Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Montaż ambient light
Po wymianie tapicerki postanowiłem uruchomić u siebie ww. ustrojstwo. Mam pytanie do kogoś kto to już robił. Przede wszystkim czy jest gdzieś w aucie osobny moduł który za to odpowiada? Czy skrzynka bezpieczników to załatwia?
Mam okablowanie drzwi i podłokietnika, dodatkowe oświetlenie wewnątrz podłokietnika i podłogi przed tylną kanapą.
Na oświetleniu przedniej podłogi mi nie zależy. Wszystko chyba dobrze podłączone ale niestety nie działa, mam sync 2, w forscanie wszystko powłączane .
darekrzeszow 07-06-2020, 07:30 W fusionie odpowiada za to bcm, podejrzewam ze w mondeo jest podobnie, dokładałeś instalacje od bcm do drzwi oraz do wszystkich punktow świetlnych? Ja u siebie zrobiłem wiazke od podstaw i dziala wszystko bardzo dobrze
Tak samo robiłem ,niestety u mnie nie chce działać, zaczynam się zastanawiać czy możliwe jest że mój bcm nie obsługuje tej funkcji.
darekrzeszow 07-06-2020, 07:52 Tak szukajac najprostszego rozwiązania, światła miales wlaczone? Przy sprawdzaniu czy dziala?
Tak, były włączone, niby instalacja prosta a jednak...
Pamiętasz pod które piny się wpinałeś?
darekrzeszow 07-06-2020, 09:16 Wtyczka C2280F PIN 4 - Zasilanie 12V musi być podłączone do wszystkich lampek.
Wtyczka C2280D PIN 38 - Sterowanie drzwi - podłączenie tylko do drzwi
Wtyczka C2280G PIN 13 - Sterowanie Konsola + oświetlenie nóg
No to u mnie na schemacie jest inaczej.
Tak jest z przednich drzwi
Bump: A tak w konsoli środkowej.
Pin 38 wtyczki D na który pin wtyczki drzwi idzie u Ciebie?
Jeszcze dwóch brakuje bo w klamkach są po 4 piny, jeden z nich to masa oczywiście, ale jeszcze jeden?
zdjęcia weszły bardzo kiepskiej jakości.
Najlepiej jak byś mógł rozpisz połączenia głównych wtyczek drzwi z BCM
darekrzeszow 07-06-2020, 14:10 PIN 38 z BCM idzie do PINU 1 wtyczki C837 (tej w boczku)
PIN 4 z BCM - 12V idzie do pinu 3.
W sumie różnicy pewnie w tym połączeniu nie ma względem USA a Europa ponieważ wszystkie lampki do ambiente brałem z mondeo.
Ja u siebie uzupełniałem wiązkę z wtyczki C837 - do C311B(duża drzwiowa) i od niej do BCM
Dzisiaj się poddałem, u mnie na pinie 4 wtyczki F nigdy nie pojawia się napięcie, po podaniu na krótko też nic się nie dzieje, przejścia w drzwiach kierowcy sprawdzałem kilka razy, są ok, przynajmniej w porównaniu z moim schematem, ręce mi opadły, może wypowiedział by się ktoś kto to ogarniał w europejskim wydaniu, i rozpisał mi wszystkie potrzebne piny między bcm a wtyczką drzwi, między bcm a podłokietnikiem. Może mm32 -zapraszam bo wiem że robiłeś u siebie.
O ile drzwi raczej są takie same w każdym to podłokietnik mam z oświetleniem z przodu pod deską, z tyłu na podłogę tylną i wewnątrz podłokietnika.
darekrzeszow 08-06-2020, 20:21 U mnie wygląda to tak
113246
Bump: A tutaj masz rozpisana wtyczkę
113247
Cały czas mi tu coś nie pasuje.
U Ciebie do drzwi dochodzi masa, 4 wtyczki F ,38 wtyczki D
Do podłokietnika masa, 4 wtyczki F, 13 wtyczki G
Wszystko działa na 3 przewodach,
Ja na schemacie mam jeszcze jeden pin w drzwiach i nie mogę rozkminić skąd on ma iść. Jeśli miało by działać na trzech kablach to już by działało.
Mózg mi już dymi :)
Wtyczka to ośw. podłogi z przodu chyba?
Siedzę i na spokojnie wszystkie schematy oświetlenia wnętrza analizuję, już wiem skąd te nieścisłości, Twoja instalacja jest wzorowana na lampkach w tylnych klamkach.
Do tylnych klamek idzie zasilanie z pinu 4 wtyczki F które też idzie do przednich klamek i do podłokietnika.
Sygnał z pinu 38 wtyczki D, który idzie do przednich klamek.
Masa która idzie wszędzie.
Do przednich klamek idzie też stały plus z pinu 39 wtyczki D (o niego mi chodziło)
Natomiast do podłokietnika sygnał idzie z pinu 13 wtyczki G
Jeszcze jutro dam sobie szansę, co prawda na pewno nie ma żadnego napięcia na pinie 4 i chyba na pinie 39 też nie.
Nie sądzę żeby za to odpowiadał jakiś bezpiecznik, prędzej jakieś czary w forscanie :)
Więc sprawy się mają tak jak podejrzewałem, z pinu 4 wtyczki F nie wychodzi żadne napięcie, z pinu 39 wtyczki D nic, z pinu 38 wtyczki D 9V, no i masa jest.
Albo forscan pomoże ,tylko nie wiem co jeszcze pozmieniać, albo skrzynka tego nie obsługuje ,albo akurat ten moduł jest uszkodzony.
Czekam na rady i podpowiedzi.
darekrzeszow 09-06-2020, 15:04 jakie masz ustawienia w BCM odnośnie Ambient ?
Bump: najlepiej z trybu prostego
ambient light sensor type -Fast
---------------entry brightness - 1
---------------------- color - ford red
---------------------- feature - enabled
generalnie próbowałem różnych kolorów ,prędkości, jasności wejściowej
nic nie dało.
Nio i sprawę rozkminiłem, okazało się że elektrycznie jest wszystko w porządku, trzeba było w BCM asbuilt przestawić, do wyboru są 4 warianty, oczywiście było wyłączone.
Wtedy ustawienia w prostej konfiguracji działają, co prawda u mnie jak są otwarte drzwi to świeci np czerwony, jak zamknę to zmienia się na np. niebieski ale zaraz gaśnie zupełnie, w każdym razie po odpaleniu auta jeśli zamknę drzwi to nic się nie podświetla.
Kolejna sprawa to jeszcze nie działa mi podłokietnik, jedynie światło wewnątrz.
podpiąłem na krótko przednie podświetlenie konsoli i niestety, wygląda na to że zepsuty. Jakby ktoś mógł zapodać piny w tej dużej wtyczce podłokietnika to bym był bardzo wdzięczny.
darekrzeszow 10-06-2020, 20:30 w podłokietniku oświetlenie jest jednokolorowe.
Wewnątrz podłokietnika tak ale podświetlenie z przodu tam gdzie przednie gniazdo 12v i podświetlenie z tyłu podłokietnika to chyba kolorowe bo po 3 przewody idą.
Już sobie odpowiedziałem
duża wtyczka ( C328 ) to pin 22 dochodzi z pinu 4 wtyczki F
---------------------------------32 sterowanie-----13 wtyczki G
---------------------------------25 masa
idąc za ciosem montuje też podświetlenie tylnych boczków, instalacja już zrobiona, czeka aż oświetlenie dojdzie.
Jeszcze jedno pytanie, czy da się gdzieś ustawić żeby podświetlenie działało cały czas? Mam tylko sync 2.
Sprawdzone dokładnie, wszystko dobrze podłączone, żeby było śmiesznie to w którymś momencie zaczęło działać, z tym że oczywiście inaczej niż powinno.
Reasumując - kolor po otwarciu ustawiłem na czerwony, zamknięte na zimny zielony.
Po zapłonie przy włączonych światłach przy otwartych drzwiach świecą klamki na czerwono, ale tylko otwarte drzwi, jak zamknę to przechodzą w zielony i od razu gasną.
Oświetlenie podłogi z przodu, z tyłu i pod deską świeci zawsze na zielono i tylko jak wyłącze zapłon.
Czy tak powinno być?
Ewentualnie jak to przestawić?
Jeszcze raz nadmienię że mam SYNC 2
Właśnie wertuję instrukcję od auta i się okazuje że w sync2 powinno być ustawienie oświetlenia nastrojowego, ja nie mam, co teraz, forscan znowu czy trzeba jakąś aktualizacje sync2 zrobić?
darekrzeszow 11-06-2020, 16:40 wejdź w tryb prosty APIM i tam uruchom oświetlenie ambiente wtedy będziesz miał sterowanie z sync 2
Tylko że tam nic nie mam takiego...
