Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] TPMS - Jak auto sygnalizuje brak czujników
gucio770920 14-10-2020, 12:33 Witam.
Panowie mam zamiar nie zakładać do zimówek czujników tpms, w jaki sposób focus mk4 będzie mi komunikował brak czujników? czy będzie to tylko kontrolka, czy jakoś komunikat jednorazowy, czy może komunikat co ileś tam kilometrów, a może będzie coś pikać co jakiś czas itp.
Chcę się dowiedzieć czy da się żyć z taką uciążliwością.
Proszę o odpowiedź kogoś kto przetestował taki scenariusz właśnie w focusie mk4 bo może wcześniejsze miały inne powiadomienie.
clubGRANT 15-10-2020, 13:09 Zapewne tak samo jak w mk3 - wyświetli kontrolkę, która będzie ciągle świecić.
Zapewne tak samo jak w mk3 - wyświetli kontrolkę, która będzie ciągle świecić.
W Mk3 tak jak pisze clubGRANT + sygnał dźwiękowy i komunikat na centralnym wyświetlaczu. Nie pamiętam co jaki czas on występuje, czy tylko przy odpaleniu zapłonu czy co ileś kilometrów. U mnie wystąpił tylko raz przy zmianie kół na letnie.
krakersik 15-10-2020, 19:21 w mk3 kontrolka i sygnał co 11-13 km.
gucio770920 15-10-2020, 20:47 w mk3 kontrolka i sygnał co 11-13 km.
Czy ten sygnał to pipczy do puki się go nie wyłączy czy raz brzdęknie ?
Kontrolkę i jakiś jednorazowy komunikat mógłbym przeżyć ale jak te komunikaty plus sygnały dźwiękowe będą się powtarzać to już nie za bardzo.
Ciekaw jak jest w mk4 może w końcu się ktoś trafi kto to już przerabiał w tym modelu to się dowiemy :D
Będą się powtarzać i jest to wkurzające. Ja kupiłbym czujniki na zimowy kpl. albo wyłączył na stałe, przeszedł na odczyt komp. z ABS
TomekM_1983 16-10-2020, 04:39 mam zamiar nie zakładać do zimówek czujników tpms
Kiepski pomysł.w jaki sposób focus mk4 będzie mi komunikował brak czujników?
Upierdliwy dla kierowcy.
czy może komunikat co ileś tam kilometrów, a może będzie coś pikać co jakiś czas
W ciemno ci mogę powiedzieć, że zachowa się dokładnie tak samo jak podczas błędu lub problemów z komunikacją z innymi czujnikami.
Tutaj: co jakiś czas będziesz dostawał komunikat wyświetlany na centralnym wyświetlaczu + jednorazowy sygnał dźwiękowy. Trzeba nacisnąć ok żeby zniknął. I tak zapewne jak napisał kolega wyżej, co kilka, kilkanaście km.
Ponoć do wszystkiego idzie się w życiu przyzwyczaić :D
przeszedł na odczyt komp. z ABS
Zdradź proszę jak zmienić tryb kontroli ciśnienia w oponach w Fordzie z czujników na odczyt z ABSu. Uratujesz autorowi wątki kilka stówek :)
...Zdradź proszę jak zmienić tryb kontroli ciśnienia w oponach w Fordzie z czujników na odczyt z ABSu. ...
W Focusie MK3 poliftowym - standardowa procedura (zmiana kodowania w centralnej konfiguracji), w Focusie MK4 - NIEMOŻLIWE.
TomekM_1983 16-10-2020, 08:57 w Focusie MK4 - NIEMOŻLIWE.
Tak też mi się wydawało. Myślałem że poprzednik zna jakiś trik ;) Dziękuję za odpowiedź fachowca :)
Ps. imho najprostsza opcja to 2 komplety opon i 1 komplet felg z czujnikami.
O kurcze, myślałem, że będzie taka możliwość jak w Mk3 FL. Może z czasem ktoś "pokona przeszkodę". :)
Wybrałbym opcję dokupienia czujników. Choć nowe to wydatek ~100zł/szt.
TomekM_1983 trików nie znam :)
tedi_k nadal zajmujesz się modyfikacjami? Chciałem Ciebie odwiedzić w tej sprawie i ciągle czasu brak.
gucio770920 16-10-2020, 19:36 W Focusie MK3 poliftowym - standardowa procedura (zmiana kodowania w centralnej konfiguracji), w Focusie MK4 - NIEMOŻLIWE.
