Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Stare odbłyśniki ksenon->wymiana na Hella Gen3 R

fido920
23-09-2020, 13:28
Cześć.
Miałem regenerować swoje odbłyśniki (wyczytałem, że poliftach jest biksenon, żarnik mam na pewno D1S), ale poczytałem i stwierdziłem że szarpnę się na tytułowe całe projektory Hella Gen3 R stąd:
https://hidretrofit.pl/sklep/bixenon-hella-gen3r/
Dzwoniłem do sklepu i tam zadano mi pytanie jakie mam światła obecnie, skrętne czy nie. Wiem, że doświetla mi się zakręt dodatkowa żarówką kiedy skręcam, ale za chiny nie wiem czy one są skrętne...?Czy jest ktoś mi w stanie podpowiedzieć jak to zweryfikować? Auto to Mondeo MK4 Titanium S (przynajmniej tak stało w ogłoszeniu ;)-gdzie to napisane-nie wiem, wyposażenie zgodne z wersją), 2,2 ON 200KM, automat, Vin auta WF0EXXGBBEBL18665.
Rozumiem, że potrzebuję takie adaptery:
https://hidretrofit.pl/sklep/plyta-montazowa-mondeo-mk4/ żeby wszystko ładnie pasowało P&P do reszty bebechów. Tylko pytanie czy mam skrętne czy nie, bo jeśli skrętne to nie ten zestaw...Ktoś już montował akurat te właśnie? Myślę, że sobie poradzę, ostatnio rozmontowałem i zmontowałem reflektor w celu weryfikacji odbłyśnika, poza tym, że przestała świecić żarówka doświetlająca reszta działa, świeci i poziomuje się...

Juzek
23-09-2020, 13:37
Skrętne reflektory to nie to samo co doświetlanie zakrętów.

Skrętne soczewki były tylko z halogenowymi żarówkami, więc jeśli nie masz pokrętła ustawiana wysokości świecenia to masz bixenon

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

fido920
23-09-2020, 13:59
Skrętne reflektory to nie to samo co doświetlanie zakrętów.

Skrętne soczewki były tylko z halogenowymi żarówkami, więc jeśli nie masz pokrętła ustawiana wysokości świecenia to masz bixenon

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Dzięki :)
Jeszcze dopytam, bo ten projektor ma oprawkę w którą można wsadzić żarniki D1S D3S D2S D4S, jak wiadomo np D2S są tańsze. Rozumiem, że musiałbym dokupować jeszcze jakieś zapłonniki i przetwornice...?Czy same zapłonniki wystarczy, bo może to się okazać w perspektywie 5 lat tańsza opcja...?

Harry Houdini
23-09-2020, 16:48
Witam, mondeo mk4 w xenonie ma doświetlanie dodatkową żarówką.
Skrętne soczewki + żarówka doświetlająca występuje w zwykłych lampach soczewkowych. Inżynierowie forda tak to sobie wymyślili.
To samo jest w s-maxie i w galaxy.

Bump: Do tych soczewek które chcesz zamontować wkładasz swoje żarniki d1s i nic więcej nie robisz.
Swoją drogą te soczewki są bardzo podobne do soczewek z audi a6 c7, jakiś czas temu takie montowałem s swoim focusie mk1 oczywiscie po drobnych modyfikacjach

fido920
23-09-2020, 17:34
Swoją drogą te soczewki są bardzo podobne do soczewek z audi a6 c7, jakiś czas temu takie montowałem s swoim focusie mk1 oczywiscie po drobnych modyfikacjach z jakim skutkiem? Całość wyniesie mnie kolo 410 zł, mam nadzieję, że nastanie jasność...Bo wymieniłem żąrniki na M-Techy D1S 5000 i powiem, że różnicy nie było między starymi Osramami, które na początku rozświetlały sie na niebiesko, a później jeden padł...Ale jak pisałem gdzieś wcześniej odbłyśnik był dość mocno wypalony/pomarszczony...

