Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Jakie opony na zimę
xardi321 04-10-2020, 16:45 Cześć,
mam pytanie odnośnie opon zimowych. Czy jak kupuję opony to potrzebuje też kupować dodatkowy zestaw czujników TPMS? Czy wystarczą mi same opony i tyle? Opony fabryczne (letnie) mają TPMS, mogę odczytywać wartości ciśnienia na ekranie. Czy jak nie będę tego miał w zimowych to samochód nie zgłupieje? A może można po prostu przełożyć te czujniki z letnich na zimowe?
Pierwszy raz mam taki system i nie jestem pewien jak to ugryźć ;)
Druga sprawa to czy ktoś ma jakąś opinie na temat opon Nokian WR Snowproof 235/50 R17? Cena ok. 600 zł za jedną czyli komplet 2400. Można coś dostać lepszego w tej cenie albo czy można coś sensownego dostać najlepiej do 2000?
Nic tańszego z marek "premium" nie znalazłem z tego rozmiaru zimówek.
edit
A może w ogóle można założyć 215/60 R16? Z tego co widzę są dużo tańsze. Czy wymagałoby to zmiany felgi czy da radę na tej samej, oryginalnej?
czujniki są w felgach a nie oponach
Poważnie pytasz czy dasz radę założyć opony 16tki na felgi 17tki?
Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
Ten model opon Nokia jest Ok
Zmiana opon na 16” to tańsza opona ale dodatkowo musisz kupić felgi w tym rozmiarze i czujniki TPMS wiec w zależności jakie felgi wybierzesz dolicz do opon co najmniej 1600 zł
karoolpl 04-10-2020, 18:07 Z 17 jest taki paradoks, że opony 18 są albo w podobnej cenie albo możesz kupić taniej :)
16, ja na takich jezdziłem i okej, może komfort jazdy jest spoko, ale mi przeszkadzał ten balon i dynamiczne ruszanie często podczas deszczu odpalało kontrole trakcji. Jakbyś chciał 16 to mam na sprzedaż :D
mondeo70235 04-10-2020, 20:20 Ja na zime mam opony 215/60R16 na felgach 5x108 R16 6,5 To orginalny rozmiar mondeo
16 tki opony dobrej klasy kupisz na oponeo za około1300zł a felgi około 500zł
a felgi około 500zł
stalowe bo raczej nie dobre alu... no i plus czujniki.
xardi321 05-10-2020, 08:18 Dzięki za wszystkie odpowiedzi i opinie ;) Trochę brakowało mi wiedzy, ale już wszystko wiem.
Nie będę kombinował i kupie ten sam rozmiar, pewnie właśnie te Nokiany
Robcio79 05-10-2020, 10:47 Witam. Mam pytanie. W chwili obecnej posiadam letnie opony 235/50 R17. Co powiecie na opony zimowe o rozmiarze 215/50 R17 ?
stary1977mj 05-10-2020, 11:25 Zamiennik dla tego rozmiaru to 225/50/17,ja zastanawiam się nad 225/55/17
pablo1803a 05-10-2020, 19:46 Planuje zakup felg 17 na zimę i zastanawia mnie jak wyglada sprawa czujników? Od mondeo mk5 będą pasowały? Czy trzeba szukać typowo do Fusiona?
xardi321 05-10-2020, 19:59 Witam. Mam pytanie. W chwili obecnej posiadam letnie opony 235/50 R17. Co powiecie na opony zimowe o rozmiarze 215/50 R17 ?
Zamiennik dla tego rozmiaru to 225/50/17,ja zastanawiam się nad 225/55/17
Czy przypadkiem jedynym oficjalnym rozmiarem z R17 nie jest 235/50 ;)? Warto mieć to na uwadzę biorąc pod uwagę gwarancje/leasing
Od roku modelowego 2019 a faktycznie roczniki 2020 zaczęły wychodzić na węższych oponach. Prawdopodobnie właśnie na 215/50r17. Piszę "prawdopodobnie" bo nie pamiętam rozmiaru ale zwróciłem uwagę na to wybierając samochód z placu. Ja wybrałem z końcówki rocznika 2019 z oponami 235/50r17. Ale pamiętam, że roczniki 2020 stały na węższych. Czyli musiały uzyskać homologację na takich gumach.
Może to jest właśnie alternatywa dla tańszych opon zimowych.
Proponuję sprawdzić wystawowe w ASO na czym stoją i takie kupić. Sam myślę o takim rozwiązaniu bo czeka mnie w tym miesiącu zakup.
Od roku modelowego 2019 a faktycznie roczniki 2020 zaczęły wychodzić na węższych oponach. Prawdopodobnie właśnie na 215/50r17. Piszę "prawdopodobnie" bo nie pamiętam rozmiaru ale zwróciłem uwagę na to wybierając samochód z placu. Ja wybrałem z końcówki rocznika 2019 z oponami 235/50r17.
jeśli średnica ma być ta sama to 215/50 a 235/50 to spora różnica
Bump: Planuje zakup felg 17 na zimę i zastanawia mnie jak wyglada sprawa czujników? Od mondeo mk5 będą pasowały? Czy trzeba szukać typowo do Fusiona?
chyba mają inną częstotliwość - poszukaj w opisach aukcji na Allegro.
