Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Docieranie silnika i pierwsza wymiana oleju

patrykSidoruk
23-09-2020, 15:00
Pytanie do użytkowników Focusa MK4 1.0 EcoBoost: Czy i w jaki sposób zadbaliście o dotarcie silnika w pierwszym okresie użytkowania? Czy w związku z tym zdecydowaliście się na pierwszą wymianę oleju po okresie np. 3000, 5000 km?

Jakie są koszty wymiany oleju z filtrem oleju i filtra powietrza w ASO? (nie pełny przegląd)

Jaworrr
23-09-2020, 15:11
Mam mk4 ale 1.5, benzyna. Przez pierwsze tysiąc km lekka jazda, ale bez skrajności. Wymiana oleju po 10 tysiącach. Koszt olej + filtr ok 600zł, aso kraków.

Z lektury forum dowiesz się, że zdania są podzielone w kwestii częstotliwości wymiany oleju i konieczności robienia tego w aso. Jak to w życiu, będziesz musiał sam zdecydować co zrobić. Powodzenia.

forger
23-09-2020, 17:15
1.5 150KM benzyna. Przez pierwsze 1500km bez "butowania", ale przede wszystkim jazda ze zmienną prędkością - tak mi powiedziano w ASO. Wymianę oleju zrobiłem właśnie po tym dystansie i sama wymiana była gratis - wytargowałem przy zakupie. Zapłaciłem za olej + filtr.

Info z instrukcji o docieraniu pojazdu:

Opony
Nowe opony wymagają dotarcia na odcinku około 500 km. W tym okresie pojazd może mieć inną charakterystykę prowadzenia.

Hamulce i sprzęgło
Jeżeli to możliwe, przez pierwsze 150 km jazdy po mieście i 1.500 km jazdy po szosie unikaj gwałtownego hamowania i używania sprzęgła.

Silnik
Unikaj zbyt szybkiej jazdy przez pierwsze 1.500 km. Zmieniaj często prędkość i wcześnie włączaj wyższy bieg. Nie przeciążaj silnika.

Pojazdy z silnikiem Diesel
Podczas pierwszych 3.000 km przy zwalnianiu może być słyszalne tykanie. Jest to zjawisko normalne wynikające z regulacji nowego silnika Diesel.

skylla1
23-09-2020, 19:44
Temat przewałkowany wielokrotnie. Zamiast zakładać nowy wątek wystarczy poszukać.

Fulara
23-09-2020, 20:35
nie ma dziś docierania silnika. docieranie silnika było w beczkach co robiły 12 mln km. wasze wytrzymają 1/10 000 tego więc to nie ma żadnego znaczenia

Bump: 1.5 150KM benzyna. Przez pierwsze 1500km bez "butowania", ale przede wszystkim jazda ze zmienną prędkością - tak mi powiedziano w ASO. Wymianę oleju zrobiłem właśnie po tym dystansie i sama wymiana była gratis - wytargowałem przy zakupie. Zapłaciłem za olej + filtr.

Info z instrukcji o docieraniu pojazdu:

Opony
Nowe opony wymagają dotarcia na odcinku około 500 km. W tym okresie pojazd może mieć inną charakterystykę prowadzenia.

Hamulce i sprzęgło
Jeżeli to możliwe, przez pierwsze 150 km jazdy po mieście i 1.500 km jazdy po szosie unikaj gwałtownego hamowania i używania sprzęgła.

Silnik
Unikaj zbyt szybkiej jazdy przez pierwsze 1.500 km. Zmieniaj często prędkość i wcześnie włączaj wyższy bieg. Nie przeciążaj silnika.

Pojazdy z silnikiem Diesel
Podczas pierwszych 3.000 km przy zwalnianiu może być słyszalne tykanie. Jest to zjawisko normalne wynikające z regulacji nowego silnika Diesel.

no nie wierze..

patrykSidoruk
24-09-2020, 11:37
docieranie silnika było w beczkach co robiły 12 mln km. wasze wytrzymają 1/10 000 tego

12.000.000 podzielone na 10.000 to 1.200km (słownie tysiąc dwieście)

clubGRANT
24-09-2020, 12:05
Pytanie do użytkowników Focusa MK4 1.0 EcoBoost: Czy i w jaki sposób zadbaliście o dotarcie silnika w pierwszym okresie użytkowania? Czy w związku z tym zdecydowaliście się na pierwszą wymianę oleju po okresie np. 3000, 5000 km?

