Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jak wyłączyć dźwięk otwartych drzwi (dzwonek, sygnał dźwiękowy))
mar111cin 20-06-2020, 09:00 Wkurza mnie niemiłosiernie dźwięk otwartych drzwi, mam przycisk ford power i co odpalam samochód z otwartymi drzwiami, to nawala mi ten gong doprowadzając do nerwicy. Jak odłączyć ten dzwonek / syrenę / sygnał dźwiękowy ?
Wystarczy mi, że komunikat będzie na desce rozdzielczej, tego nie sposób nie zauważyć.
Gdzie znajdę ten dzwonek żeby go rozłączyć? czy może wystarczy któryś bezpiecznik wyciągnąć?
To może odpalaj z zamkniętymi drzwiami.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
mar111cin 20-06-2020, 09:18 mowa jest srebrem a milczenie złotem.
Dzwonek, którego szukasz jest w zegarach i jest używany nie tylko przez sygnalizacje nie domkniętych drzwi.
Sygnał pojawia się tylko w jednym przypadku : po włączeniu 'zapłonu' przy otwartych drzwiach. Po odpaleniu auta nie ma tego sygnału.
Może więc postaraj się zrozumieć istotę działania systemu :-)
Danielo_82 20-06-2020, 10:01 Pewnie któryś kabelek od zamka do modułu trzeba byłoby zmostkować, bo dalej leci już pewnie po can. Miernik w dłoń i szukaj na którym pojawia się napięcie po otwarciu drzwi,albo szukaj w schematach.
Powaznie jest to tak beznadziejnie rozwiazane w tym wariancie? U mnie dzwiek nie zamknietych drzwi wlacza sie dopiero po ruszeniu. Moze masz cos nie tak.
Danielo_82 20-06-2020, 10:35 Po ruszeniu to pasy sygnalizuje.
Jemu nie chodzi o te trąby jerychonskie, które się odpalają jak ruszysz z niedomknietymi drzwiami.
Jemu chodzi o taki średnio wkurzający, dwutonowy sygnał.
Po ruszeniu to pasy sygnalizuje.
Drzwi tez jak masz niedomkniete.
Bump: Jemu nie chodzi o te trąby jerychonskie, które się odpalają jak ruszysz z niedomknietymi drzwiami.
Jemu chodzi o taki średnio wkurzający, dwutonowy sygnał.
Po co jest w takim razie taki sygnal.
Jest łudząco podobny do dźwięku z amerykańskich fur - może chcieli podkreślić pochodzenie marki :-)
Mnie to denerwuje tylko wtedy gdy akurat mam podłączonego kompa i kucam przed autem. Ale wystarczy wcisnąć skobel zamka i jest cisza :-) a odpalam na zamkniętych drzwiach :-P
mar111cin 20-06-2020, 20:16 Panie Juzek, pan to się nadajesz na moderatora forum elektroda.pl :)
Nie wiem to pytam, a Pana odpowiedzi są w stylu "no głupi że pyta, przecież to oczywiste", każdy wie, nawet moja babcia wie a on nie wie...
Żeby odpalić samochód w automacie, wciskam pedał hamulca i naciskam "ford power", i mam taki kaprys żeby to robić przy otwartych drzwiach (bo tak mi się zdarza odpalać kilkanaście razy dziennie, przy jeździe, przy sprawdzaniu czegoś, przy dłubaniu w nosie itp itd.) i jak znowu słyszę te cholerne piszczenie to mam ochotę wyjść z siebie.
Dźwięk niezapiętych pasów już dawno wyłączony, ale dalej to nie jest to. (żeby nie było, nawyk zapinania pasów mam tak mocno, że czasem się zapomnę i zapnę je parkując w garażu)
Czy jest możliwość wywalenia tego głośnika czy coś? Serio on mi nie jest wcale do szczęścia potrzebny, jestem nawet skłonny użyć pianki montażowej w celu jego uciszenia.
Jezeli faktycznie jest to z tego samego dlosniczka co inne dzwieki to marne szanse na wylaczenie tego. A z drugiej strony debilne rozwiazanie z tym dzwiekiem.
Moze ktos wie czy nie ma mozliwosci wwylaczenia tego w elmconfigu?
....skłonny użyć pianki montażowej w celu jego uciszenia.
Stanowczo odradzam. Nie będzie m.in. słychać pikania kierunkowskazów i innych takich. Głośniczek jest w liczniku i obsługuje wszelkie dźwięki informacyjne i ostrzegawcze. Przewodu żadnego brak, bo informacja do "bimbania" idzie po CAN z modułów drzwiowych. W konfiguracji bark parametru "załącz/wyłącz bimbanie"...
Czyli nie pozostaje nic innego jak wybrać sobie dogodną dla siebie opcję:
a) zmienić auto przy wyborze starannie sprawdzając czy nie "bimba jak Ford";
b) wytłumaczyć sobie, że to bimbanie ma bardzo przyjemny ton i optymistycznie nastraja na resztę dnia;
c) kupić sobie dobrej jakości stopery do uszu albo "nauszniki" podobne do tych używanych przez obsługę młotów pneumatycznych;
d) najtrudniejsze - zrozumieć, że jak się zrezygnuje z "kaprysu" to będzie cisza błoga i nic nie będzie "wnerwiać"...
