Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Odpinany, wertykalny hak holowniczy

sowa_galaxy
11-06-2020, 13:47
Witam wszystkich.
Przymierzam sie do zakupu haka odpinanego pionowo/wertykalnie i jestem w kropce....poniewaz mam do kupienia w bardzo dobrej cenie hak Westfalia od s-maxa i nie jestem pewny czy bedzie pasowal do mojego Galaxego. Czy jest ktos kto montowal hak z S-maxa do Galaxego lub odwrotnie i jest w stanie mi powiedziec na 100% ze bedzie pasowalo?? Z gory wielkie dzieki :)

Jarek G.
11-06-2020, 21:54
Kolego, zanim założysz nowy temat rusz głową i użyj szukajki.
To nie boli.
Zapoznaj się z zasadami panującymi na naszym forum:

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988

sowa_galaxy
12-06-2020, 00:17
"kolego" Jakrek G....nie jestem tym co najpierw pyta a potem szuka !!!!!!!! Jestem na tym forum od bardzo dawna i mam co prawda kilka postow a to tylko dlatego ze nie znalazlem nigdzie odpowiedzi na moje pytanie... Zawsze szukam i to nie tylko tutaj....szukalem nie tylko na forum (niestety nic nie znalazlem) ale przewertowalem nr fabryczne i nie jest wszystko tak naprawde do konca jasne! Skoro jestes taki hojrak to wypowiedz sie w temacie a nie rrznij cwaniaka bo regulamin znam !! ....wiesz cos na ten temat to sie wypowiedz! Bo wole nie wiedziec nic niz czytac takie posty jak Twoje. Tak wiec jesli myslisz ze jestem taki co czeka zeby miec podane na talerzu to sie czlowieczku gruuubo mylisz!!! Amen!!!!

danek7902
14-06-2020, 20:42
Wyglądają identycznie. Smax ma nr belki i kuli haka 307293, a Galaxy nr belki też 307293 a kuli 307299
Tu masz link starej aukcji z hakiem do Galaxy. Belka jest identyczna jak smax i numer ten sam.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-ford-galaxy-ii-mk2-8m2j19d521ba-i7529474603.html

Parch
15-06-2020, 07:06
Belka jest identyczna jak smax i numer ten sam.Katalogi fordowskie za to wyraźnie rozgraniczają zestawy montażowe haków (np. belki) między S-max i Galaxy.

danek7902
15-06-2020, 14:16
Nie wiem jak jest w katalogach ale po demontażu belki w galaxy był ten sam numer na tabliczce typ:307 293. Nie sprawdzałem dokładnie rozmieszczenia otworów, ale na pierwszy rzut wygłąda identycznie.

Bump: Według katalogu Westfalia Smax powiniemn miec belkę 307 305 a naprawde ma 307 293. Natomiast Galaxy w katalogu ma 307 355 a tą którą widz.iałem po demontażu maiał typ na tabliczce 307 293 i naklejka z numerem 307299

Bump: Kula haka w Smax ma numer 307293 a Galaxy 307299, ale są identyczne

Parch
15-06-2020, 14:45
Nie sprawdzałem dokładnie rozmieszczenia otworów, ale na pierwszy rzut wygłąda identycznie.No właśnie! Nie sprawdzałeś dokładnie! A Galaxy jest ok. 5 cm dłuższy od S-max. Niby niewiele, ale...

danek7902
15-06-2020, 14:47
Najlepiej niech koledzy którzy mają oryginalny hak westfalia napisali jaki mają nr belki.

sowa_galaxy
17-06-2020, 14:33
danek7902 wlasnie dlatego pytam tutaj na forum bo ja tez sprawdzalem po nr i w koncu zglupialem 😐🤕 Przegladajac Allegro znalazlem zwykle haki nie odpinane i wg sprzedajacych pasuja one do smaxa i galaxego🤔 Tak czy inaczej wielkie dzieki za pomoc🙂 Dzis jade na szrot zobaczyc jaki hak jest w smaxie rozbitku i w jakim stanie....jak bedzie wszystko ok to biore bo razem z oryginalna wiazka chca €70 😁 jak zamontuje to dam znac czy pasowal bez problemu 🙂

jaceks
21-06-2020, 21:31
Brink na swojej stronie proponuje do s-maxa i galaxy dokładnie takie same zestawy.
Być może w instrukci zestawu jest, aby w s-max użyć jednych otworów , a w galaxy innych.

Parch
22-06-2020, 14:02
A Ford na swoich stronach oraz w instrukcjach obsługi podaje, że dla S-MAX i GALAXY są różnice zarówno w długościach belek, jak i w rozstawie otworów montażowych.

danek7902
27-06-2020, 17:31
danek7902 wlasnie dlatego pytam tutaj na forum bo ja tez sprawdzalem po nr i w koncu zglupialem 😐🤕 Przegladajac Allegro znalazlem zwykle haki nie odpinane i wg sprzedajacych pasuja one do smaxa i galaxego🤔 Tak czy inaczej wielkie dzieki za pomoc🙂 Dzis jade na szrot zobaczyc jaki hak jest w smaxie rozbitku i w jakim stanie....jak bedzie wszystko ok to biore bo razem z oryginalna wiazka chca €70 😁 jak zamontuje to dam znac czy pasowal bez problemu 🙂

Kula haka czy to numer 307293 czy 307299 są IDENTYCZNE!!! Sprawdzone dokładnie. Myślę ze belka również jest identyczna bo smax jest tylko krótszy ale szerokość jest identiczna i płyta również (podłużnice tył do których montujesz belkę)

Parch
27-06-2020, 18:06
Czyli instrukcja obsługi, w której belki haków dla S-Max i Galaxy są dokładnie rozrysowane i podane są wymiary (w tym otworów montażowych) oraz oficjalne katalogi Forda KŁAMIĄ? @danek7902 (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=27265) , wiesz na pewno, że oryginalne belki haków są takie same, czy tylko "myślisz, że są"?

danek7902
29-06-2020, 14:56
Czyli instrukcja obsługi, w której belki haków dla S-Max i Galaxy są dokładnie rozrysowane i podane są wymiary (w tym otworów montażowych) oraz oficjalne katalogi Forda KŁAMIĄ? @danek7902 (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=27265) , wiesz na pewno, że oryginalne belki haków są takie same, czy tylko "myślisz, że są"?

Tak jak pisałem co do belek nie mam 100% pewności , ale kule też mają inne oznaczenia i numery a są IDENTYCZNE co do milimetra!!! Być może też tak jest z belkami. Jak montowałem hak osobiście to w podłużnicach w smaxie są jeszcze dodatkowe otwory i może w te właśnie otwory montowane są śruby belki w galaxy. Dlatego na papierze są inne numery belek, ale i kuli są inne numery a pasują zamiennie.
Jedyne wyjście to porównać na żywo dwie belki. Ale tak jak pisałem kule haka pasują zamiennie wbrew temu co pisze w katalogach. W temacie kuli haka tak katalogi KŁAMIĄ.

Bump: Acha dodam jeszcze że belka z mondeo mk4 KOMBI również pasuje do smaxa a katalog podaje inaczej. Jedynie kula haka od mondeo mk4 jest dłuższa. W tym przypadku również katalogi swoją drogą a rzeczywistośc swoją.