Jakie są koszty wymiany oleju z filtrem oleju i filtra powietrza w ASO? (nie pełny przegląd)

Ciekawy temat ?, auto zakupiłeś w aso czy u tureckiego handlarza, pytam bo normalnie myślący człowiek kupujący nowe auto w salonie powinien zapytać tam o takie rzeczy, wiem aso nigdy prawdy nie powie na twoją korzyść, ale to też zależy od aso.
Ja odkupując roczne mk3 od aso zostałem o pewnych rzeczach poinformowany.

TomekM_1983
24-09-2020, 12:36
Dodam jako ciekawostkę. W pewnym ASO na pytanie o koszt wymiany filtru i oleju po 15 000 km, odpowiedziano mi, że mogą mi jedynie zrobić pełny przegląd za 1100 zł. Na moje pytanie, jakie czynności serwisowe chcą wykonać przy takim przebiegu, skoro ETIS przewiduje pierwszy przegląd przy 30 000km, Pani nie była mi w stanie odpowiedzieć :)

Finalnie wymieniłem za 80 zł netto (robocizna). Oczywiście nie w tym ASO :)

AdoKrycha007
24-09-2020, 12:37
a potem przyjdzie usterka i będzie po gwarancji, no ale Polak zawsze najmądrzejszy przed szkodą :D

blablawla
24-09-2020, 12:56
Jaka usterka i jakie po gwarancji.
Wymieniasz na oryginalny filtr (możesz go nawet kupić w ASO bo w zasadzie kosztuje tyle samo co w innych sklepach) do tego bańka (5 litrów) oryginalnego oleju i po temacie (całość ca 180 zł).

clubGRANT
24-09-2020, 13:15
a potem przyjdzie usterka i będzie po gwarancji, no ale Polak zawsze najmądrzejszy przed szkodą :D

Przypomnę Ci po raz drugi (w innym wątku się spierałeś)- GVO:
https://www.autoreduta.pl/blog/prawo/wszystko-o-dyrektywie-gvo-czyli-dlaczego-warto-rozwazyc-serwis-nieautoryzowany

Z chęcią spotkałbym się w sądzie z aso,ale już 2 lata jestem po ich gwarancji.
Nieznajomość prawa szkodzi.

Bump: Dodam jako ciekawostkę. W pewnym ASO na pytanie o koszt wymiany filtru i oleju po 15 000 km, odpowiedziano mi, że mogą mi jedynie zrobić pełny przegląd za 1100 zł. Na moje pytanie, jakie czynności serwisowe chcą wykonać przy takim przebiegu, skoro ETIS przewiduje pierwszy przegląd przy 30 000km, Pani nie była mi w stanie odpowiedzieć :)

Finalnie wymieniłem za 80 zł netto (robocizna). Oczywiście nie w tym ASO :)

Ja w rocznym mk3 dałem po za aso 37pln brutto za robociznę, filtr i olej mój ori Ford, Aso za tą samą usługę chciało 360pln netto.

gibaj
24-09-2020, 16:20
nawet można kupić spray i śrubę pomalować żeby ci z ASO nie zauważyli :D
i kto ci udowodni ?że sobie sam zmieniłeś? ja bym tam zmienił nawet po 5 tys
druga sprawa że teraz te auta to kupy złomu

Bump: Jaka usterka i jakie po gwarancji.
Wymieniasz na oryginalny filtr (możesz go nawet kupić w ASO bo w zasadzie kosztuje tyle samo co w innych sklepach) do tego bańka (5 litrów) oryginalnego oleju i po temacie (całość ca 180 zł).

a jeśli nie ori to co? ASO zbada że między ich przeglądami zalałeś inny olej? :D
lać jaki komu pasuje i tyle

TomekM_1983
24-09-2020, 17:56
a potem przyjdzie usterka i będzie po gwarancji, no ale Polak zawsze najmądrzejszy przed szkodą
? Nie rozumiem.
Kupujesz olej i filtr oryginalny, zgodny ze specyfikacją forda na fv, a następnie usługa na fv z wpisanym vinem i przebiegiem. W czym problem?

