Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Czujniki parkowania + kamera cofania

peju
17-07-2020, 21:39
Witam
Posiadam czujniki cofania ale nie są podłączone do SYNC tylko dodatkowego ekraniku pod przednią szybą. Chcialbym zeby to bylo podlaczone do ekranu glownego wraz z dodaniem fordowskiej kamery. Bylem dzisiaj w ASO. Juz przy wjesciu do serwisu na scianie byl cennik montazu kamery i czujnikow wiec myslalem ze temat zalatwie. A oni mi mowia, ze dodane czujniki i kamera to tylko beda wlasnie na dodatkowym ekranie czyli to co wlasnie teraz mam (bez kamery oczyscie). Jak zaczalem pytac czy mozna to podlaczyc do SYNC to raz ze zaczeli sie plątać w odpowiedziach: a to nie wiadomo jakie to czujniki, jaka wiazka, jak oprogramowac calosc a dwa ze kosmiczne koszta. Czujniki ktore mam zostaly dorobione jeszcze przez firmę liesingową ale czy to są oryginalne, nie wiem. Przeglądalem tez ten watek:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=234654&highlight=kamera+cofania&page=56
Widzę że użytkownik djanek poradzil sobie z kamerą wiec z tego co widzę jest to możliwe. Rzecz w tym, że ja tego samodzielnie nie ogarnę a przypadkowi mechanicy nie chcą się tykać takich rzeczy.
Czy przerobienie i podłączenie moich czujników do ekranu głównego jest możliwe i czy ktoś w Warszawie umie takie rzeczy?

krystianen
17-07-2020, 21:47
Witaj,

Niemal że standardem w ASO jest to że montuje czujniki, kamery z segmentu akcesorium.
Z racji że są dość uniwersalne, bo pasuja do skody, forda i roweru, nie mają komunikacji po CAN z autem. Z tego właśnie powodu nie widzisz ich na SYNC.
Jedyna opcja w przypadku czujników jest zakup fabrycznych czujników i podpięcia ich do BCM który obsługuje PAM (moduł parktronika). Można wtedy całość zakodować jak "fabryka".
W przypadku kamery jest podobnie, lecz pojawiają sie zamienniki kamer które wprawdzie maja gorszą funkcjonalność, ale można je podpiąć do sync. Ja osobiście rekomenduje OEM.

peju
17-07-2020, 22:17
Ok to już rozumiem że czujników nie mam "oryginalnych". Gdybym się teraz upierał na montaż oryginałów, to nowe czujniki pasują w te same miejsca w zderzaku (w miejsce starych) czy trzeba nowe też zderzaki zamawiać?

Kamerę też wolalbym oryginalną bo po wyczytaniu na temat zamienników wiem że nie są widoczne wtedy skrętne linie na obrazie.

lsulima
18-07-2020, 05:35
Ja na Twoim miejscu rozglądałbym się za używanymi nie nowymi. Ceny będą się różniły bardzo. Czy trzeba wiercić nowe otwory w zderzaku? To zależy czy obecne są wywiercone w miejscu orginałów.
Być może okaże się, że najtańszym rozwiązaniem będzie zakup używanego kompletnego (z czujnikami i wiązka) zderzaka. I trzeba będzie go tylko pomalować na kolor Twojego auta.
Kolejna sprawa to moduł PAM - do którego podłączone są czujniki. W tej platformie moduł PAM fizycznie znajduje się w BCMie. Jeżeli okaże się że Twój samochód ma BCMa bez PAM, to trzeba będzie go wymienić. Nie wiem czy takie przypadki zna przyroda, ale trzeba by to sprawdzić. Najlepiej podjechać do któregoś lokalnego kolegi z np UCDSem żeby sprawdził.
Kolejny punkt to wiązki elektryczne. Czy są w samochodzie i czekają na czujniki, czy trzeba je dołożyć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

sabaciontko
18-07-2020, 10:30
Aby zobaczyć czy mamy BCM z PAM , wystarczy wyciągnąc wtykę z BCM
- brak pinów w gnieżdzie ( nie ma PAM)
- są piny ( sukces)
Wszystkie operacje dotyczące dokładania czujników ori są dokładnie opisane na forum.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=281840&page=8
Szukać i czytać.

peju
18-07-2020, 23:15
tyle ze ja juz nie chce wiedziec jak to zrobic tylko gdzie to zrobic?