Radzę brać konkretnie pod Fusion
Jak chcecie kupować opony, w miarę niezłe-to Kleber czy Barum. Można mieć za 1400 zł.Ale nie 215 ani nie 235 kuriozum polega na tym ze najtańszy wymiar to 225/55 wchodzi bez problemu i przeciętny kierowca nie zauważy różnicy.
kolega się pomylił jest to profil 215/55
No właśnie pisałem, że nie byłem pewny. Czyli homologowany rozmiar do mk5 od rocznika modelowego 2019 to również 215/55.
kuriozum polega na tym ze najtańszy wymiar to 225/55 wchodzi bez problemu i przeciętny kierowca nie zauważy różnicy.
Może masz rację ale mk5 na ten rozmiar nie ma homologacji. A jak wygląda w praktyce...?
215/55R17 to raczej popularna opona i dość dobrze dostępna. Zimówki mam właśnie w tym rozmiarze (Uniroyal MS Plus 77), sprawują się nader dobrze. Trzeba tylko uważać przy krawężnikach, bo felga jest prawie zlicowana z bokiem opony i łatwo obetrzeć krawędź.
Co myślicie o oponach yokohama, myślę czy nie zdecydować się na BluEarth Winter V905, są tu jacyś posiadacze?
grzesiek181 07-10-2020, 19:58 Ja na zime mam opony 215/60R16 na felgach 5x108 R16 6,5 To orginalny rozmiar mondeo
16 tki opony dobrej klasy kupisz na oponeo za około1300zł a felgi około 500zł
Witam
Do 215 to felga 7 raczej powinna być. 6,5 na oponkę 205
pablo1803a 08-10-2020, 07:31 Znajomy ma felgi oryginalne do forda 17 z czujnikami. Jeśli je kupie i auto nie wykryje czujników jest jakaś możliwość je przeprogramować czy trzeba wywalić i kupić typowo po Fusiona?
Witam,
Zamieżam kupić komplet nowych opon zimowych 215/55/16 do mojego mondeo mk4 polift 2.0 TDCi kombi. Im więcej czytam tym więcej mam wątpliwośći czy lepiej kupić opony asymetryczne np. Hankook evo2 W320 czy zaryzykować ząbkowanie i kupić opony kierunkowe np. Kleber krisalp hp3. Czy ząbkowanie opon w autach z zawieszeniem wielowahaczowych rzeczywiście jest tak częste czy problem ten jest wyolbrzymiony? Jak to jest w przypadku mondeo w wersji kombi?
arturmsi 08-10-2020, 19:12 Jak dla mnie zimówka tylko kierunkowa która lepiej odprowadza wodę i błoto.
Opony kupuję z najlepszą etykietą "na deszcz" na jaką mnie stać, na suchym poradzi sobie większość.
Tu masz B w w Kleberze i i C w Hankook. Wziałym klebera i to w rozmiarze 205/55/16, dużo tańszy, a na zimę wystarczy.
Nie patrząc na budżet kupiłbym Bridgestone Blizzak LM005 z klasą"A".
Ale pamiętam, że roczniki 2020 stały na węższych
dokładnie - 215/55R17 takie teraz są - mam auto z marca 2020 i właśnie też jestem na etapie szukania zimówek
Witam,
Zamieżam kupić komplet nowych opon zimowych 215/55/16 do mojego mondeo mk4 polift 2.0 TDCi kombi. Im więcej czytam tym więcej mam wątpliwośći czy lepiej kupić opony asymetryczne np. Hankook evo2 W320 czy zaryzykować ząbkowanie i kupić opony kierunkowe np. Kleber krisalp hp3. Czy ząbkowanie opon w autach z zawieszeniem wielowahaczowych rzeczywiście jest tak częste czy problem ten jest wyolbrzymiony? Jak to jest w przypadku mondeo w wersji kombi?
W Astrze zrobiłem masę km na Continental T850 - moim zdaniem najlepsza zimówka na jakiej jeździłem, mega pewne prowadzenie.
Hankooki evo2 też podobno dobre ale nie aż tak.
Porównując Dunlop, Bridgestone, Continental i inne tańsze to zawsze najlepiej mi się jeździło na Conti, drugie miejsce Dunlop, później Bridgestone a dalej cała reszta :)
Pytanie tylko jak się jeździ na wyższym profilu i jak wyglądają. Czy nie są trochę baloniaste? ;)
Gdy brałem z salonu mojego to specjalnie zwróciłem uwagę aby stał na 235/50, ale teraz myślę o zimówkach 215/55. Są węższe, to na zimę powinno być ok ?
