Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] nowe sprzeglo sie slizga.

karmelek88mk3
04-08-2020, 08:31
Witam i prosilbym o porade.
Mondeo mk4 2.0 tdci 140 km 2008 rok dwumasa mocno juz walila i postanowilem wymienic wszystko na nowe (wysprzeglik, tarcza, docisk i dwumas), wszystko poszlo sprawnie ale po przejazdzce w okolicach obrotow od1700 do 2500 sprzeglo zaczyna sie slizgac, wskakuje o jakies 500 obrotow wiecej auto sie rozpedza i od tych 2500 juz mniej wiecej jedzie dobrtze.Wysprzeglik odpowietrzony skrecone dobrze.Dodam tylko ze dalem troche smaru ktory byl w zestawie na walek ktory wychodzi ze skrzyni do tarczy sprzeglowej. Czyzby on by sie rozbryzgal po tej tarczy? Aha sprzeglo SACHS.

karmelek88mk3
04-08-2020, 11:59
Witam i prosilbym o porade.
Mondeo mk4 2.0 tdci 140 km 2008 rok dwumasa mocno juz walila i postanowilem wymienic wszystko na nowe (wysprzeglik, tarcza, docisk i dwumas), wszystko poszlo sprawnie ale po przejazdzce w okolicach obrotow od1700 do 2500 sprzeglo zaczyna sie slizgac, wskakuje o jakies 500 obrotow wiecej auto sie rozpedza i od tych 2500 juz mniej wiecej jedzie dobrtze.Wysprzeglik odpowietrzony skrecone dobrze.Dodam tylko ze dalem troche smaru ktory byl w zestawie na walek ktory wychodzi ze skrzyni do tarczy sprzeglowej. Czyzby on by sie rozbryzgal po tej tarczy? Aha sprzeglo SACHS.

Jeszcze jedno co mi sie przypomnialo to na docisku byla jedna blaszka w ksztalcie litery Z, byla luzna. Do czego wogole ona sluzy?

romanhoks
04-08-2020, 12:07
Jakie miales docisk? Zwykly czy samonastawny?

karmelek88mk3
04-08-2020, 12:23
Jakie miales docisk? Zwykly czy samonastawny?

Z tego co wiem to zwykly, choc moj oryginalny wygladal nieco inaczej ale to moze tylko konstrukcyjnie.a czym sie one roznia.

bolek-tarnow
04-08-2020, 12:47
Dodam tylko ze dalem troche smaru ktory byl w zestawie na walek ktory wychodzi ze skrzyni do tarczy sprzeglowej. Czyzby on by sie rozbryzgal po tej tarczy?prawidłowo, ze go dałeś. Pytanie czy nie za dużo? Powinno posmarować się wałek, nasunąć tarcze i kilka razy nią przesunąć. Z drugiej strony gdyby ten smar zanieczyścił sprzęgło to już przy ruszaniu byłby problem ze ślizganiem. Podaj VIN oraz numer części sachs to sprawdzimy czy dobre sprzęgło zainstalowałeś.

karmelek88mk3
04-08-2020, 13:02
prawidłowo, ze go dałeś. Pytanie czy nie za dużo? Powinno posmarować się wałek, nasunąć tarcze i kilka razy nią przesunąć. Z drugiej strony gdyby ten smar zanieczyścił sprzęgło to już przy ruszaniu byłby problem ze ślizganiem. Podaj VIN oraz numer części sachs to sprawdzimy czy dobre sprzęgło zainstalowałeś.

WF0GXXGBBG8E26418 numer czesci SACHS 3082001751 39 nie wiem czy te 39 jest potrzebne.

bolek-tarnow
04-08-2020, 13:50
ten numer sachs`a z czego podałeś?
Z VIN wynika, ze powinno być sprzęgło samonastawne. Jeżeli takie zakupiłeś to prawdopodobnie problem wynika ze złego montażu.

karmelek88mk3
04-08-2020, 14:49
ten numer sachs`a z czego podałeś?
Z VIN wynika, ze powinno być sprzęgło samonastawne. Jeżeli takie zakupiłeś to prawdopodobnie problem wynika ze złego montażu.

Ten numer podalem z nowego kompletu. A samonastawne czyli bez zadnych dodatkowych przyrzadow, dokrecasz i juz. Tam byla taka luzna blaszka na docisku nie wiesz po co ona tam jest?

bolek-tarnow
04-08-2020, 15:10
A samonastawne czyli bez zadnych dodatkowych przyrzadow, dokrecasz i juz.no właśnie nie jest tak.
Tam byla taka luzna blaszka na docisku nie wiesz po co ona tam jest? nie bardzo wiem o co chodzi, masz jakieś zdjęcie.

din
04-08-2020, 16:41
Ja miałem już 2 nowe zestawy Sachs i oba się slizgaly przez pierwsze jakieś 30km - mimo dokładnego odtłuszczenia. Widocznie musi się dotrzeć pod docisk i kolo

karmelek88mk3
04-08-2020, 17:01
Nie wiem jak to wytlumaczyc ale pojezdzilem troche po miescie i wszystko jakby sie naprawilo nic nie ciagnie juz. Pojechalem na trase i wszystko ok, moze to mialo sie dotrzec?

gibaj
04-08-2020, 17:13
miało

radkor
04-08-2020, 18:31
Niby tak powinno się montować sprzęgła samonastawne (SAC) - https://www.youtube.com/watch?v=Tp5KeAQntGM

karmelek88mk3
04-08-2020, 19:46
Niby tak powinno się montować sprzęgła samonastawne (SAC) - https://www.youtube.com/watch?v=Tp5KeAQntGM

Dzieki za filmik, obejzalem ale czy taki przyrzad ma sens to nie wiem, poniewaz dokrecajac sruby krzyzowo osiagnie sie ten sam efekt, poprawcie mnie jak sie myle.

bolek-tarnow
05-08-2020, 07:28
czy taki przyrzad ma sens to nie wiemma sens bo on wciska również sprężynę talerzową tzw. słoneczko w docisku i ustawia się sprzęgło (nie chodzi tylko o wycentrowanie tarczy).
miałotaaa i dzięki temu na bank jest przypalone... mniej lub bardziej ale jest.

karmelek88mk3
05-08-2020, 08:09
ma sens bo on wciska również sprężynę talerzową tzw. słoneczko w docisku i ustawia się sprzęgło (nie chodzi tylko o wycentrowanie tarczy).
taaa i dzięki temu na bank jest przypalone... mniej lub bardziej ale jest.

Mozliwe ze jest tylko powiem szczerze nie raz czulem przypalone sprzeglo w innych autach, ale tu tego nie bylo, albo ten smar z walka rozbryzgal albo to ze nie odtluscilem docisku i jakies tam tluste powierzchnie byly moze to byc wina.
Ale i tak bardzo dziekuje za wasza pomoc zawsze sie przydaje.

bolek-tarnow
05-08-2020, 09:32
gdyby powodem było zatłuszczenie to by cały czas się ślizgało. wychodzi, że to kwestia montażowa. Jak już działa poprawnie to chyba nie ma co drążyć :)