Bez zmiany 2 znaków oczywiście się nie obyło, teraz wszystko działa jak powinno i menu się pojawiło
Przód działa bezbłędnie, oczywiście przy okazji przygotowałem też tył pod ambient, zdecydowałem że kupie przednie ,,światłowody,, i zaadaptuję do tylnej tapicerki. Dzisiaj przyszły, montaż w miarę prosty, trzeba było piny pozamieniać miejscami żeby było zgodnie ze schematem. Jednak po złożeniu wszystkiego do kupy działać nie chce.
Napięcie po światłach jest, masa jest, niestety z pinu 38 idzie tylko 9v z hakiem.
Tu pewnie też trzeba coś forscanem zmienić, pomoże ktoś kto to już przechodził?
Czy instalacja do tyłu jest pociągnięta jeśli z przodu w standardzie ambony już był? Czy też trzeba ciągnąć przez słonia do drzwi?
U mnie była w słupkach ale w drzwiach już nie.
O ile pamiętam to żadnej magii nie było z tylnym ambientem. Załączasz kable i tyle. Przynajmniej tak u mnie było. Nic nie robiłem forscanem. Z tego co wiem to ledy są kodowane i ważne jest w której części auta są instalowane. Inaczej będziesz miał choinkę przy otwieraniu drzwi (będą zapalały się na czerwono nie tylko drzwi które otwierasz...).
Ja instalowałem ledy o takich numerach:
- 2021382
- 1860971
Masę brałem z modułów drzwi (pin 2). Pozostałem dwa kable szły do wtyczki w słoniu (chyba pin 2 i 4). Po podpięciu świeciły od razu :)
Nie wiem ,dla tego to pytanie, co prawda jeśli są kodowane to po zamknięciu powinny świecić na zielono A w najgorszym wypadku powinny reagować na otwarcie przednich drzwi.
Gdzieś czytałem na forum że ktoś dokładał przednie na tył i wszystko było ok .
ma ktoś schemat z kolorami przewodów? (wyraźny :)) nie mam wtyczek....
jakie zasilanie wchodzi na piny? 12V? czy to jest sterowane cyfrowo?
da radę sprawdzić wiązki ze światłowodami "na stole"?
kierowca ma 6 przewodów (w tym 2 do wskaźnika zamknięcia drzwi)
zielono-czerwony
czarno-szary x2 (spięte razem jednym pinem)
brązowy x2 (osobne piny)
niebiesko-czarny
pasażer tylko 3
zielono-czerwony
czarno-szary
brązowy
Tradycyjnie odpowiem sobie sam....
Zielono czerwony +12
Czarno szary masa
Brązowy sterowanie cyfrowe
Czy ktoś potwierdzi numery pinów?
Przymierzam się do montażu u siebie z tyłu. Straszna lipa, że ambient nie jest w standardzie na 4 drzwi tylko na 2 z przodu. Gdyby ktoś chciał montować u siebie na tył to takie są numery części:
OŚWIETLENIE LEWY TYŁ MONDEO 2014 - 2021382 - DS73-14E075-CJ
OŚWIETLENIE PRAWY TYŁ MONDEO 2014 - 2375190 - DS73-14E074-CK
Przymierzam się do montażu u siebie z tyłu. Straszna lipa, że ambient nie jest w standardzie na 4 drzwi tylko na 2 z przodu. Gdyby ktoś chciał montować u siebie na tył to takie są numery części:
A jest dostępny na tylne drzwi za dopłatą? Że masz takie nr części?
Czy było dostępne to nie wiem. Znalazłem przypadkiem na jakiejś rosyjskiej stronce fotoreportaż z doposażania: https://www.drive2.ru/l/531509144620892320/
Potem zacząłem szukać numerów części i doszedłem do tych, które podałem w poprzednim poście.
No wychodzi na to że naprawdę jest
vigniale miało podświetlenie w tylnych drzwiach
Byłem jakiś czas temu w ASO w dziale części u posiedziałem trochę ze znajomym w celu uzyskania numerów części (cała wiązka z ledami) dla ambient light na tył.
Oto ustalenia:
Prawy tył 14EW074-CK w cenie 181 zł
Lewy tył 14E075-CK w cenie 174 zł.
Oczywiście można zamówić w ASO.
Mam wersję titanium bez ambient na tyle i też zastanawiam się nad montażem. Liczę na to, że montaż jest plug&play (przygotowane kostki) bo ceny samych części są na baaaardzo akceptowalnym poziomie.
Liczę na to, że montaż jest plug&play (przygotowane kostki) bo ceny samych części są na baaaardzo akceptowalnym poziomie.
Podobno brakuje pinów po stronie drzwi. Jak już dojdą ledy to pewnie dokupię wiązkę tylnych drzwi i posłuży jako dawca pinów. Chyba, że uda mi się znaleźć gdzieś niezarobione końcówki takie jak w oryginale :D
Podobno brakuje pinów po stronie drzwi. Jak już dojdą ledy to pewnie dokupię wiązkę tylnych drzwi i posłuży jako dawca pinów. :D
Opisz jak już będziesz po montażu. :)
Pytałem w serwisie ASO i podobno wersje poliftowe titanium wyposażone są w kompletne kostki (jak w Vignale) i wystarczy tylko wiązki z ledami wpiąć. Ile w tym prawdy - nie wiem ;)
jak się dobrać do wtyczek drzwiowych?
ma na myśli wtyczki, które łączą budę z drzwiami
Trzeba odciąć trytkę i zdjąć słonia. Złącze ma dwa zatrzaski od dołu i góry. Wychodzi całe i można potem rozpiąć wtyczki
Można też trytki nie rozcinać tylko nasmarować wazeliną do uszczelek i próbować ściągnąć. Później można je wciągnąć na miejsce... trochę wymaga to gimnastyki palców ale jest możliwe :) Drobna uwaga z mojej strony to przyłożyć diodę do boczku i zobaczyć jak ma lecieć. U mnie była delikatnie przesunięta w stosunku do otworu który trzeba wyciąć. I druga sprawa, dosyć oczywista że im większy otwór tym więcej światła w środku :) jeśli zależy na czymś kameralnym to warto zrobić otworek delikatnie mniejszy.
jak się dobrać do wtyczek drzwiowych? ma na myśli wtyczki, które łączą budę z drzwiami
Ja zawsze ściągam trytkę-nie rozcinam jej by ponownie ją na koniec założyć-całość wyglada jak z fabryki ;)
Udało mi się dorwać w bardzo dobrej cenie cały tylny panel od konsoli środkowej, z gniazdkiem 230 V, przyciskami grzania i ambientem. Z racji na to, że obecny panel też ma ambient, a raczej sprzedawać go nie będę to chciałbym z niego wymontować ledy i zrobić podświetlenie uchwytu na kubki. Czy wystarczy się równolegle wpiąć w obecną wiązkę i dorobić dziurki w uchwycie na kubki?
łatwiej zamontować w mk5 podswietlenie kubków z smax2 bo tam są dwie oddzielne diody, a podświetlenie nóg z tyłu idzie z jednej diody, więc sporo rzeźbienia
łatwiej zamontować w mk5 podswietlenie kubków z smax2 bo tam są dwie oddzielne diody, a podświetlenie nóg z tyłu idzie z jednej diody, więc sporo rzeźbienia
Dlaczego więcej rzeźbienia? Kubki ponoć z smax do mk5 nie pasują więc i tak trzeba przełożyć ledy i wiercic otwory.
Ja dałem jednego led pi środku i oświetla elegancko.
Moim zdaniem dwa ledy w tak bliskiej odległości które w dodatku świecą mocna są nieporozumieniem. Wystarczy jeden spokojnie.
Ledy można łączyć równolegle, będzie działać. Oczywiście uważać, aby nie pomylić przewodów.
YANOOSH-69 20-11-2020, 12:03 A może macie do sprzedania taką diodę?
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
tombalt robiłeś tak jak piszesz czy tylko teoretyzujesz?
Zabawa z tymi światłowodami i zamocowaniem gdzieś (w powietrzu) diody do nich i to w taki sposób aby o nic nie zahaczała i stabilnie trzymała się to jest wg mnie rzeźbą
robiłeś tak jak piszesz czy tylko teoretyzujesz?
