Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] 1.5 ecoboost spadek mocy, szarpanie, grzechotanie przy dużym obciążeniu

swampshark
15-06-2020, 08:33
Cześć wszystkim.
Mam problem z dziwnym zachowaniem samochodu. Pacjent to Focus z 2016 roku, silnik 1.5 EB 150km, przebieg 60tys. km., z polskiego salonu, kupiony w marcu od pierwszego właściciela. W sobotę na trasie przy wyprzedzaniu pod górkę na dwupasmowej drodze na IV biegu przy okolicy 3 tys. obrotów pojawiło się dziwne chrobotanie pod maską połączone ze spadkiem mocy i szarpaniem. Przestraszyłem się i odpuściłem gaz. Po pewnym czasie musiałem powtórzyć manewr i tym razem nie odpuściłem i "przebiłem się" przez to szarpanie do ok 4000 obr. i szarpanie ustało. Ogólnie objawy pojawiają się przy dużym obciążeniu na IV biegu w okolicy 3000 obrotów. Spadku mocy towarzyszy dziwny dźwięk wydobywający się spod maski jakby ktoś garść kamyków albo śrutów wrzucił do silnika. Ktoś miał styczność z czymś takim?
Paliwo to Orlenowa benzyna 95 oktanów.
Świece wg faktur z aso wymienione przez poprzedniego właściciela kilka tys. km. temu.
Nie wiem od jak dawna jest ta usterka, po prostu wcześniej nie trafiły mi się na trasie warunki do wywołania ich.

xcode
16-06-2020, 21:58
Brzmi jak któryś moment z tego filmiku --> https://www.youtube.com/watch?v=stTSkExjFfE ?

Czy może raczej jak na tym --> https://www.youtube.com/watch?v=JA0cH_vRABg ? (takie jakby klikanie, dużo cichsze).

Z opisu to brzmi jak jakiś rodzaj stuków, czy to zwykły "ping" czy też LSPI. Świece jakie są? Patrzyłeś jaki mają kolor? Czy było to w sytuacji typu "długo jadę ze stałą, rozsądną prędkością, po czym but - wyprzedzam?". W turbo benzynach, jak długo jedzie się spokojnie i dolot się zagrzeje, a nie było "lżejszego przelotu" przed mocnym wciśnięciem i dolot się nie schłodził, to mocny start może spowodować czasami stukanie. Pierwsze takie przyspieszenie po dłuższej jeździe raczej spokojniej - niech zassie wiecej.

Na Pb98 to samo? 1.6/1.5 EB na Pb95 lubią postukiwać już na serii, szczególnie jak jest ciepło i są obciążone.

Pierwsze co to zalej Pb98, powąchaj olej czy nie śmiedzi już benzyną, bo GDI lubią "rozwadniać" olej benzyną, sprawdź w jakim stanie są świece i przerwę na nich. Nieraz już spotkałem drogie, topowe od Denso, czy NGK, gdzie któraś wcale nie miała deklarowanej przerwy, a ASO na 99% nie bawi się w ustawianie. Rzuć okiem.

wasi69
16-06-2020, 22:23
U mnie dziwny dzwięk wydobywa się wyłącznie przy ruszaniu pod górkę na niskich obrotach, płynnie ruszając - bez dodania wiekszego gazu.. taki sekundowy dzwięk jak wiertarka udarowa na wolnych obrotach. Sprzęgło? Miał ktoś coś takiego?

Znalazlem :
https://www.youtube.com/watch?v=Rdb-n5ivNUo
Sprzęgło nie równomiernie starte. Kolega miał to samo.

tomdyl
18-06-2020, 14:36
Witam.
U mnie dźwięk jak na filmiku pojawił się po akcji "uślizgu sprzęgła".

swampshark
19-06-2020, 12:01
wasi69 u mnie to zupełnie inny dźwięk i pojawia się już trakcje normalnej intensywnej jazdy
xcode to przypomina sytuację z pierwszego filmiku, ale nie słuchałem tego z otwartymi szybami.
Czy było to w sytuacji typu "długo jadę ze stałą, rozsądną prędkością, po czym but - wyprzedzam?"
To mniej więcej w takich sytuacjach się pojawiało. Ostatni go troche przebutowałem, ale nie mogłem doprowadzic do dokładnie takiej samej sytuacji.
Na Pb98 to samo? 1.6/1.5 EB na Pb95 lubią postukiwać już na serii, szczególnie jak jest ciepło i są obciążone.
Pierwsze co to zalej Pb98
Zaraz po powrocie z felernej trasy zalałem do pełna PB95, bo mi się rezerwa zapaliła. Nie pomyślałem, żeby wlać 98.
Może teraz troszkę lepsze paliwo mam i nie udało mi się wywołać objawów, a może dlatego że jeździłem bardziej agresywnie.
Sprawdzę olej, może świece mi się uda wykręcić, ale paliwa teraz nie zmienię, bo pełny bak. Jest sens dolewać kilka litrów Pb98 czy wyjeździć i zatankować pełny zbiornik?

grzechu913
19-06-2020, 13:49
Wyjezdzic,ogolnie na zwyklym,zalezy pewnie od jakosci ,lubi wystapic spalanie stukowe. Ciezko powiedziec jak na seryjnym,ale po chipie widze u siebie. Dlatego jezdze na 98 i tez jefen lub dwa stuki wystapia na jakie 1500-2000 km. U mnie przewaznie na pierwszym cylindrze

swampshark
19-06-2020, 17:53
Dlatego jezdze na 98 i tez jefen lub dwa stuki wystapia na jakie 1500-2000 km. U mnie przewaznie na pierwszym cylindrze
Skąd wiesz na którym to cylindrze?
Podpiąłem ForScana do samochodu i nie wskazał żadnych błędów poza jednym resetem radia.

grzechu913
19-06-2020, 19:31
Mam wgrany forscan lite na telefon,skaner bluetooth i na zywo mam podglad parametrow. Glownie patrze na te stukowe,wypadanie zaplonu ,cisbienie doladowania ,temp silnika i intercoolera zawor WG itp

Fulara
19-06-2020, 19:38
no tak, macie tyle koni że stukowe... strach się bać co mają te audi rs 4.0 co mają 600 koni...

od stukowego są czujniki... jeśli nie spełniają swojej roli to jest coś nie tak. wasz model powinien jeździć na podłej 95

grzechu913
19-06-2020, 20:00
Sie gosciu nie wypowiadaj,ja nie jezdze z tym caly czas,a te Twoje biedne stado pod maska co na polowie smiga ,nie rownaj .Widze ze chwalisz w kilku tematach ta swoja bryke jak nie wiem. A to zawieszenie co jest super ,to silnik ktory moze gnac ponad 200 z dzien albo dwa,nie wiem czy reklamujesz przed sprzedaza,czy jak. Po co sie udzielasz ,jak nie Twoj model samochodu itp. A czy takie masz bezawaryjne ,to sprawa dyskusyjna. Ty chwalisz,inni tez moga nawet syrenke z silnikiem motopomy chwalic.

Fulara
19-06-2020, 20:05
Sie gosciu nie wypowiadaj,ja nie jezdze z tym caly czas,a te Twoje biedne stado pod maska co na polowie smiga ,nie rownaj .Widze ze chwalisz w kilku tematach ta swoja bryke jak nie wiem. A to zawieszenie co jest super ,to silnik ktory moze gnac ponad 200 z dzien albo dwa,nie wiem czy reklamujesz przed sprzedaza,czy jak. Po co sie udzielasz ,jak nie Twoj model samochodu itp. A czy takie masz bezawaryjne ,to sprawa dyskusyjna. Ty chwalisz,inni tez moga nawet syrenke z silnikiem motopomy chwalic.

bredzisz jak potłuczony

jeśli jest spalanie stukowe to jest błąd. to jest źle.
jeśli kafelki po kafelkarzu odpadają to jest źle. a nie takie trendy.
jeśli alternator nie ładuje, to jest źle. ma ładować.

klepanie po plecach nic nie da. ale tu widzę, lubicie to. Wężyki chłodnicze pękają, tak ma być.

Nie, nie ma być.

grzechu913
19-06-2020, 20:16
Widzisz,taki nasz żywot posiadaczy nowszych samochodow,ze musimy sie poklepywac po ramieniu. Daj znaj jak bedziesz sprzedawal ten super samochod,moze mnie bedzie stac na tak bezawaryjny pojazd,a nie to dobiore kredytu. Takie samochody sa w cenie,nie trzeba sie stresowac przed wyjazdem z garazu,wiesz ja jadac na wczasy 500 km wykupuje dodatkowe ubezpieczenie i dzwonie do znajomych laweciarzy ,aby byli w pogotowiu,bo jade tym gruzem z silnikiem 1.5. Caly czas mysle nad swapem na 1.6 z mk1 .

xcode
20-06-2020, 00:33
Dla kolegi wyżej, który zamiast pomóc chce się chyba czepiać - tak spalanie stukowe to nie jest objaw normalnej pracy. Ale objawem normalnej pracy nie jest też poślizg opony po deszczu, a jednak się zdarza - gdyż jedziemy wówczas bliżej granicy utraty przyczepności. Tak samo jest gdy chcemy wykorzystać efektywnie możliwości silnika i nie spalać paliwa na darmo - "jedzie" on wtedy po granicy stuku, de facto każdy nowy motor wyprzedza zapłon aż zastuka - tak, ma zastukać "by design" i wtedy dopiero go zdejmuje trochę, tak aby nie stukał, ale był możliwie najbliżej granicy stuku - bo wtedy najoptymalniej spala mieszankę. Do tego w nowych silnikach utrudniamy to jeszcze bardziej bo dokładamy turbo - wyższe ciśnienia, do tego nie aż tak łatwo - pomimo wszelkich wastegatów, MAP-sensorów itd. - nie aż tak łatwo kontrolowalne, bo wchodzi tu mechanika płynów, chwilowe przeładowania, zawartość tlenu zależnie od temepratury, ciepło mieszanki, odparowanie... i milion drobnych czynników. Nie jest tajemnicą, że 1.6 EB stukały na serii tak, że niejeden tuner nawet delikatnie cofał im zapłon podczas tuningu - doładowanie w górę, paliwo w górę, ale zapłon w dół dla bezpieczeństwa. Bodaj chyba nawet Robert Donaj wspominał przy jakimś C-maxie, że uwielbiają stukać na 95. Zdarzają się stuki i to nic złego. W starych wozach - owszem, ustawiałeś aparat na lampę stroboskopową z zapasem (kto nie tuningował starego auta kręcąc zapłonem jak paliwa się nam polepszyły...), silnik był atmosferyczny, do tego często o niższej kompresji (często takiej jak dzisiejsze jednostki doładowane) i problem z głowy. Złe jest LSPI, stukanie jak mamy stockowe świece, mały intercooler, wysokie temperatury i jeszcze piekiełko pod maską (np. zatrzymanie w korku na bramkach po jeździe autostradowej, czy po prostu dziadkowe 80-90km/h na tempomacie, a później wyprzedzanie na wysokim biegu bez "przewietrzenia" dolotu) to parę pingów to nic nadzwyczajnego - o ile ECU zaraz wyreguluje zapłon. Jak nie przestaje stukać - wtedy coś jest nie halo. ECU ma po prostu zwłokę - czasami wyreguluje po jednym stuku per cylinder, czasami nie opanuje warunków w jednym suwie pracy. To tylko mechanika. A na wirusie tym bardziej jest to możliwe.

A i w kwestii koni - no mam 260 z 2 litrów, co daje 520 z 4 litrów, czyli wcale nie tak daleko od tego wspomnianego Audi. A niut wygląda chyba jeszcze lepiej w proporcji. I inżynierowie poświęcili temu silnikowi na pewno nieco mniej uwagi jeżeli chodzi o chronienie go w ekstremalnych warunkach, bo z założenia, rzadziej będzie na nie wystawiony.

98 jako "safety measure" to zawsze dobry pomysł, żeby nie powiedzieć, że nie bez powodu np. 2.0EB nie wypluwają 240 koni na hamowni u ludzi lejących 95. Turbo lubi zawsze oktany, szczególnie w mocno doładowanych silnikach, a fabryczne auta turbo nie mają jak budowane ręcznie "zaledwie 0.5bar" tylko po 1 i więcej - nietrudno o stukanie. Ja trochę za dawną szkołą turbo po prostu leje 98 i nie oglądam się, że producent mówi "95 jest spoko".

Do autora - jak będziesz się dalej borykał, to nie zaszkodzi wrzucić o stopień zimniejszych świec, do tego 98 (wyjeździj 95 spokojnie - nawet w aucie z "ostrym" zapłonem można jeździć na 95, byleby nie butować wtedy jak głupi) i powinno odejść. A jak będzie notoryczne to już przyczyny należy upatrywać gdzie indziej.
Do tego jeżeli brzmiało to bardziej jak LSPI - sprawdź inną przypadłość EB - powąchaj co czuć pod korkiem oleju - jak czujesz benzynę to olej do wymiany. A silniki GDI lubią lać paliwem w olej, oj lubią.

