Zobacz pełną wersję : Nowe paliwa BP ULTIMATE
Slyszeliscie juz ze BP wprowadzilo nowe paliwa o tajemniczej nazwie Ultimate ?
Ja do dzisiaj o tym nie wiedzialem tylko zatankowalem jak zwykle na BP i zadziwiajaco fajnie mi sie jechalo. Az z ciekawosci wszedlem na stronke BP i dopiero wtedy o tym przeczytalem. Cos w tym musi byc .... a jak wasze wrazenia i opinie ?
Tu info ze strony BP :
http://www.bp.pl/news/news.phtml?id=85
Ciekawe jaką nazwę wymyśli Orlen :D
ja dzis tankowałem pełen bak i troszke załuje ze nie zatankowałem tego noewego bp zatankowałem normalną rope ale jesli muwici ze jezdzi sie ok to sprubuje nastepnum razem zatankowac BP Ultimate
Ja juz od miesiaca tankuje tylko BP Ultimate i widze roznice na plus. Nie jest to roznica kolosalna ale jest. Szczegolnie ze na silnikach TDCi naprawde nie warto oszczedzac bo zalanie syfu konczy sie kilkutusiecznym wydatkiem.
Hildegard 30-01-2005, 11:41 na silnikach TDCi naprawde nie warto oszczedzac bo zalanie syfu konczy sie kilkutusiecznym wydatkiem.
Zgadza sie , tylko czy jest 100 % gwarancja ,ze Ultimate nie jest tak chrzczone jak wszystko inne :537:
Jeszcze dla informacji czytalem wyniki testu tych paliw :Ultimate ,shell (chyba V-Power) itp.,zrobionego przez ÖAMTC (http://www.oeamtc.at/) (odpowiednik PZM-otu) i tam napisali ,ze to paliwo jest minimalnie lepsze od zwyklego diesla i praktycznie nie warte jest tej wyzszej ceny(Österreich). :621:
Ja do dzisiaj o tym nie wiedzialem tylko zatankowalem jak zwykle na BP i zadziwiajaco fajnie mi sie jechalo.
Ja juz od miesiaca tankuje tylko BP Ultimate i widze roznice na plus. Nie jest to roznica kolosalna ale jest. Szczegolnie ze na silnikach TDCi naprawde nie warto oszczedzac bo zalanie syfu konczy sie kilkutusiecznym wydatkiem.
Mareko, to może napisz coś więcej na temat tej różnicy "in plus".
Objawia się to lepszą dynamiką auta, cichszą pracą silnia, a może mniejszym zużyciem paliwa?
Hildegard 30-01-2005, 15:27 Objawia się to lepszą dynamiką auta, cichszą pracą silnia, a może mniejszym zużyciem paliwa?
Dokladnie tak , tylko, ze sa to minimalnie lepsze osiagi !
Ja raz zatankowalem ultimate , wsluchiwalem sie w silnik itd. i nic nie bylem w stanie stwierdzic, to jest podobnie jak z tymi dodatkami do oleju silnikowego.
Oszczednosc paliwa jest tak minimalna , ze nie jest w stanie sie zwrocic ta roznica w cenie.
Lepiej juz kupic specjalne dodatki do paliwa (taniej wychodzi), ktore dodatkowo czyszcza caly uklad paliwowy ,pozwalaja pozbyc sie wody itp.
Mareko, to może napisz coś więcej na temat tej różnicy "in plus".
Objawia się to lepszą dynamiką auta, cichszą pracą silnia, a może mniejszym zużyciem paliwa?
Zauwazam bardzo dobra dynamike autka. Objawia sie to tym, ze lekkie wcisniecie pedalu gazu powoduje bardzo mila reakcje autka, natomiast gdy zdarzy mi sie zatankowac gdzies na innej stacji to ten efekt albo nie wystepuje wcale albo jest ograniczony. To trudno opisac-to sie po prostu czuje zaraz po wyjechaniu ze stacji. A poniewaz z zasady wyjezdzam paliwo do ostatniej kropli i potem tankuje caly zbiornik to w okresie w ktorym jezdzilem na tym ziorniku przyzwyczailem sie do reakcji autka i nagle po zatankowaniu czego innego roznice czuje od razu.
[ Dodano: 2005-01-30, 23:20 ]
Lepiej juz kupic specjalne dodatki do paliwa (taniej wychodzi), ktore dodatkowo czyszcza caly uklad paliwowy ,pozwalaja pozbyc sie wody itp.