Czy ma ktoś już jakieś doświadczenie z takimi zimówkami?
Ponad 5 stów taniej na komplecie to już warto się zastanowić ;)
Co myślicie o oponach yokohama, myślę czy nie zdecydować się na BluEarth Winter V905, są tu jacyś posiadacze?
Ja mam Yokohamy V903 będzie to ich ostatni 5 sezon. Opony z dobrej mieszanki, bieżnik wyciera się równomiernie i dość wolno. Ja na swoich pewnie bym jeszcze zrobił ze 2 sezony, ale to dopiero zobaczę za kilka m-cy. Z zalet na pewno dobre prowadzenie na mokrej drodze, bo na suchej dobre jak wszystkie. No i niski hałas. Pojeździsz dłużej do docenisz, że nie są głośne.
Zimówki w tym rozmiarze są o około 130 zł tańsze na sztuce niż 235/50r17. Sprawdziłem na przykładzie Goodyear Ultragrip Performacne+.
Pytanie tylko jak się jeździ na wyższym profilu i jak wyglądają. Czy nie są trochę baloniaste? ;)
Gdy brałem z salonu mojego to specjalnie zwróciłem uwagę aby stał na 235/50, ale teraz myślę o zimówkach 215/55. Są węższe, to na zimę powinno być ok ?
Wyglądają niemal tak samo, bo wysokość opony 215/55 jest praktycznie identyczna z 235/50 (OIDP różnica średnic 3 mm). Trochę mniej wystają w bok poza obrys felgi, więc trzeba bardziej uważać przy krawężnikach. I to w zasadzie tyle.
Co do wrażeń z jazdy - bez zastrzeżeń. Nie miałem okazji jeździć w warunkach ekstremalnych - ostatnie dwie "zimy" były głównie mokre. Nie zauważyłem pogorszenia komfortu, stabilności i kierowalności na suchym.
pablo1803a 12-10-2020, 16:08 Witam, znalazłem taki kalkulator opon jeśli chodzi o zamienniki: http://podrogach.pl/zamienniki-opon-kalkulator-opon/235-50-r17/
Teoretycznie można brać każdy rozmiar który został tam wymieniony, ale który wy polecacie? Na zimę planuje zakup felgi 17, ale ciągle nie wiem jaki rozmiar opon wybrać.
xardi321 16-10-2020, 15:59 Jeszcze dodam dwa grosze od siebie odnośnie zamiennika standardowego rozmiaru. Czyli standard to jest (u mnie i ogólnie chyba bardzo często w RM 2020) 235/50/17. Inny rozmiar według naklejki (czyli oficjalny zamiennik) na felge 17 to 215/55/17.
Jako, że chciałem się upewnić czy rzeczywiście mogę kupować zamienniki (analogiczna opona kosztuje 130zł mniej więc różnica na 4 spora) to zasięgnąłem opinii w trzech miejscach i tak:
- Mail do osoby od której kupowałem auto (sprzedawca) - powiedział, że lepiej nie zmieniać bo można dostać mandat - tą opinie bym odrzucił bo chyba nie miał większego pojęcia o tym
- Telefon do ASO i w dziale części otrzymałem informacje, że jeśli jest na nalepce to ok, można kupować i będzie ok. Pan jakoś specjalnie nie sprawdzał (podszedł jedynie do Mondeo na salonie i zobaczył naklejke). Mówił też, że będzie pasować na tą felge
- Dzwoniłem też do Oponeo i tam informacja była taka, że owszem rozmiar 215/55/17 jest oficjalnym i niektóre Mondeo z tego rocznika wyjeżdżały na tej oponie, ale generalnie to te z oponom 215/55/17 miały minimalnie inną felge
To by też pasowało do informacji, że ten mniejszy rozmiar opon mniej wystaje o czym jedna osoba pisała wcześniej, ale równocześnie on będzie pasować najprawdopodobniej na tą felge (no bo realnie różnica jest minimalna).
Ja już kończę temat bo dziś zamówiłem opony, ale może komuś się to jeszcze przyda więc dopisałem ;)
Robcio79 16-10-2020, 18:10 Jeszcze dodam dwa grosze od siebie odnośnie zamiennika standardowego rozmiaru. Czyli standard to jest (u mnie i ogólnie chyba bardzo często w RM 2020) 235/50/17. Inny rozmiar według naklejki (czyli oficjalny zamiennik) na felge 17 to 215/55/17.
