Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Wentylowane fotele dołożenie
Posiadam fotele w pelni regulowane elektrycznie, skórzane (białe), podgrzewane i z perforacją. Uwzględniając to ostatnie to czy są one przystosowane do dodania wentylacji czy to nie wchodzi w grę i trzeba kupić zupełnie nowe fotele?
hub3rt01611 22-10-2020, 10:16 Chyba nie ma takiej opcji i trzeba kupić zupełnie nowe fotele. Jak wiem nie są przystosowane do dodania wentylacji ale można pokusić się o konsultację w serwisie prawdopodobnie jest taka możliwość :?
czy są one przystosowane do dodania wentylacji
Skóra tak,czy reszta fotela np. gąbka to nie,potrzebna będzie "rzeźba" i dawca,w sensie części fotela,albo po prostu cały fotel.
Skóra takTo Ford zrobił prezent osobom, które chciałyby samodzielnie dołożyć wentylację z wykorzystaniem oryginalnych części.
W poprzedniej generacji nawet jak skóra/alcantara była perforowana, to "podbitka" była z innego materiału dla siedzeń bez wentylacji i z wentylacją.
W jakim sensie inna ?
Dokładałem w mk4 wentylację na fotel kierowcy i wykorzystywałem moje "szmaty".Wentylacja działała rewelacyjnie.Później zakupiłem komplet oryginalnie wentylowanych foteli i tam także wentylacja działała tak samo-zero różnicy.
Ale miałeś "szmaciane" fotele? Czy "skórzane"?
Bo materiałowy fotel nie wymagaa żadnej zmiany, natomiast skórzany wymaga. Tak twierdzą katalogi części. Podbitki mają nawet inny kolor i to wiem na pewno w przypadku foteli skórzano-alcantarowych.
Katalogowo są też różne numery FINIS, dla tapicerki (obić) bez wentylacji i z wentylacją.
Można oczywiście dyskutować o rzeczywistych różnicach w przepuszczalności tych materiałów. Wiem o przypadkach, że po dołożeniu wentylacji bez zmiany tapicerki użytkownicy nie czuli różnicy w porównaniu do tapicerki dedykowanej.
W przypadku skóry to nie chodzi o podbitkę moim zdaniem a o perforację skóry bo były fotele takie same z perforowana skórą i bez takowej.
Ja miałem na początku szmaciane fotele.
Na pewno chodzi o podbitkę. Ja pisząc o różnicach miałem na myśli dwie tapicerki alcantarowo-skórzane. Obie perforowane.
A swoją drogą, to chyba nie było foteli gdzie alcantara byłaby bez perforacji.
Widziałeś kiedyś taki fotel?
Jak fotel był cały z gładkiej skóry, to owszem były albo "z", albo "bez" dziurek.
Widziałeś kiedyś taki fotel?
Nie widziałem.
Skoro w fotelach z alkantary jest różnica w podbitce to dlaczego takiej nie ma w fotelach ze zwykłą szmatą ?Przecież alkantara to szmata jest.
Szmata, ale w 100% syntetyczna;)
Nie wiem dlaczego taki podział jest zrobiony, ale jest. Nie zagłębiałem się w szczegóły różnic w podbitkach.
Bo to była podbitka lepiej znosząca zimnog:D
W serwisie to nawet nie mam co się konsultować w sprawie modyfikacji bo na ten temat to tam robią tęgie miny. To co mi pasuje to nabyć przednie fotele z wentylacją. Ale białe skórzane fotele w wersji nie od Vignale tylko Titanium z wentylacją są jak legenda - ktos coś slyszal ze ponoć istnieja i tyle. Pozostaje mi szukac biale vignale, ktore sa juz dostepne czesto na allegro ale zmienia to styl + do calosci konieczne dokupienie tylnej kanapy i jeszcze boczki no ale w zamian dostane funkcje masazu.
Witam wszystkich,
Posiadam oryginalne grzane i wentylowane fotele. Po dłuższej trasie zauważyłem, że oparcie mocno się nagrzalo przy włączonej wentylacji. Tył oparcia wręcz parzył w rękę. Słychać wentylatorek w oparciu. Ktoś miał podobny problem?