Można by w wątku podwiesić ankietę kto co doradza Koledze...:one:
MarcinSalvage 20-06-2020, 22:00 Spróbuj
Forscan IPC
720-01-02 xx0x xxxx
Fusion 2013+
mar111cin 20-06-2020, 23:03 Tedi. Wyobraź sobie że czasem fajnie jest odpalić auto z otwartymi drzwiami, choćby na warsztacie.
Baa czasem nawet jest "wduś mocno hamulec" i już masz tę irytującą melodię....
Nawet zdarza mi się na odpalonym silniku otworzyć drzwi, nawet żeby z kimś wymienić dwa słowa, i znowu mój ten głupi nawyk trzymania nogi na hamulcu (nie wiedziałem wcześniej że to nie współgra z marką Forda...). Za chiny nie rozumiem, jak ktoś mógł wpaść na taki głupi pomysł z tym sygnałem alarmowym, rozumiem że ford to auto dla burgerów i tam mogli by za brak sygnału podać do sądu o miliardowe odszkodowanie, ale nie każdy lubi słuchać innej muzyki niż mozarta ;)
Marcin Salvage, a dokładniej? to jakiś specjalny interfejs muszę zakupić?
arkmyl12 20-06-2020, 23:58 Stanowczo odradzam. Nie będzie m.in. słychać pikania kierunkowskazów i innych takich. Głośniczek jest w liczniku i obsługuje wszelkie dźwięki informacyjne i ostrzegawcze. Przewodu żadnego brak, bo informacja do "bimbania" idzie po CAN z modułów drzwiowych. W konfiguracji bark parametru "załącz/wyłącz bimbanie"...
Czyli nie pozostaje nic innego jak wybrać sobie dogodną dla siebie opcję:
a) zmienić auto przy wyborze starannie sprawdzając czy nie "bimba jak Ford";
b) wytłumaczyć sobie, że to bimbanie ma bardzo przyjemny ton i optymistycznie nastraja na resztę dnia;
c) kupić sobie dobrej jakości stopery do uszu albo "nauszniki" podobne do tych używanych przez obsługę młotów pneumatycznych;
d) najtrudniejsze - zrozumieć, że jak się zrezygnuje z "kaprysu" to będzie cisza błoga i nic nie będzie "wnerwiać"...
Można by w wątku podwiesić ankietę kto co doradza Koledze...:one:
Tadeuszu nikt lepiej by tego nie ujął :one:
Prościej pewne rzeczy zrozumieć i zaakceptować niż walczyć z nimi.
Mam w swoim Mondku tak samo i jest ok.
Panie Juzek, pan to się nadajesz na moderatora forum elektroda.pl :)
Za mało płacą :-)
MarcinSalvage 22-06-2020, 14:14 Tedi. Wyobraź sobie że czasem fajnie jest odpalić auto z otwartymi drzwiami, choćby na warsztacie.
Baa czasem nawet jest "wduś mocno hamulec" i już masz tę irytującą melodię....
Nawet zdarza mi się na odpalonym silniku otworzyć drzwi, nawet żeby z kimś wymienić dwa słowa, i znowu mój ten głupi nawyk trzymania nogi na hamulcu (nie wiedziałem wcześniej że to nie współgra z marką Forda...). Za chiny nie rozumiem, jak ktoś mógł wpaść na taki głupi pomysł z tym sygnałem alarmowym, rozumiem że ford to auto dla burgerów i tam mogli by za brak sygnału podać do sądu o miliardowe odszkodowanie, ale nie każdy lubi słuchać innej muzyki niż mozarta ;)
Marcin Salvage, a dokładniej? to jakiś specjalny interfejs muszę zakupić?Jeśli masz licznik Convers to tylko zmiana firmware załatwi temat
Od razu informuję że nikt za 100zl nawet nie pochyli się nad tematem reverse engineering w takim liczniku
...Forscan IPC
720-01-02 xx0x xxxx
...
Jeśli masz licznik Convers to tylko zmiana firmware załatwi temat
...
Kolega to czasem cos napisze...:roll:
Pierwszy cytat ma się NIJAK do Mondeo MK4 - nie ta bajka zupełnie...:568:
Drugi jest ogólny - więc zawsze prawdziwy...8) Nie tylko dla licznika convers+...
Kolega orion512 ma wątek o modyfikacjach licznika convers+ https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=197422 ale jakoś tak wątpię by usiadł i wyłączał akurat to pikanie...
mar111cin 22-06-2020, 15:39 Mam Conversa.
