Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] pokrętło automatycznej skrzyni biegów
Cześć,
od 2020 roku w Mondeo montowane jest centralnie umieszczone pokrętło zmiany trybów jazdy automatycznej skrzyni biegów (inaczej wyglądające i inaczej umieszczone niż we Fusionach).
Czy ktoś z Was się orientuje jaka jest szansa na zamontowanie i działanie takiego pokrętła zamiast tradycyjnego lewarka automatu w Mondeo z 2019 roku ?
W takim Mondeo jest inna skrzynia Forda z innym silnikiem Forda ale jest to możliwe trzeba tylko to zmienić.
silniki inne bo obecnie już nie ma 1.5 benz w ofercie ale pokrętło ma teoretycznie te same opcje sterowania jak lewarek automatu więc ciekawi mnie czy był by kompatybilny z automatem od 1.5
W aucie z tym pokrętłem jest mega fajny dostęp do schowka (wnęki) i jest praktyczna kieszonka na telefon ;)
A w hybrydzie obecnie produkowanej nie jest przypadkiem to samo pokrętło? Tam tez jest zamontowany A8?
Gdzie jest moduł sterowania skrzynia? Czy on jest zintegrowany z pokrętłem czy jest gdzies przy skrzyni?
A W aucie z tym pokrętłem jest mega fajny dostęp do schowka (wnęki) i jest praktyczna kieszonka na telefon
Jeździłeś z takim pokrętłem? Ja próbowałem i dużo wygodniej i szybciej lewarkiem. Nie mówiąc, że można sobie dłoń podeprzeć sterując audio i klimę....
Robert 68 03-10-2020, 18:50 szybciej lewarkiem
A co z łopatkami à la F1? No i automat to A8 a manual to 6.
Sprawdziłem i faktycznie w MK5 1.5 jest A6 a w Foce 1.5 jest A8 podobnie jak w MK5 2.0 TDCI...
Sprawdzę jeszcze czy numer tej części (pokrętła) jest taki sam dla każdej z tych wersji z hybrydą włącznie. Jeśli tak to będzie oznaczało że to tylko zwykły „knefel” i pewnie da się
Bump: A
Jeździłeś z takim pokrętłem? Ja próbowałem i dużo wygodniej i szybciej lewarkiem. Nie mówiąc, że można sobie dłoń podeprzeć sterując audio i klimę....
Nie. Dotychczas tylko manuale miałem to jest mój pierwszy automat więc można powiedzieć że przyzwyczajam się od nowa bez uprzedzeń :)
Ja jeżdżę od pół roku i już bym nie powrócił do tradycyjnego lewarka.
A pokrętło ma ciekawą funkcjonalność. Gdy np. otworzę drzwi przy poz. D lub R to skrzynia sama wraca na P.
Jeszcze lepsze jest to, że skrzynia sama wraca na P po wyłączeniu stacyjki.
Z tradycyjnym lewarkiem tego nie zrobisz.
Ja jeżdżę od pół roku i już bym nie powrócił do tradycyjnego lewarka.
A pokrętło ma ciekawą funkcjonalność. Gdy np. otworzę drzwi przy poz. D lub R to skrzynia sama wraca na P.
Jeszcze lepsze jest to, że skrzynia sama wraca na P po wyłączeniu stacyjki.
Z tradycyjnym lewarkiem tego nie zrobisz.
Super! Bardzo bezpieczne
W trakcie jazdy również?
A czy hamulec ręczny w końcu też zaciąga się sam?
Pytanie o hamulec dotyczy funkcji Autohold czy automatycznego zaciągania się ręcznego po zaparkowaniu i zgaszeniu silnika?
Mondeo nie ma autoholdu (bardzo niestety) - chodzi mi o zaciąganie ręcznego po zgaszeniu sinika / lub przestawieniu na P
Mondeo nie ma autoholdu (bardzo niestety) - chodzi mi o zaciąganie ręcznego po zgaszeniu sinika / lub przestawieniu na P
jeśli jest wyposażone w czujniki poziomowania to nie da się włączyć takiej opcji w forscanie ?
To już było, ale widocznie
Ręczny zaciąga się automatycznie po zaparkowaniu
dodali, także super!
jeśli jest wyposażone w czujniki poziomowania to nie da się włączyć takiej opcji w forscanie ?
Nie słyszałem. Kiedyś czytałem tutaj dyskusję z udziałem "największych modzicieli" i nie udało im się ogarnąć takiej opcji:(
Ręczny zaciąga się już przy Powershifcie w mk2.
w mondeo mk2? :D
W trakcie jazdy również?
No tego nie sprawdziłem :) Na postoju owszem.
Ręczny zaciąga się automatycznie po zaparkowaniu i zwalnia sam po ruszeniu.