Fulara
20-06-2020, 05:14
ja bym oczywiście pomógł, ale po co, jak jestem pluty jadem, że jest ok, a ja mam strucla za 3000 :) tak, tylko ten strucel jest nudny jak flaki z olejem. i tani.

bolą was te stare gruchoty co nie ? mnie by też bolało, jakbym jeździł niesprawnym autem i musiał udawać, że jest ok.

także jak się skończycie poklepywać po ramieniu, dajcie znać.
no przykład z oponą zaistę epicki. szkoda, że nie napisałeś, że jak trzaśniesz oknem to może szyba wylecieć. no może. ale nikt się po ramieniu nie będzie poklepywał, że tak ma być tylko pojdzie i wprawi nową szybę

grzechu913
20-06-2020, 06:18
Jak lubisz pomagac to pomagaj ,po to jest forum,a obseruje Twoje wpisy w roznych dzialach focusa mk3 ,to odnosze wrazenie wysmiewania sie z innyvh jakie to gruzy kupili,a Twoje jest idealne,nic sie nie psuje itp. Pomagaj,a nie osmieszaj sie tymi zaczepnymi wpisami w stylu ,ktos ma problem,a ty mu podajesz lekarstwo na tacy ,ze nie ma focusa mk1 w kombi z niesmiertelnym silnikiem w ktorym oleju i swiec bie trzeba wymieniac ,chyba ze po przebiegu 1 mln km ,zawieszeniem ktorego sie nie rusza,bo to smiech jak w samochodach przy przebiegu 100 tys cos trzeba zrobic,a w Twoim wozie jest do smierci technicznej samochodu. Niestety,takie pomoce udzielasz.

Fulara
20-06-2020, 06:29
no to jak się już nie klepiecie po plecach to polecam
1. zmienić świece na zimniejsze
2. sprawdzić zapisy ecu
3. sprawdzić poprawność czujnika spalania detonacyjnego
4. w ostateczności przeprogramować ecu

wasi69
02-07-2020, 08:47
Jasne - weźmie gościu tableta, podłączy się USB przez zapalniczkę do ECU i go przeprogramuje w Paint xD

Fulara
02-07-2020, 08:56
Jasne - weźmie gościu tableta, podłączy się USB przez zapalniczkę do ECU i go przeprogramuje w Paint xD

macie fury za 90 000 zł.
jak jeździcie do Józków biznesu to wasza sprawa

wasi69
02-07-2020, 09:14
Nie wiem Łukasz o co Ci chodzi człowieku, masz wiedzę i ogólnie szanuje ludzi tutaj, ale zmień proszę trochę podejście. Większość nas jest ciemniakami jeśli chodzi o sprawy "przeprogamuj ECU" i wystarczy rada taka - możliwe że spieprzyło się to - jedź do warsztatu niech zrobią to lub zapytaj o to.. tyle wystarczy żebyśmy wiedzieli że nas mechanicy nie chcą w bambuko zrobić. Elo

Fulara
02-07-2020, 09:31
no to jedź do kogoś, kto ma o tym pojęcie.
na tym forum jest kilku takich, co wam przeprogramuje ecu
w ostateczności można podjechać do kumatego aso, ale nie takiego co silnik wymienią z chęcią

jak podjedziecie do starej bramy garażowej gdzie heniek klepie tłumiki w mondeo rocznik 98 no to słabo będzie

spalanie stukowe wbrew waszym wyobrażeniom to dramat dla silnika. weź sobie panewkę do ręki. kawałek blaszki. ona dostaje w dupsko tak, że zaraz jej nie będzie. tłok, korbowód, wał, panewki wału.

to jest dramat i tak długo silnik nie pojeździ. więc działać !

RSBN4N
02-07-2020, 12:44
Objawy opisane w pierwszym poście to sterownik cofający zapłon o maksymalną wartość, dla uniknięcia spalania stukowego.
To, że komuś w logach wyskakuje spalanie stukowe, to normalne. Czujnik działa tak, że wpierw występuje spalanie stukowe, potem jest cofany zapłon.
Jeździć na pb98. A przy upalnej pogodzie starać się nie butować bez sensu. Tyle. Jak się ma >100 KM z litra, to przy >30 st C cudu nie ma, może stuknąć.

grzechu913
02-07-2020, 13:24
Zalac pb98 i kontrolowac co sie bedzie dzialo,mysle że powinno pomóc.

swampshark
02-07-2020, 17:19
Sprawdziłem olej i wydaje mi się, że pachnie benzyną.
Paliwo już powoli kończę i będę zalewał 98.
Jakie to są te "zimniejsze" świece do mojego silnika?

Panowie nie kłóćcie się. Szanuję każdą opinie i każdy samochód. Sam również lubię stare auta i ich konstrukcje oraz potrafię ogarnąć większość prostych napraw niewymagających specjalistycznego sprzętu czy kanału/podnośnika lecz tych nowych silników po prostu nie znam. Zanim zacznę jeździć po ASO czy warsztatach wolę zapytać kolegów forumowiczów, którzy posiadają doświadczenie z tego typu silnikami i być może już znają rozwiązanie tego problemu. Po co wyważać otwarte drzwi. Samochód kupiłem serwisowany i w miarę nowy, bo powiększyła mi się rodzina i potrzebuję pewniejszego i bezpieczniejszego auta. Sam to dalej bym jeździł 15 letnim berlingiem, albo Fiestą mk4 :)
Sorki za off top

grzechu913
02-07-2020, 17:56
Tylko z tymi zimnymi swiecami,trzeba tez uwazac,aby nie przesadzic,bo beda zachpdzic nagarem z sadzy,nie bedzoe efektu samooczyszczania elektrody.

swampshark
02-07-2020, 20:24
Jeszcze mi dzisiaj wyskoczył komunikat ze konieczna wymiana oleju. Mógł komputer wykryć jakos ze henzyna poszła do oleju?

grzechu913
02-07-2020, 20:36
A ile masz przejechane na oleju ? U mnie po 10 tys wyskoczyl,ale jazdka w kolo komina,wiec sie nie dzziwie.Duzo rozruchow,krotkie odcinki itp,wiec pewnie komp sobie to inaczej zlicza. Prawie olej zmienisz na nowy,pb98 i zobaczysz jaki bedzie efekt. Potem bym szukal swiec,lub kalibracji ecu.

swampshark
02-07-2020, 21:46
Na oleju zrobione ok 13 tys. Przynajmniej w ksiażce był wtedy zmieniany. Jest sens jechać na zmianę oleju do aso? Do tej pory wszystkie przeglądy były w serwisie

36ha
02-07-2020, 23:29
Na oleju zrobione ok 13 tys. Przynajmniej w ksiażce był wtedy zmieniany. Jest sens jechać na zmianę oleju do aso? Do tej pory wszystkie przeglądy były w serwisie

Jak chcesz, ja sam sobie kupuje i wymieniam olej. Operacja nie zbyt skąplikowana . Odnośnie spalania stukowego zalej 98pb tak jak wspomniał Grzesiek i zdecydowanie powinno pomóc. Na jesień, zimę i wiosnę wystarczy 95pb.
W 1.5eb wodny IC jest mało wydajny, w lecie temperatura na dolocie dość szybko idzie w górę więc obowiązkowo jak ciepło lać 98pb.
Taki mój patent to dołożenie dodatkowej chłodnicy w obiegu IC który zamyka temat stuków na zawsze. U mnie niezależnie jak gorąco na zewnątrz temat stuków zupełnie nie występuje.

swampshark
03-07-2020, 06:08
Taki mój patent to dołożenie dodatkowej chłodnicy w obiegu IC który zamyka temat stuków na zawsze. U mnie niezależnie jak gorąco na zewnątrz temat stuków zupełnie nie występuje.
Jak, skąd i gdzie dołożyłeś tą chłodnicę?

gibaj
03-07-2020, 08:19
Jest sens jechać na zmianę oleju do aso? Do tej pory wszystkie przeglądy były w serwisie

jak masz za dużo kasy to tak :D

36ha
03-07-2020, 09:18
Jak, skąd i gdzie dołożyłeś tą chłodnicę?

Jak; https://www.youtube.com/watch?v=4P-svcAIfEE

Skąd; https://fmic.pl/641-chlodnice-oleju-jrspec

Fulara
03-07-2020, 16:03

takie info powinno iść do ford polska. a nie że sobie sami dokładacie chłodnice, kupujecie dodatki do benzyny i problem generalnie rozwiązujecie sami różnymi obejściami.

to tak, jakby kupić ferrari ale użytkownik musi sobie zorganizować czwarte koło bo dostał tylko 3....

36ha
06-07-2020, 17:49
takie info powinno iść do ford polska. a nie że sobie sami dokładacie chłodnice, kupujecie dodatki do benzyny i problem generalnie rozwiązujecie sami różnymi obejściami. to tak, jakby kupić ferrari ale użytkownik musi sobie zorganizować czwarte koło bo dostał tylko 3....

A co sugerujesz że ford wsadził za mały IC ? .O tuż jest w sam raz dla większości użytkowników. Jeśli ktoś chce mieć zimniejszy dolot to przeważnie wywala oryginał i wstawia większy zamiennik. Normalna praktyka tylko skąd możesz to wiedzieć jak wypowiadasz się o silniku o którym nie masz pojęcia.

Fulara
06-07-2020, 19:23
A co sugerujesz że ford wsadził za mały IC ? .O tuż jest w sam raz dla większości użytkowników. Jeśli ktoś chce mieć zimniejszy dolot to przeważnie wywala oryginał i wstawia większy zamiennik. Normalna praktyka tylko skąd możesz to wiedzieć jak wypowiadasz się o silniku o którym nie masz pojęcia.

o silniku nie mam pojęcia, bo na rynku jest 30 000 marek a każda marka ma 100 000 rodzajów silników. nie muszę ich znać. chcę, to sięgam po dokumentację.

natomiast co do wad, to warto rozmawiać z górą a nie z plepsem na forum

herrkisiel
07-07-2020, 07:32
Witam,
Podane objawy ma sporo osób, w tym ja. Przyczyną są najpewniej zbierające się niewielkie ilości oleju w dolocie. U mnie problem występuje po dłuższym okresie zamulania po miescie, gdzie jeździmy na niskich obrotach. Wtedy przy butowaniu na trasie, przekraczając 4000obr auto zaczyna szarpac, dymić na szaro i klekotać. Wystarczy przegonić je 2 razy do odcinki z butem w podłodze i problem na jakiś czas znika. Zalewanie pb98 w tym przypadku nic nie zmienia.

swampshark
08-07-2020, 21:23
przy wymianie oleju mechanik wykręcił jedną świecę. Wygląda jak na zdjęciu
https://images92.fotosik.pl/394/fc8db5ac122f40d5med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/fc8db5ac122f40d5)
Mechanik twierdzi, że nie ma tak wyglądać i powinna być czystsza. Jak to jest w ecoboostach?

edmun
08-07-2020, 21:31
gdybyś potrzebował podglądu jak wyglądały moje kiedy wymieniałem (przebieg 115 tys km)
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=288499&highlight=%B6wiece

Fulara
08-07-2020, 22:57
przy wymianie oleju mechanik wykręcił jedną świecę. Wygląda jak na zdjęciu
https://images92.fotosik.pl/394/fc8db5ac122f40d5med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/fc8db5ac122f40d5)
Mechanik twierdzi, że nie ma tak wyglądać i powinna być czystsza. Jak to jest w ecoboostach?

stosujesz jakieś ulepszacze do paliwa ? oktany zwiększasz ? krótkie odcinki ?
nie powinna tak wyglądać świeca

swampshark
09-07-2020, 06:48
żadnych ulepszaczy, do tej pory tylko PB 95, ostatnie 2 tygodnie to raczej krótkie odcinki.
Co może być przyczyną takiego wyglądu świecy? Może brać olej?

Fulara
09-07-2020, 07:56
olej to byś miał zaolejoną
jeśli nic nie stosujesz to robisz krótkie odcinki

wymień i staraj się jeździć na dłuższych odcinkach - wygrzej te świece

grzechu913
09-07-2020, 11:28
Witam,
Podane objawy ma sporo osób, w tym ja. Przyczyną są najpewniej zbierające się niewielkie ilości oleju w dolocie. U mnie problem występuje po dłuższym okresie zamulania po miescie, gdzie jeździmy na niskich obrotach. Wtedy przy butowaniu na trasie, przekraczając 4000obr auto zaczyna szarpac, dymić na szaro i klekotać.
Wystarczy przegonić je 2 razy do odcinki z butem w podłodze i problem na jakiś czas znika. Zalewanie pb98 w tym przypadku nic nie zmienia.

Ciekawe jakby zastosowal na odme cos takiego jak
oil catch tank ,taki separator oleju,aby sie nie dostawal do dolotu itp

swampshark
18-07-2020, 20:28
Olej zmieniony tydzień temu. Zbiornik zalany PB 100 na Shellu. Zrobione ok 100km-150km po mieście. Dzisiaj odkręciłem korek wlewu oleju, powąchałem i chyba nadal czuję benzynę... Na bagnecie to samo.
Czy to oznacza że silnik rypnięty?

karloss
18-07-2020, 23:30
Olej zmieniony tydzień temu. Zbiornik zalany PB 100 na Shellu. Zrobione ok 100km-150km po mieście. Dzisiaj odkręciłem korek wlewu oleju, powąchałem i chyba nadal czuję benzynę... Na bagnecie to samo.

Nigdy wcześniej nie miałeś silnika benzynowego? Tylko patrzeć jak niektórzy zaczną ten olej próbować. Normalna sprawa że będzie czuć w oleju zapach benzyny.