Ktoś miał podobny problem?
Czemu problem? Żeby gdzieś zrobiło się zimno,to w innym miejscu musi zrobić się ciepło .Od taka fizyka prosta- Ogniwo Peltiera to magiczne wytłumaczenie.
Tak, domyśliłem się, ale problem polega na tym, że zamiast mi chłodzić plecy zaczęło grzać.
odświeżę temat. Na filmie wentylowane fotele, ku mojemu zdziwieniu jest to Titanium a nie Vignale
14:30 min https://www.youtube.com/watch?v=yVQy92j_HmY
mam takie same fotele perforowane tyle, że czarne i ciekawi mnie ten temat dołożenia wentylacji. Ktoś już coś rozgryzł jak to wewnątrz fotela wygląda? :)
ku mojemu zdziwieniu jest to Titanium a nie Vignale
A skąd to zdziwienie? Można było bez problemu takie kupić do Titanium za jedyne 14 tysięcy w 2017
... wentylowane fotele...
Fotele nie są "wentylowane" a CHŁODZONE. Dokładniej to - chłodzone i grzane ogniwem Peltiera. Oczywiście ogniwo zabudowane jest w kanale powietrznym wentylatorów rozprowadzających schłodzone lub podgrzane powietrze... Stąd może próba ich nazywania "wentylowanymi"...
Generalnie konstrukcja fotela jest inna pod taki układ oraz sterowanie jest zupełnie inne - jest dodatkowy moduł sterowania tym chłodzeniem/grzaniem. Instalacja elektryczna jest dość drastycznie inna - da się oczywiście dołożyć (sam dokładałem w moim byłym Edge zamieniając fotele grzane na takie właśnie chłodzone/grzane...), ale roboty jest sporo...
Dziękuje Panie Tadku za rzeczowa odpowiedz. Pozdrawiam tedi_k
14 tyś zł to troche kasy jednak ;)
Przyglądałem się dokładnie fotelowi i niestety perforowane mam tylko to U na poddupniku i na plecach. Także kicha .. ;/
...14 tyś zł to troche kasy jednak ;)
...
Nie pamiętam dokładnie, ale wymiana kompletu foteli na chłodzone/grzane oraz podgrzewaną tylną kanapę (do tego odpowiednie boczki na drzwi...) wyszła mnie poniżej 2,5kzł... Tak więc nie należy za bardzo przywiązywać się do "cen z cennika"...
Oczywiście z "białą skórą" chłodzoną/podgrzewaną może być nieco trudniej/drożej... Ale potrafi to wyglądać...:P
Obrazek z mojego byłego poliftowego Fusiona Energi (PHEV)...
https://images85.fotosik.pl/765/80fa41a6e39fe9dbgen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/80fa41a6e39fe9db)
Auto miało fabrycznie przednie fotele chłodzone/grzane. Tylna kanapa była "zwykła"...
No nie są to moje kolory tapicerki i deski rozdzielczej ;) Może kiedyś się zdecyduje na wymianę, ale bardziej mi szkoda obecnej tapicerki bo jest w świetnym stanie. Może wybór padnie na wersje z vignale z masazami ;)
No nie są to moje kolory tapicerki i deski rozdzielczej ;) ...
Auto kupiła kobieta i "oczy jej raczej błyszczały" na widok...:P
Ciemna skóra z chłodzeniem i grzaniem nie jest jakąś szczególną rzadkością... Nie widzę większego wyzwania w takiej przekładce... Poza ilością pracy oczywiście...
