Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Forscan - BCMii Konfiguracja modułu

maroiwan
24-10-2020, 18:42
Witam.
Mam taką sprawę - posiadam kabel przeznaczony do Forda - Viaken stn2120 i auto Grand C-maxa 1.6 tdci z 2013 roku. Nie mogę otworzyć BCMII Konfiguracja modułu. Pojawia się następujący komunikat: "Procedura serwisowa została przerwana".
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy w ogóle to się da w tym aucie i tym kablem zrobić?

Bo np. jeżeli będzie potrzeba wymiany akumulatora to w tym module muszę ustawić model nowego, prawda?

miraż
24-10-2020, 19:37
Generalnie da się.
Pytania pomocnicze:
1. Czy masz pełną licencję FORscan'a (przynajmniej tą 2-miesięczną)?
2. Czy podczas podłączania się FORscan'em do samochodu masz połączenie z internetem?

Po wymianie akumulatora na taką samą pojemność wystarczy zrobić "reset BMS" według procedury:
Procedura resetu systemu BMS (monitorowania akumulatora).
Kroki:
1. Włączyć zapłon ON.
2. Przycisnąć 10 razy przycisk świateł przeciwmgielnych tylnych.
3. Przycisnąć 6 razy przycisk świateł awaryjnych.
4. Wyłączyć zapłon OFF.
5. Włączyć zapłon ON – kontrolka ładowania akumulatora powinna mrugnąć 3 razy.

maroiwan
24-10-2020, 19:56
1. Tak licencja 2mięsięczna

2. Nie - połączenia z netem nie ma. To jest winowajca?

miraż
24-10-2020, 20:12
Przypuszczam, że tak. Skoro piszesz, że nie możesz nawet otworzyć konfiguracji BCM, to zazwyczaj FORscanowi brakuje "secondary boot loader" (SBL), który sam potrafi sobie ściągnąć o ile ma połączenie z internetem.

maroiwan
25-10-2020, 14:56
Mam jeszcze jedno pytanie.
Który moduł jest do konfiguracji np. automatycznego zamykania drzwi po ruszeniu?

BCMii Konfiguracja modułu (format AS BUILT) czy
BCMii Konfiguracja modułu ?

Czy do obu powinienem mieć dostęp?

Przepraszam za może banalne pytania ale nie chcę niczego spsuć i zrobić wielkiej parasolki z auta

miraż
25-10-2020, 23:01
Automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu powinno znajdować się w BCM.
W formacie "AS BUILT" po odczytaniu dostaniesz tabelę z konfiguracją samochodu w postaci ciągów liczb.
W formacie bez "AS BUILT" dostaniesz tabelę z opisem słownym i konfiguracją wybieraną z rozwijanego menu. Ten sposób jest lepszy niż poprzedni, bo jest "czytelny" dla użytkownika.
Dla zmian konfiguracji samochodu obydwa te sposoby są równorzędne.
Do obu powinieneś mieć dostęp, jednak nie zawsze tak jest, niestety nie znam przyczyny.

Jeszcze kilka takich uwag:
1. Zadbaj o zasilanie laptopa. Zasilanie laptopa najlepiej podłączyć do sieci i lepiej mieć też sprawną baterię w razie zaniku zasilania. Nie polecam pracy laptopa wyłącznie na zasilaniu bateryjnym !
2. Zadbaj o zasilanie samochodu. Na wszelki wypadek warto podłączyć prostownik na czas podłączenia laptopa. Jeżeli zabawa Cię wciągnie, to dużo razy FORscan będzie prosić o włączenie/wyłączenie zapłonu bez uruchamiania silnika, a akumulator za każdym razem trochę się rozładowuje. Nawet FORscan przypomina, aby "akumulator był w pełni naładowany".
3. Przed zmianami sprawdź czy są jakieś błędy bieżące DTC, po zmianach może być różnie, warto wiedzieć jaka była sytuacja na początku.
4. Podczas odczytu modułu BCM na wyświetlaczu między zegarami pojawi się nagle wiele błędów i alarmów, to jest całkiem normalne, nie należy panikować.
5. Jeżeli uda Ci się odczytać konfigurację z BCM, to w pierwszej kolejności przed wszelkimi zmianami zapisz ją sobie na dysku. W ten sposób będziesz miał kopię, żeby w razie konieczności mieć do czego wrócić. Format BCM nie ma znaczenia, ważne żeby była zapisana.
6. Po wszelkich zmianach należy zresetować błędy DTC, które się pojawiły.