Fulara
19-07-2020, 06:07

a weź ty zrób 100 km ale po autostradzie
co tak tylko te miasta kochacie

swampshark
19-07-2020, 10:45
Nigdy wcześniej nie miałeś silnika benzynowego?
Golf MK3, Volvo V40, Bora, Fiesta Mk7 wszystkie benzyniaki i żaden nie miał takiego objawu. Ba, Bora nawet wyrzuciła mi komunikat, że konieczna wymiana oleju z powodu utraty lepkości i zapach benzyny był ledwo wyczuwalny
a weź ty zrób 100 km ale po autostradzie
co tak tylko te miasta kochacie
Z mojego zadupia mam 100km do najbliższej autostrady i to samymi wiochami, a najbliższa dwupasmówka 70km...
Chyba przesiądę się na rower

konieczko5
20-07-2020, 10:20
...

RSBN4N
20-07-2020, 10:41

W moim EB czuć lekko paliwo od nowości. W 308GTI - to samo. W Astrze 1.6 200 - to samo. Jeden wspólny mianownik - wszystkie mają wtrysk bezpośredni. Widać taka uroda.

swampshark
20-07-2020, 11:17
Pokaż zdjęcie z tą informacją z bory.
Wtedy w czasie jazdy mruga żółta kontrolka i piszczy sygnał. Wg instrukcji to oznacza rozrzedzony olej i konieczność jego wymiany. Po wymianie objaw znikał, a po zamontowaniu LPG przestała się pojawiać kontrolka, ale zaczęło ubywać oleju choć wcześniej od wymiany do wymiany trzymał stan. Gaz nie chciał się mieszać z olejem :)

SinclairX
08-12-2020, 16:14
swampshark

Coś się wyjaśniło w Twojej sprawie?
Mam te same objawy.
Co do grzechotania podejrzewam klapkę zaworu upustowego w turbinie, ale nie wiem czy to dobry trop.

swampshark
14-12-2020, 18:01
Zmieniłem świece, tankuję 98 i temperatura spadła. nie odczuwam już tych objawów. Staram się też nie schodzić z obrotami poniżej 1800 i raczej staram się trzymać w okolicach 2 tys. Nie jeżdżę też dużo w trasy więc ciężko mi zweryfikować czy ustąpiły czy przy obecnych warunkach po prostu nie udaje mi się ich sprowokować

swampshark
31-03-2021, 09:35
swampshark

Mam te same objawy.
Co do grzechotania podejrzewam klapkę zaworu upustowego w turbinie, ale nie wiem czy to dobry trop.

W tym temacie kolega ma takie same grzechotanie. Podobne to do Twoich objawów?

SinclairX
31-03-2021, 19:37
Silnik się rozleciał. Bez ostrzeżenia, bez check engine, w czasie normalnej pozamiejskiej jazdy.

Fulara
31-03-2021, 19:46
Silnik się rozleciał. Bez ostrzeżenia, bez check engine, w czasie normalnej pozamiejskiej jazdy.

spoko
jak pisałem o tym 3 lata temu, to byłem wyśmiewany
obecnie, mam usuwane posty, bo jestem wulgarny, bo nie głaskam ludzi tylko mówię jak jest.

wsadz uzywany silnik i gitara

a ja mówie, zmień konia. jakiego ? napisz do mnie na PW

sylwesterz
31-03-2021, 19:47
A coś więcej? Poznałeś przyczynę?

PS. Wolałbym poczytać o konkretach, a nie o utyskiwaniu na świat...

Fulara
31-03-2021, 19:49
A coś więcej? Poznałeś przyczynę?

FoMcO

Bump: Sie gosciu nie wypowiadaj,ja nie jezdze z tym caly czas,a te Twoje biedne stado pod maska co na polowie smiga ,nie rownaj .Widze ze chwalisz w kilku tematach ta swoja bryke jak nie wiem. A to zawieszenie co jest super ,to silnik ktory moze gnac ponad 200 z dzien albo dwa,nie wiem czy reklamujesz przed sprzedaza,czy jak. Po co sie udzielasz ,jak nie Twoj model samochodu itp. A czy takie masz bezawaryjne ,to sprawa dyskusyjna. Ty chwalisz,inni tez moga nawet syrenke z silnikiem motopomy chwalic.

dziękuję. takie komentarz są pod moimi komentarzami.

teraz zasponsoruj koledze silnik.

grzechu913
31-03-2021, 22:07
Sprzedać i po problemie, kupić z innej stajni. Stosować się do zaleceń Fulary, a nie będzie takich problemów.

swampshark
01-04-2021, 05:53
A silnik wydawał dźwięki podobne do tych z jego nagrań z hamowni?
Tam jest filmik i nagranie z dyktafonu, na których słychać identyczne dźwięki co u mnie

SinclairX
01-04-2021, 07:41
1. Sprawdź pod korkiem czy nie ma masła. Jesli tak to doszlo prawdopodobnie do wycieku płynu na kanale miedzy tulejami cylindrowymi. Ford 2 lata temu przeprojektowal blok tego silnika.

2. Jak masz możliwość to zamien cewki zaplonowe z kims kto ma sprawny silnik. (Jak ktoras będzie troche niedomagać, to paliwo bedzie się mieszać z olejem i obniżać jego właściwości smarne) Mogą być też źródłem dźwięku "cykania"

3. Zerknij czy przewod od turbo ten olejowy nie ma wycieków, w 1.5 podobno często tak sie zdarza.

4. Sprawdz czy nie masz za duzo oleju na bagnecie, z jakiegoś powodu mechanicy, nawet w ASO leja za dużo - efekt? Lecą uszczelnienia na turbinie albo wale. Jak silnik wywali olej to brak oleju go dobije, jak cisnienie przepompuje olej do ukladu dolotowego to przy olejach 5w20 LSPI jak w banku i tlok sie wypali.

5. Jeśli jeździsz duzo na krótkich odcinkach to nie jezdzij. Olej 5w20 zanieczyszczony paliwem bedzie mial właściwości smarne na poziomie takiego 0w16.

Tyle ode mnie jeśli ktoś chce w jakikolwiek sposób zminimalizować ryzyko takiej przygody.

W sumie jeszcze jedno, po kazdej jeździe odczekaj minute przed zgaszeniem auta i zaktualizuj oprogramowanie ECU - byly zmiany w czasie pracy pompy ktora odpowiada za obieg cieczy po zgaszeniu silnika.

konieczko5
01-04-2021, 07:46
...

SinclairX
01-04-2021, 07:54
Wlewaja okolo 400-500 ml za duzo i to wystarczy. W USA robia to samo i wycieki z wezy od turbiny to plaga, następny etap to niebieski dym przy odpalaniu a kolejny to awaria silnika.

Nie codzi o materiał uszczelnień a o ciśnienie i wszystkie konsekwencje jego wzrostu.

lukeros
01-04-2021, 08:20
5. Jeśli jeździsz duzo na krótkich odcinkach to nie jezdzij. Olej 5w20 zanieczyszczony paliwem bedzie mial właściwości smarne na poziomie takiego 0w16.

Ale chłopaku bajki opowiadasz. Nie mając pojęcia, przeczytasz jakąś głupotę i powtarzasz to potem.

SinclairX
01-04-2021, 09:57
ty głupoty opowiadasz.

Zanieczyszczenie oleju paliwem na poziomie 2-3 % sprawia że spadają jego właściwości smarne w praktyce o klasę niżej z 5W40 robi się lepkość na poziomie 5w30 i td, z 5w20 robi się coś w okolice tego co ma olej 0w16.

Są to łatwo dostępne dane, poparte odpowiednimi badaniami.

Tyle w temacie "chłopaku"

Przy długich trasach paliwo odparowuje, jeśli ktoś jeździ trochę w mieście, trochę w poza, ale ktoś kto robi permanentnie 3-5 km trasy dobija silnik.

Pierwsze z brzegu badanie: Zanieczyszczenie olejów pięcioma procentami paliwa spowodowało że oleje wypadły poza granice klasy lepkościowej (SAE 40 -> SAE 30). Obniżyła też się wyraźnie temperatura zapłonu oleju. Co to znaczy dla silników turbo, łatwo się domyśleć komuś kto ma odrobinę pojęcia o temacie.
https://hrcak.srce.hr/file/75680

(tytuł pracy gdyby kiedyś link przestał działać: "Influence of engine oils dilution by fuels on their viscosity, flash point and fire point"
autorzy: D. Ljubas, H. Krpan, I. Matanoviæ )

lukeros
01-04-2021, 12:22
ty głupoty opowiadasz.

Zanieczyszczenie oleju paliwem na poziomie 2-3 % sprawia że spadają jego właściwości smarne w praktyce o klasę niżej z 5W40 robi się lepkość na poziomie 5w30 i td, z 5w20 robi się coś w okolice tego co ma olej 0w16.

Mój samochód ma 163 tys. od 2013 r. zalewany olejem 5w 20 jazda 90% miasto. Wymieniany co 10 tys. i silnik jest w lepszej kondycji niż te co mają mniejsze przebiegi. Według twoich teorii już ten silnik dawno powinien być w proszku. Nie siej popeliny „chłopaku”. A co do testów tego oleju jest tutaj też i nie jest to najgorszy olej podług oleju klasy premium jak mówimy o testach.
https://www.youtube.com/watch?v=jbYkECEh0fE

sylwesterz
01-04-2021, 15:25
Silnik się rozleciał.
Ponawiam pytanie, co znaczy, że się rozleciał? Co dokładnie uległo uszkodzeniu? Uszczelka, tłoki, cylindry, blok, wał, coś innego?

SinclairX
01-04-2021, 17:42
Mój samochód ma 163 tys. od 2013 r. zalewany olejem 5w 20 jazda 90% miasto. Wymieniany co 10 tys. i silnik jest w lepszej kondycji niż te co mają mniejsze przebiegi. Według twoich teorii już ten silnik dawno powinien być w proszku. Nie siej popeliny „chłopaku”. A co do testów tego oleju jest tutaj też i nie jest to najgorszy olej podług oleju klasy premium jak mówimy o testach.
https://www.youtube.com/watch?v=jbYkECEh0fE

Nieszczególnie mnie interesują twoje doświadczenia.
Fakty sa takie że statystycznie duży odsetek ecoboostow ma problemy, napisalem między innymi dlaczego tak jest. Podałem jedno ze źródeł tego o czym pisalem. Doedukuj się może, zanim kolejnym razem na kogoś naskoczysz, a chłopaków to poszukaj pod swoim trzepakiem. EOT.

Bump: Ponawiam pytanie, co znaczy, że się rozleciał? Co dokładnie uległo uszkodzeniu? Uszczelka, tłoki, cylindry, blok, wał, coś innego?

O takie "coś" ;) (mniej więcej jak na tym zdjęciu)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170114/58eed372f51dc97e40b3315a4348afed.png

kln1920
01-04-2021, 17:47
Ło panie :O :O :O

sylwesterz
01-04-2021, 17:58
Współczuję, wygląda że LSPI cię dopadło. Jaki olej miałeś i jakie paliwo lałeś, czy lałeś jakieś dodatki do paliwa lub oleju?

PS. Doczytałem "mniej więcej", czyli może niekoniecznie LSPI?

lukeros
01-04-2021, 18:07
Nieszczególnie mnie interesują twoje doświadczenia.
Fakty sa takie że statystycznie duży odsetek ecoboostow ma problemy, napisalem między innymi dlaczego tak jest. Podałem jedno ze źródeł tego o czym pisalem. Doedukuj się może, zanim kolejnym razem na kogoś naskoczysz, a chłopaków to poszukaj pod swoim trzepakiem. EOT.

Nieszczególnie to, żebyś ciemnotę wciskał ludziom na forum, że od 5w 20 jest LSPI. Pompowało się samochód z niskich obrotów to i LSPI się pojawiło niedziwne panie dokształcony. „Nie mam trzepaka u siebie domek jednorodzinny” I i nie wiem, co cię tak obraziło? Chłopaku nie spinaj się tak, bo ci coś pęknie tak jak twój tłok.

SinclairX
01-04-2021, 20:33
Nie jeździłem ponizej 2000 obrotów, nie deptalem gazu z niskich obrotów.
A z tobą rozmowę skończyłem i nie mam nic do dodania. Przestań spamować glupimi komentarzami. Może zanim znów coś napiszesz to wróć do szkoly nauczyć sie czytac ze zrozumieniem. Olej w ukladzie dolotowym znacznie zwieksza ryzyko LSPI, podobnie jak zanieczyszczenie oleju paliwem, a jaki to bedzie olej to będzie miało drugorzędne znaczenie, choć sklad dodatkow rekomendowanego przez producenta oleju tez nie jest najlepszy do eliminacji tego zjawiska. Nie będę tego ostatniego rozszerzal bo widzę że to i tak poza twoimi zdolnościami pojmowania.

swampshark
01-04-2021, 20:35
Pojeździłem dzisiaj z laptopem na siedzeniu pasażera. Po zrobieniu paru szybszych przejazdów na tej samej trasie w koncu pojawiło się grzechotanie. Ciekawe jest ze ewidentnie pojawiało sie nieprawidłowe spalanie ale komputer tego nie zarejestrowal i nic nie skorygował. Pewnie w tym jest problem. Pojawiają sie stuki, sterownik tego nie widzi, albo nie chce widziec, nie podejmuje interwencji i w koncu upi...ala tłoki

SinclairX
01-04-2021, 20:51
Pojeździłem dzisiaj z laptopem na siedzeniu pasażera. Po zrobieniu paru szybszych przejazdów na tej samej trasie w koncu pojawiło się grzechotanie. Ciekawe jest ze ewidentnie pojawiało sie nieprawidłowe spalanie ale komputer tego nie zarejestrowal i nic nie skorygował. Pewnie w tym jest problem. Pojawiają sie stuki, sterownik tego nie widzi, albo nie chce widziec, nie podejmuje interwencji i w koncu upi...ala tłoki

Dokładnie. Zmierz kompresję jeśli możesz. Niewykluczone ze na 2 lub 3 cylindrze będzie niższa. Tak jest najczęściej kiedy przyczyną jest uszkodzenie materialu bloku pomiędzy tulejami. Ktos niedawno wrzucał zdjecie na forum, chyba w innym temacie.