sabaciontko
19-07-2020, 07:39
Odezwij się do kolegi Barixon , pewnie pomoże .

leszcz
19-07-2020, 12:03
tylko gdzie to zrobic
a skąd jesteś ?

peju
19-07-2020, 17:45
Warszawa ale nie będzie to problem podjechać dla mnie w wybrane miejsca w Polsce jeśli dojazd jest w miarę dobry

djanek
20-07-2020, 21:21
Warszawa ale nie będzie to problem podjechać dla mnie w wybrane miejsca w Polsce jeśli dojazd jest w miarę dobry

Heya. Jestem też z Wawy. Mam sedana i sam zakładałem i uruchamiałem kamerę więc mogę pomóc z kamerą

peju
20-07-2020, 21:37
dzięki djanek, odezwę się do Ciebie niebawem.

A międzyczasie znalazlem ksiązeczke od swoich czujników. Jest to coś takiego:
https://radiocar24.pl/logic-pm-55-8
Omega Parking System seria PM
Ksiązeczka podbita przez ASO Forda

Obecnie juz chyba jeden z przednich czujnikow jest kopniety. Dzis w deszczu podczas jazdy caly czas piszczal "STOP" jakby przeszkoda byla 1cm od niego. A nic tam nie ma, nic sie nie przykleilo do niego itp. No jest to strasznie irytujace.

mm32
24-07-2020, 22:26
Obecnie problemem przy montażu oryginalnych czujników mogą być już zrobione dziury w zderzaku pod uniwersalny zestaw :027:

lukaszooo
24-07-2020, 22:45
Fabryczne czujniki mają wewnętrzne koszyki i z zew widać sam czujnik. Akcesoryjne czujniki są stosunkowo małe więc dziura może nie będzie za duża. Co by nie było zderzak i tak do malowania.

mm32
24-07-2020, 22:48
Może i są małe uniwersalne czujniki,ale czy dziury sa zrobione w odpowiednich miejscach dla oryginalnych czujników ?
Śmiem wątpić. Każdy czujnik ma koszyk o innym kształcie co z góry określa tylko jedną pozycje montażu na zderzaku.

peju
26-07-2020, 23:00
Dziwne ze nikt o tym nie wspomnial a z tego co widze sa dosc znani i maja bogate portfolio.
Po pierwszym kontakcie dostałem wstepna wycene. Napomnialem ze mam jakies podstawowe czujniki ale w wycenie nie bylo w ogole wzmianki o zderzakach, ich wymianie itp. Byla po prostu robocizna i tyle.

tedi_k
26-07-2020, 23:55
....w wycenie nie bylo w ogole wzmianki o zderzakach, ...

A po co przed swoim urlopem kol. Krystian miał "psuć koledze humor"???
Wycena była "wstępna" (bo przecież bez oględzin auta...) a jak się okaże, że dziury w zderzaku od "jakichś tam czujników" nijak się maja do niezbędnych dziur pod fabryczne czujniki to niewątpliwie pojawi się i zderzak i jego demontaż/montaż...:one:

Nie bardzo rozumiem, co z tłumaczeń Kolegi mm32 dotyczących kwestii otworów w zderzaku do Kolegi nie dociera???

peju
27-07-2020, 08:04
No sam jestem ciekaw tego zderzaka. Obecne czujniki byly zakladane przez ASO Forda (mam na to nawet ksiazeczke z ich pieczatka) wiec jest cien szansy ze mogli to robic wg oryginalnego rozmieszczenia. Czy moze jednak nie?

mm32
27-07-2020, 16:37
Daj zdjęcie swojego tylnego zderzaka i zaraz wszystko będzie jasne ;)

sabaciontko
27-07-2020, 20:32
wiec jest cien szansy ze mogli to robic wg oryginalnego rozmieszczenia. Czy moze jednak nie?