Jak masz ochotę płacić 1100 zł za wymianę oleju, to nie widzę problemu - kto bogatemu zabroni.

Dla mnie szczytem debilizmu jest to, że chcesz wykonać usługę w ASO, a oni ci mówią, że ci nie zrobią. Mało tego - wymiany oleju nie chcieli mi wpisać do książki serwisowej, bo wpisują tylko przeglądy!

Wysłałem zapytanie do innego ASO 40 km dalej. Po 15 minutach zadzwonił kierownik i powiedział: jasne, zrobimy, ustalić termin? A wpiszecie mi to do książki. Na co odpowiedź: oczywiście, przecież to Pana książka :)

blablawla
24-09-2020, 18:36
To raczej nie do mnie.
Zacytowałeś AdoKrycha007

Ja jestem podobnego zdania co ty, dodatkową wymianę przy ca 12 tys km zrobiłem sumarycznie za 220 zł na oryginalnych częściach.
W zeszłym miesiącu miałem przegląd po 2 latach lub 30 tys km . I co? I nic. Zrobili przegląd, nawet się nie zajakneli, na temat stanu filtra i oleju.

potraff
24-09-2020, 21:37
Robiłem po 2tys km wymianę oleju.
Przez 1000km jazda spokojna, do 1500 z trzy razy mocniej pocisnąłem.

Fulara
25-09-2020, 04:46
Przez 1000km jazda spokojna, do 1500 z trzy razy mocniej pocisnąłem.

ale wiesz że to nie ma już dziś sensu ?
zaleciałość po dużych fiatach

mskgs
25-09-2020, 06:25
zaleciałość po dużych fiatach

No nie ma sensu, bo wg ciebie te samochody przejadą 1200 km.

patrykSidoruk
25-09-2020, 07:28
Ciekawy temat ?, auto zakupiłeś w aso czy u tureckiego handlarza, pytam bo normalnie myślący człowiek kupujący nowe auto w salonie powinien zapytać tam o takie rzeczy, wiem aso nigdy prawdy nie powie na twoją korzyść, ale to też zależy od aso.
Ja odkupując roczne mk3 od aso zostałem o pewnych rzeczach poinformowany.

Czekam na auto, nie dostałem jeszcze wytycznych z ASO, prawdopodobnie dostanę. To będzie pierwsze auto zakupione jako nowe, nie mam doświadczeń. Jako normalnie myślący człowiek chciałbym zapoznać się z opinią kolegów, użytkowników forum.

tryhp3
25-09-2020, 08:15
nie ma dziś docierania silnika. docieranie silnika było w beczkach co robiły 12 mln km.
Według instrukcji Forda w Focusie MK4 jest coś takiego jak docieranie silnika.
Już parę razy wrzucałem skan na to forum.

Jaka usterka i jakie po gwarancji.
Jak Ci silnik padnie na amen, to będą się doszukiwać różnych. Ponoć w MK4 jest rejestrowane ciśnienie oleju, jak ono spadnie to jest sygnał, że był wymieniany, jak nie będzie na to pieczątki z ASO to będzie problem.

konieczko5
25-09-2020, 08:51
...

Fulara
25-09-2020, 08:58
Dociera się silnik. Jakby to był mój samochód to wymieniłbym po 1000 km, potem jak będzie przebieg 5000 km i kolejne co 10 tys km.

Otwierałeś kiedyś silnik po 5000 ? To pewnie masz teorie zasłyszane. No nie szkodzi. Szkody nie ma z lekkiej jazdy.

A co do zaleceń producenta. Są takie same jak zalecenia wymiany oleju co 30 000 albo jak silniki tfsi dopuszczalne zużycie oleju na 1000 km to litr. Bzdura.

konieczko5
25-09-2020, 09:00
...

Fulara
25-09-2020, 09:08
Ja nie mówię żeby nie zmienić oleju po 2000 ale wasze teorie docierania są dziwne.