"NIEMOŻLIWE" - to znaczy, że w focusie MK4 jest brak możliwości przestawienia TPMS na odczyt z ABS ?, czy też jest brak możliwości całkowitego wyłączenia kontroli ciśnienia ?, czy jednego i drugiego ?
"NIEMOŻLIWE" ...
W FF4 NIE MA, NIE BYŁO I NIE BĘDZIE systemu DDS, natomiast wyłączenie (całkowite) TPMS jest bezproblemowe. Po czym na wiosnę włączenie też.
Tyle, że jeśli nie robi się tego samemu, to już w 2 sezonie koszta będą pewnie równe z zakupem drugiego kompletu czujników...:568:
gucio770920 16-10-2020, 19:46 W FF4 NIE MA, NIE BYŁO I NIE BĘDZIE systemu DDS, natomiast wyłączenie (całkowite) TPMS jest bezproblemowe. Po czym na wiosnę włączenie też.
Tyle, że jeśli nie robi się tego samemu, to już w 2 sezonie koszta będą pewnie równe z zakupem drugiego kompletu czujników...:568:
Czyli gdybym zaopatrzył się w interfejs i program forscan to mógłbym wyłączać TPMS całkowicie na zimę (unikając uciążliwych komunikatów), a na wiosnę włączać ? - jeśli tak to czy takie wyłączenie w forscanie to jest skomplikowana procedura ?
gucio770920 18-10-2020, 19:48 Czyli gdybym zaopatrzył się w interfejs i program forscan to mógłbym wyłączać TPMS całkowicie na zimę (unikając uciążliwych komunikatów), a na wiosnę włączać ? - jeśli tak to czy takie wyłączenie w forscanie to jest skomplikowana procedura ?
Podbijam powyższe pytanie, może ktoś podpowie czy całkowite wyłączenie odczytu tpms w focusie mk4 to skomplikowana sprawa ? i czy można to zrobić za pomocą programu forscan ?
netshooter 29-10-2020, 10:35 Podbijam powyższe pytanie, może ktoś podpowie czy całkowite wyłączenie odczytu tpms w focusie mk4 to skomplikowana sprawa ? i czy można to zrobić za pomocą programu forscan ?
Tak można to zrobić Forscanem i jest to prosta procedura, wyłącza się opcje w dwóch modułach i po problemie ja to robiłem koledze i działa.
W module IPC - wyłączamy: TPMS Menu (additional.... in BCM)
i w BdyCM - wyłączyłem TPM - Sensor Auto Range.
Deathclaw1906 29-10-2020, 16:41 Witam.
Panowie mam zamiar nie zakładać do zimówek czujników tpms, w jaki sposób focus mk4 będzie mi komunikował brak czujników? czy będzie to tylko kontrolka, czy jakoś komunikat jednorazowy, czy może komunikat co ileś tam kilometrów, a może będzie coś pikać co jakiś czas itp.
Proszę o odpowiedź kogoś kto przetestował taki scenariusz właśnie w focusie mk4 bo może wcześniejsze miały inne powiadomienie.
Jeździłem na niezaprogramownych przez kilka dni. Sygnał bledu wyrzucał mi dopiero za miastem jak próbował wykryc nowe czujniki. W mieście praktycznie nie miał możliwości synchronizacji z nowymi czujnikami. Więc po za miastem reset błędu czujnikow co 20min.
gucio770920 30-10-2020, 05:26 Jeździłem na niezaprogramownych przez kilka dni. Sygnał bledu wyrzucał mi dopiero za miastem jak próbował wykryc nowe czujniki. W mieście praktycznie nie miał możliwości synchronizacji z nowymi czujnikami. Więc po za miastem reset błędu czujnikow co 20min.
A wjaki sposób ci komunikował błąd czujników ? komunikat na wyświetlaczu, jakieś pikanie itp ?
Deathclaw1906 30-10-2020, 17:23 A wjaki sposób ci komunikował błąd czujników ? komunikat na wyświetlaczu, jakieś pikanie itp ?
Krótki sygnał dźwiękowy i komunikat- tak samo jak mala ilość płynu do szyb lub paliwa, oraz kontrolka ciśnienia. Reset- ustawienia/ informacje/ ciśnienie opon/ przytrzymujesz ok na zapisz. Resetowałem więc nie wiem czy staje się bardziej upierdliwy, po resecie spokój przez 20min o ile utrzymujesz stałą prędkość. Jeśli zwalniasz zatrzymujesz się itp to komunikat nie pojawia się ponownie.
gucio770920 31-10-2020, 03:31 Dzięki za info
|