Nie teoretyzuję, robiłem.
Do podswietlenia kubków użyłem leda z półki za sync z smaxa.
Jest on przykręcony nakrętką.... przez taki listek, który pomaga w montażu w nowym miejscu.
Wywieranie otworka to nie problem. Przykleilem klejem na gorąco. Trzyma się bardzo dobrze.
W kubkach światłowodu nie ma. Światłowody są potrzebne do podswielania wnęk na klamki, jeśli ma to wyglądać . Na szczęście w smax nie trzeba wycinać szczeliny nad klamką. Mechanicznie wszystko jest przygotowane. Wystarczy pociągnąć instalację ze słupka.
odpowiadałem na post kol zenon21 "cały tylny panel od konsoli środkowej" a Ty piszesz o półce pod klimą i podświetliłeś cupholder jednym ledem a w Smax/edge są dwie diody
ps.
najbardziej podba mi się fabryczne podswietlenie cupholderów w Fusion po lifcie:
https://www.youtube.com/watch?v=13WQdaHUA_U
lukaszooo 21-01-2021, 20:34 Dołożyłem ambiente light w całkowitym golasie i mam problem, oświetlenie działa tylko po zaplonie a powinno odrazu po otworzeniu drzwi na wybrany kolor w konfiguracji a po zaplonie na kolor wybrany w apim. Ktoś podpowie jak to zmienić?
U mnie działa tak jak u Ciebie, albo prawie ,po zapłonie kolor się zmienia na czerwony po otwarciu, jak wyłączę zapłon to też działa tak samo, ale jak wsiadam do auta po kilku godzinach stania to się nie świeci, myślę że tak ma być.
Ps. mam na zbyciu przednie diody lewe i prawe z wiązkami, brakuje w nich tylko górnych przeźroczystych prętów
lukaszooo 22-01-2021, 21:58 Dziś sprawdzone w aucie z fabrycznym ambiente. Oświetlenie świeci odrazu po otwarciu drzwi.
Panowie, przeczytałem cały post. Nie dużo jest tego a i informacje są ogólne. Doczytałem się że sterowanie jest z BCMa. Z uwagi że mam Europejczyka z 2017 to zakładam że BCM i Syn3 obsłużą podświetlenie. W jednym z postów jest schemat, niestety dosyć niewyraźny wiec nie mogę nim podpierać się. Czy wstępnie może ktoś użyczyć czytelny schemat ?
No i jeżeli można to pytanko, czy ktoś ma zbyteczne podzespoły. Czy boczki trzeba wymieniać, czy mogę zaadoptować swoje ?
lukaszooo 23-01-2021, 14:24 Na początku tematu jest opis i jest prawidlowy. Z BCM jest zasilanie i LIN, gnd wiadomo - do ramy.
Na początku tematu jest opis i jest prawidlowy. Z BCM jest zasilanie i LIN, gnd wiadomo - do ramy.
Czytałem i wszystko sobie pozapisywałem tylko prosiłbym o schemat . Z postów wynika że prace zaczynały się po wymianie tapicerki :( . Chciałem tego uniknąć, ale jak mus ......
lukaszooo 23-01-2021, 15:38 Jeśli chodzi od drzwi to niby dało by się te ledy zdrutowac tylko nie opłaca się to finansowo a dwa to już sporo kombinacja żeby wyciąć dziury i solidnie osądzić światłowód.
lukaszooo 24-01-2021, 13:12 Temat ogarnięty. Oświetlenie świeci jak oryginał czyli odrazu po otwarciu drzwi na wybrany kolor w konfiguracji. Po włączeniu zapłonu na kolor wybrany na radiu. Problemem była konfiguracja a dokładnie ustawienia przy jakich oświetlenie ma się wlaczac. Odrazu uprzedzę nie mam pojęcia jak to ogarnąć forscanem, po zastosowaniu ustawień jak na początku tematu świetlenie nie świeci po otwarciu drzwi a jedynie po zaplonie.
Potrzebuję podpowiedz, do podświetlenie dolnej części pod kierownicą podobno jest jakiś element który trzeba dołożyć i tam wpina się leda (światłowód) .
I tu problem bo nie wiem jak go nazwać, a tym bardziej jak on wygląda.
Poproszę o pomoc
lukaszooo 27-01-2021, 16:49 Ja poszedłem na skróty i zastosowałem led ze strony pasazera który kupiłem za 50zł, nad nogami kierowcy w profilu sa nawet dwa otwory do umiejscowienia ori mocowania, nie swieci idealnie jak po stronie pasazera ale nie ma tez tragedii.
Vincent_st 12-02-2021, 06:42 Siedzę i na spokojnie wszystkie schematy oświetlenia wnętrza analizuję, już wiem skąd te nieścisłości, Twoja instalacja jest wzorowana na lampkach w tylnych klamkach.
Do tylnych klamek idzie zasilanie z pinu 4 wtyczki F które też idzie do przednich klamek i do podłokietnika.
Sygnał z pinu 38 wtyczki D, który idzie do przednich klamek.
Masa która idzie wszędzie.
Do przednich klamek idzie też stały plus z pinu 39 wtyczki D (o niego mi chodziło)
Natomiast do podłokietnika sygnał idzie z pinu 13 wtyczki G
Jeszcze jutro dam sobie szansę, co prawda na pewno nie ma żadnego napięcia na pinie 4 i chyba na pinie 39 też nie.
Nie sądzę żeby za to odpowiadał jakiś bezpiecznik, prędzej jakieś czary w forscanie :)
Cześć, czy mógłbyś podesłać mi schematy, dzięki którym doposażę w oświetlenie fusiona? i pytanie skąd kupowałeś i jaki to koszt? Dodam, że mam sync 3 ale w menu nie mam opcji podświetlenia, czy po dołożeniu trzeba coś programować?
sabaciontko 12-02-2021, 06:53 W Apim dodajesz wyświetlanie Ambient i w Syncu 3 możesz już zmieniać kolory.
sabaciontko 11-04-2021, 18:31 Czy posiada ktoś numery Finis lub fabryczne do Mondeo mk5 :
PRAWA/LEWA STRONA OŚWIETLENIE WNĘKI NA NOGI
OŚWIETLENIE SCHOWKA NA TELEFON
?
Panowie, czy można uzyskać rozpiskę pinów C837 tj rozmieszczenie pinów we wtyczce
No to u mnie na schemacie jest inaczej.
Tak jest z przednich drzwi
Bump: A tak w konsoli środkowej.
Pin 38 wtyczki D na który pin wtyczki drzwi idzie u Ciebie?
Jeszcze dwóch brakuje bo w klamkach są po 4 piny, jeden z nich to masa oczywiście, ale jeszcze jeden?
zdjęcia weszły bardzo kiepskiej jakości.
Najlepiej jak byś mógł rozpisz połączenia głównych wtyczek drzwi z BCM
Panowie..skąd czerpiecie dostęp do tych schematów i opisów poszczególnych złączy?
Wojtek
Rafal 22 18-04-2021, 18:35 Możesz ze strony forda wziąć ,dość drogo, ostatnio widziałem na znanym portalu ktoś ma całą paczkę do mk5 ,nawet niezła cena.
sabaciontko 20-04-2021, 20:03 Rafal 22 15 euro w Etis to raczej niedużo. Na alledrogo 150 zł, to rzeczywiście tanio :)
sabaciontko 22-04-2021, 09:53 Numeracja kompletów Ambient Light do MK5
PRAWE PRZEDNIE DRZWI - FINIS 5292501 - DS73-14E072-AN/AJ
LEWE PRZEDNIE DRZWI - FINIS 2465235 - DS73-14E073-AS/AM
OŚWIETLENIE LEWY TYŁ - 2021382 - DS73-14E075-CJ
OŚWIETLENIE PRAWY TYŁ - 2375190 - DS73-14E074-CK
OŚWIETLENIE ŁADOWARKI - FINIS 2375192 - DS73-13E748-AJ/AH
TYŁ TUNELU - DS73-14G275-AC
CUP HOLDER - SMAX II !!! - EM2B-14E078-R30XD
PRAWA STRONA OŚWIETLENIE WNĘKI NA NOGI - FINIS 2021376 - GS73-13E720-AB
LEWA STRONA OŚWIETLENIE WNĘKI NA NOGI - FINIS 2028006 - DS73-13E721 AG/AH
W większości ceny w ASO niższe niż na aledrogo.