A potem co ? Huha dmucha a olej leje za 66 zł za 5 litrów. I tu tkwi diabeł . Ale wy zawsze robicie to czego nie trzeba a nie robicie to co cza

konieczko5
25-09-2020, 09:10
...

potraff
25-09-2020, 09:35
Dla Ciebie? To rób co chcesz.
Dla mnie ma.

Pisałem wielokrotnie. Właśnie dlatego, kupiłem nowe auto, by nie kupić po takich osobach, jak Ty, który olej wymienia co 30 tys km.

Poza tym jest w instrukcji napisane o słabszym traktowaniu silnika. Po co, skoro twierdzisz, że silnik jest dotarty?
A może jak 90 % ludzi nie czytasz instrukcji? (to akurat nie jest napisane złośliwie, tylko badania pokazują taką statystykę).

I najważniejsze:
Moje auto, moje pieniądze, Tobie nic do tego. Odpowiedziałem na pytanie założyciela tematu.
pozdrawiam :)

Fulara
25-09-2020, 09:39
Silnik się zawsze dociera podczas jazdy. Nigdy nie jest idealnie spasowany. Chyba jedynie koenigsegg oraz mclaren docierają silniki, że od razu możesz piłować do odcięcia jak tylko wyjedziesz z salonu.

Silnik jest docieramy przez lawetowych jak sobie salonik urządzają waszymi autami na placu. Także spokojnie. Jest zadbane. Najwięcej się tu osób wypowiada co tłoka w ręce nigdy nie trzymało ale on wie.

To takie polskie.
Szerokosci

konieczko5
25-09-2020, 10:22
...

patrykSidoruk
25-09-2020, 11:14
A potem co ? Huha dmucha a olej leje za 66 zł za 5 litrów. I tu tkwi diabeł . Ale wy zawsze robicie to czego nie trzeba a nie robicie to co cza

Proszę rozwiń tę myśl, nie bardzo rozumiem.

Jakoob
25-09-2020, 19:25
Czy i w jaki sposób zadbaliście o dotarcie silnika w pierwszym okresie użytkowania?

Pół Europy jeździ jak producent mówi, pół forum wymienia po 1500km i koniecznie z kompletem filtrów max co 10000km, pozostałe pół forum wedle zaleceń producenta. Wszystkim samochody działają tak samo. Różnicy między tymi trzema opcjami dokumentacją i badaniami nikt nie udowodnił poza świętą wiarą w "moim zdaniem". Zrób tak żebyś Ty się dobrze czuł z tematem.

Koszt w ASO będzie mniej więcej 500zł za olej, filtr i wymianę.

Mało tego - wymiany oleju nie chcieli mi wpisać do książki serwisowej, bo wpisują tylko przeglądy!

Wysłałem zapytanie do innego ASO 40 km dalej. Po 15 minutach zadzwonił kierownik i powiedział: jasne, zrobimy, ustalić termin? A wpiszecie mi to do książki. Na co odpowiedź: oczywiście, przecież to Pana książka :)

Myślę, że się nie dogadaliście. Niejednokrotnie ASO nie chce tego wpisać w rubryce przegląd okresowy. Wpisują zazwyczaj z tyłu książki w rubryce inne o samej wymianie oleju i wstawiają pieczątkę. Być może trzeba było im to podpowiedzieć :)

Ponoć w MK4 jest rejestrowane ciśnienie oleju, jak ono spadnie to jest sygnał, że był wymieniany, jak nie będzie na to pieczątki z ASO to będzie problem.

Brzmi jak internetowe legendy. Lampka kontrolna ciśnienia jest w każdym Focusie i gaśnie chwilę po każdym rozruchu z kluczka. Po wymianie oleju raz poświeci może sekundę-dwie dłużej.