Myślę ze cień szansy jak cień mgły jakiś jest .... Jeżeli zdejmowali zderzak to mogli zrobić w ori miejscach , jak nie zdejmowali to wiercili z zewnątrz a wtedy porażka.

peju
28-07-2020, 16:42
Rozmieszczenie czujników:

https://zapodaj.net/96e38a483b416.jpg.html

https://zapodaj.net/d1b3c2744517b.jpg.html

https://zapodaj.net/445e08ad94dc1.jpg.html

https://zapodaj.net/6af3e43f5c762.jpg.html

sabaciontko
28-07-2020, 19:54
Zdejmij zderzak to będziesz miał pewność czy są w prawidłowym miejscu nawiercone. Nie napisałeś czy masz BCM z PAM.

peju
28-07-2020, 21:24
ktos poprosil zebym wrzucil zdjecia zderzaka bo bedzie wszystko jasne to tak zrobilem

Jestem swiezak na forum wiec BCM i PAM nic mi nie mowily. Po wygooglowaniu wiem ze chodzi o modul komfortu ale jak lub po czym stwierdzic ktory mam to jeszcze nie wiem.

tedi_k
28-07-2020, 21:42
Rozmieszczenie czujników:
....

Allegro najlepszym przyjacielem "poszukiwaczy"...
Wystarczy popatrzeć na w miarę sensowne zdjęcie zderzaka przedniego (w załączeniu).
Dziury może i w podobnych miejscach wywiercone - ale "diabeł tkwi w szczegółach" i czy ich średnica pozwoli na montaż firmowych "koszyczków" czy nie - pokażą oględziny.

mm32
28-07-2020, 21:47
ktos poprosil zebym wrzucil zdjecia
U mnie te zdjęcia się nie otwierają.

peju
28-07-2020, 21:55
dobra, jutro dzwonie do tego salonu co to zakladali i wypytam sie jak to standardowo robia
mm32, mi sie otwieraja na dwoch roznych kompach
w ogole probowalem je wrzucic w post, to funkcja "Insert Image" nie zadzialala i sie wyswietlal pusty post.

mm32
28-07-2020, 22:02
mi sie otwieraja na dwoch roznych kompach
Już się otwierają,jakaś chwilowa zwiecha musiała być.
Na dobry początek przednie wewnętrzne są na innej wysokości w oryginale i u Ciebie.
Tutaj wzór:
https://allegro.pl/oferta/zderzak-ford-mondeo-mk5-grill-slizg-9411070831

tedi_k
28-07-2020, 22:02
...zdjęcia się nie otwierają.

Otwierają się...:D Masz podgląd na rozmieszczenie czujników u Kolegi...

sabaciontko
29-07-2020, 09:22
Jestem swiezak na forum wiec BCM i PAM nic mi nie mowily. Po wygooglowaniu wiem ze chodzi o modul komfortu ale jak lub po czym stwierdzic ktory mam to jeszcze nie wiem.

Jeżeli nie masz w BCM pinów w gnieżdzie to czeka Cię
- wymiana BCM
- programowanie immo i kluczyków
Jeżeli masz BCM z PAM-em
- zdejmij zderzak przód i tył i policz ilość przewodów we wtyczkach do wiązek PDC
- brak odpowiedniej wiązki ? Dokładamy :)

Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania znajdują się na forum , między innymi w moich postach.
Przerabiałem ten temat i na drugi raz nie podjąłbym się zakładania ori PDC po założonych czujnikach innej firmy.

klocur
29-07-2020, 14:32
Gdzie znajduje się moduł BCM w hybrydzie?

tedi_k
29-07-2020, 17:06
Gdzie ...

W tym samym miejscu co w innych Fusion/Mondeo MK5.

klocur
30-07-2020, 08:16
Czyli gdzie?

WoojO
30-07-2020, 09:00
Wejdź na youtube wpisz bcm ford fusion location i leć po popcorn :D

memaka
10-08-2020, 13:14
Czy w BCMii (zczytany z forscana) HU5T-14B476-DAN można aktywować PAM?

sabaciontko
10-08-2020, 20:49
A nie lepiej zajrzeć do BCM-a i zobaczyć czy piny w gnieżdzie są ? Albo podłaczyć Forscana i aktywować PAM ( jeżeli jest).

memaka
10-08-2020, 21:31
Zaglądałem pod zderzak, gniazdo jest, do bcm zaglądałem (kiepski dostęp) jakaś wtyczka jest wetknięta do gniazda od PDC. Forscanem aktywowałem w BCM, ale nadal nie widać. W ucds nie wiem w jakiej zakładce znajduje się ten parametr.

sabaciontko
11-08-2020, 07:52
Jeżeli Forscan nie aktywował PAM , to raczej go nie masz.

lukaszooo
11-08-2020, 13:47
Jeśli możesz podaj vin tego Fusiona bez PAM. Jeszcze mi sie taki nie trafił.

