta.
Samochód mam od półtora roku, w tym czasie odłączałem już akumulator i wbijałem kod (ten sam co teraz) i radio akceptowało go.
Teraz po wymianie pampy paliwa i podłączeniu akumulatora prosi o kod.
Problem polega na tym, że radio teraz nie chce go "przyjąć".
Wbiłem 3 razy ten sam kod i radio zostało zablokowane na godzinę, po godzinie spróbowałem jeszcze raz i nadal kod nie poprawny.
Czy ktoś miał taki przypadek? Albo wie jak rozwiązać ten problem?
Może by tak jednak sprawdzić czy kod do numeru radia pasuje ;)
heroes_o 25-06-2020, 13:28 Może by tak jednak sprawdzić czy kod do numeru radia pasuje ;)
Wcześniej pasował (radio działało na tym kodzie do wczoraj), więc dlaczego teraz ma nie pasować?
Nie wiem, w koncu z tego wpisu
Niestety mam ten sam problem. Czy udało Ci się uruchomić radio?
to nawet wrozbita Maciej nie wywnioskuje ile czasu masz auto i co robiłeś wczoraj.
heroes_o 25-06-2020, 13:54 Nie wiem, w koncu z tego wpisu
to nawet wrozbita Maciej nie wywnioskuje ile czasu masz auto i co robiłeś wczoraj.
A pierwszy post czytałeś?
"Dzień dobry,posiadam radio blaupunkt travelpilot ex , ostatnio odłączyłem akumulator samochodu na około 2 tygodnie, w tym czasie wymieniłem alternator, po podłączeniu akumulatorów, radio wymaga ode mnie kodu, kod oczywiście mam ale niestety nie działa, aczkolwiek wcześniej działał , próbowałem kodów 0000,1111,1234 żaden z nich nie działa. Wie ktoś może co się stało ? I jak to naprawić ?"
Myślałem, że wystarczy jak kolega opisał przede mną :)
heroes_o 29-06-2020, 08:17 Witam,
Udało mi uzyskać nowy kod do radia za 30zł.
Dostałem informacje, że mam karteczkę nie od tego radia... tylko dziwne, że wcześniej używałem kod z kartki i radio działało.
... tylko dziwne, że wcześniej używałem kod z kartki i radio działało.
Czyli Kolega używał "nie tej kartki". Kod "sam" się nie zmieni. Nijak i nigdy.
Kod wynika wprost z numeru seryjnego radia - zapisanego w eeprom radia. Niektóre serwisy car audio potrafią przeprogramować eeprom "zablokowanego" radia (radia "bez kodu") i tylko wtedy kod danego radia "robi się inny". Tyle, że numer seryjny radia też wtedy się zmienia.
Czyli Kolega w pierwszym poście "WPROWADZAŁ NAS wszystkich w BŁĄD"!:568: I robił to UPORCZYWIE!:569::one:
heroes_o 29-06-2020, 09:15 Kod działał na pewno... wymieniałem akumulator i kod z kartki pasował. Jestem tego pewien.
W pierwszym poście kolega miał ten sam problem. Kod przestał działać.
Kod działał na pewno...
Na pewno to się Koledze wydaje...
Tyle w temacie. Można też ponownie sobie przeczytać post powyżej.
heroes_o 29-06-2020, 11:03 Na pewno to się Koledze wydaje...
Tyle w temacie. Można też ponownie sobie przeczytać post powyżej.
Napiszę tak... nie wydaje mi się. :lol:
Najważniejsze, że radio już działa :)
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Mam problem z radiem Blaupunkt z navi. Wymieniałem akumulator i żle wpisałem ostatnią cyfrę. Zamiast 2 wpisywałem 3 . Radio zostało zablokowane i wyświetla się napis: SAFE WAIT 1h. Poprawny kod w książce a mnie się wydawało że pamiętam. Poczytałem różne wątki i odpiąłem akumulator na trzy godziny. Niestety nic się nie zmieniło. Komunikat nadal się wyświetla. Nie byłoby problemu ale w okolicy żadnego elektryka samochodowego a mechanik u którego byłem rozkłada ręce i uczciwie przyznaje że pojęcia o tym niema.
Szkoda mi tego radia wywalać bo dobrze grało i nic mu tam nie szwankowało.
Co z tym fantem zrobić? Jest jakiś sposób?
Nie to że nie chcę zapłacić za naprawę tyle że nie ma komu.
Wsiadaj do auta, odpal silnik, wlacz radio i modl się przez godzinę (najlepiej do kogos od spraw samochodowych), po godzinie sprawdz czy modlitwy zostaly wysluchane.
Bardzo dziękuję za podpowiedż. Wychodzi na to że całą godzinę mam jeżdzić?, może to być z przerwami?. Mam akurat wyjazd ale taki na jakieś dwadzieścia minut. Zobaczę co się zmieni. Bardzo dziękuję.
Modlitwa ma byc przerw i bez oszukiwania.
Jeszcze raz wielkie podziękowania dla kolegi Antej za bezinteresowną pomoc. To wielka dzisiaj rzadkość.
Problem rozwiązany i radyjko hula aż miło. Żadnych problemów, autko śmiga.
Ta jedna godzina musi być jednym ciągiem, bez żadnych przerw. Zrobiłem parę kilometrów a jazdy było tak około dwadzieścia minut i wyłączyłem silnik. Po ponownym zapaleniu silnika zdziwienie... wszystko się skasowało i znowu na wyświetlaczu pojawił się ten sam komunikat że radio zablokowane na 1h. No to w trasę i minuty zaczęły powoli spadać aż pojawił się komunikat aby podać pin. Zatrzymałem pojazd ale na wszelki wypadek nie gasiłem silnika i podałem prawidłowy pin. Po zatwierdzeniu pinu radio gra. Wielki szacun za wiedzę i jak sądzę też praktykę.
Dziękuję
Ta jedna godzina musi być jednym ciągiem, bez żadnych przerw.
nie oszukiwałeś to zostałeś wysłuchany ;)
|
|