Bump: Współczuję, wygląda że LSPI cię dopadło. Jaki olej miałeś i jakie paliwo lałeś, czy lałeś jakieś dodatki do paliwa lub oleju?

PS. Doczytałem "mniej więcej", czyli może niekoniecznie LSPI?

Olej Castrol zalecany 5w20, paliwo zawsze 98. Bez wynalazków, dodatków etc, nie lubię takich "polepszaczy"
Zdjecie poglądowe. Tłok stopiony, pierścienie w kawałkach.
Jazda normalna, 150 KM na mnie wrażenia nie robi po poprzednich autach więc Focus jest dla mnie narzędziem do turlania się z punktu A do punktu B. Wziąłem go jako bezproblemowy z założenia srodek lokomocji ;)

sylwesterz
02-04-2021, 14:20
Olej Castrol zalecany 5w20, paliwo zawsze 98. Bez wynalazków, dodatków etc, nie lubię takich "polepszaczy"
Skoro w zasadzie postępowałeś zgodnie z zaleceniami producenta, to zastanawiam się, czy rozważałeś przeprowadzenie badań przez rzeczoznawcę (by poznać przyczynę wystąpienia LSPI - czy to był olej w dolocie powietrza, czy zbyt dużo nagaru, czy coś jeszcze innego) i wystąpienie na drogę sądową przeciw Ford Polska?

SinclairX
02-04-2021, 18:18
Ford stanął na wysokości zadania i problem zostanie niedługo rozwiązany.
Ciekawe ile jest podobnych przypadków i czy to wszystko to był splot nieszczęśliwych zbiegów okoliczności, czy początek serii.
Poza moim, znajomy też przerabiał temat na przełomie roku w swoim aucie (nomen omen ten sam rocznik, nawet ta sama wersja wyposażenia). Tam Ford załatwił sprawę bezgotówkowo, także brawa dla nich za postawę. Kto wie, może jakaś wada materiałowa + bolączki konstrukcji lub serwisu i całość dała taki efekt.
Gdyby popatrzeć na ilość wyprodukowanych silników to mimo wszystko do tej pory miały dość dobrą opinię.

sylwesterz
02-04-2021, 18:57
Miałeś jakąś gwarancję Forda wykupioną?

Blue66
03-04-2021, 10:44
Panowie to lepiej lac 98 do 1.5 EB?

Piotr..
03-04-2021, 10:47
jeżeli temp. na zewnatrz >20 st. C to tak, lać wtedy 98, a najlepiej zawsze i miec swiety spokoj.

Fulara
03-04-2021, 16:44
Ford stanął na wysokości zadania i problem zostanie niedługo rozwiązany.
Ciekawe ile jest podobnych przypadków i czy to wszystko to był splot nieszczęśliwych zbiegów okoliczności, czy początek serii.
Poza moim, znajomy też przerabiał temat na przełomie roku w swoim aucie (nomen omen ten sam rocznik, nawet ta sama wersja wyposażenia). Tam Ford załatwił sprawę bezgotówkowo, także brawa dla nich za postawę. Kto wie, może jakaś wada materiałowa + bolączki konstrukcji lub serwisu i całość dała taki efekt.
Gdyby popatrzeć na ilość wyprodukowanych silników to mimo wszystko do tej pory miały dość dobrą opinię.

no bijemy brawo fordowi, tak powinno być.

ale klient upierdliwy i nie mówi, że TTTM. ( ten typ tak ma )

brawo. brawo brawo. aż się piwa napije za twoje szczęście.

konieczko5
03-04-2021, 16:51
...

Fulara
03-04-2021, 17:31
Brawa będzie można być jak będzie naprawiony i naprawdę nic nie zapłaci.

pełna zgoda. ale klient już coś robi w tym kierunku a to w polsce jest rzadkie

sylwesterz
03-04-2021, 20:39
Mnie jako klienta z drugiej ręki bardziej interesuje, w jaki sposób udało się "załatwić" sprawę z Fordem. Jeśli do takiego działania jest potrzebna np. gwarancja, to część posiadaczy auta już nie ma szans na takową, a problem może trafić każdego.

SinclairX
04-04-2021, 13:05
Tak. Jest potrzebna. To uczciwy układ. Wykupujemy przedłużoną gwarancję, serwisujemy auto u producenta, z założenia tak jak producent to przewidział więc nietypowe wydarzenia producent bierze na siebie.
Generalnie w przebiegu całej sytuacji jestem na tyle zadowolony z podejścia firmy, ze mimo tego poważnego zgrzytu nie będę się obawiał kupić kolejnego Forda.
Tyle się słyszy o wykrętach producentów nawet kiedy klient był wobec firmy uczciwy - jeździł normalnie, serwisował auto w ASO, a tu i firma okazała sie być uczciwa. (Nie wiem czy kojarzycie głośną sprawę z silnikami diesla Toyoty sprzed okolo 8-10 lat, czy palące olej TSI Volkswagena)
Za 2-3 lata pewnie kupię kolejny model Focusa, albo Kugę.

sylwesterz
04-04-2021, 16:14
No czyli d..., bo mam ponad 200 tys. przejechane i się nie kwalifikuję do żadnej gwarancji, mimo że auto ma nieco ponad 6 lat.
W związku z tym, jeśli i u mnie silnik padnie, to już nie kupię Forda, bo 200 tys. to żaden przebieg, a ograniczenie gwarancji do tak nikłego zakresu to jawny wybieg na pozbycie się problemu...

edmun
04-04-2021, 17:44
To sprzedaj i kup coś innego.

SinclairX
04-04-2021, 20:23
Najpierw proponuję sprawdzić co u Ciebie jest przyczyną grzechotania. Ostatecznie, nawet w czarnym scenariuszu, póki wszystko nie padnie, to inwestycja w sam blok silnika, uszczelki i przekładkę nie jest wielkim wydatkiem. Mam tu na myśli używany blok. Pamietaj że w 2019 roku Ford zmienil konstrukcję bloków (przynajmniej w USA)

https://allegro.pl/oferta/ford-kuga-focus-1-5-ecoboost-silnik-nowy-oryginal-9539905570?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe+-+Silniki+i+osprz%C4%99t&gclid=CjwKCAjwx6WDBhBQEiwA_dP8rXZ6xeVQT0hkMY8XLhVi L0_H_yi0o2jIFmd-zykK7C7RNs_C7rzVUBoCBncQAvD_BwE

Tu nawet oryginał.
Zwróćcie uwage na kanał miedzy tulejami - w poprawionym bloku w formie otworu.
Edit: ten z aukcji ma jakieś uszkodzenia transportowe. Nie jest w 100% wartościowy.

Fulara
04-04-2021, 20:41
uwalony ma kawał żelaza na rozrusznik,

Blue66
06-04-2021, 07:09
swampshark

Mam te same objawy.

U mnie wystepuje takie tyrkotanie na zimnym. Tez tak miales?https://youtube.com/shorts/BafaRcqrjaw?feature=share

swampshark
12-04-2021, 08:49
Też coś podobnego słyszę, ale tym się nie przejmuje. Wg mnie nie jest to istotne w porównaniu do grzechotania/cykania, które potrafi pojawić się w czasie jazdy

wasi69
12-04-2021, 09:01
U mnie wystepuje takie tyrkotanie na zimnym. Tez tak miales?https://youtube.com/shorts/BafaRcqrjaw?feature=share

Nie jestem mechanikiem, ale nie jest to dźwięk popychaczy? Zbyt mały kanał olejowy w popychaczach z biegiem czasu i przebiegu zapycha się syfem i mało oleju nakłada na powierzchnię stykową? a jak się rozgrzeje to metal się rozszerza olej robi się rzadszy i trochę więcej tego filmu smarnego jest i dźwięk się trochę tłumi. ?

Blue66
12-04-2021, 09:08
Ogladajac pare filmikow z YT z dzwiekiem silnika to te tyrkotanie takze wystepuje przy bardzo niskich przebiegach i sadze ze jest to dzwiek luzu sztangi westgate i to ona daje taki dzwiek.

karloss
12-04-2021, 11:50
A moim zdaniem to jest związane ze specyfiką działania pompy WC. Prawdopodobnie, aby nie dopuścić do nadmiernego wzrostu ciśnienia, co któryś cykl pracy, zawór upuszcza nadmiar paliwa, a tym samym pojawia się efekt klekotania/dzwonienia. Ja w swoim mam podobnie i głównie na zimnym silniku - ssaniu. Na ciepłym praktycznie tego nie zauważyłem.

Blue66
12-04-2021, 11:56
No tak tylko jak starym sposobem przylozysz daj my na to trzonek do pompy i sie wsluchasz to nie uslyszysz tego tyrkotania. I fakt na cieplym nie slyszalne.

Danielo_82
12-04-2021, 13:16
Na rynek amerykański ford dawał dodatkowe wygłuszenie całej pokrywy cewek. Może warto dołożyć, coś na pewno wyciszy.

sylwesterz
12-04-2021, 13:47
Masz gdzieś zdjęcie jak to wygląda, albo jak szukać? Pokrywę cewek znalazłem tylko do Mustanga...

Danielo_82
12-04-2021, 14:09
Widziałem na którymś filmie z yt.

swampshark
13-04-2021, 05:18
Nie jestem mechanikiem, ale nie jest to dźwięk popychaczy? Zbyt mały kanał olejowy w popychaczach z biegiem czasu i przebiegu zapycha się syfem i mało oleju nakłada na powierzchnię stykową? a jak się rozgrzeje to metal się rozszerza olej robi się rzadszy i trochę więcej tego filmu smarnego jest i dźwięk się trochę tłumi. ?
Ten silnik nie ma hydraulicznej regulacji luzu zaworowego. Tutaj są tzw. szklanki lite więc to odpada, a brak srodka smarnego na górze szklanki na tyle duży by powodował taki hałas już dawno skończył by się wytarciem szklanki. Niestety ten silnik po prostu pracuje jak traktor i tyle

Fulara
13-04-2021, 05:46
Ten silnik nie ma hydraulicznej regulacji luzu zaworowego. Tutaj są tzw. szklanki lite więc to odpada, a brak srodka smarnego na górze szklanki na tyle duży by powodował taki hałas już dawno skończył by się wytarciem szklanki. Niestety ten silnik po prostu pracuje jak traktor i tyle

ale to przecież silnik eko roku !

Blue66
13-04-2021, 05:49
A co z tym zapachem benzyny w oleju w silniku z bezposrednim wtryskiem to norma?

wasi69
13-04-2021, 05:57
ale to przecież silnik eko roku !

Powiedz mi proszę jaki wg Ciebie samochód jest teraz godny uwagi? Max 4 lata wieku, do 60 tyś złotych w benzynie i niski przebieg? Nie chce starego, 10cio letniego auta żeby co chwile w nim coś wymieniać albo już coś gniło.. poradzisz? Paanie kiedyś to była motoryzacja.. a tera to .i. jestesmy w "teraz" i chcemy dobre auto - jakie?

Fulara
13-04-2021, 06:01
Powiedz mi proszę jaki wg Ciebie samochód jest teraz godny uwagi? Max 4 lata wieku, do 60 tyś złotych w benzynie i niski przebieg? Nie chce starego, 10cio letniego auta żeby co chwile w nim coś wymieniać albo już coś gniło.. poradzisz? Paanie kiedyś to była motoryzacja.. a tera to .i. jestesmy w "teraz" i chcemy dobre auto - jakie?

lexus
subaru
toyota
honda

do wyboru do koloru. tylko, że skośni już dawno olali dizle. baa, nawet wycofali się z fotowoltaiki, panasonic likwiduje fabryki, ale polaki dopiero robią bum na przestarzałą technologię :)

zawsze byliśmy śmietnikiem europy, baa, świata

wasi69
13-04-2021, 06:19
lexus
subaru
toyota
honda

do wyboru do koloru. tylko, że skośni już dawno olali dizle. baa, nawet wycofali się z fotowoltaiki, panasonic likwiduje fabryki, ale polaki dopiero robią bum na przestarzałą technologię :)

zawsze byliśmy śmietnikiem europy, baa, świata

Miała być benzyna a nie hybryda.. ile lat jeszcze w uzywanych hybrydach wytrzymają akimulatory?

Fulara
13-04-2021, 06:21
Miała być benzyna a nie hybryda.. ile lat jeszcze w uzywanych hybrydach wytrzymają akimulatory?

widziałem auta po 12 lat, nalot po 350 000 i śmigają

to więcej niż spieprzony blok eko czegoś tam, więc nie marudz

spytaj taxówkarzy w hybrydach jakie mają naloty. nie narzekają.
poza tym, dlaczego od razu hybryda ? spaliny już śmierdzą ?

wasi69
13-04-2021, 06:24
Co ja pisałem w pierwszym poście odnośnie wieku i przebiegu?

edmun
13-04-2021, 06:25
również z chęcią posłucham na jakie auto (przy podobnych kryteriach) zwrócić uwagę.