memaka
11-08-2020, 15:26
Poszło na PM

peju
14-08-2020, 19:38
Oryginalna kamera zamontowana u Krystiana z Fordplus. Szybko, sprawnie i działa jak powinno. Sprawdzilismy tylko kwestie montazu czujnikow parkowania. A wiec modul komfortu obsluguje czujniki parkowania wiec tu jest ok. Gorzej z tymi czujnikami niesystemowymi co mam w zderzaku. Zle rozmieszczenie a w dodatku sa za duze otwory. Wiec teraz mam problem co z tym zrobic, szukac nowych zderzakow czy te otwory zlecic jakos do zaspawania?

marekiod
09-05-2021, 12:58
Ja mam dołożone oryginalne 4 czujniki i w module PAM pokazuje mi błąd U2100. Czy jest szansa to poprawić?

Mam moduł PAM jak na zdjęciu.
1- Czy jest możliwość odczytania ile czujników parkowania można do niego podłączyć?
2 - Czy można w nim ustawić tylko daną ilość (np. 4), żeby nie było błędów?
Aktualnie pokazuje mi błędy U2100 w PAM oraz po dołożeniu modułu haka także w TRM.
Ktoś ma jakiś pomysł jak to usunąć?

sabaciontko
10-05-2021, 19:06
Błąd U2100 wystąpił po aktualizacji Synca do v3.4 ?

tedi_k
10-05-2021, 20:09
...
Ktoś ma jakiś pomysł jak to usunąć?

Błąd niepoprawnej konfiguracji usuwa się - co zaskakujące... - poprawnie konfigurując.:diabel2:

...po aktualizacji Synca do v3.4 ?

A co konkretnie może mieć update Sync3 do błędu U2100 w PAM lub TRM???

sabaciontko
10-05-2021, 20:35
Konkretnie to nic, ale może pomożesz koledze , jak wiesz.

tedi_k
10-05-2021, 22:12
... ale może pomożesz koledze , jak wiesz.

Przykro mi - nie mam jak. Moja szklana kula jest w serwisie - czeka na aktualizację firmware...
Tak już od pewnego czasu...:568::569:

marekiod
12-05-2021, 10:55
Jak dobrze rozumiem sugestie, to wg Ciebie kodowanie nie jest poprawne?
Kodowane było przez osoby polecane na forum, więc trochę mnie to dziwi.
Rozumiem, że kodowanie na 4 czujniki jest możliwe tylko trzeba to zrobić jeszcze raz.

sabaciontko
12-05-2021, 11:10
Kodowane było przez osoby polecane na forum, więc trochę mnie to dziwi.

I tu byś się kolego zdziwił, jakie "kwiatki" w kodowaniu nasadził mi pewien szanowany forumowy specjalista.
Widzę że posiadasz UCDS, więc wgraj poprawny backup i przyjrzyj się w
APIM Config Block DE03 - DE03
Parking Assistance - wariant ilości czujników
oraz wyświetlanie ikonki auta z czujnikami
Config Block DE01- DE01
Flank Guard HMI - On
oraz PAM DE01
Park Aid - wariant ilości czujników
w przypadku haka - opcja Tow Bar - Tow bar Present.

marekiod
12-05-2021, 16:05
Widzę że posiadasz UCDS, więc wgraj poprawny backup i przyjrzyj się w

Niestety nie mam UCDS, kody zczytane Forscanem, natomiast kodowanie było UCDS-em.
Sugerujecie podjechać do kogoś innego?

sabaciontko
12-05-2021, 16:43
Jeżeli ktoś przytulił za to kaskę , to należy raczej do niego rozwiązanie problemu.
Co do UCDS to sugerowałem się wstawionym przez Ciebie zdjęciem.

Piotrekmondeomk5
28-10-2022, 20:17
Odkopuję temat, mam pytanie, czy przy prawidłowym montażu w mondeo mk5 sync 1 czujników parkowania mogę się spodziewać że pojawi się wizualizacja? Czy były takie fabryczne kombinacie- sync 1 + czujniki parkowania i jeśli były, to czy pojawiała się wizualizacja? Z góry dzięki za odpowiedź

tedi_k
28-10-2022, 21:07
...Czy były takie fabryczne kombinacie- sync 1 + czujniki parkowania i jeśli były, to czy pojawiała się wizualizacja? Z góry dzięki za odpowiedź

Sync1 ma "dokładnie NIC" do czujników parkowania. Natomiast moduł FCDIM ("mały ekran") i owszem potrafi wyświetlać wizualizację z fabrycznych PDC (podobnie jak też potrafi obsłużyć kamerę RVC)... Nawet jak by owego Sync1 "z oszczędności" wcale nie było...

