Zobacz pełną wersję : smoła na drzwiach i prograch czym zmyć

dempsej
07-10-2007, 13:07
Witam!

Jak w temacie. Mam pytanie czym zmyć smołę z drzwi i progów tak żeby nie zniszczyć lakieru?
Pozdrawiam.

SsMyQ
07-10-2007, 13:19
benzyną ekstrakcyjną ??

myslę ze porzadnie przyłóz sie do umycia lakieru i bedzie po kłopocie, sam niedawno dopucowywałem (regenerowałem lakier na escorcie) dzień mi zajęło (porzadne mycie, usuwanie zabrudzeń typu asfalt, smoła i innymi pierdołami, usuwanie rys i zadrapań, odnawianie lakieru do błysku i zabezpieczenie 2 krotne woskiem oraz polerka całego auta) warto było bo efekt niesamowity.

Gdyby ktoś chciał odnowić lakier do lustra zapraszam... Tanio i solidnie...

niedługo zajedzie do mnie Laguna 2002 zrobie akcję przed i po...

Krzychu32
07-10-2007, 13:22
Olejem napędowym,benzyną,benzyną ekstrakcyjną,po zmyciu smoły umyj czyszczone powierzchnie wodą z np.szamponem samochodowym.

P.S. Właśnie żona mi podpowiedziała że świeżą smołę można wyczyścić masłem,jak spróbujesz to daj znać czy miała rację.

Pozdrawiam

subratri
07-10-2007, 13:47
P.S. Właśnie żona mi podpowiedziała że świeżą smołę można wyczyścić masłem,jak spróbujesz to daj znać czy miała rację.
słuchaj żony :) tak się myje ręce i inne części ciała ze smoły. margaryna też pomaga :)

llechu
07-10-2007, 14:52
dempsej, nie śmiej się z tego masła - potwierdzam - na smołę jest to najlepszy znany mi sposób. Nie porysujesz i zejdzie. Pisałem niedawno w innym wątku o tym.

Kronos
07-10-2007, 15:03
myłem progi benzyną ekstrakcyjną. Od niej lakieru nie zniszczysz. Po umyciu przemyj te miejsce wodą z szamponem i przepoleruj woskiem dla pewności

TOMEK07
07-10-2007, 19:55
a mi umyli poprzedni samochód w ASO przy okazji wymiany przewodu klimy szamponem Forda wszystkie ślady smoły znikły , lakier błyszczał przez ponda miesiac aż samochód odjechał do innej właścicielki :fcp18 nawet ładna była :fcp22

dempsej
07-10-2007, 22:26
dempsej, nie śmiej się z tego masła - potwierdzam - na smołę jest to najlepszy znany mi sposób.

Nie śmieje się i potwierdzam wypróbowałem to dzisiaj i faktycznie schodzi:) Dziękuje za rade:) nie pozostaje nic innego jak w przyszłą sobotę kupić troche masła i do dzieła:)
Pozdrawiam.

krzysieksa
08-10-2007, 01:58
Jak ktoś już wcześniej wspomniał - masłem... brzmi może neidorzecznie ale to naprawdę działa!! :)

Jeszcze pasta TEMPO skutecznie usuwa smołę - zmywałem kawałki smoły z progów i wszystko pięknie się dało usunąć :)

tomnet
08-10-2007, 06:40
Można także wyczyścić płynem do kokpitów.

cosin
08-10-2007, 09:12
masłem - stara sprawdzona metoda i nie zniszczysz lakieru

mcmacpl
08-10-2007, 10:07
WD40 - czyli naftą. Bardzo ładnie schodzi, i nie ma żadnego wpływu na lakier. Poza tym ładnie pachnie :-)