Harry Houdini
23-09-2020, 19:27
Zacząłem od polerki ponieważ klosze były już takie matowe ze nawet już nie było widać odcięcia światła mijania. Było lepiej (głównie wizualnie) i to jeszcze nie było to wiec wyjąłem soczewki no i się okazało że nadają się tylko do wyrzucenia. Jak wymieniłem soczewki + ta polerka to nastała jasność. Wymieniłem też pozycje na ledowe i długie (h7) na inne philipsa o zimnej barwie żeby się za bardzo nieodróżniały barwą od xenonu. Wszystko jest git, nie zastanawiaj się tylko działaj ;)

fido920
23-09-2020, 19:41
Wymieniłem też pozycje na ledowe korci mnie, ale boję się, że komp wywali jakieś błędy...Skąd brałeś i jaka firma?
długie (h7) na inne philipsa no właśnie o nich też myślałem bo wkurza mnie trochę żółte z białym...Jakieś Night Breakery-to Osram, pomyliłem, ale może...?

Harry Houdini
23-09-2020, 20:31
Już nie pamiętam jakie to żarówki bo robiłem to jakieś 2lata temu ale napewno byly tanie bo też miałem wątpliwości czy to będzie hasać ale caly czas wszystko działa. Możesz założyć zwykłe pozycje te takie niebieskie do tego h7 philipsa, osrama czy jakąś inną

Bump:

fido920
23-09-2020, 20:35
Już nie pamiętam jakie to żarówki bo robiłem to jakieś 2lata temu ale napewno byly tanie bo też miałem wątpliwości czy to będzie hasać ale caly czas wszystko działa. Możesz założyć zwykłe pozycje te takie niebieskie do tego h7 philipsa, osrama czy jakąś inną
Dzięki :)

fido920
27-09-2020, 10:18
tego h7 philipsa ale wyczytałem, że do długich w MK4 polift jest H1, a nie H7...? Oczywiście jak wyjmę lampę będę widział na 100%...
Pytanie 1:
Czy trzeba ustawiać cały projektor w reflektorze?
Pytanie 2:
Czy trzeba później ustawiać światła na stacji diagnostycznej?
Pytanie 3:
Czy trzeba coś adaptować w Forscanie (wyczytałem, że samopoziomowanie)?
Ewentualnie czy ajaks inna kolejność, np najpierw adaptacja a później ustawianie na stacji...?

Bump: Jeśłi H1 to kupię chyba te:
https://www.petrostar.pl/akcesoria/zarowki-i-lampy-samochodowe/tungsram/tungsram-h1-55w-sportlight-extreme-5000k-zestaw,p173485216
Mają białe światło i chyba większą żywotność niż +120% czy + 130%...A tungsram ponoć bardzo dobre, a cenowo mniej niż Osramy czy Philipsy...
W5W dam takie:
https://www.petrostar.pl/akcesoria/zarowki-i-lampy-samochodowe/philips/philips-standard-zarowka-w5w-12v-5w,p1343586439
Wiem, że nie będą super białe, ale tanio i chyba nie gorzej niż mam teraz...

fido920
27-09-2020, 13:10
Właśnie studiuję wątki o oświetleniu w poliftach i tam przeczytałem, że w mojej lampie powinny być dwa razy H1 i D1S. Mam doświetlanie zakrętów. Rozumiem, żę jedna H1 wspomaga długie, druga doświetla zakręt? Postojówki sa w ledach...

Harry Houdini
28-09-2020, 10:11
Właśnie studiuję wątki o oświetleniu w poliftach i tam przeczytałem, że w mojej lampie powinny być dwa razy H1 i D1S. Mam doświetlanie zakrętów. Rozumiem, żę jedna H1 wspomaga długie, druga doświetla zakręt? Postojówki sa w ledach...

Witam, nie musisz nic robić, żadnej adaptacji przecież wymienisz tylko soczewki, osprzęt (przetwornica i żarnik) zostają Twoje. Ty nie przerabiasz zwykłych lamp na xenony bo przecież masz oryginalne.
Jeśli ta soczewka będzie pasowała to nie powinno być potrzeby ustawiania świateł.
Poziomowania też nie ruszasz.

fido920
28-09-2020, 10:17
Witam, nie musisz nic robić, żadnej adaptacji przecież wymienisz tylko soczewki, osprzęt (przetwornica i żarnik) zostają Twoje. Ty nie przerabiasz zwykłych lamp na xenony bo przecież masz oryginalne.
Jeśli ta soczewka będzie pasowała to nie powinno być potrzeby ustawiania świateł.
Poziomowania też nie ruszasz.

Dzięki. Rozumiem, że da się wyjąć cały projektor bez zdejmowania odbłyśnika w lampie (pamiętasz może które śruby trzeba odkręcić?)...? Wcześniej odkręcałem tylko odbłyśnik.