Fulara
25-09-2020, 19:57
Proszę rozwiń tę myśl, nie bardzo rozumiem.

jakikolwiek olej 5w-30 za 60 zł za 5 litrów to jest komedia. potem posty, że pierścienie zapieczone, że panewki zarysowane. jeszcze dodaj do interwał 30 000 i kanał.

dlatego zamiast spuszczać się nad docieraniem, skupiłbym się na dobrym oleju. oleju za 200 zł za bańkę a nie chłam.

a druga strona, że dziś zębatka rozrządu wytrzymuje mniej jak zębatka w moim rowerze to już inna para kaloszy

jeszcze dodam, że oczywiście nie wyjechałbym z salonu i czerwone pole, ale normalne użytkowanie od 5 kilometra. do 5 kilometra docierają wam tirowcy :) bawiąc się przy tym do rozpuku :)

konieczko5
26-09-2020, 15:02
...

Fulara
26-09-2020, 15:50
200zł to płacisz za marketing, a nie olej. Motul jest dobrym przykładem.

znowu zapytam, jak z rozbieraniem silnika

robiłeś testy ? czy poprostu Cristiano Ci się podoba ?

Tobie się podoba, ja robiłem testy. w laboratorium.

jeszcze coś ?

B4Bci4 z Bydzi
26-09-2020, 16:13
przy mojej jeździe to wymieniam co 10k przebiegu, czyli co 1.5 roku, po dotychczasowej obserwacji wydaje mi się że w moim przypadku to się sprawdza, jakbym robił więcej km to wymieniałbym co 15k km jeżeli zrobiłbym szybciej niż w rok - pierwszą wymianę zrobiłem przy 1700km / nie interesowały mnie opinie czy trzeba czy nie, to żaden koszt dla samochodu i spokojnej głowy/

ddela
26-09-2020, 17:42

Widzę, że burza na forum się rozpetała więc odpowiem na zadany temat: docieranie - nie zwarcałem na to szczególnej uwagi ale 90% mojej jazdy to miasto Kraków wiec nie ma jak żyłować silnika, normalna spokojna jazda.
Olej wymieniłem po 10 miesiącach przy 10 tys km, koszt całości ok 400 zł w ASO. Nastepna wymiana - niedawno (obowiązkowy przegląd po 2 latach) po ok 20 tys. km i tego się będe trzymał - rok albo 10 tys km. Komputer pokazywał zazwyczaj ok 60% zużycia oleju. Silnik nie bierze oleju, mało pali i chicho pracuje. Brak jakichkolwiek problemów.
Filtr powietrza - w sensie kabinowy przeciwpyłkowy? Po roku sam wymieniłem a przy przeglądzie po 2 latach ASO wymieniło. Całość pierwszego przeglądu - 1200zł.

konieczko5
26-09-2020, 19:46
...

Jaworrr
26-09-2020, 20:17
Olej wymieniłem po 10 miesiącach przy 10 tys km, koszt całości ok 400 zł w ASO
A które aso, i czy wymiana oleju z filtrem? Zapłaciłem 600 dlatego pytam.

ddela
27-09-2020, 13:31
ASO Jasnogórska - rok 2019
Wymiana oleju, filtra i jakiegoś korka. Cena - jak pisałem - ok 400 zł bo z jakąś małą końcówką chyba 415 czy coś - nie pamiętam - Jakaś promocja była.

xqs
27-09-2020, 17:54
Aso germaz, 2000km wymiana oleju i filtra oleju, bez korka u mnie nie trzeba, 600 zł netto

patrykSidoruk
28-09-2020, 07:12
jakikolwiek olej 5w-30 za 60 zł za 5 litrów to jest komedia. potem posty, że pierścienie zapieczone, że panewki zarysowane. jeszcze dodaj do interwał 30 000 i kanał.

dlatego zamiast spuszczać się nad docieraniem, skupiłbym się na dobrym oleju. oleju za 200 zł za bańkę a nie chłam.

a druga strona, że dziś zębatka rozrządu wytrzymuje mniej jak zębatka w moim rowerze to już inna para kaloszy

jeszcze dodam, że oczywiście nie wyjechałbym z salonu i czerwone pole, ale normalne użytkowanie od 5 kilometra. do 5 kilometra docierają wam tirowcy :) bawiąc się przy tym do rozpuku :)

Dzięki za wyjaśnienie.
Po pierwsze: uważam, że masz absolutną rację. Jakość oleju jest parametrem krytycznym.
Po drugie: nie rozumiem związku z tematem. Czy uważasz, że osoby, które chcą wydawać kilkaset złotych na wymianę oleju po 1500 km przebiegu, robić przeglądy częściej niż zaleca producent myślą w ogóle o tym, żeby w jakimkolwiek momencie użytkowania pojazdu przerzucić się na olej "60 zł za 5 litrów"?

