Witam wszystkich użytkowników. A więc temat może już znany ale chciałbym trochę bardziej zagłębić się w problem ponieważ problem dalej istnieje a przyczyny brak. Ford Kuga 2010 rok 2.0 Diesel. Gdy go kupiłem dwa lata temu miał około 250000 tys. przebiegu. Odrazu zrobiłem pełny servis wraz z rozrządem. I zauważyliśmy dziwny osad w zbiorniczki na sciankach Mechanik kazał jeździć i zobaczymy :(. Zrobiłem tak parę tys. kupiłem tester tani na spaliny. coś tam pokazało że niby są. Ale jak to możliwe jak zero objawów. Zero dymu. olej ok. płyn ok. czysty jak nowy przewody ok. Dla spokoju wymieniłem zbiorniczek na nowy. na początku nic nie bylo. I zaczęło się wkoncu trochę tego osądzać się. Oczywiście płyn nowy zalany. Robiłem trasy po 2000 w jedną stronę 4 razy. Auto na max exploatowane. Zbiorniczek teraz czarny. Zero innych objawów po przejechaniu 30000. I co o tym myśleć? Prosze o podpowiedzi. Dziękuję
problem dalej istnieje a przyczyny brak.
No jak... Przyczyna jest jasna - spaliny/olej w układzie chłodzenia.
W tym silniku występuje chłodnica oleju?
Dzięki za odpowiedź. Tak występuje chłodnica oleju. Ale jak to możliwe żeby spaliny dostały się do układu to po jakimś czasie nie na opcji płyn by nagrzał się i by wywaliło. Olej w płynie jakieś plamy albo coś. Olej nie rozpuszcza się w wodzie. A tak tyle tysięcy przejechać i zero objawów przerwanej UPG. Chyba że mylę się i wkoncu uszczelkę wydmucha.
slawek-kali
04-10-2020, 15:02
moim zdaniem to cos z egr chlodniczka, z upg bys tyle nie pojezdzil bezobjawowo.
Dzięki. Też tak myślę. Nie chciałbym dać naciągnąć sie na Upg.
moze byc chlodniczka egr, ale rownie dobrze moze byc upg, u mnie byla wlasnie ta druga opcja Kuga2 2014r. Temperatura w normie? plynu nie ubywa?
Dziękuję za wejście w temat. Tak temperatura w normie. Zdarzało się że jechałem 600 km. Bez przerwy. Stawałem na parkingu sprawdzałem przewody twardość i wszystko ok. Zero masła. Olej ok. Płyn po ostatniej wymianie około 25 tys. bez zmian.
Bump: A jakie miałeś objawy że zdecydowałeś się robić Upg.
Dziękuję za wejście w temat. Tak temperatura w normie. Zdarzało się że jechałem 600 km. Bez przerwy. Stawałem na parkingu sprawdzałem przewody twardość i wszystko ok. Zero masła. Olej ok. Płyn po ostatniej wymianie około 25 tys. bez zmian.
Bump: A jakie miałeś objawy że zdecydowałeś się robić Upg.
objawy: osad w zbiorniczku wyrownawczym, po jakims czasie ubytki plynu chlodniczego, pozniej przy szybszej jezdzie wywalalo ten plyn, po odkreceniu korka zbiorniczka wyrownawczego wywalalo plyn, twarde weze na cieplym silniku, brak masla-olej w normie, nie kopcil, no i jak juz lapal temperature po tym jak wywalilo plyn odcinka mocy...
Druga sprawa nie robilem tej uszczelki :) wymienilem caly silnik :D byly problemy z odkreceniem glowicy, z drugiej strony nie bylem pewien czy np glowica nie jest peknieta, dlatego tez taka decyzja.
Ok. Ja zobaczę. Sprubuje dowiedzieć się czy mozna sprawdzić jakos egr. Póki płynu nie wywala to jeżdżę. Zobaczymy. pozdrawiam. Dzięki