Przy takich zabawach zawsze będzie ryzyko, że samochód nie wstanie lub się nie uruchomi. Ważne jest, żeby świadomie wiedzieć co się chce zmienić, a reszty nie dotykać. Przy samych odczytach nie powinieneś nic "uwalić", cała zabawa zaczyna się przy "zapisie".

maroiwan
26-10-2020, 08:06
Dziękuję za merytoryczną odpowiedź i zainteresowanie tematem:)

Wychodzi na to, że zrezygnuję z "zabawy" bo nie mogę się dostać do BCM bez "AS BUILT" pomimo podłączenia laptopa do netu,
a konfiguracja modułu ciągiem liczb i liter raczej nie wchodzi w grę bo tu już naprawdę muszę wiedzieć co robię. Nie potrzebuję aż tak dużego parasola rozmiarów Grand C-maxa:)

tedi_k
26-10-2020, 10:24
Automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu powinno znajdować się w BCM.
W formacie "AS BUILT" ....

Post długi, ale informacje BŁĘDNE!
maroiwan - informacja o auutozamykaniu drzwi po ruszeniu znajduje się w CENTRALNEJ KONFIGURACJI - także umieszczonej w BCM i w IPC, ale to zupełnie CO INNEGO niż "konfguracja BCM (format AS BUILD)". Centralna konfiguracja jest obok!

maroiwan
26-10-2020, 10:37
Witam.
tedi_k - a możesz mi podpowiedzieć czy ja viakenem + Forscan-em to zrobię?

Z tego co zdążyłem się zorientować to właśnie Centralna konfiguracja będzie potrzebować ściągnięcia "sobie" tego pliku "secondary boot loader" mając podłączenie do internetu?

Czy właśnie centralna konfiguracja też "wyrzuci" mi parametry do zmiany ciągiem liter i liczb czy np. tak jak na stronie http://ford.xtlt.ru/ab/ z funkcją wyboru (tzn. czytelnie dla śmiertelnika :))?

Z analizy forum domyślam się że dla Ciebie to banalne pytania nowicjusza ale moja znajomość z fordem jest krótka.

tedi_k
26-10-2020, 11:16
... czy ja viakenem + Forscan-em to zrobię?
...

"Nie święci garnki lepią", ale "zrobić z auta warzywo" trwa 10 sekund...
Ja nowicjuszom zawsze ODRADZAM grzebanie w aucie, ale każdy robi jak chce. Jego auto, jego "płacz" jak małżonka dosadnie wyrazi swoją opinię w "razie W"...8)

maroiwan
26-10-2020, 11:43
Dobra to się dowiedziałem.

Dla mnie temat można zamknąć

VOLVOFH
27-10-2020, 09:26
Ja osobiscie kupiłem vgate i Car3 bluetooth pod smartfon HONOR VIEV 20 kupilem w sklepie PLAY aplikacje FORScan za 30 zł i jestem zadowolony jak na moją wiedzę demo też chodzi na Car Scan Motor Data a więc jest ok

Bump: Przepraszam dodam dotyczy to GRAND C MAXA 2011 1.6 DISEL

maccio
08-03-2021, 18:09
Dziś chciałem uaktywnić automatyczne ryglowanie zamków po wykryciu prędkości. Znalazłem kilka sposobów: poprzez sekwencję przyciskania klawisza ryglowania drzwi naprzemiennie z włączaniem i wyłączaniem zapłonu. Niestety w znalezionych instrukcjach opisywane są starsze modele, w których jest jeden centralny przycisk do otwierania i zamykania zamków - ja mam dwa. Więc ten sposób mi nie zadziałał.

Znalazłem też opcję za pomocą programu Forscan i modułu ELM327:
1. https://www.youtube.com/watch?v=3sheQyUHic8
2. https://www.youtube.com/watch?v=RkvgAd_q58Q

Pierwszy sposób u mnie chyba by nie zadziałał - nie sprawdzałem bo deska rozdzielcza i display wyglądał inaczej - nie ryzykowałem.

Postanowiłem wypróbować sposób 2.
Niestety do tego etapu już nie doszedłem:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1904&pictureid=9836

Pojawił się taki komunikat:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1904&pictureid=9837

Kliknąłem, TAK, że chciałbym pobrać brakujące elementy.
Niestety pomimo internetu w laptopie nie udało się nic pobrać - prawdopodobnie przekierowanie w aplikacji Forscan jest puste.

Wyskoczył następny komunikat:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1904&pictureid=9838

Potem reset komputera samochodowego, reset Sync i komunikat w Forscan, że konfiguracja serwisowa została przerwana.