77pawelkrz
07-10-2020, 13:49
Tak dla porównania - dziś pierwsza wymiana oleju i filtra w ASO we Francji 160eur/~700 PLN
1.5 benzyna / 12500 km.
Wpisane do kiążki serwisowej i systemu Forda.

konieczko5
07-10-2020, 14:22
...

77pawelkrz
07-10-2020, 14:40
Przed wymianą zapytałem tylko czy cena zawiera filtr i potwierdzili, że filtr wymieniają regularnie przy każdej wymianie oleju (nigdy przez odsysanie).

Natomiast przed samą wizytą dzwonili do mnie 3 razy żeby się upewnić czy na pewno chce olej wymieniać przy takim przebiegu ;-)

Karol III
12-10-2020, 12:44
Licznik 1200 km....wymiana olej plus filtr ...koszt 280 zł. I spokój....mój spokój na pewno.
Kolejna wymiana przy 10000 km czy się to serwisowi podoba czy nie ;-)

AdoKrycha007
12-10-2020, 12:50
Filtr z urzędu wymienili, czy musiałeś się dopominać tak jak w kraju z kartonu?
to nie kraj z kartonu, tylko zalecenia producenta - wymiana co 2 przegląd.
eko-pogoń zabija motoryzację, i nie tylko Forda.

JanB
02-01-2021, 18:27
Jednak wymieniać trzeba olej w silniku po paru tysiącach km. Tu potwierdzenie
https://www.youtube.com/watch?v=nMUFT-ow7tI&feature=youtu.be

r2d2_dawid
03-01-2021, 09:02
Zdania są podzielone , ja tam wymieniam po 1500-2000km a później co 15k km.

W Niemczech w serwisie Skody , jak oddałem auto wyminę kół na letnie po dojechaniu do nich , zapaliła mi się kontrolka niskiego stanu oleju więc poprosiłem żeby dolali, przy odbiorze auta zapytałem o to i się okazało że zapomnieli i poprosili żebym podjechał pod "bramę". Facet przy mnie chciał odkręcić korek wlewu oleju a ja do niego z gębą że tam jest piach , brud , grube ziarnka i trzeba to najpierw wydmuchać ? On na to że nie , przecież jest filtr oleju i wyłapie !
Taka historyjka , niby ma racje , tak samo te opiłki z miski najpierw zassa smog i pójdą przez filtr ale jakoś wole się ich pozbyć , tak jak i tego piasku który kazałem najpierw wydmuchać żeby mi się to nie "taplało w misce i oleju

konieczko5
03-01-2021, 09:18
...

Fulara
03-01-2021, 09:19
Mechanik nie wie, że po kilku tys km leci by-passem w filtrze i filtr już "nie pracuje".

zależy jaki stopień zasyfienia silnika
dążymy do tego, aby bajpas nie był uruchomiony nigdy

konieczko5
03-01-2021, 10:52
...

Fulara
03-01-2021, 11:01
dlatego trzeba wymieniać dobry olej co 10 000 i problemu nie ma

filtr też najlepiej FoMcO a nie jakieś wynalazki

konieczko5
03-01-2021, 11:13
...

kluska123244
03-01-2021, 15:22
pierwsza wymiana oleju po 500 kilometrach a tak to jeździć normalnie

Karol III
11-01-2021, 18:36
Wtrącę się jeszcze w temat...niezależnie od opinii, wymieniłem olej po 1200 km w tym spokojna jazda bez katowania i bez męczenia na niskich i mam wewnętrzny święty spokój. 200 zeta poszło w ASO ale co tam. Teraz wymiana kolejna po 12000 tys. i tak co rok. Taki punkt odniesienia mechanika ;-)

konieczko5
11-01-2021, 18:38
...

damianisko5
12-01-2021, 08:24
Teraz wymiana kolejna po 12000 tys. Taki punkt odniesienia mechanika ;-)

Za dużo zer napisałeś. Popraw to, bo robi się wesoło.
Taki punkt odniesienia mechanika - to też ciekawe stwierdzenie.

