Zobacz pełną wersję : [Edge 2015- ] Montaż haka a bezdotykowe otwieranie bagażnika
Witam,
Zamontowałem niedawno do swojego Edwarda hak - kula wertykalna ( http://autohak.com.pl/tabelka2.php#nazwa_etykiety ).
Problem polega na tym, że po montażu haka, system bezdotykowego otwierania klapy bagażnika (tzw. kopniakiem) zaczął działać dużo gorzej. Z wpiętą kulą nie działa praktycznie w ogóle, a z wypiętą jest tylko jeden punkt w którym łapie, tuż przy miejscu montowania haka, i to muszę przesuwać nogę tak wolno, że można to uznać za trening stylu żurawia z karate kida. Przed montażem haka system kicktoopen działał bez zarzutu prawie na całej długości tylnego zderzaka.
Zamierzam wrócić do warsztatu, w którym to montowali, żeby poprawili, ale zanim to zrobię chciałem spytać tu na forum czy ktoś ma pojęcie co należy zrobić żeby to działało jak trzeba.
grzechu913 03-09-2020, 12:44 Ogolnie czujnik ,trzeba przeniesc na belke haka i brdzie. U siebie mam tak zrobione i jest dobrze,wiadomo inne auto,ale zasada dzialabia ta sama.
kolopeter 03-09-2020, 15:33 Podłącze się pod temat, bo ten ma ładny tytuł :):
jaki polecacie hak i czy warto brać moduł dedykowany pod edga.
będę ciągał przyczepę lub woził 4 rowery na haku.
Ja mam taki jak w opisie. Na pewno jego plusami są szybki montaż/demontaż i zamykanie na kluczyk. A najlepsze jest to, że jak jest ściągnięty to go praktycznie w ogóle nie widać z tyłu samochodu. Zakładam go tylko do przewożenia rowerów, a tak jest ciągle w bagażniku.
kolopeter 03-09-2020, 19:28 A jaki moduł wziąłeś? Dedykowany czy jakiś uniwersalny?
robsoncz 04-09-2020, 10:19 Może komuś się przyda taka informacja ,moduł nie musi być dedykowany,może być uniwersalny,ja stworzyłem swój sam ,działa ,wada to to, że nie widzi spalonej żarówki
a poza tym wszystko ok.
A jeśli chodzi o otwieranie bagażnika nogą, to ja musiałem przesunąć anteny ale działa dobrze...
....,moduł nie musi być dedykowany,może być uniwersalny,ja stworzyłem swój sam ,..
To tylko zadam takie kontrolne 2 pytania:
1) Licznik coś "wie" o zapięciu przyczepy/bagażnika rowerowego??? Bo normalnie jest o tym komunikat na liczniku...
2) Podobnie - moduł czujników parkowania i Sync3 coś "wiedzą" o tym samym?? Bo normalnie odłączają tylne czujniki i na wizualizacji na Sync3 jest widoczna "zapięta przyczepa"...
To tylko zadam takie kontrolne 2 pytania:
1) Licznik coś "wie" o zapięciu przyczepy/bagażnika rowerowego??? Bo normalnie jest o tym komunikat na liczniku...
2) Podobnie - moduł czujników parkowania i Sync3 coś "wiedzą" o tym samym?? Bo normalnie odłączają tylne czujniki i na wizualizacji na Sync3 jest widoczna "zapięta przyczepa"...
Nie wie, ale w czym to przeszkadza? Można wyłączyć tylne czujniki w menu, gdy się podłączy coś na hak. :)
A cały szczegółowy opis montażu haka jest tu:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=310239
chociaż prosiłem, żeby wątek przenieść do działu Edge...
Jest tam też mowa o tym, że otwieranie nogą słabiej działa. :)
Nie wie, ale w czym to przeszkadza? Można wyłączyć tylne czujniki w menu, gdy się podłączy coś na hak. :)
...
Można też sobie wmówić, że te piszczące tylne czujniki wcale nie są denerwujące...8)
A co do "machania nogą" - w Edge'u, którego sobie robiłem "machanie nogą" przy dołożonym fabrycznym haku wypinanym działało bezproblemowo. Wielu twierdziło, że działa lepiej niż w autach z fabrycznym "machaniem" i bez haka...
Wiemy, że SOBIE zrobiłeś zayebistego Edga. Ale każdy orze jak może. :)
kolopeter 04-09-2020, 22:52 no to wzialem thule z dedykiem... zobaczymy.
Jak znajde instrukcje, to dopisze , ktore moduly trzeba przekodowac.
robsoncz 05-09-2020, 09:03 Ostatnio nie siedzę zbyt często przed kompem, a jeśli chodzi o moduł to nie udziwniałem zbytnio -komputer nie wie o podpięciu przyczepy (bo co go to obchodzi) ważne że kierowca wie ,chyba że kierowca należy do pokolenia zakręconych jak wek na zimę i zapomniał że od tygodnia śmiga z kempingiem-no to wtedy TAK.... zdecydowanie komputer mu musi o tym powiedzieć....;)
A tak poważnie to czujniki cofania wyłącza się DWOMA KLIKNIĘCIAMI na kierownicy nie wchodząc nawet w menu ,zajmuje to 1,5 sek....jaki problem ...