Ja generalnie nie ufam zadnym takim dodatkom i wynalazkom. Staram sie po prostu lac jak najlepsze paliwo i nie patrze nawet na roznice 10-20 groszy na litrze bo to przy moim baku daje zaledwie kilka zlotych roznicy. Np. u mnie w miescie Ultimate ON kosztuje 3.49 a zwykly ON 3.41 to roznica 8 groszy. Do baku wchodzi mi ok. 40 litrow razy 8 groszy = 3.2pln
Jesli w tym ultimate jest tylko troszke czgos lepszego to chyba oplaca sie za to zaplacic te 3 pln
Tak sie zastanawialem kiedys czy takie niby super paliwko to nie jest zwykle naciaganie klientow, ktorzy sie "napala" na chwyty marketingowe i stwierdzilem ze to nie moze tak byc z powodu zbyt duzej konkurencji na rynku paliw.
Jestem pewien ze pierwsi to paliwo kupili goscie z Shella, Orlenu, Statoila, itp i oddali do bardzo fachowej expertyzy laboratoryjnej. Bo jesliby sie okazalo, ze to nic lepszego albo wrecz ze jakies gorsze to wystarczylo by tylko opublikowac te wyniki (jakiegos niezaleznego renomowanego labolatorium) i juz na pewno BP stracilo by mnostwo klientow a kto by zyskal ? Oczywiscie konkurencja.
Oni wszyscy sobie patrza na rece i jeden drugiego by w szklance wody utopil. Dla klientow to dobrze i niech tak bedzie :)
Tak sie zastanawialem kiedys czy takie niby super paliwko to nie jest zwykle naciaganie klientow, ktorzy sie "napala" na chwyty marketingowe i stwierdzilem ze to nie moze tak byc z powodu zbyt duzej konkurencji na rynku paliw.
No właśnie... zapytałem o rzeczywiste wrażenia, bo też kiedyś spodziewałem się super-efektów, jak Shell wprowadził swój SuperDiesel.
Na początku wydawało mi się, że jest lepiej, że samochód jest bardziej dynamiczny. Ale to chyba była autosugestia - ALBO - to pierwsze, promocyjnie sprzedawane paliwo było faktycznie lepsze :twisted:
Niedług później wróciłem do Orlenu i uważam, że - przynajmniej mój silnik - najlepiej pracuje na paliwie orlenowskim.
Fakt - BP Ultimate jeszcze nie próbowałem - po prostu nie spodziewam się rewelacji :wink:
Hildegard - uważaj z tymi dodatkami czyszcącymi układ paliwowy...
One spełniają swoją rolę w starszych silnikach, ale w nowych - zwłaszcza na CR (czyli np. TDCi) - jest to ryzykowna zabawa :twisted:
patryk_waw 31-01-2005, 06:54 Jeżdżac na benzynie nie zauważyłem znaczących róznic tankując Ultimate czy V-Power, moze jest ciut mniejsze spalanie, ale roznica miesci sie w granicach błędu pomiarowego :))) , Według mnie "jesli nie widać różnicy to po co przepłacać"
Hildegard 31-01-2005, 18:26 Ultimate ON kosztuje 3.49 a zwykly ON 3.41 to roznica 8 groszy. Do baku wchodzi mi ok. 40 litrow razy 8 groszy = 3.2pln
To zeczywiscie nie wielka roznica , jezeli paliwo nie jest "chrzczone" , w Austrii jest to ok. 8 centow roznicy na litrze i ok. 5 € wiecej na calym baku , ale za 8 groszy to mozna zaszalec .
One spełniają swoją rolę w starszych silnikach, ale w nowych - zwłaszcza na CR (czyli np. TDCi) - jest to ryzykowna zabawa Twisted Evil
Pzy , jest to rowniez ryzykowne prz TDDi :?: ,jezeli tak to dlaczego ?
a generalnie nie ufam zadnym takim dodatkom i wynalazkom.
Ja w zasadzie tez nie ,jezeli juz to kupuje tych znanych firm jak STP lub Castrol mam nadzieje ,ze oni nie robja przekretow ;)
One spełniają swoją rolę w starszych silnikach, ale w nowych - zwłaszcza na CR (czyli np. TDCi) - jest to ryzykowna zabawa Twisted Evil
Pzy , jest to rowniez ryzykowne prz TDDi :?: ,jezeli tak to dlaczego ?