Harry Houdini
28-09-2020, 10:57
Dzięki. Rozumiem, że da się wyjąć cały projektor bez zdejmowania odbłyśnika w lampie (pamiętasz może które śruby trzeba odkręcić?)...? Wcześniej odkręcałem tylko odbłyśnik.
Pamiętaj żeby nic nie pogubić.
Pod nakrętkami są sprężynki ustalające.
Są ściśnięte więc nie powinno być potrzeby z późniejszym ewentualnym ustawianiem świateł.
Wystarczy tak samo przykręcić nowy projektor.
Pozdro

fido920
28-09-2020, 11:49
Pamiętaj żeby nic nie pogubić.
Pod nakrętkami są sprężynki ustalające.
Są ściśnięte więc nie powinno być potrzeby z późniejszym ewentualnym ustawianiem świateł.
Wystarczy tak samo przykręcić nowy projektor.
Pozdro

Super.
Tylko napisze plan działania i jeśli możesz to mnie popraw:

1. Wyjmuję reflektor (w tym celu muszę odpiąć wtyczkę, którą wszyscy ułamują, już mi się udało ją bez dewastacji rozpiąć więc liczę na to że zrobię to drugi raz).
2 Wyjmuje projektor, czyli wykręcam te trzy zaznaczone przez Ciebie nakrętki. I tutaj nie wiem, jak rozpiąć wtyczkę, bo tam (np odbłyśnik) jest to kablami poprzeplatane...
3.Rozkręcam mając "na stole" projektor, zamieniając mocowania na te:https://hidretrofit.pl/sklep/plyta-montazowa-mondeo-mk4/ i uważam na te sprężynki o których ostrzegasz...
4. Podłączam kostki żarniki, etc.
5. Wymieniam H1 doświetlanie zakrętów, wspomaganie długich...
6. Montuję reflektor.

Harry Houdini
28-09-2020, 15:31
Przewody to nie problem, one w niczym nie będą przeszkadzały, rozpiąć musisz tylko wtyczkę od elektromagnesu (od przesłony długich) a reszta to tak jak napisałeś.
Ja nie przerabiałem mondeo i nie montowałem takich soczewek więc zawsze musisz brać na wszystko poprawkę ale ktoś to wymyślił, dołożył adaptery więc musi być git ;)
Pozdro

Harry Houdini
28-09-2020, 16:49
Pamiętaj że potrzbujesz 4 żarówki h1
Doświetlenie i długie ;)

dizel1982
30-09-2020, 22:33
A co w końcu będziesz montował? Ten zestaw Hella Gen 3-r ze sklepu do którego podałeś link w pierwszym poście? Ja będę właśnie w sobotę montował je u siebie. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Zakupiłem dokładnie soczewki gen 3r od helli i płyty montażowe. Podobno wszystko ma pójść gładko, tak zapewniał sprzedawca. A te soczewki (też podobno) są o wiele lepsze od oryginalnych, nawet ze sprawnym odbłyśnikiem. Ja to robię przy okazji wymiany żarników. Lampy w sobotę idą do spolerowania w firmie detailingowej, po polerce montuję soczewki i wrzucam żarniki Osram Cool Blue Intense.

fido920
01-10-2020, 07:37
A co w końcu będziesz montował? Ten zestaw Hella Gen 3-r ze sklepu do którego podałeś link w pierwszym poście? Ja będę właśnie w sobotę montował je u siebie. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Zakupiłem dokładnie soczewki gen 3r od helli i płyty montażowe. Podobno wszystko ma pójść gładko, tak zapewniał sprzedawca. A te soczewki (też podobno) są o wiele lepsze od oryginalnych, nawet ze sprawnym odbłyśnikiem. Ja to robię przy okazji wymiany żarników. Lampy w sobotę idą do spolerowania w firmie detailingowej, po polerce montuję soczewki i wrzucam żarniki Osram Cool Blue Intense.
Tak, biore Hella Gen3-R. Mam takie samo info od sprzedawcy. Dzisiaj zamawiam. Wymieniam tez wszystkie H1 na tungsramy:
https://nocar.pl/tungsram-h1-12v-55w-p14-5s-sportlight-extreme-5000k.html
Chwilowy brak, nie ma ani zestawów Gen3 r ani Adapterów i nawet H1 z innego sklepu...Chyba zima idzie...;)

dizel1982
01-10-2020, 11:35
Ja się delikatnie boję takiego mocowania soczewki przez jakieś adaptery. Czy później np światła nie będą mi drgały albo czy tam się nic nie porozkręca. Ale z drugiej strony ludzie robią takie przeróbki. Ta firma od której braliśmy soczewki robi to profesjonalnie i gdyby było coś nie tak to by nie robili bo mieli by reklamacje. Zobaczymy. Jutro wieczorem zaczynam wymianę. Na pewno nie zamierzam regenerować tych oryginalnych bo to badziewie jakich mało.