Czy ktoś ma doświadczenie e sprowadzaniu części z ebay ? Znalazłem świetlówki cup holder i cena jest super a nawet jak by się kupiło kilka sztuk to było by jeszcze taniej
https://www.ebay.com/itm/333029929126
Oświetlenie nóg można kupić u nas
https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-16724-LAMPKI-OSWIETLENIA-WNEKI-NA-NOGI-R-L-MONDEO-2014-_-2375234-_-GS73-13E720-AC.html
sabaciontko 19-05-2021, 07:11 Cena z wysyłką -cup holder- jest bardzo atrakcyjna. U nas w ASO 250 zł.
Można by kupić ze 4 szt to wyjdzie około 60 zł z przesyłką
sabaciontko 19-05-2021, 17:07 Ja już niestety zakupiłem po polskiej cenie. Szkoda.g:~
Panowie, poszukuję podświetlenie do Mondka przednie prawe drzwi przednie (pasażer).
Jeżeli ktoś ma zbyteczne do odsprzedania to proszę o info na priv
sabaciontko 27-05-2021, 16:22 Najtaniej w ASO :)
https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-17588-OSWIETLENIE-AMBIENT-LIGHT-PASAZERA-MONDEO-14-_-2375198-_-DS73-14E072-AR.html?query_id=2
Czy to nie to ??
sabaciontko 27-05-2021, 19:10 Stronę wcześniej wypisałem cały komplet. Czytać się nie chce...
No właśnie po twoich numerach znalazłem i jestem za ten opis wdzięczny . Na bank przydałby się i opis wiązek bo u mnie nie ma nic i będę wszystko musiał kompletować
Schemat można pobrać w tym temacie
http://www.2gfusions.net/showthread.php?tid=12697
Czy ktoś ma kody as built dla BCM aby ruszyło oświetlenie nastrojowe. albo gdzie tego szukać w UCDS ?
Lewe drzwi podciągnąłem kabelki z BCM do kostki w boczku C510 zgodnie ze schematem ale nie świecą . Czekają mnie jeszcze prawe drzwi i podłączenie w tunelu świetlówek.
Przy okazji gdzie jest miejsce na świetlówki pasażer i kierowca ? Może ktoś ma jakąś fotkę ?
kodami Cię nie poratuję ale mam na sprzedaż boczki cyknę jutro fotki jak to wygląda.
boczki na przód znalazłem razem ze świetlówkami i z nich właśnie dokładam do moich boczków , ale i tak zostanie mi jeszcze pomyśleć o tyle
Tył trzeba kupić, używanych nie ma szans, nowe w aso mają po około 130zł, tyle że oryginalne wtyczki są inne niż przednie, nie do dostania, ja ze starych wiązek przednich wziąłem wtyczki i mam takie same jak z przodu, ps nie pomyl stron przy montażu bo są fabrycznie przypisane do strony montażu.
A da się pomylić strony? Czy nie są świetlówki wyprofilowane ? Co prawda robię stronami i z lewego boczku przekładam na lewą stronę i analogicznie ale dobrze wiedzieć .Na tył chyba pasują świetlówki z przednich podejrzewam że braknie mi 6 pinowej wtyczki na jedną stronę bo jedną mam w zapasie no i trzeba będzie instalację dokładać.
Dam znać jak będę miał postępy w pracy ...
Pomylić się da, zwłaszcza tylne, są kodowane fabrycznie, jak zamienisz to po otwarciu np. prawych drzwi zaświeci się czerwone w lewych.
Przednie pasują ale świecić nie będą bo są zakodowane na przód.
sabaciontko 13-07-2021, 19:02 Panowie , czy trzeba zmieniać boczki aby dorzucić Ambient w drzwiach ? Czy oświetlenie stóp kierowca/pasażer jest plug&play czy trzeba wymieniać jakieś elementy ?
Boczków nie trzeba zmieniać, w przednich są odpowiednie miejsca montażowe (wszystkie) , w tylnych najwyżej trzeba wyciąć podłużny otwór do podświetlenia klamki.
sabaciontko 13-07-2021, 19:12 Super! A jak się ma sprawa z podświetleniem nóg? Jest fabryczne miejsce na osadzenie LED?
Tak, i nawet wtyczki najczęściej są, prawy masz wpinany w osłonę nad nogami a lewy z uchwytem przykręcany do konstrukcji wewnątrz.
sabaciontko 13-07-2021, 20:52 fixmax Czy możesz wrzucić jakieś foto umiejscowienia led nóg kierowcy ? O ile raczej udało mi się namierzyć obsadzenie led u pasażera , tak z kierowcą nie mam pomysłu . U mnie brak wtyczek :( Trzeba dorabiać.
u kierowcy jest zamocowany mniej więcej na wysokości obd tylko głębiej, światłowód po zamontowaniu ma przechodzić przez podłużne wycięcie w poziomej belce ramy deski rozdzielczej. Zdjęć niestety nie posiadam.
Wtyczki pasują z głośniczków tylko trza 3ci pin dokładać
sabaciontko 14-07-2021, 13:15 Dzięki, kombinowałem z komputerowym Molex-em. Przyjrzę się wtyczkom głośnikowym.
A ja dalej w lesie jestem . Kostka C510 czyli boczek drzwi ma 6 pinów z czego wykorzystane ma 5
pin 1 lin z C2280D/38
Pin 2 unlock switch
pin 3 pwr z C2280F/4
pin 4 masa
pin 5 pusty
pin 6 pwr lock status z wtyczki C501A/3 DDM
W/g schematu z wtyczki C2280D/39 też idzie kabelek na C510/6 , więc czy ma to być zmostkowane ? Jak wypnę pin 6 z C501A/3 i w te miejsce wepnę C2280D/39 to nie mam diody zamknięcia , nie próbowałem obu kabelków połączyć . Reasumując ambient drzwi lewych nie działa mimo że jest kodowany
Wracam do tematu ambient , W sync 2 mam możliwość wyboru zmiany koloru , więc apim jest skonfigurowany ale i tak nie działa mi to . Pewnie muszę to uruchomić w bcm ale jaki co to dalej jest zagadką tym bardziej że nie mam patrząc w Forscan w zakładkę apim możliwości wł/wył ambient i myślę że bcm nie podaje dalej ani zasilania ani sterowania
spaider_2005 30-09-2021, 14:52 Bez zmiany 2 znaków oczywiście się nie obyło, teraz wszystko działa jak powinno i menu się pojawiło
Można podpowiedz co i gdzie w forscan trzeba zmienić aby w sync2 pojawiły się opcję ambietn light.
Nikt Ci nie podpowie z wiadomej przyczyny
Jak poszperasz w necie to w ucds masz do zmiany :
ВСМ
48: Oświetlenie wnętrza 01 - DE1E
- AjarColor Cfg: 3
- AmbientLighting Cfg: WF_AND_AMB
- EntryInt Cfg: 15
- NLI DayTime Cfg: 95
spaider_2005 02-10-2021, 07:25 Czasem nie rozumiem innych użytkowników forum, mając mk3 było 1500 modów do wykonania z opisami i fotorelacjami - jak spytasz o mk5 lub fuzje to ciszaaa... Podziękował EW1 za podpowiedź już działam.
sabaciontko 02-10-2021, 08:25 Widocznie właściciele Mk5 to leniuchy :p
Dasz już radę czy jeszcze z sync mam poszukać ustawień ?
spaider_2005 03-10-2021, 06:48 Jeżeli masz taką możliwość to chętnie.
Bump: Od wczoraj zgłębiam temat zmiany kodów w forscan : http://www.2gfusions.net/showthread.php?tid=4573&page=64
jeszcze trochę stron mi zostało..
APIM
Blok konfiguracji DE00 - DE00
Oświetlenie otoczenia - dostępne
Bump:
spaider_2005 04-10-2021, 17:43 Podziękował , jutro działam.
Panowie, czy może ktoś łaskawy udostępnić rozpiskę pinów we wtyczce C2280D ?, Mam pozostałe dwie, tylko mi tej brakuje
Z góry THX
Z tego co widzę po BCM wtyki D i G są takie same
lukaszooo 02-11-2021, 20:01 dokładałem całość kilka razy. Zadzwon to ci podpowiem.
dokładałem całość kilka razy. Zadzwon to ci podpowiem.
Dzięki, niestety apetyt rożnie w miarę jedzenia :)
Do ambient light mam wszystko, nawet będę przerabiał podświetlenie kubków.
Mam także podświetlenia do drzwi kierowcy i pasażera. Nawet wiązki drzwiowe dorwałem :).