Jako, że chciałem się upewnić czy rzeczywiście mogę kupować zamienniki (analogiczna opona kosztuje 130zł mniej więc różnica na 4 spora) to zasięgnąłem opinii w trzech miejscach i tak:
- Mail do osoby od której kupowałem auto (sprzedawca) - powiedział, że lepiej nie zmieniać bo można dostać mandat - tą opinie bym odrzucił bo chyba nie miał większego pojęcia o tym
- Telefon do ASO i w dziale części otrzymałem informacje, że jeśli jest na nalepce to ok, można kupować i będzie ok. Pan jakoś specjalnie nie sprawdzał (podszedł jedynie do Mondeo na salonie i zobaczył naklejke). Mówił też, że będzie pasować na tą felge
- Dzwoniłem też do Oponeo i tam informacja była taka, że owszem rozmiar 215/55/17 jest oficjalnym i niektóre Mondeo z tego rocznika wyjeżdżały na tej oponie, ale generalnie to te z oponom 215/55/17 miały minimalnie inną felge
To by też pasowało do informacji, że ten mniejszy rozmiar opon mniej wystaje o czym jedna osoba pisała wcześniej, ale równocześnie on będzie pasować najprawdopodobniej na tą felge (no bo realnie różnica jest minimalna).
Ja już kończę temat bo dziś zamówiłem opony, ale może komuś się to jeszcze przyda więc dopisałem ;)
Ja natomiast dzwoniłem do serwisu Forda gdzie poinformowano mnie abym zachował rozmiar z opon letnich ( 235/50 R17 ). Problem może być po zmianie na 215/50 R17 w czujnikach które trzeba będzie przeprogramować oraz licznik może pokazywać inną prędkość.
Jeszcze dodam dwa grosze od siebie odnośnie zamiennika standardowego rozmiaru. Czyli standard to jest (u mnie i ogólnie chyba bardzo często w RM 2020) 235/50/17. Inny rozmiar według naklejki (czyli oficjalny zamiennik) na felge 17 to 215/55/17.
Ja natomiast dzwoniłem do serwisu Forda gdzie poinformowano mnie abym zachował rozmiar z opon letnich ( 235/50 R17 ). Problem może być po zmianie na 215/50 R17 w czujnikach które trzeba będzie przeprogramować oraz licznik może pokazywać inną prędkość.
Możecie śmiało odzwonić lub odpisać wszystkim z którymi się kontaktowaliście i powiedzieć im że są skończonymi debilami, aż ręce opadają jak się to czyta.
Marek, żeby nie było, ja też wysłałem maila do Ford Polska z zapytaniem czy mogę zastosować opony zimowe w rozmiarze 215/55R17 zamiast letnich 235/50R17, które aktualnie mam założone na samochodzie.
Odpowiedź dostałem taką samą jak kolega, który dzwonił do Forda.
Pytanie było formalne, ponieważ gdy zapytałem w ASO, powiedzieli mi, że powinienem potwierdzić sobie czy te opony maja homologację dla mondeo 2.0 Ecoblue 190 KM A8.
Wypowiedzi Forda na temat tego, że gdy zastosuje inny rozmiar to może być to powodem wypadku a nawet dachowania bardzo mnie ubawiły. Ponieważ odpowiedź mnie nie satysfakcjonowała (krótko mówiąc) przesłałem maila zwrotnego w wyciągiem z instrukcji (tabelka), która dopuszcza rozmiar 215/55R17 i konstruktywnej odpowiedzi już nie dostałem. Pan się chyba "zatkał". Natomiast skierował mnie z tym pytaniem do ASO lub (i tu uwaga) do lokalnego wulkanizatora.
Niestety poziom informacji ze strony Ford Polska jest tak niski jak ich cała obsługa. A wiedza na temat sprzedawanych samochodów jest niższa niż ta z instrukcji.
Prawdopodobnie kupię te węższe opony i już nikogo nie będę się pytał. Nurtują mnie natomiast 2 rzeczy: co z czujnikami ciśnienia (jak wspomniał jeden z kolegów) oraz to czy felgi dla tych rozmiarów nie są jednak o różnej szerokości.
Hahahaha -Przemek,ubawiłem się,dobre niestety ludzie strasznie się uwsteczniają, to co się teraz dzieje zaczyna mnie przerażać,może kowid najtin coś upośledza w ich muskach.Co do czujników-one pokazują tylko i wyłącznie ciśnienie,nie ma to żadnego znaczenia,co do przekłamania wskazań prędkościomierza tak w tak niewielkim zakresie maks może 2%-wartość pomijalna.Moja felga standard Titanium 7,5 cala opona 235 bez problemu obsługuje rozmiar 215.nie słuchajcie debili.
Robcio79 17-10-2020, 00:50 Hahahaha -Przemek,ubawiłem się,dobre niestety ludzie strasznie się uwsteczniają, to co się teraz dzieje zaczyna mnie przerażać,może kowid najtin coś upośledza w ich muskach.Co do czujników-one pokazują tylko i wyłącznie ciśnienie,nie ma to żadnego znaczenia,co do przekłamania wskazań prędkościomierza tak w tak niewielkim zakresie maks może 2%-wartość pomijalna.Moja felga standard Titanium 7,5 cala opona 235 bez problemu obsługuje rozmiar 215.nie słuchajcie debili.
Troche kultury !!!