Jaworrr
12-01-2021, 08:45
Karol III widzę, że jesteś z Krakowa, powiedz proszę które ASO wymienia olej za 200zł.
Za wymianę oleju z filtrem na Jasnogórskiej płaciłem ok 600zł.

tryhp3
12-01-2021, 09:06
Cena zależy od silnika. Do 1.5, diesla sam olej kosztuje ponad 200 zł...

Karol III
12-01-2021, 09:25
Karol III widzę, że jesteś z Krakowa, powiedz proszę które ASO wymienia olej za 200zł.
Za wymianę oleju z filtrem na Jasnogórskiej płaciłem ok 600zł.

Tak wyszło. 1,0 125 KM sam olej i filtr. Na Krzemionkach.

Bump: Za dużo zer napisałeś. Popraw to, bo robi się wesoło.
Taki punkt odniesienia mechanika - to też ciekawe stwierdzenie.

Oczywiście...12 tysięcy ;-))....a co do mechanika...wiem wiem...nie dociera się teraz, wszystko fabryki za nas wykonują. Jestem starej jednak szkoły i żadne słowa nie przekonają mnie, że po fabrycznym składaniu silnika i elementach poddanych wcześniej obróbce mechanicznej wszystko jest wypłukane i "przeźroczyste". Dość napatrzyłem się na zawartość olejów z dodatkami metali. Stąd wymieniam i już ;-)

patrykSidoruk
13-01-2021, 11:39
Chyba na wymiany oleju będę jeździć do Krakowa, wyjdzie taniej xD

Serio 200PLN? Olej, filtr oleju, wymiana?

konieczko5
13-01-2021, 11:59
...

szyper
05-04-2021, 09:51
Podepnę się pod temat z prośbą o poradę.

W kwietniu 2020 wymieniłem olej po przejechaniu pierwszych 2000 km, od tego czasu przejechałem ok 3500 km (z przyczyn wiadomych). Teraz pytanie wymieniać ten olej teraz, po roku (przy każdym aucie przyjmowałem sobie takie interwał) od wymiany jeśli w grudniu i tak muszę zrobić obowiązkowy przegląd po 2 latach?
Co radzicie? Do grudnia jak przejadę 2-3 kkm to będzie dobrze.

Ze_ja
05-04-2021, 19:11
Ja bym wymieniał, nawet gdyby auto miało 0 km przebiegu przez rok. Olej wlany i tak powoli traci swoje właściwości. Znam osoby, które niezależnie od przebiegu wymieniają olej po każdej zimie, nawet jeśli przebieg roczny poniżej 10k km, co daje 2 wymiany w roku. Są różne opinie :)
Skoro w ogóle chodzi Ci ten temat po głowie, to bym dla spokoju zmienił olej i filtr. Szczególnie z turbo.

Fulara
05-04-2021, 19:58
wymieniać

skylla1
05-04-2021, 21:20
Nie zgodzę się z przedmówcami. Po 3500 km? To nie masło, nie zjełczeje. Spokojnie można do grudnia drugie tyle zrobić i dopiero wymienić. Tym bardziej, gdy olej został już po zakupie wymieniony, a auto nowe, nie ma tam wiele nagarów. itp.

AdoKrycha007
07-04-2021, 18:17
każdy zrobi jak chce. przy takim małym przebiegu i niedawnej wymianie, ja, bym dociągnął do tych 6 tys - pamiętajmy że Fordy interwał wymiany mają długi. dlatego nic się nie stanie jak przy takim małym przebiegu wymienisz 3 msc później olej w relatywnie nowym aucie. Forda nie interesuje czy sobie między przeglądami obowiązkowymi wymieniasz olej (o ile nie zrobisz tego na niezgodny ze specyfikacją). oni mają mieć wbite do gwarancji że zgodnie z interwałem i kilometrażówką się stawiłeś na obowiązkowy przegląd.

TomekM_1983
07-04-2021, 19:37
Co radzicie?
Czekać do przeglądu w grudniu. 3500 km to świeży olej.