Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Uniwersalny Sterownik Centralnego Zamka

wojo0324
26-08-2020, 21:32
Proszę o pomoc w podłączeniu Uniwersalnego Sterownika Centralnego Zamka. Samochód jest wyposażony w centralny zamek sterowany z kluczyka. Sterownik z allegro (https://allegro.pl/oferta/sterownik-zamka-centralnego-pilot-klapa-migacze-hq-6730350345). Gdzie podłaczyć (do których kabli) sygnałowe "otwórz" i "zamknij" i "kierunki". Gdzie znależć te kable? Pozostałe jak 12V+ i masa już są gotowe do podłaczenia. Z góry dziękuję za podpowiedzi...

wojo0324
29-08-2020, 23:49
Sterownik już podłączony i wszystko działa prawidłowo. Zamykanie, otwieranie z automatycznym składaniem lusterek i kierunkowskazami działa prawidło. Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w podołączeniu to proszę o kontakt na priva. POZDRAWIAM...

Marek
30-08-2020, 07:53
Forum jest po to by dzielić się wiedzą. Skoro podłączyles to napisz gdzie, kolory przewodów itp.

wojo0324
30-08-2020, 12:03
Oto jest:...
Podłączenie przy module komfortu (obok skrzynki bezpieczników) za schowkiem strona pasażera. Kostka szara: odpiąć kostkę z modułu komfortu, kabel szaro/brązowy przeciąć i podłączyć biały (zamknij) w stronę wiązki a pomarańczowy po stronie kostki, kabel niebiesko/zielony przeciąć i podłączyć biało/czarny (otwórz) w stronę wiązki a pomarńczowo/czarny po stronie kostki (oba przecięte kable są grubsze niż reszta w kostce). Oczywiście sterownik musi być podłaczony kablem czerwonym do plusa (+) i czarnym do masy (-). Dodatkowo jako że sterowanie sterownika jest plusem (+) kable żółte z sterownika centralnego zamka muszą być podpięte do plusa (+) czyli czerwonego. Pozostałe kable z sterownika pomijamy. To podłaczenie powoduje że przy zamknięciu złożą się lusterka (jeżeli są składane fabrycznie) i będzie sygnalizacja kierunkowskazami ryglowania zamków. Otwarcie bez sygnalizacji kierunkami ale z rozłożeniem lusterek. Instrukcja w PDF wersja angielska na stronie http://www.rclick.co.uk/documents/Universal_Fitting_All_Vehicles.pdf strona w dokumencie 7 typ podłączenia 4 lub C. Oczywiście nie ponaszę żadnej odpowiedzialności za niewłaściwe podłączenie i uszkodzenie modułu komfortu lub instalacji samochodu.

Kasia19
15-02-2023, 19:14
Witam,

zdaje sobie sprawę, że temat bardzo stary ale może mi ktoś pomoże. Mianowicie mam Fiestę z 2016 roku z centralnym zamkiem na kluczyk a chciałabym dołożyć centralkę na pilota. U mnie chyba w innej wtyczce są przewody od sterowania zamkiem centralnym. Załączam zdjęcia wtyczki, w której wg. mnie są te przewody ale nie mam pojęcia które to..

Jakby ktoś był tam uprzejmy i pomógł w co się podpiąć to będę bardzooo wdzięczna.g:DD

Rafał A.(antek)
15-02-2023, 21:34
schemat, albo kontrolka w dłoń i sprawdzanie.

Kasia19
17-02-2023, 22:08
Po długiej walce udało się podłączyć, ale nie jestem do końca zadowolona z efektu :mad:

Może ktoś coś doradzi.. sterownik został podłączony do przewodu brązowo-białego w białej 24 pinowej wtyczce. Był to przewód sterowany masą, odpowiedzialny za otwieranie i zamykanie samochodu (tak jak z przycisku na konsoli środkowej). Dodatkowo 2 przewody (żółty i żółto/czarny) ze sterownika podpięte do masy. Efekt jest taki:

Pilotem mogę otwierać i zamykać samochód ale przy użyciu jednego przycisku (np. z kłódką otwartą), drugi przycisk jest nieaktywny. Ktoś coś? Dodam, że w tej samej wtyczce nie ma innego przewodu odpowiedzialnego za otwieranie/zamykanie samochodu. Więc prawdopodobnie wytypowałam złą wtyczkę...

SALEMO
04-03-2023, 14:52
Sterownik już podłączony i wszystko działa prawidłowo. Zamykanie, otwieranie z automatycznym składaniem lusterek i kierunkowskazami działa prawidło. Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w podołączeniu to proszę o kontakt na priva. POZDRAWIAM...

Witaj, właśnie potrzebuję pomocy, czy jest to możliwe?
Jacek

Bump: Sterownik już podłączony i wszystko działa prawidłowo. Zamykanie, otwieranie z automatycznym składaniem lusterek i kierunkowskazami działa prawidło. Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w podołączeniu to proszę o kontakt na priva. POZDRAWIAM...

Witaj, właśnie potrzebuję pomocy, czy jest to możliwe?
Jacek