No i zrobienie modułu to płytka uniwersalna , kilka mikro przekażników, diod i to wszystko ze 20 zł i jeszcze na browar zostało .
Lubię być samodzielny i kocham majsterkowanie , dla mnie takie rozwiązanie nie stanowi problemu.
Lubię być samodzielny i kocham majsterkowanie , dla mnie takie rozwiązanie nie stanowi problemu.
I o to chodzi. Nie każdy ma takie możliwości / jest takim fachowcem jak kolega Tedi. :) Najważniejsze, że jak się chce to sobie można w ten czy inny sposób poradzić. Oczywiście ja aż takim geniuszem nie jestem, więc pewnie jeszcze w paru sprawach spróbuję kolegę Tedi zapytać o sposoby / rozwiązania w pewnych modyfikacjach Edgara. :)
no to wzialem thule z dedykiem... ...ktore moduly trzeba przekodowac.
Te same co w Mondeo MK5. Jest tam bogaty wątek o dokładaniu haka...
kolopeter 05-09-2020, 15:49 Dzięki, poszukam. Widzielem listę w którejś instrukcji także.
GamonKra 06-09-2020, 12:56 Który hak jest oryginalny żeby nie było problemu z tym otwieraniem noga ? To tylko w serwisie forda idzie kupić? Jakiś numer części?
Dzięki, poszukam. ...
Nie naszukasz się 8), bo znów jest w MK5 "na topie"... https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=308545
GamonKra 07-09-2020, 08:02 Oryginalny o którym wspominał Tedi to 2315892 ??? On niby działa z "machaniem" ?
Ale ma tylko 90kg vertical... więc 4 rowery chyba odpadają... na stronie forda też piszą o Max 3.
Taki Brink (5957) przykładowo ma 160kg.
I teraz sam nie wiem co robić...
kolopeter 07-09-2020, 10:00 https://allegro.pl/oferta/thule-hak-holowniczy-dedykowana-wiazka-ford-edge-2-9047827009
Z tego co wyczytałem, to ten jest zdaje się na 160 kilo.
Podobno wersja USA jest inna od wersji Eu. Ten wyżej przykład jest do wersji USA.
Trochę zgłupiałem, bo zadzwonil do mnie dostawca i pytał się czy na pewno mam wersję USA. I zacząłem czytać całą aukcję. Jest tylko do wersji przedstawionej na zdjęciu, od 2014 do 2020 i jeszcze w zasadzie wymienione wszYstki wersje. I bądź tu mądry
GamonKra 07-09-2020, 10:12 No dziwna ta aukcja. Wiązka też piszą że dedykowana Westfalia... A na zdjęciach coś innego.
Jak przyjdzie zestaw to zrób jakieś foty jak to faktycznie wygląda... I jak zamontujesz daj znać jak z tym machaniem noga :)
kolopeter 07-09-2020, 11:07 Machanie nogą, to do Tedi-k. Do końca tyg powiniennem zamontować, a później będę się bawił z pozycją czujnika.
Może wiązka jest identyczna jak Westfalia, tylko bez jego napisów. Nie wiem, zgaduję :)
update.
Dostawca doszedl do wniosku, ze hak jest do modelu na zdjeciu , a nie do wersji mlodszych.
Juz sam nie wiem , co mam myslec ....
update2
znowu konsultacja i wychodzi na to ,ze najlepiej to jednak wziac:
Autohak vc66v lub stainhof f208. Sądzać po budowie i systemie, sa to te same haki. cena tez podobna.
Z wiazka dedykowana mam ochote sprobowac ... podobno stwarza problemy. zobaczymy.
GamonKra 07-09-2020, 17:32 Na stronie Westfalia jest instrukcja montażu tej ich dedykowanej wiązki... I wygląda to dość prosto (podpięcie w bagażniku z prawej strony)
Więc chyba ja będę ryzykowal... najwyżej odesłać trzeba będzie w ciągu 14 dni ;)
kolopeter 16-09-2020, 18:30 wiec modul westfalii to w sumie modul Jaeger CANtrol led trailer module 383078
Przyszla Edyta i napisała :
Bezdotykowe otwieranie działa bdb bez przesuwania modułu do którego sa przymocowane dwa"czujniki " przyczepione do zderzaka po całej długości.
Hak stainhoff f208 i moduł haka Westfalia dedykowany
Sprawa załatwiona - jakimś cudem hak przeszkadzał czujnikom gdy był pomiędzy nimi. Przesunąłem oba czujniki na prawą stronę zderzaka i teraz działa bezbłędnie, choć tylko po prawej stronie. Na szczęście jestem prawonożny.
kolopeter 23-09-2020, 11:08 Może jakieś zdjęcie dla potomnych. U mnie nic nie trzeba było przesuwać, ale ja mam zamontowany hak , który nie jest założony.