Jeśli dodasz do paliwa środek czyszczący, który usunie Ci różnego rodzaju osady i mówiąc ogólnie "brud" z przewodów paliwowych, filtrów, itd. - to te usunięte zanieczyszczenia muszą się "gdzieś podziać".
A więc wcześniej czy później trafią wraz z paliwem do wtryskiwaczy...
Czy w TDDi jest to mniej ryzykowne niż w TDCi? Teoretycznie mniej, gdyż wtryski w TDDi (mechaniczne) są mniej precyzyjne niż w TDCi (piezoelektryczne).
Ale nie oznacza to wcale, że taka operacja jest w przypadku TDDi całkowicie bezpieczna...
Aby unaocznić sobie powyższą kwestię - proponuję kiedyś przy okazji wizyty w ASO poprosić o "okazanie" wtryskiwacza TDCi. Sprawdź po jakim czasie dostrzeżesz w końcówce wtryskiwacza otworki służące do rozpylania paliwa :)
Hildegard 06-02-2005, 18:03 Jeśli dodasz do paliwa środek czyszczący, który usunie Ci różnego rodzaju osady i mówiąc ogólnie "brud" z przewodów paliwowych, filtrów, itd. - to te usunięte zanieczyszczenia muszą się "gdzieś podziać"
W zasadzie moze sie to zgadzac :) ,tylko ja czytalem i ogladalem (zdjecia) ulotke reklamowa paliwa ultimate i jako jedna z jego zalet balo wlasnie dzialanie czyszczace ukladu paliwowego z wtryskiwaczami wlacznie.
Byly tam rowniez dwa ladne zdjecia w powiekszeniu wtryskiwaczy ,przed uzywaniem ultimate- nagar i byle jaki" wtrysk" , a po jezdzie na ultimate czysciutkie wtryskiwacze i prawidlowy "wtrysk" paliwa.
A wiec podobne zagrozenie jak po tych dodatkach .
Jezeli sie tylko te dodatki uzywa regularnie to nie powinny tworzyc sie zadne brudy. :)
jokrzycho 22-02-2005, 11:13 Czołem,
zatankowałem właśnie Ultimate Diesel :D i jest bardzo dobrze, mimo że miałem ok. 1/4 zbiornika innego towaru. Silnik pracuje cicho, a w czasie przyspieszania nie słychać charakterystycznego dzwonienia. No i samo przyspieszanie jest lepsze. Na moje oko to paliwo jest lepsze od SuperDiesla SHELL'a, którego kiedyś chwaliłem :o
Czołem,
zatankowałem właśnie Ultimate Diesel :D i jest bardzo dobrze, mimo że miałem ok. 1/4 zbiornika innego towaru. Silnik pracuje cicho, a w czasie przyspieszania nie słychać charakterystycznego dzwonienia. No i samo przyspieszanie jest lepsze. Na moje oko to paliwo jest lepsze od SuperDiesla SHELL'a, którego kiedyś chwaliłem :o
Wyjezdzilem juz z 10 zbiornikow BP Ultimate i caly czas potwierdzam swoja opinie co do dobrej jakosci tego paliwa. Oby tylko sie nie okazalo ,ze jest to "promocja" na poczatku zeby sie ludzie przekonali.
jokrzycho 22-02-2005, 21:38 No właśnie, bo ja mam takie wrażenie jeśli chodzi o SHELL'a ;(
Gdzies kiedys czytalem ze w kwestii paliwa wyglada to tak :
wszyscy biora niby z jednego czy dwoch zrodel w Polsce bo wiadomo ze BP nie bedzie sprowadzac paliw z GB a Statoil ze Szwecji, itp. Ale np. w Orlenie mozna kupic paliwa roznej jakosci. I niektore firmy kupuja tansze (czyt. gorsze) zeby zaoszczedzic.
Normalne prawa rynku.
Hildegard 23-02-2005, 18:30 Statoil ze Szwecji
Drobna poprawka Statoil jest firma Norweska.
Wszyscy oni biora paliwa z polskich rafinerii.
Statoil ze Szwecji
Drobna poprawka Statoil jest firma Norweska.
Wszyscy oni biora paliwa z polskich rafinerii.
Oooo , nie wiedzialem ze Statoil jest Norweski. Dzieki za info.
|
|