Sama przekładka nie stanowi problemu chyba mnie już Pan zna na tyle ;) Wolałbym bardziej jak już ma do czegoś dojść to zobaczyć osobiście stan foteli na które bym się decydował ;)
A jak żona zadowolona to i mąż szczęśliwy i ma spokój ;P
SKoda tylko, ze te fotele nie chlodza plecow. Ja to czuje tylko na 4 literach. Moja zona na fotelu pasazera podobnie. No i mam wrazenie ze na pierwszym stopniu chlodzi juz dostatecznie, nawet za bardzo. Stopnie 2 i 3 znowu tak bardzo sie nie roznia od 1
EEE... to kicha ;P to chyba nie chce mi się nawet kombinować dzięki MaXyM za rozwianie moich wątpliwości xP Pewnie ten masaż to też lipa ;)
Zależy czego oczekujesz. Pięknej, półnagiej Tajki nie zastąpi.
To działa na zasadzie wykorzystania elementów fotela, które normalnie sluża do jego profilowania. Czujesz jak sie przesuwaja "wałeczki" pod tylkiem czy na plecach. Oczywiście lewa i prawa strona niezależnie. Przyjemna rzecz ale za pól roku posiadania auta użylem może 4 razy.
A to chłodzenie też fajne. Ale myślałem że będę częściej korzystał. No i że będzie bardziej bezobsługowe. A tu po 10min muszę wyłączać bo dupa zmarznie.
No ale ja jestem dinozaur, nie przyzwyczaiłem się jeszcze do takich "nowinek".
https://i.ibb.co/2Nj9BK8/wentylacja-foteli.png (https://ibb.co/jRLNF4V)
to jest z Edga.. ciekawe czy podejdzie do Mondka do moich foteli.
ok. Doczytałem w innym temacie "fotele vignale - czy warto", że lepiej wymienić całe fotele niż bawić się w samoróbkę wentylacji - chodzi o to, że grzanie jest zupełnie inne - w zwyklych mata, a w wentylowanych za grzanie odpowiada to ogniwo.
Dzięki tedi_k :) znalazłem odpowiedzi sprzed 2 lat :)
... znalazłem odpowiedzi sprzed 2 lat :)
Napisałem to powyżej w pierwszym komentarzu do Waści pomysłów... Nie trzeba było aż tyle w tył się oglądać...
Oczywiście tedi_k ;) chciałem mieć pełny obraz sytuacji.. no cóż pozostaje mi odrobić się trochę z pieniążków i uzbierać na jakiś fajny komplet. Szukałem schematów pod te fotele z vignale z wentylacją i masażem ale niestety poległem. Może ktoś ma dostęp :)
Pozdrawiam
...Może ktoś ma dostęp :)
...
https://www.dropbox.com/s/u4rb5s30zd5wmtc/Fusion%20MY17-grzanie_ch%C5%82odzenie_foteli.pdf?dl=0
A przy okazji też pamięć foteli...
https://www.dropbox.com/scl/fi/8xjvxf615cj4am16cl97q/Fusion_MY17-fotele_z_pami-ci.pdf?rlkey=g1ypabp575hh312yl6qkqb5mq&dl=0
Oo. Dziekuje bardzo. Pamiec foteli mam i oba w elektryce fotele
lukaszooo 23-08-2023, 20:20 fotele maja chlodzenie na siedzisku jak i oparciu.
moze maja, ale nie czuc tego
Szybkie pytanie. Musze szukac wersji foteli strikte pod kombi czy z hb tez podejda? :/ chodzi glownie o kanape oczywiscie.. w mk4 czytalem ze inne sa zapiecia moze w mk5 jest juz inaczej?
lukaszooo 24-08-2023, 22:26 moze maja, ale nie czuc tego
Masz coś nie tak, jeździsz w kurtce lub masz na plecach skórę jak u słonia. Siedząc w spodenkach i cienkiej koszulce czuć chłód i to aż za bardzo. Miedzy 1 i 3 biegiem jest duża różnica a według mnie 3 bieg jest bez sensu bo można sobie przeziębić 4 litery i korzonki.
no zeby to byla kwestia mnie czy fotela kierowcy. Zona, ktora jest duzo bardziej wrazliwa, potwierdza to same dla fotela pasazera.
Moze faktycznie plecy tez sa chlodzone. Ale zanim to poczujemy to zmarznie nam tylek (zona wspomina inna czesc ciala ;) )
kosmik.ajdzi 25-08-2023, 19:46 Moze faktycznie plecy tez sa chlodzone.