U mnie też hak był praktycznie ciągle ściągnięty. Wtedy otwieranie działało bardzo kulawo. Gdy był założony to praktycznie w ogóle nie działało. Dziwna sprawa, bo rzeczywiście baza haka nie przecinała przestrzeni między czujnikami a nogą. Niemniej pomogło dopiero przeciągnięcie czujników na prawą stronę. Jak zrobię zdjęcia to dorzucę.
KoWaLWWL 26-10-2020, 17:31 Teraz ja mam taki problem ze założyłem hak z dedykowana wiązka i podłączyłem wszystko według instrukcji aktywowałem też według instrukcji na forum z Mk5 i nic się nie dzieje... Podpinam przyczepę i ciemnośćbrak jakiejkolwiek reakcji żadnych świateł itp. W dedykowanej wiązce jest jeszcze wtyczka ale do niczego na Tyle po prawej stronie nie ma podłączenia?? Antena od otwierania noga nie ruszana hak demontowany od dołu więc nic nie przeszkadza i nie zakluca...
kolopeter 27-10-2020, 23:27 bez konfiguracji hak powinien dzialac. konfiguracja jest po to, aby po podlaczeniu przyczepy powylaczac/zmienic zasade dzialania czujnikow.
masz cos z instalacja nie tak. jaka wiazka ?
KoWaLWWL 28-10-2020, 11:57 bez konfiguracji hak powinien dzialac. konfiguracja jest po to, aby po podlaczeniu przyczepy powylaczac/zmienic zasade dzialania czujnikow.
masz cos z instalacja nie tak. jaka wiazka ?
Wiązka dedykowana do Forda Edge wszystkie kostki oprócz jednej jakiejś 3 pinowej nie ma podłączenia...
https://allegro.pl/oferta/dedykowana...czy-8895786278
A już wiem że wtyczka 3 pinowa to jest dodatkowo do stałego 12V na przyczepe ale jak uaktywnić moduł ?? W instrukcji opisane aktywacja w : PAM ; SODR ; SODL ; FCDIM
kolopeter 29-10-2020, 02:30 W podobnej cenie wziąłem dedykowana i sygnowaną przez Westfalia .
Może moduł masz walnięty . Podłączyłem kable , wcisnąłem wtyczkę , wziąłem tester i sprawdziłem gniazdo . Wszystko działało. Zatem sprawdź wtyczki , porównaj instrukcje od Westfalii . Może któryś pin ci się wysunął ? Może masy nie masz . Trudno powiedzieć . U mnie był odrazu widoczny moduł w forscanie , a w innych programach pokazuje mi , że moge nawet go updatowac programowo . Więc sprawdź moduł i kable
wojt1975 02-01-2021, 22:50 pozwolę sobie nawiązać do tematu, aby nie zakładać kolejnego wątku w podobnym temacie,
zatem, hak i moduł jest - przypłynęły razem z autem - niestety moduł obsługuje tylko 4 pinowe gniazdo US. Z racji tego że już następnego przeglądu nie przejdę (no chyba że zdejmę hak i zostanie piękna dziura w zderzaku), chciałbym go uruchomić i wpisać do DR. Czy istnieje możliwość zaadoptowania istniejącego modułu pod EU?
oznaczenie modułu E1GT-19H378- AD
robsoncz 04-01-2021, 09:55 Wydaje mi się że nie zaprogramujesz. Jeśli jesteś w stanie to zaakceptować załóż po prostu moduł uniwersalny ... przeczytaj wątki u góry....
wojt1975 04-01-2021, 18:53 dzięki za informację, jak nie znajdę innego sposobu to z pewnością skorzystam z powyższych postów - opisane jest konkretnie
poszperam jeszcze w necie, zaczym się poddam - gdzieś widziałem, że ktoś ogarnął temat - chyba przy turneo/transit
rutram74 01-03-2021, 13:41 Witam. Po przeczytaniu tematu założyłem hak do swojego EDGA. Powstał problem z działaniem tzw. nogi. Na 10 razy zadziałało może 1 raz. Przemyślałem temat, że skoro belka haka zakłóca działanie anten to należy jedno od drugiego odseparować :pomysl:. Od wewnątrz na zderzak nakleiłem aluminiową matę butylową ( taka jak do wygłuszania samochodów) w miejscu gdzie zamontowane są anteny i noga DZIAŁA za każdym razem. Polecam.
kolopeter 01-03-2021, 17:42 Masz zdjęcia ?
rutram74 01-03-2021, 20:09 Niestety nie zrobiłem, ale tam nie ma nic szczególnego. Pasek maty 12x60 naklejony na plastyk gdzie zamocowane są anteny
Bump: Przykładowe zdjęcie, gdzie należy przykleić ekran
Kupię taką matę i sprawdzę na swoim Edku. :)
Kupiłem 2 paski maty, przykleiłem od spodu zderzaka, zgodnie ze zdjęciem Kolegi. I potwierdzam - noga działa. !!! :) :)
|
|