Fulara
13-04-2021, 06:31
Co ja pisałem w pierwszym poście odnośnie wieku i przebiegu?

ale panie, focusa pan kupuje uzywanego a lexusa za 60 chce nowego ?

albo rybki albo akwarium

można mieć dustera za 45 000 zł nowego i gicior. tylko sobie zobacz na YT jak ruscy rozebrali nową ( NOWĄ ) duster na części pierwsze.

albo jakość, albo silnik roku gdzieś musi być kompromis. jak wiem, że chętnie byś kupił lexa LH300 za 60 tys ale trzeba się obudzić :)

kln1920
13-04-2021, 06:37
Ale wasi69 napisał benzyna, 4 lata, do 60k zł. Benzyna, nie hybryda. 4 lata, nie 12. Otóż nie ma nic wartego uwagi, niestety. Wiem, bo sam szukałem

wasi69
13-04-2021, 06:39
Bracie pytam Cię o polecenia auta do 4 lat max i do 60 tyś zł z niskim przebiegiem w benzynie, a Ty w 4 postach jeszcze nie odpowiedziałeś nic konkretnego i wychodzi na to, że nawet nie zrozumiałeś o co pytam.. Może na mechanice się znasz, ale pogadać z Tobą o autach nie ma sensu

Fulara
13-04-2021, 06:43
Bracie pytam Cię o polecenia auta do 4 lat max i do 60 tyś zł z niskim przebiegiem, a Ty w 4 postach jeszcze nie odpowiedziałeś nic konkretnego. Może na mechanice się znasz, ale pogadać z Tobą o autach nie ma sensu

ale to chłopie musisz poszukać co mam ci napisać że masz se kupić honde accord, czarną, 2014 rok, skóra, 2.0 silnik z regulacją mechaniczną popychaczy ?

wybierz 3-4 modele, a ja Ci powiem co kupić

poza tym, gdyby w polsce było jak w szwajcarii, że w statystycznym domu ojciec zarabia nawet n a budowie 6-7 tys chf a żona kasierka w volgu 4-4,5 tys chf to średnia rodzina nieskłócona ma na miesiąc 10 000 chf za miesiąc pracy

jak byłem swego czasu tam, nowy focus w salonie forda średnio 18 000 chf.

czyli rodzina pracuje 1,7 miesiąca na nowego focusa - badziewie bo badziewie, ale 2 miesiące pracy - ujdzie.

w polsce ? policz ile ta biedna rodzina pracuje na to padło, a jeszcze potem jest dymana przez producenta. myślisz że w szwajcarii sąd będzie za obywatelem czy koncernem ford ? tylko tam się nikt nie sądzi, bo zmienia te padła co 3 lata

wasi69
13-04-2021, 06:49
Prawie do tego doszedłeś o co Cie prosiłem. Ja kończę dyskusję na ten temat. Pozdro

Fulara
13-04-2021, 06:55
Prawie do tego doszedłeś o co Cie prosiłem. Ja kończę dyskusję na ten temat. Pozdro

mówisz, że mam Ci polecić auto.
ha ha. spoko.

sportowe, rodzinne, z gazem, w hybrydzie ? dizel ? kombi, sedan, silnik pod gaz, czy pod benzyne. jakie wyposażenie, wersja po lifcie czy przed liftem

ludzie, ludzie :one: czy wy się czytacie

wasi69
13-04-2021, 07:02
Napisze Ci trzeci raz główne wytyczne jakie auto to ma być - Benzyna, max 4 lata, niski przebieg, do 60 tyś zł - poleć markę model i silnik który jest wg Ciebie dobry reszta nie ma znaczenia, nawet różowy kolor

Fulara
13-04-2021, 07:12
Napisze Ci trzeci raz główne wytyczne jakie auto to ma być - Benzyna, max 4 lata, niski przebieg, do 60 tyś zł - poleć markę model i silnik który jest wg Ciebie dobry reszta nie ma znaczenia, nawet różowy kolor

Dam znać

grzechu913
13-04-2021, 08:07
Kolega ma ciężko się ogarnąć w tak młodych rocznikach. Silnik Hondy ok, ale też miewają problemy, np z braniem oleju, nie będę wspominał o częstej regulacji zaworów jeżdżąc na LPG, bo założenie było, że ma być benzyna.
Po prostu, każda marka, firma ma problemy, jedne większe, drugie mniejsze.

Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka

Blue66
13-04-2021, 08:08
Ponawiam pytanie czy w silniku z bezposrednim wtryskiem zapach benzyny spod korka to norma?

grzechu913
13-04-2021, 08:15
Myślę że normą, też czuje benzynę, akurat dużo jeżdżę w koło komina. Wogole olej się bardziej brudzi, nie tak jak w dieslu, ale według mnie ciemniejszy jak w pośrednim wtrysku.

Fulara
13-04-2021, 08:16
Kolega ma ciężko się ogarnąć w tak młodych rocznikach. Silnik Hondy ok, ale też miewają problemy, np z braniem oleju, nie będę wspominał o częstej regulacji zaworów jeżdżąc na LPG, bo założenie było, że ma być benzyna.
Po prostu, każda marka, firma ma problemy, jedne większe, drugie mniejsze.

A u forda na LPG się nie reguluje ?
Branie oleju u japoncow to bolączką starych dat a też to wynikało z parszywego oleju - temat rzeka. Poza tym nie wszystkie biorą. Zetec też bierze a jakoś od 8 lat nie dolalrm do niego między wymianami nawet setki.

Wszystko zależy na co trafisz co kupisz czy od handlarza zalany doktorem czy 5 tys drozszy ASO pierwszy właściciel

Temat rzeka

grzechu913
13-04-2021, 08:47
Wiesz, miałem dwa silniki stergo typu na hydraulice, dlatego nie dotykałem zaworów jeżdżąc na LPG. Kumpel miał wcześniej Forda na LPG na szklankach potem kupił crv 2.0 i mówi że trzeba było max do 30tys jeździć i regulacja. Ale to inny temat, bo chciał taniej, to miał. W ecobostach też się da LPG założyć, ale czy to opłacalne, kwestia dyskusyjna, może ta z dotryskiem benzyny.
Ogólnie, ciężko coś kupić, aby było na dłużej.

kln1920
13-04-2021, 09:42
Mimo wszystko lepiej co 30k km regulować śrubkami, niż co 80k km szklankami :D

swampshark
13-04-2021, 09:48
lexus
subaru
toyota
honda
Żaden nie jest cynkowany na gorąco czytaj: nie ma ocynku

Danielo_82
13-04-2021, 11:05
lexus
subaru

Taa, szczególnie z silnikami EJ20, EJ25 i EJ22*. Dokładnie ta sama usterka co ford w ecobooscie - opadające lub pękające tuleje. Znajomy w Foresterze zanim zamknął blok upg wymieniał częściej niż olej.

Fulara
13-04-2021, 11:41
Taa, szczególnie z silnikami EJ20, EJ25 i EJ22*. Dokładnie ta sama usterka co ford w ecobooscie - opadające lub pękające tuleje. Znajomy w Foresterze zanim zamknął blok upg wymieniał częściej niż olej.

Czy ja wymieniłem te silniki ? Poza tym na Subaru trzeba używanego uważać. Nowy to inna bajka.

Bump: Żaden nie jest cynkowany na gorąco czytaj: nie ma ocynku

To trzeba wybrać czy cynk czy pękający blok

Poza tym coraz więcej plastiku klapy plastikowe maski plastikowe więc nie ma co rdzewieć g:okulary

grzechu913
13-04-2021, 11:44
Dlatego koło się zamyka i dużo osób chce kupić nowe lub prawie nowe auto, bo szansa że będzie dobrze od 90-100%,przynajmnjej takie założenie. W starym aucie to max do 50%, przy założeniu że poprzednicy robili co mogli w serwisowaniu.

sylwesterz
13-04-2021, 13:16
Zakup nowego auta jest albo dla właścicieli firm (leasing), albo dla bardzo bogatych (gotówka). W sytuacji gdzie na używane auto trzeba brać kredyt, nowe auto jest kompletnie poza zasięgiem większości osób, niestety.

edmun
13-04-2021, 14:25
I ja też czekam.
Odwracania kota ogonem nie lubię.
Stąd też wciąż czekam na rekomandację.
A jakbym niechcący dorzucił kilka dodatkowych wymagań, to nagle się okaże (jak zawsze w moim przypadku) że na rynku nie ma zupełnie nic spełniającego kryteriów wyboru auta.

A tak kupiłem, jeżdżę, serwisuję, a na forum ktoś mi wmawia że jeżdżę kompletnym szmelcem, ale nagle się okazuje, że to wciąż najlepszy szmelc na rynku ze wszystkiego innego (za te pieniądze, z takim rocznikiem, z takim wyposażeniem, z takim przebiegiem i wg podstawowych kryteriów wyboru)

grzechu913
13-04-2021, 14:30
Zakup nowego auta jest albo dla właścicieli firm (leasing), albo dla bardzo bogatych (gotówka). W sytuacji gdzie na używane auto trzeba brać kredyt, nowe auto jest kompletnie poza zasięgiem większości osób, niestety.Zgadzam się z Tobą, dlatego najlepiej kupić auto 3 letnie, bo straciło najwięcej, tylko istnieje lekkie ryzyko, jak to z używkami bywa. Z drugiej strony jest wtedy na naprawę, to co się zyskało kupując 3 latka. Jeszcze jak na gwarancji to już super. Sam, następnym razem, bym przemyślał, czy tak nie zrobić.

Martini26
14-06-2021, 10:22
Koledzy nie odbiegajcie od tematu. Wielu szuka tutaj na forum wstępnej "diagnozy" i porady zanim się uda do warsztatu.
Niestety ale w piątek doświadczyłem tego zjawiska będąc w trasie na własnej skórze.
Ciepło na zewnątrz, klima leci no i przy wyprzedzaniu dałem mu buta a tu zachrobotało spod maski jakby w jakimś dieslu i zero przyspieszenia na wysokich obrotach. Odpuściłem gaz na chwilkę i po ponownym wciśnięciu już było dobrze ale niesmak pozostał i mnie męczy cały weekend :/ co teraz robić?

sylwesterz
14-06-2021, 10:45
Jeśli to "chrobotanie" jak na poniższym filmie, to szykuj się na wymianę silnika, niestety...
https://www.youtube.com/watch?v=stTSkExjFfE

Martini26
14-06-2021, 11:30
No nie do końca takie i jak chrobotał to nie przyspieszał w ogóle (musiałem odpuścić gaz i wdepnąć ponownie wtedy cisza i leciał), a na filmiku widać, że to cały czas.
Płyn ok, zero wycieków, przecieków, zalany Pb95 - jaka może być przyczyna? sylwesterz a u Ciebie jak się skończyło?

grzechu913
14-06-2021, 12:11
Prawdopodobnie spalanie stukowe, ograniczyło moc i tyle, przy pb98 mogłoby w ogóle coś takiego nie wystąpić. Chyba że faktycznie lspi i jakiś zaczątek na następny raz się pojawił, aby dokonać zniszczenia

Martini26
14-06-2021, 12:56
Prawdopodobnie spalanie stukowe, ograniczyło moc i tyle, przy pb98 mogłoby w ogóle coś takiego nie wystąpić. Chyba że faktycznie lspi i jakiś zaczątek na następny raz się pojawił, aby dokonać zniszczenia

Wg moich odczuć to raczej nie będzie LSPI (bo to niby objawia się na niskich obrotach), a u mnie ewidentnie około 4tys i mocnym gazie. Chyba faktycznie jak opróżnię bak to będę lał tylko 98 :/

grzechu913
14-06-2021, 13:03
To raczej stukowe, jak gorąco, a tu wodny IC, więc temp poszła pewnie w okolice 50 +, więc komp zaczął obcinać. A niestety, jadąc po trasie, potem postój, i temp rośnie. Ruszysz później, zanim spadnie do akceptowalnych, to chwilę upłynie czasu. Ostatnio sprawdzałem u Siebie, na live, to przy 32 st na zewn, i późniejszym postoju 30min,po uruchomieniu IC miał 48st. Spokojna jazda, a temp ciężko miała spaść do 40st,wystqrczy wtedy przywalić mocniej, i temp rośnie. Ja akurat jeżdżę na 98,czaswmi się pojawi terkotanie powyżej 5-5.5 tys, ale bardzo sporadycznie. Raz miałem przy 6 tys, ale trochę mu wybierałem na niskich biegach, i musiał lapnac temp.

Martini26
14-06-2021, 13:17
To raczej stukowe, jak gorąco, a tu wodny IC, więc temp poszła pewnie w okolice 50 +, więc komp zaczął obcinać. A niestety, jadąc po trasie, potem postój, i temp rośnie. Ruszysz później, zanim spadnie do akceptowalnych, to chwilę upłynie czasu. Ostatnio sprawdzałem u Siebie, na live, to przy 32 st na zewn, i późniejszym postoju 30min,po uruchomieniu IC miał 48st. Spokojna jazda, a temp ciężko miała spaść do 40st,wystqrczy wtedy przywalić mocniej, i temp rośnie. Ja akurat jeżdżę na 98,czaswmi się pojawi terkotanie powyżej 5-5.5 tys, ale bardzo sporadycznie. Raz miałem przy 6 tys, ale trochę mu wybierałem na niskich biegach, i musiał lapnac temp.