Chciałbym najpierw uruchomić oświetlenie w kabinie, w dalszej kolejności drzwi
Co do apetytu mam także radary do BLIS'a no i powoli szukam lusterek. Chciałbym za jednym razem ogarnąć drzwi aby nie ściągać boczków dwa razy :)
lukaszooo 03-11-2021, 06:29 Dołożenie instalacji ambiente do drzwi jest upierdliwe, nie ma dojścia.. .. Trzeba wyjąć BCM i boczne wzmocnienie deski, dopiero po tym będziesz miał dostęp do przelotki.
Trzeba wyjąć BCM i boczne wzmocnienie
Że co? Ale wypisujesz głupoty... w drzwiach wystarczy rozpiąć wtyczkę od drzwi, dołożyć brakujące kabelki (lub na bogato wymienić wiazkę) i światłowody. Do tylnych drzwi nawet doprowadzone jest okablowanie.
djanek polecam przy okazji wyciszyć sobie drzwi, jeżeli masz autko na kluczyk to dokladaj obrazu kable do keylessa :)
Że co? Ale wypisujesz głupoty... w drzwiach wystarczy rozpiąć wtyczkę od drzwi, dołożyć brakujące kabelki (lub na bogato wymienić wiazkę) i światłowody.
jeśli brakuje wiązki do ambient TYLKO w drzwiach to masz rację
ale czasami też brakuje od wtyczki drzwiowej do BCMa ... i wtedy to już łatwo nie jest
mayak A widziałeś taka wiązkę podłogową bez okablowania ambient light? Jeżeli mk5 nie była fabrycznie wyposażona w ambient light to "blokowana" jest wiązką deski, wiązką tunelu, i wiązkami drzwi
Ale tu mowa o mk5 :/
Nie wprowadzajmy zamieszania dla osób które zadają pytania, ja to wiem ty to wiesz druga osoba nie musi tego wiedzieć. Fusion ma dużo róznic w odniesieniu do Mk5
djanek
Wtyczki D i G są podobne ale nie takie same i nie zamienisz ich w BCM bo ich nie zamkniesz.
Rozpiskę pewnie potrzebujesz by wiedzieć w które piny się wpinać ale rozbierając kostkę masz dobrze ponumerowane piny i nie pomylisz ich .
Jak nie masz wiązki z BCM do drzwi to da sie to przeciągnąć bez rozbebeszania połowy auta ale jak ktoś chce mieć fabrykę to niestety najgorzej jest ucelować kablami w przelotkę (otwór) na kostkę drzwi . Gumę daje się łatwo rozebrać i rozłączyć kostkę drzwiową odpiąć uzupełniając brakujące piny . Ja wiązki drzwi nie wymieniałem bo z powodu dwóch kabli nie warto ale jak masz wiązkę to uzupełnij kable na przyszłość by za jedną robotą mieć całość i wymieniaj.
Ja mam fusiona to u mnie i tak ambient nie zadziałał i chyba mój BCM tego nie obsłuży a mam już praktycznie komplet świetlówek ( jedynie nie mam na tylne drzwi lewa i prawa strona ale są do kupienia jak co)
W temacie są nawet fotki gdzie się montuje świetlówki ale jak ktoś ma z tym problem to mam fotki gdzie mocować oświetlenie nóg zwłaszcza kierowcy bo to przychodzi do stelaża
sabaciontko 03-11-2021, 12:47 djanek
W temacie są nawet fotki gdzie się montuje świetlówki ale jak ktoś ma z tym problem to mam fotki gdzie mocować oświetlenie nóg zwłaszcza kierowcy bo to przychodzi do stelaża
Mógłbyś wrzucić fotki mocowania led nóg ?
lukaszooo 03-11-2021, 14:08 Że co? Ale wypisujesz głupoty...
Kiedyś kłóciłem się że wszystkie mk5 mają nawiew na tylną kanape. Nie wszystkie mają......tak samo jak wiązka do ambiente, w golasach nie ma.
Po prawej stronie na poprzeczce widać ale nie wiem czy da się powiększyć i bliżej zobaczyć ale jak co to podrzucę link z aukcji z tym stelażem
sabaciontko 03-11-2021, 16:17 Podrzuć link jak możesz , bo nic nie widzę :)
https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-ford-mondeo-mk5-fusion-8508226270
Tu na tej aukcji masz
sabaciontko 03-11-2021, 16:46 Już widzę , ale to jakaś tragedia z umiejscowieniem tego leda.
5 min roboty z założeniem tego stelaża ze światłowodem.
Dokładnie taki dla kierowcy
https://allegro.pl/oferta/oswietlenie-ambient-light-kierowcy-mondeo-mk5-11155855296
Jak jesteście w stanie dorzucić wycinek tej fotki dla potomnych to było by super bo link wygaśnie zapewne . Na tej poprzeczce też montuje się uchwyt hcm i szukając właśnie tego mocowania natrafiłem na tę świetlówkę . Na ale... można kupić taką świetlówkę jak ktoś potrzebuje i to nawet za 50 zeta
Bump: widzę że mnie ubiegłeś
Bump:
Bump: widzę że mnie ubiegłeś
:), Ważne że jest wiedza :)
5 min roboty z założeniem tego stelaża ze światłowodem.
pod warunkiem że wiadomo gdzie :)
trzeba przyznać, że trochę wydziwnili, można to było zrobić prościej
Widzę ,że idzie Ci dobrze . Drzwi tył też w planach , bo mi szkoda póki co wydać ponad 300 zł na świetlówki tym bardziej że to co mam jeszcze nie działa
Fiesta Mk8 ST Line 10-11-2021, 07:02 Panowie, planuję dołożenie ambient w tylnych drzwiach. Mam oryginalnie przód. Posiadam również zapasowe boczki przednie z ambient, które chciałbym wrzucić na tylne drzwi.
Jak się do tego zabrać, w sensie skąd wziąć zasilanie do ambient w tylnych drzwiach?
Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka
Jest temat dokładania na tył u Rosjan. Z tego co piszą do kostek drzwi już wiązkę możesz mieć i tylko uzupełnij braki. I oczywiście masz świadomość że świetlówki są kodowane pod dane drzwi i w tym przypadku otwierając np lewy tył tak samo zaświeci ci lewy przód. Do prawidłowej pracy musisz mieć dedykowane świetlówki na tył i to jest już wszystko opisane w tym temacie
Fiesta Mk8 ST Line 10-11-2021, 16:00 Masz może link?
https://www.drive2.ru/l/531509144620892320/
https://www.drive2.ru/l/578564943754822078/
Jeden jest kontynuacją drugiego
Fiesta Mk8 ST Line 10-11-2021, 18:37 Dzięki!
Cześć, w wyposazeniu seryjnym mam Ambient Lighting, ale mam wrazenie nie działa prawidlowo, tzn nie ma podswietlenie stóp pasazera z przodu. Kierowcy ładnie się wnęka swieci a pasazer ma tylko w drzwiach. Nie bardzo mam z czym porównać, tzn patrzac po google imo powinno byc ale sporo jest tez zdjec niefabryczych modów. Tak fabryka wymyslila czy to uszkodzenie?
edit: po ponownym przewertowaniu wątku, wyglada ze to jednak usterka, po stronie pasażera powinno być działające takie ustrojstwo https://allegro.pl/oferta/oswietlenie-ambient-light-pasazera-mondeo-mk5-11155859045. Zajrze do siebie dzis i sprobuje to namierzyc
#89 tam masz fotkę gdzie jest świetlówka pasażera
#89 tam masz fotkę gdzie jest świetlówka pasażera
Hmm, dzięki wielkie ale nadal nie umiem tego zlokalizować. Nawet tego fragmentu plastiku ze zdjęcia we wspomnianym poscie nie umiem odnalezc
Po stronie kierowcy trudno przeoczyć, fragment światłowodu „zwisa” ponad stopami. Po prawej niczego takiego nie ma. Na moje oko brakuje calego tego elementu plastikowego, widac z reszta na moim zdjeciu metalową poprzeczkę do ktorej - imo, powinien byc ten element przymocowany
Strona pasażera jest mocowana całkiem w prawym rogu do takiej czarnej plastikowej osłony tak jak w #89 Jestem z dala od domu bo bym wrzucił fotkę całego tego plastiku. U ciebie widzę moduł DC DC jest on mniej więcej na środku a świetlówki dalej w prawą stronę szukaj . Rosyjski temat masz linki #129
Na pierwszym zdjęciu po prawej stronie juz widać naklejke od ambient light. Nic tam nie urwiesz, pociągnij mocniej w dół i osłona zejdzie. Światłowód jest zamocowany w zagłębieniu tej osłony, nawet jakbyś położyl się na podłodze po prawej stronie i spojrzał do góry to zobaczysz.
dzięki za pomoc panowie, wszystko sie zgadza. moduł był zamocowany ale kostka była rozpięta :O w dodatku imo nic tam nie było robione, plastikowe kołki twardo siedziały i nie widać po nich żeby były wyciągane. Ciekawe czy tak z fabryki wyjechał. Dzięki za pomoc
czaroslaw107 01-03-2022, 21:33 Dzień dobry,
Dołożyłem u siebie ambient zgodnie ze schematami, jednak mam problem z prawidłowym zakodowaniem BCM.