Piotrekmondeomk5
28-10-2022, 22:21
Dzięki za odpowiedź! A mógłbyś mi jeszcze a propos tej kamery powiedzieć czy jeśli ma się ten goły BCM, bez modułu PAM, to da się zainstalować kamerę? To ma coś w ogóle wspólnego? I czy ta się sprawdzić jaki mam BCM po VIN? Wybacz jeśli te pytania są głupie, ale próbuję się w tym odnaleźć

Piotrekmondeomk5
09-11-2022, 09:10
Mam głupie pytanie- jakie jest źródło dźwięku sygnałów z czujników- głośniki samochodu, czy jakiś dodatkowy głośnik? Widziałem film w którym ktoś dorabiał fabryczne czujniki cofania do C-maxa i też taki dodatkowy głośnik instalował- ale w tym temacie nikt nic nie pisał, stąd moje pytanie

Hansolo
09-11-2022, 14:09
Mam głupie pytanie- jakie jest źródło dźwięku sygnałów z czujników- głośniki samochodu

W Mondeo 5 dźwięk idzie z głośników od audio , choć czasami np. gdy jest słaby akumulator, piszczy wstrętnie z głośnika w liczniku.

Piotrekmondeomk5
13-11-2022, 14:41
: Mam pytanie- przy pomocy kamery endoskopu udało mi się znaleźć owe gniazdo w module BCM w którym muszą być piny, by można było podłączyć oryginalne czujniki- czy są w nim piny, nie wiem- ale jest w nim wtyczka- to rozumiem że piny też są? Czy jeśli tak, to mam rozumieć że jest też gniazdo pod tylnym zderzakiem, które czeka na wiązkę z czujnikami? Dobrze to rozumiem?

Bump: Jeszcze takie jedno pytanie- czy jeśli gniazdo jest, to muszę do niego podłączyć odpowiednią wiązkę- na 4 lub 6 pinów? Czy gniazda są przygotowane pod jedną konkretną wiązkę? Czy jeśli uznam że 4 czujniki mi wystarczą i kupię wiązkę na 4 czujniki to będzie ok, czy może się okazać że mam zła wiązkę? Da się to jakoś sprawdzić bez zdejmowania zderzaka?

Bump: Jeszcze takie jedno pytanie- czy jeśli gniazdo jest, to muszę do niego podłączyć odpowiednią wiązkę- na 4 lub 6 pinów? Czy gniazda są przygotowane pod jedną konkretną wiązkę? Czy jeśli uznam że 4 czujniki mi wystarczą i kupię wiązkę na 4 czujniki to będzie ok, czy może się okazać że mam zła wiązkę? Da się to jakoś sprawdzić bez zdejmowania zderzaka?

zbigi
17-04-2023, 09:49
Czy ktoś w międzyczasie - od wysłania tych pytań - nabył wiedzę i mógłby coś odpowiedzieć?

sabaciontko
17-04-2023, 15:02
zbigi To znaczy ?

zbigi
18-04-2023, 07:29
Chodziło mi o to, czy jeśli jest jakaś wtyczka włożona w gniazdo PAM w module BCM, to czy oznacza to, że w samochodzie jest wiązka kończąca sie pod zderzakiem do przypięcia oryginalnej wiązki czujników parkowania. I druga wątpliwość, to ta, czy można stosować wiązkę dla 6 czujników, jeśli się ma zamiar zamontować tylko 4 czujniki?

sabaciontko
18-04-2023, 11:51
Pewności nigdy nie ma i dlatego lepiej samemu sprawdzić w nadkolu czy wiązka jest pełna do PDC. Można stosować wiązkę do 6 PDC w przypadku posiadania 4 PDC . Kwestia kodowania pózniejszego PAM.

EW1
18-04-2023, 11:54
Jest wtyczka w bcm obsługująca PAM i całość już opisywałem i nie tylko ja o tym pisałem,wiec wystarczy pogooglować albo po prostu poczytać. wiązka na 6 czujników obsłuży 4 ale odwrotnie niestety nie
I co ważne czasem jest wtyczka i są kabelki ale bcm nie ma pinów