Panowie ja pije do tych co wam odpowiadali a nie do was.
Marek, ja to wszystko w zasadzie wiem. Chciałem formalnie zapytać Ford Polska i poznać ich odpowiedź. Widać, że nawet oni nie potrafią czytać instrukcji.
Co do felgi, to dzięki za potwierdzenie.
Kilka tygodni temu zmienił się dyrektor Ford Polska i może pozamiata. ;)
mondeo70235 najlepiej doradza. oryginalne kola i opony 16 cali . a na dzisiaj ja proponuje wielosezonowe .
i może pozamiata. ;)
... pod dywan ;)
pablo1803a 20-10-2020, 18:31 To jaki rozmiar polecacie na zimę? Mam felgę 17, więc lepiej kupić 235/50?
kubaziemniak 20-10-2020, 19:05 To jaki rozmiar polecacie na zimę? Mam felgę 17, więc lepiej kupić 235/50?
Też długo się nad tym zastanawiałem i w końcu kupiłem:
Zeetex WH1000 235/50 R17 100 V XL
Jak kupowałem je na początku października to jeszcze kosztowały 1156 zł komplet. Wcześniej brałem pod uwagę inny rozmiar lub zakup opon w przedziale 2500-3000 zł. Po wysłuchaniu i wyczytaniu wielu opinii zdecydowałem się na Zeetex. Teraz czekają w garażu na zimę :)
pablo1803a 20-10-2020, 19:45 Też długo się nad tym zastanawiałem i w końcu kupiłem:
Zeetex WH1000 235/50 R17 100 V XL
Jak kupowałem je na początku października to jeszcze kosztowały 1156 zł komplet. Wcześniej brałem pod uwagę inny rozmiar lub zakup opon w przedziale 2500-3000 zł. Po wysłuchaniu i wyczytaniu wielu opinii zdecydowałem się na Zeetex. Teraz czekają w garażu na zimę :)
Też się nad nimi zastanawiałem, jeździł ktoś na nich? Firma mi w ogóle nie znana a kusi cena bo jedna z tańszych opon o fajnych parametrach.
Hahahaha -Przemek,ubawiłem się,dobre niestety ludzie strasznie się uwsteczniają, to co się teraz dzieje zaczyna mnie przerażać,może kowid najtin coś upośledza w ich muskach.Co do czujników-one pokazują tylko i wyłącznie ciśnienie,nie ma to żadnego znaczenia,co do przekłamania wskazań prędkościomierza tak w tak niewielkim zakresie maks może 2%-wartość pomijalna.Moja felga standard Titanium 7,5 cala opona 235 bez problemu obsługuje rozmiar 215
Dla dociekliwych:
http://podrogach.pl/zamienniki-opon-kalkulator-opon/235-50-r17/
https://intercars.pl/poradnik/opony-i-felgi/dobor-opon-do-felg-czyli-szerokosc-opony-a-szerokosc-felgi/
... pod dywan ;)
Mam nadzieję, że nie , bo na "centralę" są już skargi od "lokalsów" z ASO.
Ta zmiana to ponoć nie przypadkowe działanie.
Bump: Dla dociekliwych:
http://podrogach.pl/zamienniki-opon-kalkulator-opon/235-50-r17/
https://intercars.pl/poradnik/opony-i-felgi/dobor-opon-do-felg-czyli-szerokosc-opony-a-szerokosc-felgi/
No i w zasadzie to wyjaśnia temat.
pablo1803a 26-10-2020, 15:00 Odkopię trochę temat, bo mam zamiar kupić opony 215/55 R17 po rozmowie z moim wulkanizatorem u którego nie raz kupowałem opony wymieniałem itp. mam pewne wątpliwości. Mianowicie on strasznie ich nie poleca, mówi że idealny rozmiar jeśli chodzi o zamiennik to 225/55 bo 215/55 będą za wąskie. Mówi że wtedy będzie niemal identyczna jak ta 235/50. Sprawdzam w tych kalkulatorach które były tutaj wstawiane i nigdzie nie widzę rozmiaru 225/55. To jaki rozmiar polecacie?
on strasznie ich nie poleca, mówi że idealny rozmiar jeśli chodzi o zamiennik to 225/55 bo 215/55 będą za wąskie. Mówi że wtedy będzie niemal identyczna jak ta 235/50.
Nieprawda 225/55 a 235/50 to różnica 1,8%.
Dla 215/55 to tylko 0,2% w stosunku do 235/50.
Odpowiedz sobie sam, który rozmiar jest niemal identyczny po obwodzie.
A to, że jest trochę węższa to akurat na zimę jest na mały +.
pablo1803a 27-10-2020, 07:25 Nieprawda 225/55 a 235/50 to różnica 1,8%.
Dla 215/55 to tylko 0,2% w stosunku do 235/50.
Odpowiedz sobie sam, który rozmiar jest niemal identyczny po obwodzie.