Po zaparkowaniu nie zaciąga sią sam. Skrzynia na P owszem blokuje napęd ale hamulec sie nie zaciąga.
dodali, także super!
(
Nic nie wiem aby dodali. Chyba, że jest autohold w roczniku 2020 ?
Nic nie wiem aby dodali. Chyba, że jest autohold w roczniku 2020 ?
Nie ma, chyba tylko w nowych modelach Focusa, Pumy i Explorer są.
Widocznie kolega smiechu wprowadza nas tutaj w lekki zamęt informacyjny
Nic nie pisałem o funkcji Autohold. Pisałem o ręcznym który zaciąga się automatycznie po zaparkowaniu auta (tryb P) i zgaszeniu silnika i zwalnia po jego uruchomieniu, zapieciu pasów i ruszeniu. Jest to opisane w instrukcji.
Autohold nie ma - Autohold to automatyczne zwiększanie ciśnienia w układzie hamulcowym w trybie D tak, że np. stojąc przed na czerwonym światle nie trzeba trzymać wyciśniętego hamulca.
Fragment instukcji:
Wskazówka:**Elektryczny hamulec postojowy może zostać włączony automatycznie po ustawieniu dźwigni zmiany biegów w położeniu parkowania (P). Patrz *Automatic Transmission - 8-Speed Automatic Transmission - 8F24/8-Speed Automatic Transmission - 8F35/8-Speed Automatic Transmission - 8F40/8-Speed Automatic Transmission.*
Funkcja działa.
Mówimy o Mondeo Mk5 lift A8, tak?
W Jakim MK2? Bo my tu o mondeo mk5 piszemy.
Nic nie pisałem o funkcji Autohold. Pisałem o ręcznym który zaciąga się automatycznie po zaparkowaniu auta (tryb P) i zgaszeniu silnika i zwalnia po jego uruchomieniu, zapieciu pasów i ruszeniu. Jest to opisane w instrukcji
Fragment instukcji:
Wskazówka:**Elektryczny hamulec postojowy może zostać włączony automatycznie po ustawieniu dźwigni zmiany biegów w położeniu parkowania (P). Patrz *Automatic Transmission - 8-Speed Automatic Transmission - 8F24/8-Speed Automatic Transmission - 8F35/8-Speed Automatic Transmission - 8F40/8-Speed Automatic Transmission.*
Funkcja działa.
Kolega chyba nie bardzo rozróżnia PS od A8
Przepraszam nie dopisałem Smax mk2 z PS. W Mondek mk5 PS w trybie P ręczny zaciąga się również automatycznie.
W Mondek mk5 PS w trybie P ręczny zaciąga się również automatycznie.
Nie zaciąga się automatycznie, jedynie zwalnia przy ruszaniu (w pasach)
Zgadza się. Przepraszam za wprowadzanie w błąd.
Potwierdzam, zaciąga się automatycznie w trybie P w S-maxie mk2 z PS.
W Mondek mk5 PS w trybie P ręczny zaciąga się również automatycznie.
To ciekawe jeszcze w żadnym Mondeo MK5 tego nie widziałem.
Odświeżam temat.
Da się zmienić lewarek na " pokrętło "w hybrydzie czy ni ? Bo przez 3 strony byłą debata o zaciąganiu ręcznego ..
Czy gdzieś ktoś ma namiary na części z pierwszej strony tzn co jest potrzebne by zmienić na takie pokrętło ??
sprawa ma się tak, że pokrętło występuje jako komplet z panelem Cena kompletu to 2177 brutto ale jest dostepne
michalkrain 05-06-2023, 12:09 Witam,
chciałbym odblokować automatyczną skrzynię 8F40 by móc pokręcić koła przednie na wyłączonym silniku.
Posiadam takie pokrętło w Fordzie Mondeo rocznik 2019. Czy ktoś wie gdzie jest to miejsce?
Pozdrawiam
... Czy ktoś wie gdzie jest to miejsce?
...
Ja wiem, ja wiem, ja wiem...!!!:619::619:
To miejsce jeeeeessssttt,.... jeeeessstttt....
W INSTRUKCJI OBSŁUGI AUTA!!!
Owo "tajemnicze miejsce" nazywa się "Włączanie trybu pozostawania w położeniu neutralnym"
Aby Kolega nie wymigiwał się "ale ja nie mam instrukcji..." - https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?variantid=6928&languageCode=pl&countryCode=POL&Uid=G2017962&ProcUid=G1966164&userMarket=POL&div=f&vFilteringEnabled=False&buildtype=web
michalkrain 08-06-2023, 17:18 Dziękuje bardzo za podpowiedź. Pozdrawiam
Tak jak w tytule, czy w Mondeo 2019r lift jest możliwa wymiana drążka zmiany biegów na pokrętło? Przeglądałem inne tematy ale żadne nie dotyczą hybryd.
|