Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Nierówne czasy wtrysku benzyny 2.0+LPG
lukiprzy 19-08-2020, 18:53 Czesc,
Mam problem z moim mondeuszem polegajacy na tym, ze czas wtrysku benzyny na cylindrze 1,2 i 4 jest ok 3ms a na cylyindrze 3 jest 1.2 -3.0 ms (skacze). Glownie taka sytuacja jest na wolnych obrotach. Przy wyzszych jest w miare ok.
Auto ma instalacje gazowa ale problem jest i na benzynie i na gazie. Wymienilem wtrysk na 3cim cylindrze i bez zmian, odlaczylem akumulator, zresetowalem ustawienia forscanem i nadal to samo. Auto ma 292tys z czego 100 na gazie.
Czy ktos mial podobna sytuacje?
Z gory dzieki za pomoc
klocolus 19-08-2020, 23:20 Jakieś problemy są w związku z tym? Jakie wtryski i instalacja?
lukiprzy 20-08-2020, 06:50 Problemy :
- zapalanie po nocy - dwa razy zafaluje prawie do zgasniecia i potem juz jest ok,
- na ciepłym cięzko pali
- silnik drzy na wolnych - po odpięciu wtryskiwacza benzynowego i podpieciu ponownie chwilę popracuje poprawnie,
Mówimy tu cały czas o pracy na benzynie.
A jesli chodzi o instalację gazową to jest Lovato Smart wtryski KP
pozdr
bolek-tarnow 20-08-2020, 07:45 to może czas na zajęcie się zaworami?
lukiprzy 20-08-2020, 07:56 to może czas na zajęcie się zaworami?
No właśnie chyba na to przyszedł czas. Tylko czy to na pewna są zawory? Jak sprawdzić, by nie władować się w niepotrzebne koszta.
bolek-tarnow 20-08-2020, 08:33 trzeba zacząć od kontroli ich luzów, to da obraz sytuacji.
lukiprzy 20-08-2020, 08:57 trzeba zacząć od kontroli ich luzów, to da obraz sytuacji.
40tys temu luzy były robione,
Na ssacych było ok a na wydechu było o 0,1 za ciasno.
A jak sprawdzić czy zawór bądź gniazdo nie jest wypalone, bez zdejmowania głowicy?
bolek-tarnow 20-08-2020, 09:04 40tys temu luzy były robione,
czas najwyższy powtórzyć, zaczynając od pomiaru. Masz LPG a to dość mocno skraca interwał kontroli i regulacji.
lukiprzy 20-08-2020, 20:02 Hejo,
Zmierzylem kompresje i wyszlo tak:
1. 11,5
2. 16.5
3. 16
4. 16
Wyglada ze pierwszy cylinder niedomaga a pozostale maja za duzo.
Ale nadal nie rozumiem dlaczego na 3cim cylindrze ten wtrysk tal szaleje?
bolek-tarnow 21-08-2020, 07:29 przy pomiarze zrobiłeś próbę olejową? Przy jej wykonaniu miałbyś odpowiedź czy niższy wynik to kwestia pierścieni czy zaworów.
W kwestii samej pracy wtrysku na 3 cylindrze to powstaje pytanie jak mapa jest "wyrysowana". Najprościej będzie Ci zrobić reset adaptacji np. forscanem albo przez rozłączenie aku. Później przed odpaleniem wyłączasz LPG i klimatyzację. Po odpaleniu daj mu popracować, aż wentylator się włączy. Po tym sprawdź czasy wtrysków. Jak wróci do normy to będzie oznaczało, że mapa jest rozjechana przez lpg.
lukiprzy 21-08-2020, 08:26 przy pomiarze zrobiłeś próbę olejową? Przy jej wykonaniu miałbyś odpowiedź czy niższy wynik to kwestia pierścieni czy zaworów.
W kwestii samej pracy wtrysku na 3 cylindrze to powstaje pytanie jak mapa jest "wyrysowana". Najprościej będzie Ci zrobić reset adaptacji np. forscanem albo przez rozłączenie aku. Później przed odpaleniem wyłączasz LPG i klimatyzację. Po odpaleniu daj mu popracować, aż wentylator się włączy. Po tym sprawdź czasy wtrysków. Jak wróci do normy to będzie oznaczało, że mapa jest rozjechana przez lpg.
czesc,
Wczoraj było już późno i nie zdążyłem próby olejowej zrobić.
Dzis odłączyłem zasilanie LPG i pojezdze na samej benzynie.
pozdr
kluska123244 18-03-2021, 18:26 Dopinam się do tematu, byłem u kilku gazowników jeden z nich stwierdził że parownik uszkodzony i puszcza podciśnieniem gaz. Zrobił mi ubogą mieszankę LPG ale auto jakoś 4x bardziej szarpało. Kupiłem nowy parownik i ustawiłem książkowe ciśnienie. Miałem przez to duże czasy wtrysków i szarpało przy przełączaniu na LPG więc zwiększyłem ciśnienie do 1.25 bar i czasy wtrysków zmniejszyły się o 0.5s na lpg teraz mam problem dalszy z mnożnikiem bo pomimo tego że udało mi się zejść na wolnych obrotach to przy wyższych nie da rady zejść poniżej 1.4x próbowałem już zwiększać i zmniejszać ciśnienie na reduktorze 1 bara do 1.35 bara i widzę że najlepiej jest tak 1.20-1.25bar ale mnożnik dalej 1.4x. Mam nową listwę Valtek taka sama jak oryginał co mi zakładał gazownik 10 lat temu. Wina dyszy ? auto chodzi na nich od 10 lat
https://s6.ifotos.pl/img/202103171_qqqswnq.jpg
|