A to, że jest trochę węższa to akurat na zimę jest na mały +.
Właśnie tez tak myśle, ale trochę mi namieszał w głowie gość. Dobra zamówię 215 i będzie spokój. Dzięki za pomoc ;)
N7h4k4lr 27-10-2020, 16:04 odkopię trochę temat, bo mam zamiar kupić opony 215/55 r17 po rozmowie z moim wulkanizatorem u którego nie raz kupowałem opony wymieniałem itp. Mam pewne wątpliwości. Mianowicie on strasznie ich nie poleca, mówi że idealny rozmiar jeśli chodzi o zamiennik to 225/55 bo 215/55 będą za wąskie. Mówi że wtedy będzie niemal identyczna jak ta 235/50. Sprawdzam w tych kalkulatorach które były tutaj wstawiane i nigdzie nie widzę rozmiaru 225/55. To jaki rozmiar polecacie?
225/50/17
Zimy / śnieg , lód, mróz / w tym roku nie będzie . To będzie wpisane w tarczę antycovidową. :D
Witam, też miałem dylemat jakie opony kupić bo letnie mam 235/45/17 i pytałem swojego wulkanizatora i mówił żeby lepiej brać 215/50/17 (ten rozmiar widniał na emblemacie) i kupiłem kormorany a zeetexy były tańsze tylko o 4zł na 1 oponie...
bo letnie mam 235/45/17 i pytałem swojego wulkanizatora i mówił żeby lepiej brać 215/50/17 (ten rozmiar widniał na emblemacie) .
To jest wątek o rozmiarach opon do MK5 a nie MK4.
W MK5 homologowany dla 17" jest rozmiar 235/50 i 215/55.
W MK5 homologowany dla 17" jest rozmiar 235/50 i 215/55. Tak... homologowany. Problem w tym, że rozmiary homologowane to jakiś absurd. Mój stoi na 16" w ori wymiarach i wygląda jakby mu dołożyli kółka z LEGO. Oglądałem 17" na innym egzemplarzu w rozmiarze 215/55 i jest tak samo dziadowsko. Ciut lepiej jest w 18" ale też bez szału. Moim zdaniem ta homologowana rozmiarówka dla MK5 to wtopa jakich mało. Dla mnie szok, że MK4 moze stać na schludnie wyglądającej 225/45/17 a Mk5 na balonach jak z kreskówki. Osobiście jestem bliski decyzji o porzuceniu homologowanej rozmiarówki na rzecz właśnie tej z MK4.
Dla mnie szok, że MK4 moze stać na schludnie wyglądającej 225/45/17 a Mk5 na balonach jak z kreskówki. Osobiście jestem bliski decyzji o porzuceniu homologowanej rozmiarówki na rzecz właśnie tej z MK4.
Masz na myśli 225/45/18?
Dla mnie szok, że MK4 moze stać na schludnie wyglądającej 225/45/17 a Mk5 na balonach jak z kreskówki. Osobiście jestem bliski decyzji o porzuceniu homologowanej rozmiarówki na rzecz właśnie tej z MK4.
MK4 nigdy nie miało homologacji na 225/45/17.
Miało za to 235/45/17 w modelu przedliftowym i 215/50/17 w poliftowym.
Poza tym, to co się "podoba" nie zawsze przewidziane jest przez producenta dla danego modelu i silnika. Sprawa jest bardziej złożona a wygląd ma drugoplanowe znaczenie.
Ja mam Yokohamy V903 będzie to ich ostatni 5 sezon. Opony z dobrej mieszanki, bieżnik wyciera się równomiernie i dość wolno. Ja na swoich pewnie bym jeszcze zrobił ze 2 sezony, ale to dopiero zobaczę za kilka m-cy. Z zalet na pewno dobre prowadzenie na mokrej drodze, bo na suchej dobre jak wszystkie. No i niski hałas. Pojeździsz dłużej do docenisz, że nie są głośne.
no to ci powiem, że mnie przekonałeś do tych opon, czekałem jeszcze z zamówieniem bo jeszcze ciepło niby ale pora końcu coś kupić
ale teraz myślę o zimówkach 215/55. Są węższe, to na zimę powinno być ok ?
właśnie mam od paru dni takie zimówki , na ori felgach z mondeo mk4 które mi zostały po sprzedaży auta , zrobiłem jakieś 300 km na razie na nich , jest ok, muszą się ułozyc
a co kupiłem - micheliny alpine 6 , nówki sztuki , mialem wcześniej przez parę sezonów alpiny 5 na focusie i byłem z nich zadowolony - stąd taki wybór , ponieważ latam codziennie do pracy 140 km w obie strony , wprawdzie po S6 ale niech tam - myślę że się sprawdzą
co do balona ? - muszę zrobić foty jak to wygląda - jak dla mnie komfort jest ok
tylko załozyłem w koła nowe czujniki ciśnienia i nie mogę z nimi dojść do ładu - pomimo procesu resetu w/g instrukcji - cały czas po około 20 km wywala błąd - nie wiem trzeba toto jakoś dodatkowo aktywować ? :?:
właśnie mam od paru dni takie zimówki
A jaki rozmiar miałeś letnich? Chodzi mi o różnicę w prowadzeniu przy przejściu na 215/55 z rozmiaru 235/50.