Zacząłem szukać co to jest ten Secondary Boot Loader (SBL).
Znalazłem bardzo szczegółowy opis na forum Forscan.

Na poniższej stronie link do pobrania paczki z potrzebnymi plikami kalibracyjnymi:
http://forscan.org/download/CalibrationFiles.zip (http://forscan.org/download/CalibrationFiles.zip)

Zainteresowanych odsyłam do strony:
https://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=1932

Pobrałem paczkę i zawartość katalogu umieściłem we wskazanej przez Forscan lokalizacji:
C:\Users\Maciej\Documents\CalibrationFiles

Uruchomiłem całą procedurę przedstawioną na filmie z YT (film 2).
Procedura serwisowa zakończona sukcesem.

Po przekroczeniu prędkości (jazda do przodu) o 3 km/h następuje automatyczne zaryglowanie zamków.

siwyz82
17-01-2022, 18:26
Witam mam ten sam problem chcę aktywować moduł przyczepy TRM nie mogę wejść w moduł BCMII Central Configuration (Main) dochodzi do 2% i wyrzuca PROCEDURA SERWISOWA PRZERWANA. Jak próbuję przez moduł IPC do mogę aktywować moduł przyczepy dać PISZ ale nie mogę zapisać.

Wrzawrzak
04-03-2022, 21:31
Miałem tak samo. Zainstalujcie poprzednią wersję ForScana. Zadziała napewno tylko laptop musi mieć dostęp do neta.

xcom
05-11-2022, 14:11
Da się coś takiego zrobić? Obecnie zapalniczka jest aktywna prze 15-20 minut Mam wpiętą kamerkę i szkoda mi akumulatora....
ASO stwierdziło że się nie da i zaproponowali przeróbke za 675 złotych :027:

Antej
05-11-2022, 14:17
Nie da się.

Ale jak skorzystasz z opcji "szukaj" przy tym i następnym nowym temacie to zapewne znajdziesz odpowiednie dnie rozwiązanie zastępcze.

Prezeslion
19-09-2024, 17:47
witam skąd mam wziąć plik bv6n-14c097-ac.vbf do cmax VIN:WF0JXXWPBJCK04680. problem polega na tym że znalazłem o takim oznaczeniu ale w pliku jest że do volvo.
Dodatkowo mam problem ponieważ mam nieaktywne CC. mam konfiguracja i programowanie, log a nie mam CC jak to aktywować żeby dodać plik z strony forda **.ab ? dodatkowo nadmienię że kabelek mam ten co proponują na stronie forscan ten vlinker. z góry dziękuję za pomoc .

tomao
19-09-2024, 18:40
w pliku jest że do volvo
Jak w każdym innym .vbf, to nie ma znaczenia. Licencja rozszerzona Forscana jest?

Prezeslion
19-09-2024, 18:47
Jak w każdym innym .vbf, to nie ma znaczenia. Licencja rozszerzona Forscana jest?

Czyli w tym vbf ważne żeby się plik zgadzał co do literki?
Licencje mam tą co dają na próbę do 18.11.2024

tomao
19-09-2024, 20:19
Pliki z tej paczki powinny wystarczyć.
https://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Diagnostyka/Forscan/CalibrationFiles
Licencja na dwa miesiące jest wystarczająca.

DyzioMaruda
03-11-2024, 13:18
Witam jestem tu nowy najpierw się przywitam więc Witam wszystkich serdecznie .

Jestem tu bo napotkałem mały albo duży problem mianowicie zakupiłem przewód Vgate zainstalowałem Forscan ustawiłem próbne pełne dwa miesiące i Pidy widzi lecz problem się pojawia gdy chcę się połączyć z BSMII pierwsze co to wyskakuje że nie znaleziono pliku Boot Loader komp podłączony do sieci jak kliknę tak to wyskakuje mi Ładowanie SBL do modułu głównego Błąd podczas odczytu pliku . Jak wrzucić plik do Forscana CalibrationFiles co robię nie tak z góry DZIĘKUJĘ za jakie kolwiek podpowiedzi .

thesperado
03-11-2024, 16:44
Jednocześnie podaje nazwę brakującego pliku i powinien próbować go pobrać jak pamiętam. Jak tak się nie dzieje to w poście 21 (ten nad twoim) jest link poszukaj pod tym linkiem tego pliku, którego brakuje lub pobierz cały pakiet i wrzuć do folderu CalibrationFiles.
Ale na początek poczytaj i na tym forum i stronie Forscana o tym co chcesz robić, by później nie było rozczarowania. Ta informacja jest chyba istotniejsza.