Po otwarciu drzwi kierowcy lub pasażera nie zmieniają koloru. Tam gdzie otwarte drzwi powinny świecić drzwi i nogi na czerwono. U mnie się to nie dzieje. Czy ma ktoś prawidłowe kody asbuild do BCM? Czy wymagany jest UCDS do aktywacji tej funkcji?
Linijka 726-31-02 xxxx x*xx xxxx co masz w niej ustawione ?? Red = 3
Możesz to robić ForScan-em , możesz UCDS
czaroslaw107 06-03-2022, 15:58 Dzięki za podpowiedź, mam ustawiony czerwony, jednak mimo tego nie działa prawidłowo.
Problem jest taki, że Welcome Lighting działa po otwarciu drzwi, jednak świeci bardzo ciemno, jakby na 20% mocy. Świecą wszystkie w ten sam sposób - w nogach z przodu, w nogach z tyłu i drzwiach i pod radiem. Na tyle ciemno, że w zupełnych ciemnościach nie widać światła - widać dopiero po spojrzeniu bezpośrednio na światłowody. Po włączeniu zapłonu jasność wzrasta do poziomu maksymalnego i świeci na kolor ustawiony w APIM.
Moja konfiguracja:
726-26-01 - 0101 0000 0157
czyli
Ambient Light Sensor Present Cfg: 1=present
x1xx xxxx xxxx
Ambient Light Sensor Type Cfg: 1=Fast_Row
xxx1 xxxx xxxx
726-31-01 - 0302 0112 0C80
czyli
Ajar Color Cfg: 3=Red - Ford
x3xx xxxx xxxx
Ambient Lighting Cfg: 2=WF and Amb
xxx2 xxxx xxxx
726-31-02 - 0C01 0301 5FCD
czyli
Ambient Lighting Entry Color: 3=Red - Ford
xxxx x3xx xxxx
Czy jest jakiś parametr do zmiany jasności dla otwartych drzwi?
Bump: Ok problem rozwiązany - wszystko działa jak należy - wystarczyło w konfiguracji podstawowej AsBuild BCM zmienić Ambient Lighting Entry Brightness zmienić na 15 (Wartość maksymalna). Kolor zmienia się w drzwiach przy otwieraniu danych drzwi.
Zmieniła się wartość w Asbuild
726-31-02 - xxxx xxx* xxxx
gdzie 1 to wartość najmniejsza (najciemniej), a F to wartość najwyższa (najjaśniej)
chojrak888 26-04-2022, 22:36 Czy w Mondeo, Ambient Light występował tylko w wersji multi-kolor, czy była też wersja jedynie z jasnoniebieskim podświetleniem?
Panowie, potrzebuję małej podpowiedzi. Kupiłem osłonę dolnej półki do AL
Moja to pierwsze zdjęcie , wydaje się jakby światłowód był ułamany.
Na innym zdjęciu światłowód jest osłonięty koszulką.
Pytanie, jak powinno to być faktycznie ? , macie jakieś zdjęcie ?
kupiłem zestaw ambient light na przednie drzwi, ale przy montażu okazało się, że mam dwa prawe (pasażera) - mechanicznie da się je (na siłę) dostosować, ale kodowanie stron nie
czy ktoś może chce się zamienić albo ma na sprzedaż lewy na drzwi kierowcy?
kupiłem zestaw ambient light na przednie drzwi,
Może to coś Ci pomoże
dzięki, ale schemat mam - wszystkie 4 drzwi są podłączone pod te samo sterowanie (LIN) i zasilanie
Z tego co czytałem, to rzecz w tym, że sterowniki ambiente w drzwiach "wiedzą" (mają zakodowane) czy są z lewej czy prawe i odpowiednie zmieniają kolor dolnej diody w przypadku otwarcia stosownych drzwi
Manufaktura wykonana, mam nadzieję że będzie oki.
Wiem że to nie jest ideał ale ..... :)
Będzie ok bo to i tak prawie nie świeci
świeci świeci, nie przesadzaj :)
świeci świeci, nie przesadzaj :)
Chopy na mk5 team wymieniają diody na mocniejsze :)
Pierwsze koty z płoty. AL uruchomione w kabinie, pozostały tylko drzwi, ale to w następnym terminie. Jedno pytanie do znawców , w którym miejscu musi być zamocowane podświetlenie pod nogami kierowcy ?, szukałem i nigdzie nie trafiłem. Można prosić o jakieś zdjęcie ?
Podświetlenie kubków też zrobiłeś ??
Będę robił, mam "światło" te od pasażerów z tyłu. powinno być fajnie
Podświetlenie kubków też zrobiłeś ??A to podswietlenie kubkow to jest "mod" czy bywaly w opcji ? Bo mam orygonalnie ambient ale podświetlenia kubkow nie
W Mondeo nie było było. W S-max czy Galaxy bywało. Trzeba kupić panel z kubkami i przenieść podświetlenie wiercąc otwory w kubkach Mondeo bo sam uchwyt na kubki w panelu tunelu jest nie zamienny. Oraz wpiąć się w wiązkę tunelu idącą do podświetlenia nóg pasażerów z tyłu.
Dzieki,chyba sobie tez zroboe bo fajne dopelnienie wszystkiego
Matych
U mnie do kostki C 327 ( tej w pierwszym foto w górnym prawym rogu bo też na innych schematach bywa inaczej oznaczona) było doprowadzone Lin i Zasilanie i wygląda, że to właśnie do podświetlenia kubków . Wiązkę wymieniałem przy okazji podświetlenia w podłokietniku a była dość bogata i tylko nie było wtyczki na tylną grzaną kanapę.
wygląda, że to właśnie do podświetlenia kubków
Doprowadzone jest nie do oświetlenia kubków, tyko do świetlenia na końcu tunelu nóg pasażerów z tyłu i właśnie w tą wiązkę się wpinałem z kubkami bo pozostałe oświetlenie miałem z fabryki.W żadnym Mondeo nie było oświetlenia kubków na napoje.
Tył mi świeci i nie sprawdzałem gdzie jest wpięty , W kostce C327 kończy mi się wiązka i jedyne sensowne poprowadzenie dalej to właśnie kubki . Przód tunelu czyli to o co pytał nasz kolega odnośnie ułamanej świetlówki leci bezpośrednio do kostki C340 i właśnie po drodze jest rozgałęźnik na kostkę C327. Ja tę wiązkę rozpruwałem szukając przyczyny nie działającego podświetlenia i przy okazji dokładałem kabelki do sync 2 mediahub bo wiązka miała wtyczkę sync 3 . Ot taka to tylko ciekawostka z mojej strony ,że ja tak mam i być może inni też mogą tak mieć
Mam światełko pasażerów, lekkie profilowanie światłowodu i myślę że wydoli. Może nie będzie tak mocno świeciło, ale to co oferują na alllegrogo to lekka przesada.
Także kubeczki będą podświetlone
sabaciontko 18-07-2022, 19:06 djanek Czy to jest światłowód do oświetlenia nóg pasażerów ? Identycznie wygląda z konsoli do oświetlenia tyłu ale uchwyt jest jakiś inny.
Można prosić o pełny numer części?
Nie było pytania . To uchwyt z tunelu.
Mam 2 szt z smax oświetlenia kubków ale wpierw sprawdzę u siebie czy działa
Zamontowałem podświetlenie kubków. Dołożyłem 3 kabelki do wtyczki C210 masa pin 16 , lin pin 10 i zasilanie pin 2
W którym miejscu jest ta wtyczka?
Na schemacie oznaczone jako C327
Bump: Na schemacie oznaczone jako C327
https://www.drive2.ru/l/578011614528144087/
Można też poczytać na rosyjskim forum opis montażu podświetlenia kubków
Zrobiłeś to klejem na gorąco?
To czekamy na powrót upałów.
Kubki zrobione...