No to faktycznie widać takie proste nie jest jak myślałem :/
a serio jestem skłonny wylutować nawet ten głośniczek bo tak mnie wkurza (o ile parktronic z przodu dalej będzie działał)
Taka niby drobna rzecz, a tak irytuje... pojedź do mechanika coś zrobić i cię z warsztatu wywali z tym pikadłem xD
MarcinSalvage 22-06-2020, 15:50 Kolega to czasem cos napisze...:roll:
Trzeba próbować różnych metod, tak się dochodzi do rozwiązania problemu ;)
Co do Convers to znam tylko dwie osoby które potrafiłyby to zrobić i żadna się tego nie podejmie...
Danielo_82 22-06-2020, 16:04 ...Przewodu żadnego brak, bo informacja do "bimbania" idzie po CAN z modułów drzwiowych..:
Dlatego pisałem, że przewodu "z sygnałem otwartego zamka" trzebaby poszukać między zamkiem a modułem.
MarcinSalvage 22-06-2020, 16:11 Dlatego pisałem, że przewodu "z sygnałem otwartego zamka" trzebaby poszukać między zamkiem a modułem.Najtańsza metoda, miernik w rękę i symulacja zamkniętych drzwi. Mamy rozwiązanie :)
Danielo_82 22-06-2020, 16:17 Najtańsza metoda, miernik w rękę i symulacja zamkniętych drzwi. Mamy rozwiązanie :)Tak, to też pisałem ;) A poniżej schemat modułu drzwiowego kierowcy do przedlifta. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200622/3b2ed013ba75eef7549f7af7067a9f9c.jpg
MarcinSalvage 22-06-2020, 16:21 Tak, to też pisałem ;) A poniżej schemat modułu drzwiowego kierowcy do przedlifta. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200622/3b2ed013ba75eef7549f7af7067a9f9c.jpgDrzwi Pasażera [emoji6]
...symulacja zamkniętych drzwi. Mamy rozwiązanie :)
Zawsze lubiłem "pomysłowych Dobromirów"...8)
Sugeruję wziąć kluczyk w rękę i udać się do auta by zobaczyć co się dzieje a co "nie dzieje" jak otworzymy drzwi albo ich nie otworzymy...
Po tych wszystkich "druciarskich" działaniach "drzwi będą NA STAŁE zamknięte".:568:
Wg mnie to niezbyt mądry pomysł...:569:
....pojedź do mechanika coś zrobić i cię z warsztatu wywali z tym pikadłem xD
No to Kolega tu "pojechał"...:shock:
Dziesiątkami tygodniowo te Mondeo MK4 są w każdym bardziej ogarniętym warsztacie robione... Każdy z nich "pika"... Jeszcze nie widziałem, by ktoś na to zwracał uwagę w warsztacie...
MarcinSalvage 22-06-2020, 16:38 Po tych wszystkich "druciarskich" działaniach "drzwi będą NA STAŁE zamknięte".:568:
Wg mnie to niezbyt mądry pomysł...:569:
Co w tym złego? Często stymuluje się zamknięte drzwi podczas diagnostyki. Kolego rozwiń proszę temat
Danielo_82 22-06-2020, 16:41 Oczywiście, że to druciarstwo, ale skoro kolega tak zdesperowany że głośnik z conversa chce usuwać ;)
Edit :
Faktycznie, teraz właściwa strona ;)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200622/7733958557179c0ec76722f31b9bc1e8.jpg
... Kolego rozwiń proszę temat
Drzwi "zamknięte" zapadką zamka dla celów diagnostycznych po chwili będą otwarte i normalnie działające. A tu "idzie szycie" zamurowania drzwi na amen....:569:
Taki "drobiażdżek" tylko jako przykład: po aktualizacji conversa do 1412 i pochodnych (w czym ponoć się specjalizujecie...;)) po "zamurowaniu drzwi" radio się nie wyłączy automatycznie...:568:
Resztę sobie można samemu potestować, bo trochę mnie ten wątek już znużył... Lubię "pomysłowych Dobromirów" ale nie do przesady...8)
MarcinSalvage 22-06-2020, 18:06 Taki "drobiażdżek" tylko jako przykład: po aktualizacji conversa do 1412 i pochodnych (w czym ponoć się specjalizujecie...;)) po "zamurowaniu drzwi" radio się nie wyłączy automatycznie...:568:
Radio chyba wyłącza się też po zamknięciu pojazdu albo po określonym czasie
Dla użytkownika pojazdu nie ma to znaczenia. Otwarcie drzwi kierowcy bardziej istotne jest przy innych operacjach (dopisywanie kluczy) ale to problem dla kogoś kto wykonuje usługę na aucie :) kolegi z doświadczeniem na pewno nie zaskoczy taki drobiażdżek.
Jak na moje oko to temat do zamknięcia
mar111cin 22-06-2020, 21:33 czyli jednym słowem "nie da się"
30 lat wolności gospodarczej w Polsce, a sprzedają samochody w których nie można wyłączyć głośniczka ;)
Rozwiązania z czujnikiem otwartych drzwi kierowcy, to niestety ale nie są rozwiązania... Dużo innych funkcji przestanie działać.
|