Troszkę mnie uspokoiłeś :) Faktycznie trasa jednostajna, później stajesz na światłach to dosyć mocno słychać nawet samo chłodzenie pod maską no i ruszasz ze świateł a później but przy wyprzedzaniu no i się przytrafiło.

sylwesterz
14-06-2021, 19:31
U mnie jeszcze nie zaobserwowałem żadnych stuków, czy chrobotania. No, ale pierwsze gorące lato przede mną ;).

Danielo_82
15-06-2021, 08:17
Odłącz żaluzje kyssor. Ona nie nadąża za nagłą zmianą obciążenia przepustnicy a dość skutecznie przesłania ic.

swampshark
15-06-2021, 14:29
Ja użyłem środka do czyszczenia komory spalania i wtrysków w silnikach GDI Tunap 978 oraz zmieniłem świece, a także leję tylko 98 i nie na Orlenach. Jak na razie nie powtórzyło mi się to chamskie zjawisko
Odłącz żaluzje kyssor. Ona nie nadąża za nagłą zmianą obciążenia przepustnicy a dość skutecznie przesłania ic.
Jak to zrobić? Jesteś pewien że zasłania IC a nie tylko chłodnicę?

wasi69
15-06-2021, 15:00
Jak to zrobić? Jesteś pewien że zasłania IC a nie tylko chłodnicę?

ale przecież Ty nie masz żaluzji aktywnych ...

swampshark
15-06-2021, 19:13
ale przecież Ty nie masz żaluzji aktywnych ...
A w czym są?

cezarg1410
15-06-2021, 20:21
A w czym są?
Jeśli chodzi o polifta to:
- 2.0 TDCI - chyba jest zawsze
- 1.5 EB - musiała iść jako opcja bo jedne mają a drugie nie.

Jeśli chodzi o resztę silników to nie wiem.

wasi69 1.5 EB w polifcie może mieć żaluzję. Jest nawet identyczna jak w 2.0 tdci.

U siebie ostatnio wyciąłem cały dół żaluzji w związku z dokładką aktywnego tempomatu. Nie wiem może to placebo, ale w zeszłe lato czułem jak mi auto powyżej 20 stopni na zewnątrz puchnie przy dłuższym przyspieszaniu, a teraz albo tego nie ma, albo jest dużo mniej. Jak mówię może to i placebo, ale raczej nie...

sylwesterz
15-06-2021, 20:36
Czy otwarcie żaluzji kysor na stałe cokolwiek zmieni w tym kontekście? W 1.5 EB jest przecież wodny (hybrydowy) intercooler.

kicaj73
15-06-2021, 21:28
Ja u siebie w 2.0 TDCI nie mam wersja skandynawska titanium

cezarg1410
15-06-2021, 22:38
W takim razie dobrze że dodałem chyba :)

swampshark
16-06-2021, 20:26
Czy otwarcie żaluzji kysor na stałe cokolwiek zmieni w tym kontekście? W 1.5 EB jest przecież wodny (hybrydowy) intercooler.
Też się właśnie zastanawiam, bo przecież seryjnie nie ma dodatkowej chłodnicy do IC. Chyba, że te żaluzje pomimo otwarcia hamują przepływ powietrza przez chłodnice i rośnie temperatura silnika, a co za tym idzie czynnika chłodzącego IC.

Danielo_82
17-06-2021, 05:30
Żaluzje w pełni otwierają się tylko przy większym obciążeniu przepustnicy, a tak otwarte są pod kątem około 45 st. Nawet przy włączonej klimatyzacji. Przynajmniej w 1,6 eb, może w 1,5 coś zmienili.

swampshark
17-06-2021, 05:57
- 1.5 EB - musiała iść jako opcja bo jedne mają a drugie nie.
Przeglądałem oferty sprzedaży tych żaluzji do mk3, żeby zobaczyć jak wygląda mechanizm ich otwierania i zauważyłem, że sprzedający w opisie piszą, że pochodzą od wersji z silnikami 1.0 EB, 1.5 EB oraz 1.6 tdci a na 2.0 nie trafiłem
Żaluzje w pełni otwierają się tylko przy większym obciążeniu przepustnicy, a tak otwarte są pod kątem około 45 st.
ciekawe, czy da się zmusić silnik do ich maksymalnego otwarcia podczas postoju i wyjąć wtyczkę od silniczka, żeby zostały otwarte :)

EDIT:
Trafiłem nawet na ogłoszenia aktywnych żaluzji pochodzących z 1.6 Ti-VCT. Może montują je tylko do tych "maluczkich silniczków"

Danielo_82
17-06-2021, 06:46
Na postoju zawsze się otwierają. Po włączeniu silnika robią kalibrację (zamknij - otwórz) po czym ustawiają się w pozycji docelowej.
Edit
To masz link do posta w którym kolega obadał temat odłączenia żaluzji i wpływu na temp dolutu.

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3169677

cezarg1410
17-06-2021, 07:45
a na 2.0 nie trafiłem
Cytat
Pisałem w swoim poście. Mam 2.0 TDCi. Mam żaluzję. Mnóstwo ludzi w 2.0 ma to ustrojstwo

kln1920
17-06-2021, 09:03
Potwierdzam, też mam

swampshark
17-06-2021, 12:34
To masz link do posta w którym kolega obadał temat odłączenia żaluzji i wpływu na temp dolutu.
Tam koledzy piszą, że żaluzja jest praktycznie cały czas zamknięta na IC i otwiera się dopiero po mocniejszym wciśnięciu gazu. To by mogło tłumaczyć te spalanie stukowe/lspi występujące po dłuższej spokojnej jeździe i nagłym przyspieszeniu w upalny dzień. IC jest po prostu niewychłodzony przez odcięty dopływ powietrza

Danielo_82
17-06-2021, 13:18
Zamknięta nie jest, może zimą, przed rozgrzaniem silnika albo przy dużych prędkościach. Przy takich temp jak teraz i przy włączonej klimatyzacji jest uchylona co nie zmienia faktu że i tak dość mocno przysłania ic.

sylwesterz
17-06-2021, 18:30
Ale co ma niby przysłaniać w 1.5 EB? Przecież IC jest wbudowany w silnik (a konkretnie w kolektor dolotowy - air inlet manifold) i chłodzi sprężone powietrze w obiegu wodnym.
https://ford.7zap.com/en/car/183/code.eg,1.50740,2.5145,4.47205,6.29863,7.13221,10. 31868,12.37222,13.9652,15.37658,17.53490/178/2776/20716/94865/
https://ford.7zap.com/en/car/183/code.eg,1.50740,2.5145,4.47205,6.29863,7.13221,10. 31868,12.37222,13.9652,15.37658,17.53490/178/2776/20718/95640/

Zgadzam się w pełni, że otwarcie żaluzji powinno zmniejszyć temperatury, szczególnie jak się śmiga autostradą, ale to wynika z samego obniżenia temperatury powietrza wlotowego, bo IC pracuje w takich samych warunkach jak już płyn się zagrzeje.
Oczywiście jestem otwarty na korekty :-).

semisok
17-06-2021, 19:12
Witam, kiedyś tu na forum z 2 lata temu pisałem o podobnym objawie, który tu omawiacie i nikt nic w tej kwestii nie mógł mi doradzić. Widzę że zaczął występować u większej ilości osób. U mnie nie słychać dziwnych dźwięków, tylko przy depnięciu przy 4tyś delikatne przycięcie. Raz kiedyś przyciął mocniej i zadymił na niebiesko (szaro). Pierwszy objaw wystąpił przy około 15 tys km i zdarzał się co jakiś czas. Szczególnie po wolniejszej jeździe lub miastowej. Zajrzałem do dolotu a tam było sporo oleju. Wyczyściłem i objaw ustąpił na kolejne jakieś 15 tys km. Jeździłem na oleju 5w20 i zmieniłem na 5w30. Na 5w20 do 7tyś nie było ubytku oleju po tym dystansie zaczynał strasznie go zużywać. Do 10 tyś musiałem dolewać około 200-300ml. Na 5w30 nie obserwuję ubytku a i objawy przycinania jakby mniejsze i rzadsze. I tak muszę niebawem znów zajrzeć do dolotu i usunąć olej. Dodam jeszcze że na 5w30 mniej lub wcale nie czuć benzyny. Także temat trochę opanowany ale nie do końca.

Bump: Tu podobny temat: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=287070, myślę że chodzi o to samo.

RyszardaTrzeciaWaza
18-06-2021, 10:18
po tym dystansie zaczynał strasznie go zużywać. Do 10 tyś musiałem dolewać około 200-300ml
Przecież to jest żadne zużycie.
Tak naprawdę, to nie musiałeś wcale dolewać, bo i tak byłoby ponad min na bagnecie, ponieważ min-max jest około 0.5l

semisok
18-06-2021, 12:28
No niby nie musiałem, tylko że poziom spadał na minium i raczej nie chciałem jeździć na suchym bagnecie :)

swampshark
18-06-2021, 12:34
Ale co ma niby przysłaniać w 1.5 EB? Przecież IC jest wbudowany w silnik (a konkretnie w kolektor dolotowy - air inlet manifold) i chłodzi sprężone powietrze w obiegu wodnym.
A zobacz sobie skąd płyn do chłodnicy w kolektorze dociera. Przyjrzyj się przyłączu pod literą D. Płyn do chłodzenia IC nie idzie wprost z małego czy dużego obiegu chłodzenia silnika. Pochodzi z tej chłodnicy u dołu zderzaka i zasila IC oraz układ chłodzenia turbiny (tak mi się wydaje, bo po zagaszeniu jakaś pompka pompuje jeszcze chwilę płyn przez sprężarkę, żeby płyn się w niej nie zagotował i to pewnie ta z oznaczeniem 8C419, która wymusza obieg wody również przez IC). Żaluzje przysłaniają chłodnicę płynu dla IC
IC pracuje w takich samych warunkach jak już płyn się zagrzeje.
Wydaje mi się, że nie. Ta mała chłodniczka zmniejsza temperaturę płynu zanim dotrze do IC.

BTW:
Dzięki schematom podesłanym przez sylwesterz wiem dlaczego idą dwa przewody odpowietrzające do zbiorniczka wyrównawczego. Po jednym na chłodnicę :)

sylwesterz
18-06-2021, 17:28
Być może tak jest, aczkolwiek nie jestem przekonany, że płyn za niewielką chłodnicą w tym samym obiegu będzie mieć niższą temperaturę, niż płyn za dużą chłodnicą mający ~80-90'C.
Ale w sumie jak się zastanowić, to przy szybkiej jeździe cały płyn będzie chłodniejszy, więc w efekcie skuteczniejsze będzie chłodzenie w IC.

Wniosek i tak jest ten sam, warto odłączyć otwarte żaluzje na lato (i może też na zimę) :).

PS. Z ciekawości sprawdziłem, powinno wystarczyć wyciągnięcie bezpiecznika F36 ze skrzynki w komorze silnika. Prawdopodobnie wywoła to błąd, ale niekrytyczny i bez kontrolki, więc można z tym żyć.

swampshark
18-06-2021, 21:11
nie jestem przekonany, że płyn za niewielką chłodnicą w tym samym obiegu będzie mieć niższą temperaturę, niż płyn za dużą chłodnicą mający ~80-90'C.
Płyn w chłodnicy nie ma dokładnie takiej samej temperatury jak silnik. Termostat dba o utrzymanie stałej temperatury w silniku i jak wzrasta powyżej roboczej to upuszcza płyn do chłodnicy. W zasadzie chłodnica obniża temp płynu więc nie powinna mieć 80 stopni, a jeżeli już to silnik powinien mieć ze 100. Analizując schemat to wygląda na to że układ chłodzenia IC to całkowicie inny obieg połączony z głównym jedynie powrotem i przelewem/odpowietrzeniem. Zupełnie jak w instalacji ogrzewania w domu gdzie jeden kocioł zasila 2 obiegi o różnych temperaturach tj. grzanie wody użytkowej i zasilanie kaloryferów. W obu układach płynie ta sama wodą a mają różne temperatury.
Podepne sobie Torque i sprawdzę temperatury z bezpiecznikiem i bez. Chociaż wolałbym wyrzucić żaluzje tylko z IC a na chłodnicy zostawić. Może w zimie coś to jednak daje i szybciej się nagrzewa

sylwesterz
18-06-2021, 21:45
Zakładam pracę w temperaturze roboczej, kiedy to temperatura płynu w całym układzie jest ~90'C. Nie wiem jaka jest wydajność chłodnic w FF MK3 FL, ale nie wydaje się, żeby tak znacząco obniżała temperaturę, jak napisałeś (20'C różnicy to jest bardzo dużo), znalazłem takie zdanie:
Temperatura na wyjściu z bloku silnika i wejściu do chłodnicy, po uzyskaniu założonego ciśnienia, wynosi około 120°C przy 91% wypełnieniu układu chłodzenia w ciecz chłodzącą. Natomiast temperatura na wyjściu z chłodnicy jest na poziomie 114°C–117°C.
https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN127.pdf

A w zimie możesz bezpiecznik włożyć i już... no chyba, że żaluzje się przez lato zatrą od nieużywania.

