Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Radio Android canbus

Altara
28-08-2020, 19:18
Witam,
Jestem w posiadaniu Focusa FL, które zostało wyposażone w radio niefabryczne z androidem. Nie mam możliwości uruchomienia radia bez zapłonu, tylko po wciśnięciu przycisku Ford Power.
Poczytałem trochę i nie znalazłem jasnej odpowiedzi czy to normalne w radiach z androidem czy jest to spowodowane błędnym podłączeniem lub brakiem pudełeczka canbus decoder. Z informacji które znalazłem pudełeczko canbus odpowiada za sterowanie klawiszami na kierownicy ale nie jest wymagane w Focusie, może jednak jest potrzebne też do zarządzania energią ?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

technik08
28-08-2020, 19:46
Też mam chińczyka na Androidzie . Działa dopiero na 1 pozycji kluczyka bez zapłonu , ale przy rozruchu znowu się wyłącza i musi się na nowo zazbroić (ok 30 s) . Dałem za niego 1100 zł , może jakieś droższe modele lepiej działają . Sterowanie z jojsticka działa .

Altara
29-08-2020, 05:09
Też mam chińczyka na Androidzie . Działa dopiero na 1 pozycji kluczyka bez zapłonu , ale przy rozruchu znowu się wyłącza i musi się na nowo zazbroić (ok 30 s) . Dałem za niego 1100 zł , może jakieś droższe modele lepiej działają . Sterowanie z jojsticka działa .U mnie nie ma tradycyjnego kluczyka tylko uruchamianie silnika z przycisku w opcji tej nie ma tak jakby pozycji pierwszej kluczyka, tylko zapłon i rozruch. Dlatego jest to dość uciążliwe, że radio uruchamia się na postoju np. ze świecami żarowymi. Zastanawiam się czy można to zmienić w jakiś rozsądny sposób. Czy masz u siebie w radiu zamontowane to czarne pudełeczko canbus decoder ?
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

yaris1
29-08-2020, 09:23
Też mam chińczyka na Androidzie . Działa dopiero na 1 pozycji kluczyka bez zapłonu , ale przy rozruchu znowu się wyłącza i musi się na nowo zazbroić (ok 30 s) . Dałem za niego 1100 zł , może jakieś droższe modele lepiej działają . Sterowanie z jojsticka działa .

Radio Android działa tylko na pozycji 1.
Canbus można mieć a nie trzeba. W ff2 dodatkową opcją z canbus jest utrzymanie napięcia po wyłączeniu samochodu aż do otwarcia drzwi.
Zanik napięcia poniżej 10v powoduje restart radia podczas rozruchu.
Jest lekarstwo ale nie jest tanie
https://centrumaudio.pl/przetwornice-i-reduktory-napiecia/4309-stabilizator-napiecia-12v.html?adgroupid=86485711909?network=g?creativ=4 06785808774?position=1o10&gclid=Cj0KCQiAmsrxBRDaARIsANyiD1pJBGgpFt-CK7-0pKzSax3-xuWnATeaFM6h5RvCXf4Re5FFjSp3Y-MaAhEZEALw_wcB

Altara
29-08-2020, 09:40
Jeśli dobrze rozumiem to po zakupie canbus będę mógł uruchomić radio bez zapłonu tak jak jest to w przypadku radia fabrycznego Sony u mojego kolegi ?

yaris1
29-08-2020, 09:50
Nie. Jak napisałem CANBUS w tym nie pomoże.
Canbus wprowadzi tylko jeden dodatek po ukończeniu jazdy i wyłączeniu silnika radio dalej będzie grać do momentu uruchomienia silnika.
Jeśli chcesz tak jak w Sony ( czego nie polecam)
To do czerwonego kabelka ACC ( PO UPRZEDNIM ODLACZENIU GO OD PRZEJŚCIÓWKI )
podłącz 12+ z zapalniczki. Ale będziesz musiał manualnie wyłączać radio bo w innym przypadku wyłączy się dopiero po okolo15-30 minutach

Altara
29-08-2020, 09:55
Czyli na krótko, dać stały synagł zapłonu.
Czy może ktoś się orientuje skąd można byłoby podać sygnał który po czasie w aucie zanika tak jak np. podświetlenie ekranu między zegarami ?
Dziękuję za odpowiedź, już wiem o wiele więcej zanim napisałem post. Pozdrawiam

yaris1
29-08-2020, 10:40
Przecież napisałem z zapalniczki tam pojawia się po otwarciu drzwi i od czasu zamknięcia jest jeszcze około 15-30minut

Altara
29-08-2020, 10:54
Wydaje mi się że u mnie jest na stałe i pomyślałem że dlatego odradzasz takie rozwiązanie. Muszę to sprawdzić.
Jeśli po zamknięciu radio się wyłączy po około 15-30 min to chyba aż tak nie zagraża rozładowaniu akumulatora ?