Są, ale wyraźnie słabiej. Tyłek faktycznie szybciej się mrozi.
Pytanko. Znalazłem fotele vignale z edga z masażami i chłodzeniem. Zastanawiam się czy pokrowce z gąbką będą pasować do stelaża mondeo? Ktoś ma jakieś doświadczenie ? Sprzedający twierdzi, ze będzie pasować, "bo to jest to samo co w mondeo tyle ze samo mocowanie fotela w edgu jest wyższe"? :)
Zanurkowałem przed chwilą pod fotel, ale na wąskim parkingu wieczorem nie dałem rady rozpinać aku, kostek i liczyc kabelków.. ;) Generalnie sprawa wygląda tak. Gruuuba wiązka w jednej wtyczce i tak pół z tego w drugiej wtyczce, obsadzony bezpiecznik F53 10A od zasilania modułu multikontur. Hg9t 14A005 zta przy wiązce na grubszym sznurze do fotela kierowcy. Jest szansa, że wiązka pod fotele z klima i masażem jest obsadzona czy kopać dokładnie jutro?
Panowie jak wygląda kwestia programowania foteli? BCM APIM? Jest wybor opcji w liscie czy zabawa w ASbuilt ? Pozdrawiam
Generalnie konstrukcja fotela jest inna pod taki układ oraz sterowanie jest zupełnie inne - jest dodatkowy moduł sterowania tym chłodzeniem/grzaniem. Instalacja elektryczna jest dość drastycznie inna - da się oczywiście dołożyć (sam dokładałem w moim byłym Edge zamieniając fotele grzane na takie właśnie chłodzone/grzane...), ale roboty jest sporo...[/QUOTE]
Cześć, mam okazję kupić fotele z chłodzeniem / grzaniem i zastąpić nimi obecne nieco zużyte, które mają tylko funkcję grzania. Piszesz że inne jest sterowanie, elektryka - a jeśli kupuję cały fotel z układem wentylacji (i okablowaniem) to oprócz włącznika wentylacji trzeba prowadzić dodatkowe kable np. zasilające?
Piszesz że inne jest sterowanie, elektrykaCzy aby na pewno czytasz i piszesz w odpowiednim dziale?
Kocudrak 19-04-2024, 21:17 Szybkie pytanie. Musze szukac wersji foteli strikte pod kombi czy z hb tez podejda? :/ chodzi glownie o kanape oczywiscie.. w mk4 czytalem ze inne sa zapiecia moze w mk5 jest juz inaczej?
No właśnie podbijamy pytanie...czy ktoś się orientuje czy kanapa a w sumie pewnie głównie oparcie jest takie samo w wersji hatchback jak kombi ? Da się to zamiennie przełożyć ? Jakieś doświadczenia w tym temacie?
Kanapa ta sama. Boczki drzwi na tyl inne
Kocudrak 20-04-2024, 05:01 Boczki drzwi na tyl inne
I tu mnie kolega zmartwił.Sugerowalen się aukcjami gdzie piszą w opisie boczków że pasują do HB/kombi/sedan.
Myślałem że boczki te same tylko drzwi inne na tył.
To komplikuje sprawę zakupu całego środka i wymiany całości 😞
Porownaj sobie sam te boczki ze zdjec. Ja sugeruje tylko co sam od innych slyszalem, nie sprawdzalem w 100% poniewaz udalo mi sie kupic zestaw z kombi do kombi. Ale wg mnie wizualnie takze sie roznia
Kocudrak 20-04-2024, 10:38 Pytałem właśnie w serwisie, same boczki na tył nie mają rozróżnienia na wersję nadwozia tylko na kolor tapicerki więc jest szansa że powinny pasować zamiennie między hb i kombi...ale to pewnie wyjdzie dopiero przy montażu
Ja znowu słyszałem, że nawet drzwi są te same, różnią się tylko ramą szyby w zależności od wersji nadwozia.
|