Grzecznie zgodzę się z przedmówcą powyżej...
Do takich rzeczy najlepszy jest dobry klej do PP/PE - np. https://allegro.pl/oferta/klej-specjany-do-pp-pe-ptfe-silikonu-technicqll-10827516433
Nie dalej jak dzisiaj używałem w podobnym "środowisku" i stwierdzam, że klej "daje radę"...
No cóż, jak będzie trzeba to się poprawi, ale... poczekam
Dzisiaj wymieniłem instalację drzwi przednich, założone sterowniki, nowe lusterka z blis itp.
Chciałem dokończyć ambiet light no i niestety mam ledy zamiast pasażera to kierowcy (muszę kupić inne, pasażera).
Zostało mi tylko podłączyć się do bcm no i tu mam małe pytanko o rozpiskę pinów z BCM (wtyczka C2280D PIN 38 - sterowanie drzwi -) tj. zgodnie ze schematem do wtyczek C510 (9,10) oraz C649 (1,3). Ma może ktoś rozpiskę pinów tych wtyczek, jakieś zdjęcia tych wtyczek?, będę wdzięczny za pomoc.8)
Maksymalna temp.jaką osiągnie się we wnętrzu samochodu to ok 65-70 stopni. 99% tego typu klei,nie zaczyna się nawet uplastyczniać, że już nie mówiąc o płynieciu do którego potrzebują znacznie powyżej 100 w większości przypadków 150-200.
99% tego typu klei,nie zaczyna się nawet uplastyczniać,
Czytałem poprzednie wpisy i Ludkowie kleili :)
W poście 157 jest zdjęcie moje- przykleiłem na 2 małe kropelki,3 lata temu.(powierzchnię kubka i obudów lampek zmatowiłem papierem i odtłuściłem pod klejem)
Chciałem dokończyć ambiet light ...
Wtyczki drzwi pasażera i kierowcy C 610 i C510 mają Lin doprowadzony do pinu 1 a zasilanie pin 3 Masę już zapewne masz na pinie 4 . Fotki na szybko ci nie znajdę ale to jest szara 6 pinowa kostka przymocowana do boczku ciut poniżej klamki. Lin oczywiście idzie z pinu 38 C2280D przez słonia ale zapewne schemat masz . Ja musiałem całą wiązkę do ambient dorabiać i na dzień dzisiejszy zostało mi pociagnąć wiązkę na tylne drzwi i naprawić świetlówki podświetlenia stóp kierowcy i pasażera bom sobie je sam zpitolił
Wtyczki drzwi pasażera i kierowcy C 610 i C510 mają Lin doprowadzony do pinu 1 a zasilanie pin 3 Masę już zapewne masz na pinie 4
Tu nie było problemu, miałem kupiłem wiązki od najwyższego modelu. Nawet musiałem je trochę przerabiać bo tweetery był na osobnych kablach i sterowanie zamykaniem drzwi od wewnątrz na drzwiach kierowcy miałem standardowe a nowa wiązka była z programowaniem foteli itp.
Kable mam poprowadzone do wtyki w słoniu no i dalej jest problem do kabiny. Ale miernik w łapy i poradzę sobie..
Zostało mi podświetlenie nóg kierowcy oraz drzwi kierowcy. Muszę kupić prawy przód pasażera.
Czyli przerabiałeś wtyczkę zamykania / otwierania drzwi a ja robiłem odwrotną stronę bo dokładałem pamięć foteli . W mondeo nie masz przypadkiem pociągniętych kabelków od BCM do kostki drzwi ??? Sprawdzałeś piny na C2280D/38 ???
Nie sprawdzałem, ale z uwagi na to, że nie było połącznie do podświetlenia w kabinie więc nie ma prawdopodobnie. Muszę tylko dokładnie sprawdzić do której wtyczki w słoniu podłączyć sterowanie
Nie podpowiem do której bo ja do czarnej podpinałem się i to nie w/g schematu ale w/g wolnego miejsca . Może ktoś ci w tym pomoże szybciej ....
Nie podpowiem do której bo ja do czarnej podpinałem się i to nie w/g schematu ale w/g wolnego miejsca . Może ktoś ci w tym pomoże szybciej ....
Spoko, miernik w łapę i piny znajdę :)
prozaiczne pytanie - mam problem poprawnie założyć gumy (słonia) na wtyczkę drzwi, macie na to jakiś patent?
Mi to poszło sprawnie i szybko. Zakładasz gumę bez podłączenia tych dwóch wtyczek. Zakładam opaskę na gumę. Podpinam wtyczki. Lekko przymykam drzwi i wkładam w otwór złożona wtyczkę. Najpierw nawilem się z zamontowanymi wtyczkami i włożonym łączem w karoserie. Poległem. Ww sposob. Chwilą i jest Oki
dzięki! Spróbuję z założeniem gumy i opaski przed wpięciem wtyczek
Tylko pamiętaj przy włożeniu już w otwór lekko przymknąć drzwi bo będzie problem
Nie znalazłem tu info o BCM, ale słyszałem, że w przypadku 'gołych' ambient nie da się uruchomić?
FU5T-14B476-DAM
Taki siedzi u mnie wg VIN, ktoś może sprawdzić, czy w nim da się ambient uruchomić?
W aucie już widzę, że wiązki w tunelu brak, reszty jeszcze nie sprawdzałem bo dopiero jutro jadę po całość gratów.
W moim przypadku seria D nie obsługiwała ambient
Ja mam MK5 2017 z BCMii HU5T-14B476-BAN i obsługuje AL
Ja mam MK5 2017 z BCMii HU5T-14B476-BAN i obsługuje AL
B seria to wiem, ale tu z kolei jest inny problem, nie ma mi kto rozszyfrować numerów, które będą działały z tradycyjną stacyjką.
W moim przypadku seria D nie obsługiwała ambient
No właśnie to mnie martwi...
Dzięki za podpowiedź, mam ustawiony czerwony, jednak mimo tego nie działa prawidłowo.
Problem jest taki, że Welcome Lighting działa po otwarciu drzwi, jednak świeci bardzo ciemno, jakby na 20% mocy. Świecą wszystkie w ten sam sposób - w nogach z przodu, w nogach z tyłu i drzwiach i pod radiem. Na tyle ciemno, że w zupełnych ciemnościach nie widać światła - widać dopiero po spojrzeniu bezpośrednio na światłowody. Po włączeniu zapłonu jasność wzrasta do poziomu maksymalnego i świeci na kolor ustawiony w APIM.
Moja konfiguracja:
726-26-01 - 0101 0000 0157
czyli
Ambient Light Sensor Present Cfg: 1=present
x1xx xxxx xxxx
Ambient Light Sensor Type Cfg: 1=Fast_Row
xxx1 xxxx xxxx
726-31-01 - 0302 0112 0C80
czyli
Ajar Color Cfg: 3=Red - Ford
x3xx xxxx xxxx
Ambient Lighting Cfg: 2=WF and Amb
xxx2 xxxx xxxx
726-31-02 - 0C01 0301 5FCD
czyli
Ambient Lighting Entry Color: 3=Red - Ford
xxxx x3xx xxxx
Czy jest jakiś parametr do zmiany jasności dla otwartych drzwi?
Bump: Ok problem rozwiązany - wszystko działa jak należy - wystarczyło w konfiguracji podstawowej AsBuild BCM zmienić Ambient Lighting Entry Brightness zmienić na 15 (Wartość maksymalna). Kolor zmienia się w drzwiach przy otwieraniu danych drzwi.
Zmieniła się wartość w Asbuild
726-31-02 - xxxx xxx* xxxx
gdzie 1 to wartość najmniejsza (najciemniej), a F to wartość najwyższa (najjaśniej)
Doszedłem do tego etapu i nie pojawia mi się napięcie na pinie z BCM, ambient w ogóle nie zapala.
Na początku wątku inna osoba miała z tym problem i ostatecznie przez grzebanie w asbuilt uruchomił zasilanie, ale nie pamięta co dokładnie zmieniał tam.
Teraz zagadka - czy coś jeszcze muszę ustawić czy po prostu faktycznie mój BCM z końcówką DAM nie obsłuży ambient...
