Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Radio Android canbus
Witam,
Jestem w posiadaniu Focusa FL, które zostało wyposażone w radio niefabryczne z androidem. Nie mam możliwości uruchomienia radia bez zapłonu, tylko po wciśnięciu przycisku Ford Power.
Poczytałem trochę i nie znalazłem jasnej odpowiedzi czy to normalne w radiach z androidem czy jest to spowodowane błędnym podłączeniem lub brakiem pudełeczka canbus decoder. Z informacji które znalazłem pudełeczko canbus odpowiada za sterowanie klawiszami na kierownicy ale nie jest wymagane w Focusie, może jednak jest potrzebne też do zarządzania energią ?
Pozdrawiam
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
technik08 28-08-2020, 19:46 Też mam chińczyka na Androidzie . Działa dopiero na 1 pozycji kluczyka bez zapłonu , ale przy rozruchu znowu się wyłącza i musi się na nowo zazbroić (ok 30 s) . Dałem za niego 1100 zł , może jakieś droższe modele lepiej działają . Sterowanie z jojsticka działa .
Też mam chińczyka na Androidzie . Działa dopiero na 1 pozycji kluczyka bez zapłonu , ale przy rozruchu znowu się wyłącza i musi się na nowo zazbroić (ok 30 s) . Dałem za niego 1100 zł , może jakieś droższe modele lepiej działają . Sterowanie z jojsticka działa .U mnie nie ma tradycyjnego kluczyka tylko uruchamianie silnika z przycisku w opcji tej nie ma tak jakby pozycji pierwszej kluczyka, tylko zapłon i rozruch. Dlatego jest to dość uciążliwe, że radio uruchamia się na postoju np. ze świecami żarowymi. Zastanawiam się czy można to zmienić w jakiś rozsądny sposób. Czy masz u siebie w radiu zamontowane to czarne pudełeczko canbus decoder ?
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
Też mam chińczyka na Androidzie . Działa dopiero na 1 pozycji kluczyka bez zapłonu , ale przy rozruchu znowu się wyłącza i musi się na nowo zazbroić (ok 30 s) . Dałem za niego 1100 zł , może jakieś droższe modele lepiej działają . Sterowanie z jojsticka działa .
Radio Android działa tylko na pozycji 1.
Canbus można mieć a nie trzeba. W ff2 dodatkową opcją z canbus jest utrzymanie napięcia po wyłączeniu samochodu aż do otwarcia drzwi.
Zanik napięcia poniżej 10v powoduje restart radia podczas rozruchu.
Jest lekarstwo ale nie jest tanie
https://centrumaudio.pl/przetwornice-i-reduktory-napiecia/4309-stabilizator-napiecia-12v.html?adgroupid=86485711909?network=g?creativ=4 06785808774?position=1o10&gclid=Cj0KCQiAmsrxBRDaARIsANyiD1pJBGgpFt-CK7-0pKzSax3-xuWnATeaFM6h5RvCXf4Re5FFjSp3Y-MaAhEZEALw_wcB
Jeśli dobrze rozumiem to po zakupie canbus będę mógł uruchomić radio bez zapłonu tak jak jest to w przypadku radia fabrycznego Sony u mojego kolegi ?
Nie. Jak napisałem CANBUS w tym nie pomoże.
Canbus wprowadzi tylko jeden dodatek po ukończeniu jazdy i wyłączeniu silnika radio dalej będzie grać do momentu uruchomienia silnika.
Jeśli chcesz tak jak w Sony ( czego nie polecam)
To do czerwonego kabelka ACC ( PO UPRZEDNIM ODLACZENIU GO OD PRZEJŚCIÓWKI )
podłącz 12+ z zapalniczki. Ale będziesz musiał manualnie wyłączać radio bo w innym przypadku wyłączy się dopiero po okolo15-30 minutach
Czyli na krótko, dać stały synagł zapłonu.
Czy może ktoś się orientuje skąd można byłoby podać sygnał który po czasie w aucie zanika tak jak np. podświetlenie ekranu między zegarami ?
Dziękuję za odpowiedź, już wiem o wiele więcej zanim napisałem post. Pozdrawiam
Przecież napisałem z zapalniczki tam pojawia się po otwarciu drzwi i od czasu zamknięcia jest jeszcze około 15-30minut
Wydaje mi się że u mnie jest na stałe i pomyślałem że dlatego odradzasz takie rozwiązanie. Muszę to sprawdzić.
