Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jak wymienić osłonę drążka kierowniczego

slaqer
13-06-2020, 10:15
Cześć,
robiąc rutynowy przegląd auta zauważyłem że zaczyna pękać osłona drążka kierowniczego, jeszcze nic nie cieknie ale trzeba się za to zabrać.
I teraz pytanie, czy tą osłonę da się wymienić demontując końcówkę drążka czy konieczny jest demontaż całego drążka ?
Może ktoś to robił i może podzielić się wiedzą ?

koszka
13-06-2020, 15:13
Co ma ci ciec z oslony drazka kierowniczego? Odkrecasz końcówkę drazka i wymieniasz oslone. Wkrecasz i na zbieznosc bo watpie zeby udalo ci sie ustawic jak bylo.

slaqer
04-07-2020, 15:57
No, może wyraziłem się na wyrost, może nic nie miało ciec, ale smar z drążka trochę zaczął wypływać.
Zabrałem się za to, o ile rozbieranie poszło gładko, o tyle mam problem czym zacisnąć metalową opaskę (od strony pasażera), mam niby jakąś podstawową zaciskarkę za 30 zł, ale nie mogę się z nią zmieścić, nawet jeżeli trochę zacisnę to i tak osłona spada. Może ktoś może polecić jakiś konkretny model zaciskarki ?

Od kierowcy, niby mniej miejsca ale jakoś poszło.

karloss
04-07-2020, 20:33
Ta większa opaskę możesz zastąpić dobrej jakości opaska tzw. trytytka.

danek7902
04-07-2020, 23:56
Ta większa opaskę możesz zastąpić dobrej jakości opaska tzw. trytytka.

Żadnych tretytek, zamontuj na metalowych opaskach skrecanych śrubą. Tretytka prędzej czy później pusci

slaqer
05-07-2020, 10:46
Żadnych tretytek, zamontuj na metalowych opaskach skrecanych śrubą. Tretytka prędzej czy później pusci

Miałem taki pomysł, ale opaski ślimiakowe (te skręcane) są za szerokie, nie układają się ładnie na osłonie :(

koszka
05-07-2020, 16:49
Co za herezje piszesz? Ja u siebie mam na opaski skręcane ślimakowe i wszystko ładnie pasuje. Trzeba tylko poszukać odpowiednich . Byle nie w sklepie rolniczym��

slaqer
05-07-2020, 16:59
Co za herezje piszesz? Ja u siebie mam na opaski skręcane ślimakowe i wszystko ładnie pasuje. Trzeba tylko poszukać odpowiednich . Byle nie w sklepie rolniczym��

Chyba zmęczenie upałem wczoraj dało mi się we znaki, opaski które miałem w domu mają jakieś 14 mm szerokości, rowek w osłonie około 9, więc uznałem że się to nie nada. Dopiero teraz zauważyłem że te opaski które mam to jakieś nietypowo szerokie są.