Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] błąd P2279
Panowie pomocy nagle dzisiaj w trasie zapalił mi się komunikat awaria silnika natychmiast serwis, po podłączeniu FORScana wywala błąd P2279, silnik pracuje normalnie tylko komputer obciął moc i więcej niż 90km nie chce jechać. Przejrzałem cały dolot nie widać żadnych nieszczelności, gdzie szukać przyczyny ?
z góry dzięki za pomoc.
Wymieniałeś już rozrząd u siebie?
Jeśli nieszczelności brak to tak strzelam w ciemno - może przepływomierz szwankuje?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
rozrządu nie wymieniałem jeszcze, przepływomierz może i masz racje tylko przydało by się to jakoś sprawdzić zanim się wymieni. Wywala jeszcze mi błąd "czujnik MAF w granicach normy ale wartość niższa od oczekiwanej co to może znaczyć ?
Zastanawia mnie dlaczego przy błędzie jest dopisek "rząd cylindrów 1"
Na forum jest parę tematów z informacją, że w tych silnikach rozrząd nie wytrzymuje 180k, sam mam kolegę któremu rozrząd nie wytrzymał nawet 150k. Przetłumacz jeszcze ten temat:
https://fordtransit.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=192726&c=1
Masz też chyba zaległą akcje serwisową w fordzie.
Jak Ci taki błąd wywala to MAF to nic innego jak przepływomierz. Ja bym tutaj obstawiał problem. Zle wskazania przepływu powietrza. Dobrze by było podpiąć jakiś sprawny przepływomierz i sprawdzić czy mu przejdzie. To na dobry początek, a to co kolega sugeruje jak najbardziej wypadało by zrobić bo fakt że rozrząd może już mieć dość i potem może być za późno.
na rozrząd muszę się umówić i wymienić ale czy rozrząd może powodować taki objaw ? i co do wymiany rozrządy słyszałem że trzeba wymienić koło pompy wtryskowej razem z rozrządem w tym silniku czy to coś skomplikowanego ? trzeba potem coś ustawiać tą pompę ? bo jak dzwoniłem do jednego mechanika jak usłyszał że trzeba koło też wymienić to powiedział że lepiej abym do ASO pojechał bo on nie ma przyrządu aby potem to ustawić prawidłowo.
Na tym rozrządzie i tak już dużo zrobiłeś i z tego co piszą inni posiadacze Twojego silnika to w każdej chwili może się uszkodzić, w linku który Tobie podałem piszą, że błąd jest przez przedstawiony rozrząd dlatego zapytałem czy wymieniłeś go. Poszukaj jakiegoś niezależnego serwisu który zajmuje się Fordami.
Osobiście bał bym się nim teraz jeździć czy odpalać ze względu właśnie na rozrząd.
Pierwsze słyszę o wymianie koła pompy CR. Chyba prędzej chodzi o koło zębate wałka rozrządu. Ale nawet jeśli to wymiana tego jest prosta bo wałek ma bodajże wcięcie a koło wypustkę. Wszystko sprowadza się do blokady rozrządu na kole wałka za pomocą nawet wiertła. Do tego trzeba zblokować wieniec koła zamachowego. Przy montażu nowego koła zębatego wałka, potrzebne narzędzie do „przytrzymania” koła przy dokręcaniu. Żadnej magii tam nie ma.
Pierwsze słyszę o wymianie koła pompy CR. Chyba prędzej chodzi o koło zębate wałka rozrządu. Ale nawet jeśli to wymiana tego jest prosta bo wałek ma bodajże wcięcie a koło wypustkę. Wszystko sprowadza się do blokady rozrządu na kole wałka za pomocą nawet wiertła. Do tego trzeba zblokować wieniec koła zamachowego. Przy montażu nowego koła zębatego wałka, potrzebne narzędzie do „przytrzymania” koła przy dokręcaniu. Żadnej magii tam nie ma.
o to koło chodzi
https://ford.sklep.pl/product-pol-20399-1-5-TDCi-kolo-zebate-pompy-wtryskowej-Ford-R-2334220.html
A ten błąd od czujnika MAF to P1102 lub P1121?
A ten błąd od czujnika MAF to P1102 lub P1121?
tak P1102
Aaa o to chodzi. Nie przypuszczałem że Ford każe to zmieniać. Tak czy siak nie wygląda to na jakąś mega skomplikowaną operację - też z tego co widzę blokuje się to np wiertłem. Samo koło 100zl, nie jest źle. Zobacz na ten filmik, tam to fajnie widać: https://youtu.be/oIsqxDUjlvk
rozrząd wymieniony w ASO i wszystko śmiga, dodatkowo zrobiona akcja serwisowa odsiarczanie.
temat do zamknięcia
dodam jeszcze że przy wymianie rozrządu zwróćcie uwagę żeby wymienić koło pompy wtryskowej bo to ono jest winowajcą.
Czyli błędy od przepływomierza i przepustnicy to innych czujników to rozrząd, genialnie ford to wymyślił.
Warto dodać te dwa pozostałe błędy do tytułu.
marcinks2 07-01-2021, 13:30 Witam
Rozwiązał ktoś problem z tym P2279
Przeplywomierz czy coś innego mieście
sylwesterz 07-01-2021, 13:41 Dwa posty wyżej (#15 (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3285903&postcount=15)) masz odpowiedź.
marcinks2 07-01-2021, 14:48 Ja ma 2.0 tdci bi
I nie sądzę że to będzie wina rozrządu
sylwesterz 07-01-2021, 15:00 W opisie użytkownika masz 1.8TDDi, niemniej jednak jeśli uważasz, że masz inną sytuację, to rozwiń swoje lakoniczne pytanie, bo odpowiedź na twoje "Rozwiązał ktoś problem z tym P2279" jest krótka "tak i odpowiedź masz w #15".
Te błędy i rozrząd dotyczą silnika 1.5 TDCi. 1.6 i 2.0 TDCi to zupełnie inna bajka. marcinks2 w opisie masz 1.8 TDDi i forumowicze będą myśleć, że taki silnik posiadasz. Sprawdź układ dolotowy, może gdzieś widać ślady oleju.
Orzech12 01-05-2022, 11:22 Reasumując przy rozrządzie trzeba wymienic kolo pompy wtryskowej? Jestem po wymianie rozrządu ale bez tego koła i co jakiś czas ten błąd co w temacie
Bump:
|