215/55
też takie - na takich wyjechał z fabryki - letnie Continentale - wypust tegoroczny - produkcja z marca 2020
taką mają teraz homologacje w mondeo
no to ci powiem, że mnie przekonałeś do tych opon, czekałem jeszcze z zamówieniem bo jeszcze ciepło niby ale pora końcu coś kupić
To daj znać jak się jeździ. Bo teraz jak patrzyłem te modele się trochę pozmieniały i ciekawe czy są tak samo dobre jak te stare.
karoolpl 08-11-2020, 22:31 A jaki rozmiar miałeś letnich? Chodzi mi o różnicę w prowadzeniu przy przejściu na 215/55 z rozmiaru 235/50.
Może nie dokładnie na taki rozmiar bo mam mondka 2016, ale ja przeszedłem w drugą stronę
z 215/60 R16 na 235/45 R18 i nie czuje żadnej różnicy w komforcie jazdy, wręcz na + 18 przy prowadzeniu w zakrętach i nie ma takiego wrażenia uginania się opony jak wcześniej. Sam wygląd to nie ma nawet czego porównywać, tu masz post gdzie wkleiłem 16 vs 18 :)
Ale jak jesteś spokojnym kierowcą to nie powinieneś czuć wielkiej różnicy, mnie jeszcze w 16 wkurzało ruszanie jak było mokro, często traciłem przyczepność.
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3278691&postcount=645
To daj znać jak się jeździ. Bo teraz jak patrzyłem te modele się trochę pozmieniały i ciekawe czy są tak samo dobre jak te stare.
do jakości się nie mogę przyczepić, dobrze się jeździ, czekam na deszcz a najlepiej śnieg żeby mocniej potestować :D widac ze to już wyższa klasa
trebor 2211 20-06-2021, 10:57 Witam, jeżeli temat gdzies już był to sorry.
Jeżeli letnie opony mają rozmiar 215/55/17 To zimowe powinne być takie same ? Czy szersze ?
Dzięki za sugestie
w/g specyfikacji ;) czyli generalnie taki sam rozmiar
SEBOOL2006 12-06-2023, 20:34 Cześć,
Z góry przepraszam jeśli takowy temat już jest na forum,ale jeszcze się go uczę.
Mam do was pytanie przesiadłem się z VAGa do Mondeo z 2018 roku i posiadam obecnie założone felgi 17 cali. Z poprzedniego samochodu pozostały mi felgi + opony zimowe również w rozmiarze 17 cali z tym że inny profil niż dedykowany do Forda na zimę.
Czy mogę założyć opone 225/45/17 czy muszę założyć opony dedykowane pod mój model / rozmiar felgi czyli 235/50/17
Nie ukrywam trochę baloniaste opony na tym profilu
Rozstaw śrub będzie pasował do Mondeo ?
SEBOOL2006 12-06-2023, 22:31 Felg nie będzie pasować bo był 5x112 a tu mamy 5x108 w mondeo. Bardziej mi chodzi czy mogę założyć opone o takich parametrach zamiast tych co są dedykowane
Bardziej mi chodzi czy mogę założyć opone o takich parametrach zamiast tych co są dedykowane
Jak najbardziej koło będzie miało 3 cm mniej średnicy,licznik będzie przekłamywał,komfort wybierania nierówności drastycznie ucierpi, będzie to wyglaądało jak śmieć -karykatura ,ale jak najbardziej można.
Koledzy mam 235/50R17 i w rozsądnych cenach mały wybór i rozmiarowo prawie 1do1 podchodzi rozmiar 215/55R17
Czy ktoś robił taką zamianę- w tym rozmiarze jest większy wybór?
Mogę ewentualnie zmienić forscanem wymiar opon jakby co
Przecież Pondeo wychodziło z fabryki też na 215
krzysztofSJZ 18-10-2023, 11:05 nic nie trzeba kombinować oba rozmiary są kompatybilne
https://www.oponeo.pl/zamienniki-opon/235-50-r17-vs-215-55-r17
nic nie trzeba kombinować oba rozmiary są kompatybilne
https://www.oponeo.pl/zamienniki-opon/235-50-r17-vs-215-55-r17
Właśnie wiem - różnica chyba 0,2%. Bardziej mi chodzi o doświadczenia w jedzie po zmianie rozmiaru - wczoraj jeździłem na 235 a po zmianie na 215 jest np. tak samo , gorzej, lepiej
klocolus 18-10-2023, 12:52 Ja tam lubię węższe opony, mniej wozi na koleinach i jest ciszej. Różnica w przyczepności minimalna i szersza tak naprawdę jest na plus tylko na suchej i czystej nawierzchni.