Nie wiem jak jest u Ciebie, na moim BCM ruszyło od razu. Przy otwarciu drzwi mam mam czerwony kolor. Później na wyświetlaczu mogę zmieniać kolory i intensywność
Nie wiem jak jest u Ciebie, na moim BCM ruszyło od razu. Przy otwarciu drzwi mam mam czerwony kolor. Później na wyświetlaczu mogę zmieniać kolory i intensywność
Ale Ty już pisałeś, że masz BCM z serii B**
Ustawienia ustawieniami ale zapytam czy po tych zabiegach podłączyłeś choć jedną świetlówkę i wtedy po włączeniu zapłonu i świateł powinna zadziałać (przynajmniej tak ja miałem) a po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi zmienia kolor na taki jak jest zakodowana . O ile wiem samo sprawdzanie napięcia nic ci nie da i na mój rozum to tak jest skonstruowane że system musi sprawdzić czy LIN odpowiada.
Chyba w tym wątku był ktoś kto w mondeo zakładał ambient a miał kluczykowe odpalanie i tylko myślę u niego trzeba by sprawdzić jaki miał BCM . Nawet gdzieś w planach miał zmianę kluczyka na bezkluczykowe odpalanie itp ....
sabaciontko 08-09-2022, 17:17 był ktoś kto w mondeo zakładał ambient a miał kluczykowe odpalanie i tylko myślę u niego trzeba by sprawdzić jaki miał bcm
fu5t-15604-baj
To już coś :) Choć szkoda że nie obsłuży 12 czujników na tym BCM ale warto szukać i pytać .... a nóż ,widelec
Ustawienia ustawieniami ale zapytam czy po tych zabiegach podłączyłeś choć jedną świetlówkę i wtedy po włączeniu zapłonu i świateł powinna zadziałać (przynajmniej tak ja miałem) a po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi zmienia kolor na taki jak jest zakodowana . O ile wiem samo sprawdzanie napięcia nic ci nie da i na mój rozum to tak jest skonstruowane że system musi sprawdzić czy LIN odpowiada.
Chyba w tym wątku był ktoś kto w mondeo zakładał ambient a miał kluczykowe odpalanie i tylko myślę u niego trzeba by sprawdzić jaki miał BCM . Nawet gdzieś w planach miał zmianę kluczyka na bezkluczykowe odpalanie itp ....
Tak, bo wcześniej wiązkę tunelu srodkowego zmieniłem na taką z ambient i od razu z tyłu na nogi i ta w półeczce na monety podłączyłem. Z pinu 13 dociągnąłem tam też lin, na pinie 4 nie pojawią się 12v, sam lin też 0v.
Witam . Pytanko czy ktoś z użytkowników próbował założenia takiego cuda :) https://m.es.aliexpress.com/item/1005004410136963.html?gatewayAdapt=Pc2Msite ?
lukaszooo 18-12-2022, 14:01 W takiej cenie robisz ori oświetlenie ze zmianą kolorów więc po co kombinować z chińskimi lądami które prędzej czy później przestaną działać.
W takiej cenie robisz ori oświetlenie ze zmianą kolorów więc po co kombinować z chińskimi lądami które prędzej czy później przestaną działać.
Tak ale czy w Ori jest możliwość umiejscowienia pasku w desce rozdzielczej ? Tak jak na widocznym zdjęciu aukcji
lukaszooo 18-12-2022, 15:42 Nie.
Z tymi ledami jest tak samo jak z chińskimi radiami na androidzie na zdjęciach i YT wyglada super a po montażu okazuje sie ze to nic nie warty śmieć.
darras
Tu masz temat chłopaka który to montował a jeśli znasz angielski albo rosyjski i masz pytania to pisz w jego wątku
https://www.drive2.ru/l/630813186550933411/
Witajcie. Jestem na etapie montażu w/w zestawu. Mam problem z demontażem bolca trzymającego klamki by je przełożyć nie łąmiąc niczego. Może ktoś podpowie jak to zrobić? Pozdro
Zdejmując boczek brałem klamkę w pozycję otwarcia i rozłączałem bez problemu cięgno.
Tak samo ze składaniem
Nie mówię o cięgnie tylko o samej klamce, która muszę przełożyć do nowej listwy
Poradziłem sobie. Okazało się, ze bolce maja gwint wiec trzeba było je odkręcić i ładnie wyszły. :)
Watek niby o dokladaniu calego ambientu. Ja mam sytuacje ze mam ambient, ale nie mam swiatlowodow wzdluz drzwi. Wyglada na to, ze Ford cos mial/ma w ofercie:
https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-17588-OSWIETLENIE-AMBIENT-LIGHT-PASAZERA-MONDEO-14-_-2375198-_-DS73-14E072-AR-_-DS7Z-14A318-AA.html?query_id=1
czy rozumiem dobrze, ze musze wymienic aktualna wiazke z ambientem na te z tego linku (i tak dla wszystkich drzwi)? Czy jest mozliwosc tylko dodania brakujacego swiatlowodu?
Edit: znalazlem wideo z montazem ww wiazki i ta nie dostarcza swiatlowodowej linijki wzdluz drzwi. Tak sugerowaly info z FB. Czy Ford w ogole cos takiego oferowal czy tylko Ali
?
to jest fabryczna świetlówka i taką już masz w prawych przednich drzwiach jeśli masz oczywiście fabryczny ambient. To że jest długa i biegnie wzdłuż drzwi nie znaczy że podświetla większa przestrzeń. Poszukaj na portalach boczków drzwi z świetlówkami to zobaczysz o co chodzi . Na Alie... występuje ambient do mondeo mk5 i jest to wiele więcej elementów i co i jak najprędzej znajdziesz na drive2ru
Przykładowo https://www.drive2.ru/l/630813186550933411/
NIe wiem czy sie rozumiemy.
Chodzi o to czy ta swiecaca listwa na obrazku ponizej byla dostepna z fabryki.
Zestaw z ALI znam, ale mi sie nie podoba ten carbon design. Poza tym za duzo rzezby - mnie to wyglada na to ze to do auta ktore nie ma w ogole ambientu.
https://i.imgur.com/Av4uZKW.png
Nie była, ale to co podesłałeś wcześniej (https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-17588-OSWIETLENIE-AMBIENT-LIGHT-PASAZERA-MONDEO-14-_-2375198-_-DS73-14E072-AR-_-DS7Z-14A318-AA.html?query_id=1) to jest fabryczne w Titanium oświetlenie ambiente klamki i kieszeni drzwi a nie to co na fotce.
Swoją drogą to podoba mi się to ambiente z powyższej fotki :)
Swoją drogą to podoba mi się to ambiente z powyższej fotki :)
Tylko ten zestaw to obecnie powyżej 2 tys PLN
Hej, miał ktoś może taką sytuację, oświetlenie nastrojowe, nie działa w jednych drzwiach (pasażera przód) reszta świeci, wiązka w drzwiach sprawna (wymieniona na nową/używaną), pod nogami świeci, z tyłu też. Gdzie szukać problemu ? Można to jakoś sprawdzić komputerem ?
Nie, nic nie komputer.
Trzeba posprawdzać wszystkie połączenia
Od czego zacząć sprawdzanie ? Samym miernikiem coś zdziałam ?
Świetlówki wszystkich drzwi są ze sobą połączone, więc jeśli któraś nie świeci to pomierzę przejście od tej świecącej aż do ostatniej wtyczki tej nie świecącej. Jeśli jest przejście to padnięta jest świetlówka i tylko musisz kupić odpowiednią stronę
Dzięki, u mnie nie świeci ani klamka ani schowek w przednich drzwiach pasażera, szukać przerwy w przejściu od nóg pasażera z przodu ? Bo tylne drzwi i nogi świecą normalnie jak i cała reszta. Jest możliwość zdobycia schematu tego przejścia od nóg pasażera do drzwi przednich ?
Nie czytałeś tego wątku od początku więc nie wiesz że lin drzwi i lin tunelu to dwa różne kable idące na bcm w inne miejsca. Ja bym rozebrał kostki słonia drzwi i tam masz lin na pinie B1 a zasilanie na B2 i tam mierz przejście a nawet mierz dalej do kostki świetlówki w górnej części boczka drzwi oczywiście tej strony która nie świeci
Tam właśnie sprawdzałem, ale zwykłym miernikiem i od slonia do wiązki głównej w drzwiach oraz dalej do diod przejście jest.
Masz tu schemat bo nie wiem czy ja tak niezrozumiale piszę.
Przejście od słonia do świetlówki nie znaczy że nie masz przerwy gdzieś wcześniej i dlatego pisałem by przemierzyć miedzy słoniem drzwi które działają a tymi pasażera
https://megawrzuta.pl/download/dbb546ee41d6d989150af4b1ffdbb36a.html
Dzięki za schemat i podpowiedzi. Postaram się to jakoś ogarnąć :)
|