Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Jaki moduł AUX/USB będzie odpowiedni do mojego radia

Raffallo
17-07-2020, 20:10
Witam!
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum to chciałbym się z Wami wszystkimi przywitać i powiedzieć, ze ciesze się, że jest tu tak aktywna społeczność!

Wracając do mojego posta. Jakieś 1,5 miesiąca temu kupiłem sobie Forda Fiestę mk7 z 2009 roku i poza drobnymi rzeczami jestem z niej zadowolny.
Niestety od samego początku nie działał mi USB ani AUX. Dzisiaj miałem wiecej czasu na rozpoznanie się z tematem i okazało się, ze:

1. w miejscu gdzie mam wejście AUX i USB (pod hamulcem ręcznym) jest dociągnięty jedynie wiązka do AUC (wiązka składająca się z 3 kabelków), a do USB nie ma nic. Próbowałem szukać czy nigdzie tam nie wisi kabelek, ale nie znalazłem.

2. Nie mam kompletnie modułu USB/AUX (ten znajdujący się pod schowkiem od pasażera) ani nie ma tam żadnej niepodłączonej wiązki od takowego modułu.

Radio jakie posiadam znajduje się w tym wątku (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346) jako zdjęcie numer 6 z tym wyjątkiem, ze ja nie posiadam tych podwójnych przycisków znajdujących się na panelu w lewym i prawym dolnym rogu. Na wyświetlaczu nad panelem radia posiadam polski język.

Moje pytanie brzmi: jaki moduł (model) i jakie kable powinienem zakupić żeby móc to wszystko podłączyć i oczywiście żeby działało?

Z góry dziękuje za wszelkie porady i sugestie!

arturek
18-07-2020, 06:05
Witam

Z tym radiem, które kolega posiada - nie uruchomi modułu bluetooth /USB / AUX - bo radio go nie obsługuje

Chyba na forum jest opis => trzeba zacząć od wymiany radia,
jak dobrze pamiętam - przy małym wyświetlaczu (dwuliniowy) => wymiana wyświetlacza,
po dołożeniu wiązki i aktywacji - ma szansę działać

Nie podpowiem konkretów, bo nie zgłębiałem tematu

pozdrawiam
Arturek

Raffallo
18-07-2020, 08:23
To mnie troszkę teraz zdziwiłeś powiem szczerze.
Tzn o tym, ze bluetooth nie będzie mi działać to już gdzie przeczytałem, ale najbardziej dziwi mnie AUX, bo na samym panelu od radia mam przycisk z napisem "AUX", wiec to nieco dziwne jakby miał go nie obsługiwać. Jak go naciskam to na wyświetlaczy pokazuje się, ze nie ma nic podłączonego (bo nie ma).

arturek
18-07-2020, 16:20
Witam

Są 2 osobne kwestie
- chyba samo AUX może działać bez modułu bluetooth => podłączone bezpośrednio do radia
- jeśli mówimy o module bluetooth, to jednocześnie mamy:
bluetooth + USB (poprzez moduł) + AUX (poprzez moduł)

Mnie chodziło o to, że radio kolegi nie obsługuje modułu bluetooth => czyli nie będzie też działało USb oraz AUX które działa poprzez ten moduł

Mam nadzieję, że wyraziłem zrozumiale co miałem na myśli

pozdrawiam