36ha
20-06-2021, 00:30
Analizując schemat to wygląda na to że układ chłodzenia IC to całkowicie inny obieg połączony z głównym jedynie powrotem i przelewem/odpowietrzeniem. Zupełnie jak w instalacji ogrzewania w domu gdzie jeden kocioł zasila 2 obiegi o różnych temperaturach tj. grzanie wody użytkowej i zasilanie kaloryferów. W obu układach płynie ta sama wodą a mają różne temperatury.

Jest dokładnie tak jak piszesz.
Choć zasilane z jednego zbiorniczka, układ chłodzenia silnika i układ obiegu intercoolera i zarazem chłodzenia turbiny to dwa osobne układy pracujące na zupełnie innych temperaturach. Niestety żaluzje na wysokości chłodnicy IC mocno nie pomagają w chłodzeniu płynu w układzie intercoolera i podczas upałów temperatura dolotu mocno wybiega ponad 50 stopni gdzie EKU wkracza do akcji.

swampshark
20-06-2021, 10:38
Znowu kolega ciekawe materiały znalazł
znalazłem takie zdanie:
Temperatura na wyjściu z bloku silnika i wejściu do chłodnicy, po uzyskaniu założonego ciśnienia, wynosi około 120°C przy 91% wypełnieniu układu chłodzenia w ciecz chłodzącą. Natomiast temperatura na wyjściu z chłodnicy jest na poziomie 114°C–117°C.
Przecież ten dokument jest na temat eksperymentu, w którym badali wpływ wysokiej temperatury silnika (diesel Andoria montowany w Żuku) na moc i sprawność. Eksperyment był przeprowadzony na specjalnym stanowisku, gdzie musieli specjalnie zmodyfikować silnik by doprowadzić do takich warunków. Gdzie Ty masz takie warunki w swoim Focusie?
ale nie wydaje się, żeby tak znacząco obniżała temperaturę, jak napisałeś (20'C różnicy to jest bardzo dużo)
Na 5 stronie tego dokumentu masz wykres gdzie ta różnica wynosi kilka stopni jedynie przy temperaturze silnika 120 stopni, a tak przez cały czas różnica pomiędzy temperaturą płynu na wejściu i wyjściu z chłodnicy (dodatkowo w treści można przeczytać, że układ pracował bez włączonej pompy obiegowej i wentylatorów na chłodnicy) wynosi...
równiutkie 20 stopni :):):):):)
Zakładam pracę w temperaturze roboczej, kiedy to temperatura płynu w całym układzie jest ~90'C.w tym poście (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3169677) kolega pokazuje jak temperatura powietrza w dolocie za IC wynosi ok 50 stopni. Jak intercooler, w którym płyn miałby 90 stopni miałby wychłodzić powietrze do tej temperatury?

Dobra wróćmy już do tematu szarpania, a nie układu chłodzenia bo się niezły offtop zrobił.

sylwesterz
20-06-2021, 19:57
Znowu kolega ciekawe materiały znalazł
Niestety, na szybko niczego lepszego nie znalazłem. Jeśli coś masz na podorędziu, chętnie przeczytam.

... Gdzie Ty masz takie warunki w swoim Focusie?
Nie piszę, że to idealny przykład, chodziło mi tylko o przedstawienie skuteczności układu chłodzenia.

Na 5 stronie tego dokumentu masz wykres gdzie ta różnica wynosi kilka stopni jedynie przy temperaturze silnika 120 stopni, a tak przez cały czas różnica pomiędzy temperaturą płynu na wejściu i wyjściu z chłodnicy (dodatkowo w treści można przeczytać, że układ pracował bez włączonej pompy obiegowej i wentylatorów na chłodnicy) wynosi...
równiutkie 20 stopni :):):):):)
20'C była dopóki nie ustabilizowała się temperatura układu, co wg wykresu trwało ~20 minut. Zresztą, jak sam pisałem, "nie wydaje mi się" i mogę się mylić (i pewnie tak jest), ale wolałbym byś wskazał coś bardziej konkretnego.

w tym poście (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3169677) kolega pokazuje jak temperatura powietrza w dolocie za IC wynosi ok 50 stopni. Jak intercooler, w którym płyn miałby 90 stopni miałby wychłodzić powietrze do tej temperatury?
Czytałem ten post kilka razy, z opisu wynika, że wskazane temperatury są po założeniu dodatkowej chłodnicy wody w obiegu IC. Nie wiadomo jakie były przed poza "temperatura dolotu zdecydowanie się poprawiła". Nie wiadomo też, czy samo otwarcie lub zdjęcie żaluzji będzie mieć jakikolwiek większy wpływ, czy dopiero założenie dodatkowej chłodnicy ma sens.

Dobra wróćmy już do tematu szarpania, a nie układu chłodzenia bo się niezły offtop zrobił.
Mnie to akurat interesuje, bo mam 1.5 EB i jeśli za pomocą korekt układu chłodzenia można przedłużyć życie silnika, to jestem zainteresowany. Aczkolwiek chciałbym przed podjęciem decyzji poczytać wartościową i techniczną lekturę na ten temat, zamiast opierać się na jednej opinii.

swampshark
21-06-2021, 07:21
Nie wiem po co robili ten wodny intercooler. Przecież to nie ma zalet. Jedynie dodatkowe chłodzenie turbiny po zgaszeniu silnika za nim przemawia. W 1.0 i 1.6 EB był powietrzny a teraz w MK4 1.5 EB też dają powietrzny. Chyba się skapnęli, że to niekoniecznie musi działać jak w TSI. W VW tam mają chłodnicę intercoolera wielkości chłodnicy klimatyzacji.

Piotr..
21-06-2021, 07:22
ja też się noszę z zamiarem demontażu żaluzji i dołożeniu dodatkowej chłodnicy, tylko ciekawy jestem czy bardzo skomplikowany jest demontaż zderzaka i ogólnie czy cała ta procedura jest z tych trudniejszych czy nie?

cezarg1410
21-06-2021, 07:31
Demontaż zderzaka przy odrobinie wprawy to jest jakieś 25 minut. Na YT są filmiki pokazujące jak to się robi.
Z przyrządów trzeba mieć jeden klucz torx i najlepiej plastikową łopatkę do rozpinania klipsów.
Zdjęcie żaluzji to też prościzna - ewentualna przeróbka na taką, która zasłania tylko górę: też nic trudnego. Opisywałem w swoim temacie w dziale Moje auto.

Wydaje mi się, że prace: zdjęcie zderzaka, żaluzji, montaż zderzaka można zamknąć w 2h - 2.5h bez większego pośpiechu.
Co do dodatkowej chłodnicy to się nie wypowiem bo pojęcia nie mam.

Piotr..
21-06-2021, 07:37
Dzięki za odpowiedź, czyli trzeba sobie kiedyś będzie na dniu wolnym temat ogarnąć :)

sylwesterz
21-06-2021, 08:03
A czy nie prościej żaluzje "wyłączyć" po ich maksymalnym otwarciu wyjmując bezpiecznik? Czy takie wyłączenie nie da pożądanego wzrostu chłodzenia? Czy trzeba jednak żaluzję wyjąć?

swampshark
21-06-2021, 17:23
Nie wiem czy demontaż tej żaluzji w ogóle pomoże. Przeglądałem rozwiązania z innych marek, gdzie zastosowali wodne intercoolery i tam po prostu te chłodnice niskotemperaturowe (juz wiem jak się fachowo nazywają :)) są dla podobnych mocy znacznie większe (1.4 tsi 150km ma chłodnicę o wymiarach 62cm na 41cm) i montaż dodatkowej chłodnicy to nie poprawianie a naprawianie tego samochodu

36ha
22-06-2021, 01:37
Nie wiem czy demontaż tej żaluzji w ogóle pomoże. Przeglądałem rozwiązania z innych marek, gdzie zastosowali wodne intercoolery i tam po prostu te chłodnice niskotemperaturowe (juz wiem jak się fachowo nazywają :)) są dla podobnych mocy znacznie większe (1.4 tsi 150km ma chłodnicę o wymiarach 62cm na 41cm) i montaż dodatkowej chłodnicy to nie poprawianie a naprawianie tego samochodu

Wyłączenie żaluzji w pozycji otwartej lub ich demontaż nic nie daje. U mnie te żaluzje po prostu zawsze były otwarte nawet w zimie i nawet w ASO nie wiedzieli dlaczego tak jest.

https://www.youtube.com/watch?v=zaOcPZ-POhQ

W lutym 2019r kupiłem forscana na telefon i w temperaturach zewn. do 10st/C ,dolot już osiągał ponad 30st/C
W kwietniu 2019r po montażu dodatkowej chłodnicy różnica temperatur na tyle się zmniejszyła że nie potrzebne było instalowanie mocniejszej pompki elektrycznej o większej wydajności.
Żeby zamontować taka dodatkową chłodnicę jest konieczność zdemontowania żaluzji z uwagi na brak miejsca. U mnie ta chłodnica jest w środkowej części ale można kupić taką na całą szerokość pozostałych chłodnic. Układ chłodzenia i klimatyzacji radzi sobie bardzo dobrze pomimo przysłoniecia dodatkowa chłodnicą.

https://www.youtube.com/watch?v=4P-svcAIfEE

swampshark
22-06-2021, 05:01
Dodatkowa chłodnica jest wpięta szeregowo czy równolegle do fabrycznej? Gdzie te chłodnice można kupić?

36ha
22-06-2021, 06:09
Dodatkowa chłodnica jest wpięta szeregowo czy równolegle do fabrycznej? Gdzie te chłodnice można kupić?

Chłodnica wpięta szeregowo, firmy fimic a jaki konkretnie model muszę sprawdzić i napiszę póżniej.

Piotr..
22-06-2021, 08:09
36Ha napisz może jakiś krótki tutorial jak to należy zrobić, chociaż w kilku punktach, co jeszcze poza chłodnicą trzeba kupić, na co zwrócić uwagę, co z płynem w układzie itp.?

36ha
22-06-2021, 23:10
36Ha napisz może jakiś krótki tutorial jak to należy zrobić, chociaż w kilku punktach, co jeszcze poza chłodnicą trzeba kupić, na co zwrócić uwagę, co z płynem w układzie itp.?

Do szczęścia potrzebna chłodnica oleju https://fmic.pl/tuningowy-uklad-chlodzenia/150700-chlodnica-oleju-jrspec-19-rzedowa-meska.html, 2 trójniki mośiężne 1/2 cala , 2 mini zaworki 1/2 cala do odpowietrzenia dodatkowej chłodnicy , 2 króćce 1/2cala na fi 19, 2 łączniki fi 19, 2 kawałki węży fi 19 żeby połączyć obydwie chłodnice w szereg.
Montaż nie jest zbyt wymagający ale chyba muszę zrobić chyba nowy filmik bo jest sporo żeżby szczególnie przy plastikach. Mam małą nieszczelność przy jednym z zaworków więc pewnie czeka mnie demontaż zderzaka i uszczelnienie wycieku a to byłaby okazja na pokazanie krok po kroku co i jak montować, co wyciąć itd

Piotr..
23-06-2021, 06:51
to ja czekam w takim razie na ten filmik i jak już będzie to na pewno zrobię u siebie tego moda. Odnośnie tej chłodnicy, ciekawy jestem dlaczego wybór padł akurat na tą konkretną, a nie mniejszą lub większą? dlaczego męska a nie żeńska? czemu nie Fmic która jest tańsza? Te wszystkie trójniki, zaworki itp. to też bym prosił o rozwinięcie tematu bo kompletnie się na tym nie znam, byłoby super jak byś mógł wrzucić jakiegoś przykładowego linka do tych gratów. Z góry dzięki

swampshark
23-06-2021, 07:12
dlaczego męska a nie żeńska?
Bo jego Ford ma haka a to znaczy, że jest płci męskiej :D
A tak na poważnie to po prostu dziwne (żeby nie powiedzieć niefachowe) nazewnictwo odnośnie króćców przyłączeniowych z gwintem zewnętrznym.
EDIT:
Przeliczyłem troszkę pojemnośc brutto (kanałów z lamelami na powietrze) różnych chłodnic IC i wychodzi na to, że ta w Focusie mk3 nie jest taka mała, bo ma pojemność (brutto) ponad 5 litrów, podczas gdy w TSI ma troche ponad 4 litry, a chłodnica dołożona przez kolegę 36ha niecałe 2 litry. Trochę poprawia jej wydajność fakt, że dostaje najgorętszy płyn prosto z IC i różnica temperatury płyn-powietrze jest największa. Pytanie czy warto montować tę chłodnicę skoro jej wydajność jest maksymalnie połową (wg moich szacunków) tej jaką ma fabryczne rozwiązanie

SinclairX
26-06-2021, 11:32
Czy coś stoi na przeszkodzie żeby wymienić tą dolną chłodnicę po prostu na większą, zamiast dokładać kolejną w szereg?

grzechu913
26-06-2021, 14:14
Pewnie nie, założyć 2 razy większa i będzie

swampshark
26-06-2021, 20:30
Czy coś stoi na przeszkodzie żeby wymienić tą dolną chłodnicę po prostu na większą, zamiast dokładać kolejną w szereg?