215 przypadkiem nie były homologowane tylko do mk5 polifta?
215 przypadkiem nie były homologowane tylko do mk5 polifta?
Były od początku produkcji,do bida wersji(trend ambiente),tylko że na feldze 16
krzysztofSJZ 18-10-2023, 18:41 tak naprawdę to ja nie widzę różnicy podczas jazdy, jedyne to co odczuwałem to zmianę ogumienia z letniego na zimowe i odwrotnie, niby powinno się zmieniać na zimę na węższe, ale poczytaj dokładnie pełny opis rozmiaru opony, jest to dokładnie opisane i ja tak rozumiem że im masz wyższą oponę to musi być węższa i odwrotnie oczywiście w granicach tolerancji i po to jest kalkulator, a jak wiadomo opona im niższa to komfort mniejszy zwłaszcza w zimie
Zamówiłem Kleber Krisalp HP3 215/55 R17 98 V XL, FSL
cena za 4 sztuki 1900 zł - z intercars
Wychodzi ze w średniej klasie są niezłe - porównując z Dębicą, Sawą ewentualnie z barum
Ale wiadomo ze nawet najlepsza zimówka nie zastąpi myślenia:wink:
niby powinno się zmieniać na zimę na węższe
Ciekawa twierdzenie- Tak mniej więcej sprzed 20 lat zarzucone, już dawno jako nie majace sensu.
ja tak rozumiem że im masz wyższą oponę to musi być węższa i odwrotnie oczywiście
Chyba jednak za bardzo Pan nie rozumie
szynszyl 19-10-2023, 08:33 Wychodzi ze w średniej klasie są niezłe - porównując z Dębicą, Sawą ewentualnie z barum
bierzesz Pan wujka google. wpisujesz opony zimowe ranking 2023 (sugeruje niemieckie po wygranej PO), szukasz opony zbliżonej rozmiarem do swojej. masz top10. oglądasz ceny. wybierasz na co Cie stać. zakładasz i sie cieszysz. odkąd jest internet tak robię i nie narzekam. nie tracę czasu na czytanie setek stron na forach :P
krzysztofSJZ 19-10-2023, 08:58 Chyba jednak za bardzo Pan nie rozumie
Kolego poszukaj kalkulatora opon tam wszystko jest wyjaśnione to raz, a dwa spróbuj przejechać się na oponach 235/45 po koleinach zlodowaciałego śniegu a pózniej zrób to samo na np.
https://rankomat.pl/samochod/oznaczenia-opon?rt_dev=c&rt_camp=361763918&rt_kw=54149113629&rt_med=cpc&rt_so=google&rt_kwmatch=&gclid=Cj0KCQjwhL6pBhDjARIsAGx8D59xWEr8Xmd3vmwWyi-eky8FrjxXzgAfwddke9pxvJ6Q1TIsduKZMZcaAqqjEALw_wcB
bierzesz Pan wujka google. wpisujesz opony zimowe ranking 2023 (sugeruje niemieckie po wygranej PO), szukasz opony zbliżonej rozmiarem do swojej. masz top10. oglądasz ceny. wybierasz na co Cie stać. zakładasz i sie cieszysz. odkąd jest internet tak robię i nie narzekam. nie tracę czasu na czytanie setek stron na forach :P
Sprawdzałem opinie użytkowników wg oponeo. Rankingi czasami sa robione pod producenta przykładem to wpadka dekry sprzed kilku lat. Brałem pod uwagę tylko opinie gdzie użytkownik deklarował duże przebiegi bo ile warta jest opinia niedzielnego kierowcy.
Co do węższej opony w zimę to kojarzę że lata temu wulkanizator mi mówił że zimówkę lepiej kupić węższą bo wg niego węższa to większy nacisk na cm2 a co za tym idzie lepsza przyczepność (opona bardziej się wgryza w podłoże) i w sumie miało by to sens. Tylko od tej opinii minęły latka i pewnie technologia opon też się diametralnie zmieniła i przy dobrej mieszance i bieżniku nie ma to już takiego znaczenia
Na snieg czy bloto lepsza wezsza. Ale wezsza to ogolnie mniejsza przyczepnosc.
W pozostalych przypadkach szersza lepsza.
Kolego poszukaj kalkulatora opon tam wszystko jest wyjaśnione
Oczywiście tam jest wszystko wyjaśnione,ale widzę że Kolega tego chyba nie rozumie skoro skoro pisze bzdury że wraz z szerokością będzie się zmieniać wysokość profilu,jeśli zastosujemy się do tego zamienników wyznaczonych przez kalkulator.
szynszyl 20-10-2023, 22:36 Sprawdzałem opinie użytkowników wg oponeo mówimy o czymś innym. Ja o ADAC. TAM nie ma nic o subiektywnych wydumkach użytkowników
|
|