Zobacz pełną wersję : wyciekający płyn hamulcowy

TOMEK07
06-10-2007, 21:15
Witam,
mam pytanie co do wyciekającego płynu hamulcowego w Mondeo rocznik 99 silnik 1,6.
płynu ubywa ze zbiornicza dosyć dużo zalezy od stylu jazdy na 1200km poszło mi 1L :572:
pierwszy mechanik posprawdzał bo działał jeden układ , odpowietrzył i przez 6 dni hamulec żyleta a później 150 km i zbiornik pusty, żadnych śladów wycieku na zewnątrz samochodu !
ostatnio dolałem i w oczach ubyło w zbiorniczku :fcp15 ten pierwszy mechanik stwierdził że padła pompa hamulcowa ale czy na pewno? dla ułatwienia może podam VIN
WF0AXXGBBAXJ17805
więc gdzie może wyciekać ten płyn?

Slawko
07-10-2007, 20:58
Czy sprzęgło masz z hydraulika, czy typowe na linke :?:

kor1011
07-10-2007, 21:39
Trzeba sprawdzić czy nie leci płyn tyłem pompy do serwa.Nie trzeba nawet odkręcać przewodów.Wystarczy odkręcić i odchylić samą pompę.

TOMEK07
10-10-2007, 21:13
sprzęgło na 100% linka,
czyli jeżeli płyn wycieka do serwa czyli dostaje się do silnika?
od wczoraj zauważyłem za sobą dosyć dyży dymek lecz zapach jaki powstaje podobny do damskich perfum :fcp2 który pojawia się podczas dłuższego trzymania nogi na hamulcu lub gdy auto stoi dłużej a przód samochodu jest niżej niż tył
i co najważniejsze przed wydobyciem się dymku lekkie klekotanie podobne do zaworów przy ruszaniu.
nie zauważyłem żeby brał olej więc przypuszczam że to DOt4 leci do komory spalania czy sie mylę?
mechanik z prawdziwego warsztatu zacznie robotę dopiero w przyszłą środe i zastanawiam sie czy nie można przytkać jakoś tego wężyka podciśnienia do serwa , bo na 99,9 % padła pompa przy stłuczce

Slawko
10-10-2007, 21:38
czyli jeżeli płyn wycieka do serwa czyli dostaje się do silnika? jesli pekła lub sie uszkodziła membrana w serwie, to mozliwe, że część płynu dostaje sie do kolektora ssącego.i zastanawiam sie czy nie można przytkać jakoś tego wężyka podciśnienia do serwa nie, bo nie bedziesz miał hamulców.

Pytałem o sprzegło, bo hydrauliczny wysprzeglik pobiera płyn ze zbiorniczka hamulcowego.
Nastepnie miałem zapytac o serwo, ale kor1011 mnie uprzedził :)

TOMEK07
10-10-2007, 22:16
[/quote]jesli pekła lub sie uszkodziła membrana w serwie, to mozliwe, że część płynu dostaje sie do kolektora ssącego.[/quote]
a czy tę membranę można wymienić czy serwo nierozbieralne?

[/quote]nie, bo nie bedziesz miał hamulców.[/quote]
ale mniej płynu bymi zjadło

kor1011
10-10-2007, 22:23
jesli pekła lub sie uszkodziła membrana w serwie, to mozliwe, że część płynu dostaje sie do kolektora ssącego.To nie jest tak.Jeśli w serwie jest płyn to może być zasysany do silnika niezależnie od tego,czy membrana jest cała czy nie.Płyn ham. w serwie rozpuszcza powoli membranę i potem serwo jest do wymiany (jest nierozbieralne, a raczej nienaprawialne).

TOMEK07
10-10-2007, 23:24
oki dzięki za podpowiedzi jutro spróbuję skombinowac używaną pompe może serwo ocalę
tylko czy pompa+serwo jest takie same do silnika 1,6 i 1,8 ? bo taką mogę skombinowac od ręki z wymianą