Tak. Belka wzmacniająca pomiędzy podłużnicami oraz fakt, że chłodnica IC wypełnia w całości ten dolny grill w zderzaku i bez zwiększenia tego otworu może nie mieć wystarczająco dużo powietrza do osiągnięcia wydajności takiej jak dodanie drugiej chłodnicy w górnym grillu

Szmiko
13-12-2021, 21:26
Wg moich odczuć to raczej nie będzie LSPI (bo to niby objawia się na niskich obrotach), a u mnie ewidentnie około 4tys i mocnym gazie. Chyba faktycznie jak opróżnię bak to będę lał tylko 98 :/

Jak to wygląda na dzień dzisiejszy?

Dzisiaj przydarzyła mi się drugi raz akcja, jakby ktoś garść kamyków wrzucił pod maskę (trwała ok. 1-2 s.).
Po raz pierwszy miałem to jak wjeżłdżałem na autostradę i dałem w palnik... Okolice kwietnia, jakies 15 stopni było. Wyjeżdżałem z miasta, z korków. Podczas mocnego przyspieszania auto złapało zadyszkę w okolicach 4tys., było czuć jakby nie miało siły ciągnąć + strzeliło lekko z rury. W międzyczasie usłyszałem jakby "grzechot", cykania, odgłos śrutu w metalowej puszce. Lekko się wystraszyłem i odpuściłem gaz. Zero checków, dalej jechało normalnie.
Po tej akcji wymieniłem świece, olej, filtry, ASO nie stwierdziło błędów.

2. Drugą sytuację miałem dzisiaj. Przez około 30 minut toczyłem się przez zakorkowane miasto, temp. powietrza ok. 5 stopni na plusie. Jak się wygramoliłem na prostą, to dałem w palnik i znowu przy ok. 4 tys. obrotów usłyszałem charakterystyczne krótkie grzechotanie, miałem wrażenie jakby coś wpadło w rezonans i obijało maskę. Odpuściłem.

Problem LSPI jakoś do mnie nie przemawia, bo to przecież dzieje się przy niskich obrotach, a mnie dopada w okolicach 4tys. Na co dzień jeżdzę w okolicach 1800-2500 obrotów, nie jestem zwolennikiem duszenia silnika.
Myślałem, że to może przepływomierz, że może mu powietrza zaczyna brakować. Sam już nie wiem.
Jeżdże na 95, niecałe 50tys. przebiegu.
1.5 ecoboost, 150km, niemodzony.
+ Cały czas mam problem z obrotami, które czasem nie opadają przez dłuższa chwilę przy zmianie biegu. Obroty lubią skoczyć przy lekkim dotknięciu pedała gazu -nieproporcjonalnie w górę.
ASO nie pomaga, bo podczas ich jazd testowych to się nie zdarza i mam przyjechać jak problem akurat wystąpi.... żenada.
zalany VALVOLINE SYNPOWER FE 5W20

znalazłem coś takiego:
"Są przypadki, że @200KM 1.5EB przejechały już 400tyś. km. jednak nie można auta butować od 1500obr/min bo wtedy potrafi wystąpić efekt LSPI, a ten każdy silnik potrafi zniszczyć. Więc jeździć można utrzymując stałą prędkość 1500obr/min i wtedy spalanie będzie nawet w okolicy 4-5l, ale jakiekolwiek mocniejsze przyśpieszenie musi być poprzedzone redukcją, tak aby mieć te minimum 2500obr/min. W innym przypadku można przez LSPI silnik zniszczyć. Niestety, ale w dobie dzisiejszych małych pojemności i bezpośredniego wtrysku ryzyko LSPI występuje we wszystkich markach."

źródło: https://www.autocentrum.pl/usterki/ford/focus/iii/hatchback-5d-facelifting/silnik-benzynowy-1.5-ecoboost-150km-2014-2018/usterki-wykryte-od-nowosci-a-odpowiedz-aso-ze-ten-typ-tak-ma-dot-zmiany-biegow-i-zawieszenia-19401/

To jak mam przyspieszać? Bo rozumiem but z dwójki odpada.

Piotr..
14-12-2021, 08:27
Ja uważam że to jest jednak LSPI. Olej który lejesz spełnia starą normę API SN, która nie zapobiega powstawaniu zjawiska LSPI. Do tego lejesz paliwo 95, a Twój styl jazdy właśnie idealnie prowokuje do wystąpienia LSPI (na co dzień 1800-2500 obr., okazjonalnie przy wjeździe na autostradę dajesz w palnik). Założę się że na denkach tłoków masz mnóstwo nagaru i jak nic nie zmienisz to prędzej czy później, z naciskiem na prędzej pożegnasz się z silnikiem. Już tu nie jedną taką historię czytałem. Olej normę Forda WSS..948 i poszukaj oleju z normą API SP, korzystaj z płukanek przy każdej wymianie oleju, interwał max 10 tys. km, a jeśli jeździsz tylko po mieście to max 8 tys., lej paliwo 98, raz na jakiś czas jakiś porządny dodatek do czyszczenia dolej do paliwa i przejedź się czasem autostradą z 50 km przy 4 tys. rpm żeby dopalić nagar. Zobaczysz że przestanie Ci wtedy grzechotać pod maską.

Szmiko
14-12-2021, 10:02
Pierwszą sytuację miałem na millersie xf jak pamiętam. Zgram dzisiaj video z kamerki wrzucę dźwięk jak mi się uda.

konieczko5
14-12-2021, 10:52
...

Piotr..
14-12-2021, 11:41
myślę że jednak łatwiej jest zalać 98 niż uzyskać coś od Forda w związku z niezgodnością towaru z umową. To nie USA, to Polska. Wiem że to chore, ale "taki mamy klimat".
Ja leje 98 i mam spokój, a od jakiegoś czasu w ogóle jeżdżę na gazie i mi to lotto bo gaz ma ponad 100 oktanów, do tego leje dobry olej (spełniający API SP), mam zrobiony program na ponad 200 koni i nic mi nigdy jeszcze nie stukało.
Szmiko kup sobie (albo wypożycz) kamerę inspekcyjną, taką podłączaną do smartfona nawet za 40 zł i podglądnij sobie stan swoich tłoków to zobaczysz o czym do Ciebie piszę.

Szmiko
14-12-2021, 16:59
Dzięki za rady. Szkoda tylko, że jest taka zmowa milczenia ze strony Forda. Dla mnie to niedopuszczalne. Piotr.. Ja z mechaniki to tylko podstawy, więc sondowanie odpada. Może znajdę jakieś fachowca i poproszę o sprawdzenie jak to wygląda.

Fulara
14-12-2021, 20:47
Dzięki za rady. Szkoda tylko, że jest taka zmowa milczenia ze strony Forda. Dla mnie to niedopuszczalne. Piotr.. Ja z mechaniki to tylko podstawy, więc sondowanie odpada. Może znajdę jakieś fachowca i poproszę o sprawdzenie jak to wygląda.

zmowa milczenia jest bo każdy się boi cokolwiek zrobić \ podjąć kroki, mnie forum nienawidzi i usuwa posty, bo niewygodne dla forda a na końcu poklepywanie po plecach że tak ma być ( kafelkarz spier....li i klepiemy się po plecach że wyszczerbione i krzywe kafle to norma )

witamy w polsce
wilkomen polen
welcome to poland

cezarg1410
14-12-2021, 21:43
bo każdy się boi cokolwiek zrobić \ podjąć kroki
widziałeś na YT serię filmów jak Delaer Mercedesa traktuje klienta, który kupił AMG (które od początku jest uszkodzone) za ponad 1 mln złotych? Gość ma górę hajsu, najlepszych prawników i nie jest w stanie nic zrobić.
Co więc ma zrobić Fordowi przeciętny przedstawiciel klasy średniej w Polsce?
Zejdź na ziemię :)

edmun
15-12-2021, 06:24
Bardzo dobry przykład z tym AMG.

grzechu913
15-12-2021, 08:09
Bo tak jest, przeważnie ludzie z tym żyją, w innych Markach na pewno nie jest nic lepiej. Każde mają swoje bolączki, część usuwane w ramach akcji serwisowych itp. Pewnie japońce też miewają problemy ale jesteśmy na forum Forda, więc nic o tym nie wiemy.
Przeglądałem inne foraw poszukiwaniu jakiegoś innego autka, sedana, to w premium niestety też są buble, większe niż u Forda. Ciężkie czasy, aby coś kupić.

konieczko5
15-12-2021, 09:17
...

Martini26
23-06-2022, 08:12
Jedni piszą, że taki urok tych silników, inni lać 98 i jakieś specyfiki (jakie najlepiej?), a jeszcze inni, że to wada, masakra dla motora i czym prędzej to zrobić bo silnik padnie?!
Czy możecie polecić jakiś sprawdzony sposób/ serwis, który mógłby pomóc w rozwiązaniu tego problemu (sprawdzenie, przeprogramowanie) bez naciągania na wymianę silnika - raz i porządnie, bo po zimowej przerwie efekt znów dał o sobie znać.
Chociaż jeżdżę raczej bez zbytniego obciążania silnika to przy wyprzedzaniu nie ma bata, trzeba czasami depnąć, a tu gwoździe pod maską i spadek mocy...

grzechu913
23-06-2022, 08:37
Jak gwoździe pod maską ,czyli rozumie to metaliczne dzwonienie od zapłonu ? Lac 98 i powinno być lepiej,jak jeździsz w koło komina to częściej wymieniać olej i tyle. Cudów nie zrobisz.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

konieczko5
23-06-2022, 09:06
...

Martini26
23-06-2022, 09:49
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak...

A w nowym pewnie będzie to samo :/

cza-rny
23-06-2022, 10:21
... ale po czasie ;-)

grzechu913
23-06-2022, 11:12
One lubią grzechotac powyżej 5 tys,więc albo wtedy nie cisnąć do oporu ,lub nie wychodzić powyżej tych obr znacząco. Pewnie można cofnąć zapłon troszkę ,ale czy pomoże ,to ciężko wyczuc. Musiałbyś jechać do jakiego magica z kompem aby to z głową ogarnął

Martini26
23-06-2022, 12:29
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak...

Dlatego pytałem czy ktoś może zna i może zaproponować jakiegoś magika. Czy przejmować się tym, że raz czy dwa razy w roku coś zagrzechocze? Gwarancji próżno szukać dla rocznika 2015 :/ jedynie ubezpieczenie :P

grzechu913
23-06-2022, 15:45
Jak jest możliwość ubezpieczenia ,to lepiej skorzystać. Takie grzechotanie raz za czas może w końcu uszkodzić tłok ,a wtedy remont się kłania. Co do magików,to albo faktycznie jakiś ogarnięty tuner ,który wie co robi a nie na zasadzie wgrywa gotowce i kasuje,limitery poprzestawiać i udaje że zrobił chip ,tylko taki który będzie to potrafił tak ustawić ,aby nie stukał silnik ,a też nie wykastrował go tak ,że pojedzie jak bez turbiny,albo co innego przy okazji zepsuje. Akurat nie znam ,więc Ci nie polecę.
W zasadzie jak masz możliwość ubezpieczenia ,i tak się da ogarnąć ,że ubezpieczyciel pokryje w 100% naprawę ,to jeździć i nie szukać problemów na siłę,bo kasę jakaś za to zapłacisz,a pewności nigdy nie ma ,że dobrze ktoś to wystroił.

swampshark
26-10-2024, 17:27
Przyczyną "grzechotania" był olej w intercoolerze, ktory byl zasysany przy wiekszym wydatku turbo. Po odessaniu (ponad 300ml) objawy całkowicie ustąpiły. Pewnie zassanie wiekszej ilosci tego oleju do cylindra odpowiada za większość "wyjscia korby bokiem" w tych silnikach

HUGOBERG
27-10-2024, 07:58
Kolego kup i wymień kolektor, który jest już poprawiony. On ma na dole kolektora rurkę, z której spływa olej do odmy i do silnika. Bo stary niestety tego nie ma ech

Podzielę się z Wami moim spostrzeżeniem. Ale wymieniłem w mondeo mk5 2018 olej z 5w20 na 5w30 i zauważyłem, że silnik trochę ciszej chodzi i mniej ubywa oleju do kolektora. Oczywiście w instrukcji obsługi auta można stosować albo jeden albo drugi. Musi tylko spełniać ich normy.

swampshark
03-11-2024, 15:11
Kolego kup i wymień kolektor, który jest już poprawiony. On ma na dole kolektora rurkę, z której spływa olej do odmy i do silnika. Bo stary niestety tego nie ma ech
kupiłem i czekam na montaż, ale nie wiem czy to dobrze.
Obejrzałem tenhttps://www.youtube.com/watch?v=UFUdcTxsx78&t=284s
filmik i na nim badali olej, który się dostawał do kolektora i był spalany i ten olej to straszne gunwo i niekoniecznie powinien dostawać się do silnika. Myślę, że powinno się domontowywać na tej odmie co idzie przed turbo oil catch tank i wylewać ten olej zbierany tam i dolewać świeżego.

grzechu913
05-11-2024, 12:54
Zmieniać olej częściej ,tam co 10tys i nic mu nie będzie. Samochody,które dość ostro smiagaja po trasach,to nie miały tego oleju,był w bardzo mikroskopijnych ilościach spalany. Jak się jeździ po miejscu,w dodatku delikatnie ,to się zbiera.

Nailan
25-12-2024, 20:37
Witam. Kupiłem fokę 2017 1.5 EB 150km. Poprawiony kolektor z odmą już do mnie idzie, i mam pytanie do doświadczonych kolegów jak to najprościej wymienić? Trzeba ściągać chłodnice żeby go wyjąć? Bardzo proszę o instrukcję od Was :)