Jeśli po zamknięciu radio się wyłączy po około 15-30 min to chyba aż tak nie zagraża rozładowaniu akumulatora ?
z zapalniczki (...) od czasu zamknięcia jest jeszcze około 15-30minut
z tą zapalniczką to ja bym się tak nie rozpędzał
bliźniak Focus mk2 ma tam non stop zasilanie
co innego lampka oświetlenia wnętrza
Radio pod lampkę będzie chyba ciężko bo nie wyobrażam sobie jeździć w nocy z włączoną lampką.
Muszę poszukać gdzieś w instalacji odpowiedniego miejsca.
nie wyobrażam sobie jeździć w nocy z włączoną lampką
Czyżbyś uważał że wyłączona lampka przełącznikiem "na zero" nie ma zasilania?
Teza porównywalna z brakiem prądu w ścianie, jeśli nic nie jest podłączone do gniazdka.
Racja ... Nie przemyślałem tego.
Chciałbym zaznaczyć że kolega ma już przycisk power. I w tych rocznikach jest odcinane zasilanie.
Najlepiej gdyby sam sprawdził, niech podłączy coś pod zapalniczkę otworzy okno zamknie samochód i po 30 minutach bez otwierania go sprawdzi czy jest zasilanie . Nic to nie kosztuje a zaoszczędzi czas przy kombinowaniu z podłączeniem
technik08 30-08-2020, 11:19 Czy masz u siebie w radiu zamontowane to czarne pudełeczko canbus decoder ?
Z radiem dostałem CANBUS DO CONVERS+ FORD MONDEO MK4 S-MAX GALAXY FD-SS-01A . Z internetu mi wyszło , że chodzi o wyświetlanie między zegarami informacji z radia , a ja chciałem info z PCMa . Jak zacząłem mieszać ustawieniami , to podświetlenie klawiszy radia nie gasło po wyjęciu kluczyka i pobór prądu cały czas był w okolicy 1A . Puszkę odpiąłem i schowałem do szuflady .
Bump: Radio Android działa tylko na pozycji 1.
]
Oraz razem z zapłonem
Zapomniałem napisać, ale sprawdzałem to. Niestety nie ma odcięcia zasilania.
Zastanawiam się jeszcze czy można to zmienić programowo za pomocą elmconfig, w wolnej chwili też to sprawdzę.
Z radiem dostałem CANBUS DO CONVERS+ FORD MONDEO MK4 S-MAX GALAXY FD-SS-01A . Z internetu mi wyszło , że chodzi o wyświetlanie między zegarami informacji z radia , a ja chciałem info z PCMa . Jak zacząłem mieszać ustawieniami , to podświetlenie klawiszy radia nie gasło po wyjęciu kluczyka i pobór prądu cały czas był w okolicy 1A . Puszkę odpiąłem i schowałem do szuflady .
Bump:
Oraz razem z zapłonemRadio rozumiem że było montowane w Mondeo, ja z kolei wyczytałem że w tym modelu canbus odpowiada za właśnie Converse oraz sterowanie klawiszami na kierownicy.
Z tego co napisałeś wnioskuję że w moim przypadku nie wiele to pudełeczko zmieni.
technik08 30-08-2020, 11:42 Nie da się . ELMConfig może zmienić ustawienia Gema , a zapalniczka w FF2 jest zasilana przez bezpieczniki wprost z akumulatora . Jeśli chodzi o zasilanie z oświetlenia wnętrza ,to radziłbym wstawić przekaźnik do podania + z akumulatora , a jego cewkę zasilić z plusa lampki . Pobóru prądu przez radio elektronika oszczędzania energii może nie wytrzymać .
Radio mam w Focusie .
Czyli canbus jest wgl nie przydatny.
Wnioski są takie, że albo przeróbka elektryki z pomocą przekaźnika lub pozostawienie stanu rzeczy tak jak są.
Jeśli nie ma ktoś lepszych pomysłów, można uznać temat za zamknięty.
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam :)
Wie ktos jak zmienic godzine na wyswietlaczu za kierownicą? Zamontowane radio android wczesniej byla radio-nawigacja Travel Pilot FX.
Pozdrawiam
sprawdzałeś w menu licznika? 8)
Tam raczej jest tylko ustawienie 12 lub 24 godzinny zegar.Przedtem godzine ustawialem w oryginalnym radiu.Musze to jeszcze raz sprawdzic.
Musze to jeszcze raz sprawdzic.
zdecydowanie musisz
Jest ustawienie zegara w menu licznika tylko rok jest do 2012 ,dziwna sprawa.
nie jest "dziwna", tylko TTTM
trzeba poczekać dokładnie 1 minutę i kolejne lata są dostępne
temat opisany na forum
dyskusja zaczyna być poza tematem
|