fido920
01-10-2020, 11:58
Ta firma od której braliśmy soczewki robi to profesjonalnie i gdyby było coś nie tak to by nie robili bo mieli by reklamacje. Czyli która?
Ja widziałem tylko w retrofit te projektory...A mocowania mają takie, tzn w obecnej chwili ich nie mają, ale mają mieć ;):
https://hidretrofit.pl/sklep/plyta-montazowa-mondeo-mk4/
Ogólnie to zgłupiałem, myślałem, że kupuję tylko sam skręcony już projektor i za pomocą tego adaptera wkładam przykręcam go do lampy...?Coś pomyliłem...?

dizel1982
01-10-2020, 12:08
No dokładnie z tej firmy. Ja od nich brałem. Co do przykręcenia to jeszcze nie wiem jak to będzie bo jak dostaniesz paczkę i przyłożysz sobie płytę do projektora to zobaczysz że obudowa odbłyśnika zasłania dziury montażowe które służą do przykręcenie tego adaptera do lampy. Znalazłem na filmiku: https://youtu.be/yOSIyZyTxzU gość właśnie ma identyczny problem i tnie obudowę odbłyśnika dremelem. Natomiast ja mam inny pomysł. Zobaczymy czy wypali. Bo to co oni robią to na początku przykręcają adapter do soczewki a dopiero później całość montują w lampie i faktycznie te otwory mają zasłonięte więc nie mogą jej przykręcić. Natomiast ja to chcę zrobić tak że na początku do adaptera włożę śrubę do mocowania projektora, zakontruję ją sobie z drugiej strony nakrętką bo i tak między obudowę odbłyśnika a adapter musisz dać jakiś dystans więc u mnie tym dystansem będzie nakrętka. Następnie adapter z tak zakontrowanymi trzema śrubami przykręcę do lampy i dopiero później na te śruby które sobie przygotowałem wcześniej, wrzucę soczewkę i ją przykręcę. Nie wiem czy taki plan zadziała. Zobaczymy. Dodatkowo wszędzie tam gdzie będą jakieś nakrętki, dam na gwint klej do gwintów + podkładki sprężynujące aby to się nie rozkręciło. I zrobię sobie jeszcze małą modyfikację tych adapterów ponieważ mam śruby M4 z łbem stożkowym i w adapterze (on jest dosyć gruby) zrobię sobie frez wiertłem tak że łeb od śruby ładnie zrówna mi się z adapterem.

Harry Houdini
02-10-2020, 10:07
Witam, dorzucę jeszcze coś od siebie
Może kleju do gwintów to lepiej nie dawać, oryginalne nakrętki są samokontrujace wiec powinno trzymać, może na te co przykręcasz adapter to można dać.
Piszę o tym kleju dlatego że jak przerabiałem zwykłe lampy do galaxy 2007 na xenony ale tak żeby podpiąć je pod zwykłą instalacje żeby działało na wersji że zwykłymi lampami to w jednej lampie (lewej) nie udało mi się "wycyrklować" żeby dodatkowa zarowka długich (h-1) świeciła na odpowiedniej wysokości. Świecila trochę za nisko i mnie to wkurzało wiec musiałem ponownie otworzyć lampe i to poprawić.
Dlatego piszę o tym kleju bo czasami może być problem przy ewentualnych poprawkach. Zdazalo się tak że odkręcając nakrętki to wykręcała się cala śruba, zdazalo się nawet tak że odlawywal się ten kawałek gdzie ta sruba jest wkręcona, akurat w fordzie mi się to nie zdazyło tylko w chryslerze ale ...to tylko takie moje przypadki
Pozdrawiam

dizel1982
02-10-2020, 11:02
Ja jednak odpuszczam przeróbkę bo moje odbłyśniki nie są w tragicznym stanie a nie chce mi się w to bawić bo auto w przyszłym roku sprzedaję. Także jeżeli ktoś chce to mam do sprzedania. Cena niższa niż w sklepie :)