Antej
29-08-2020, 11:28
z zapalniczki (...) od czasu zamknięcia jest jeszcze około 15-30minut

z tą zapalniczką to ja bym się tak nie rozpędzał

bliźniak Focus mk2 ma tam non stop zasilanie

co innego lampka oświetlenia wnętrza

Altara
29-08-2020, 19:53
Radio pod lampkę będzie chyba ciężko bo nie wyobrażam sobie jeździć w nocy z włączoną lampką.
Muszę poszukać gdzieś w instalacji odpowiedniego miejsca.

Antej
29-08-2020, 20:17
nie wyobrażam sobie jeździć w nocy z włączoną lampką

Czyżbyś uważał że wyłączona lampka przełącznikiem "na zero" nie ma zasilania?

Teza porównywalna z brakiem prądu w ścianie, jeśli nic nie jest podłączone do gniazdka.

Altara
29-08-2020, 20:44
Racja ... Nie przemyślałem tego.

yaris1
30-08-2020, 10:36
Chciałbym zaznaczyć że kolega ma już przycisk power. I w tych rocznikach jest odcinane zasilanie.
Najlepiej gdyby sam sprawdził, niech podłączy coś pod zapalniczkę otworzy okno zamknie samochód i po 30 minutach bez otwierania go sprawdzi czy jest zasilanie . Nic to nie kosztuje a zaoszczędzi czas przy kombinowaniu z podłączeniem

technik08
30-08-2020, 11:19
Czy masz u siebie w radiu zamontowane to czarne pudełeczko canbus decoder ?
Z radiem dostałem CANBUS DO CONVERS+ FORD MONDEO MK4 S-MAX GALAXY FD-SS-01A . Z internetu mi wyszło , że chodzi o wyświetlanie między zegarami informacji z radia , a ja chciałem info z PCMa . Jak zacząłem mieszać ustawieniami , to podświetlenie klawiszy radia nie gasło po wyjęciu kluczyka i pobór prądu cały czas był w okolicy 1A . Puszkę odpiąłem i schowałem do szuflady .

Bump: Radio Android działa tylko na pozycji 1.
]

Oraz razem z zapłonem

Altara
30-08-2020, 11:24
Zapomniałem napisać, ale sprawdzałem to. Niestety nie ma odcięcia zasilania.
Zastanawiam się jeszcze czy można to zmienić programowo za pomocą elmconfig, w wolnej chwili też to sprawdzę.

Altara
30-08-2020, 11:30
Z radiem dostałem CANBUS DO CONVERS+ FORD MONDEO MK4 S-MAX GALAXY FD-SS-01A . Z internetu mi wyszło , że chodzi o wyświetlanie między zegarami informacji z radia , a ja chciałem info z PCMa . Jak zacząłem mieszać ustawieniami , to podświetlenie klawiszy radia nie gasło po wyjęciu kluczyka i pobór prądu cały czas był w okolicy 1A . Puszkę odpiąłem i schowałem do szuflady .

Bump:

Oraz razem z zapłonemRadio rozumiem że było montowane w Mondeo, ja z kolei wyczytałem że w tym modelu canbus odpowiada za właśnie Converse oraz sterowanie klawiszami na kierownicy.
Z tego co napisałeś wnioskuję że w moim przypadku nie wiele to pudełeczko zmieni.

technik08
30-08-2020, 11:42
Nie da się . ELMConfig może zmienić ustawienia Gema , a zapalniczka w FF2 jest zasilana przez bezpieczniki wprost z akumulatora . Jeśli chodzi o zasilanie z oświetlenia wnętrza ,to radziłbym wstawić przekaźnik do podania + z akumulatora , a jego cewkę zasilić z plusa lampki . Pobóru prądu przez radio elektronika oszczędzania energii może nie wytrzymać .
Radio mam w Focusie .

Altara
30-08-2020, 13:23
Czyli canbus jest wgl nie przydatny.
Wnioski są takie, że albo przeróbka elektryki z pomocą przekaźnika lub pozostawienie stanu rzeczy tak jak są.
Jeśli nie ma ktoś lepszych pomysłów, można uznać temat za zamknięty.
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam :)

daab
04-09-2020, 08:52
Wie ktos jak zmienic godzine na wyswietlaczu za kierownicą? Zamontowane radio android wczesniej byla radio-nawigacja Travel Pilot FX.
Pozdrawiam

Antej
04-09-2020, 08:55
sprawdzałeś w menu licznika? 8)

daab
04-09-2020, 09:12
Tam raczej jest tylko ustawienie 12 lub 24 godzinny zegar.Przedtem godzine ustawialem w oryginalnym radiu.Musze to jeszcze raz sprawdzic.

Antej
04-09-2020, 09:26
Musze to jeszcze raz sprawdzic.

zdecydowanie musisz

daab
05-09-2020, 11:52
Jest ustawienie zegara w menu licznika tylko rok jest do 2012 ,dziwna sprawa.

Antej
05-09-2020, 12:00
nie jest "dziwna", tylko TTTM

trzeba poczekać dokładnie 1 minutę i kolejne lata są dostępne

temat opisany na forum

dyskusja zaczyna być poza tematem