Zobacz pełną wersję : Skrzynia automatyczna A8 - prośba o opinie
Witajcie,
jestem tu nowy, witam użytkowników forum.
Myślę o zakupie S-Maxa z silnikiem 2.0 ecoblue ze skrzynią automatyczną A8. Różne opinie o tej skrzyni można przeczytać, że szarpie, że wolno zmienia biegi, itp - niektóre opinie są stare, ogólnie nie ma ich za wiele.
Chciałbym zapytać ludzi, którzy używają auta z tą skrzynią, jak to jest naprawdę. Czy może jakieś aktualizacje softu coś poprawiły?
Ja używam i nie narzekam, biegi zmienia płynnie, czasem zdarzy się lekkie szarpnięcie, taki może brak zdecydowania, ale to jak w każdym automacie chyba. Byćmoże są nowsze wersje softu ale nie byłem jeszcze na przeglądzie.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Gdzieś wyczytał że szarpie ? Ona jest akurat mega płynna, wszystkie nawet najnowsze DSG są dużo bardziej nerwowe.
Ale fakt że najszybsza nie jest.
Witajcie,
jestem tu nowy, witam użytkowników forum.
Myślę o zakupie S-Maxa z silnikiem 2.0 ecoblue ze skrzynią automatyczną A8. Różne opinie o tej skrzyni można przeczytać, że szarpie, że wolno zmienia biegi, itp - niektóre opinie są stare, ogólnie nie ma ich za wiele.
Chciałbym zapytać ludzi, którzy używają auta z tą skrzynią, jak to jest naprawdę. Czy może jakieś aktualizacje softu coś poprawiły?
Gdzieś wyczytał że szarpie ? Ona jest akurat mega płynna, wszystkie nawet najnowsze DSG są dużo bardziej nerwowe.
Ale fakt że najszybsza nie jest.
Przykładowa, niezbyt pochlebna recenzja:
https://motopodprad.pl/test-ford-focus-2-0-ecoblue-150-km-a8-ta-skrzynia-i-silnik-to-zle-polaczenie/
Może w focusie coś jest. Co do S-Maxa ja tego nie potwierdzam. Chyba, że może ten testujący jeździ wyczynowo i wtedy mu szarpie, nie wiem. Ja jeżdżę normalnie i mi się podoba
Ja też jestem zadowolony, coś widać w focusie inaczej poustawiali :-)
krolikPL 27-10-2020, 21:15 Mnie nie podoba się jak wrzuca 8 bieg i go trzyma na 1200-1500 obrotów bo wtedy delikatnie trzęsie. Moim zdaniem trzyma zbyt niskie obroty (trzeba albo zredukować ręcznie albogazu dodać i jechać szybciej). Ogólnie pozytywne mam wrażenia z jazdy.
U mnie nie trzęsie, zresztą zawsze można łopatka zredukować, nie?
Mam od stycznia i działa poprawnie.
Jak jest zimno to dłużej zostaje na biegu i ciągnie na wyższe obroty.
Jeździłem testówką A8 z 190 ecoblue w mondeo i nie mogę złego słowa powiedzieć
A jak z wymianą oleju w tej skrzyni? Niby w DSG powinno się wymieniać co 60 tysięcy, żeby uniknąć problemów. Są znane jakieś zalecenia do A8?
Skrzynia jest do przyjęcia. Nie jest tak intuicyjna, szybka i jedwabista jak ZF 8HP ale da się z nią dogadać i żyć. Najgłupsze jest ze jeździ na 1200 obr i auto wpada w drgania. Pewnie chodziło o zmniejszenie zużycia paliwa.
U mnie regularnie gubi biegi pod obciążeniem. Na forum ktoś tez to miał i zmiana softu pomogła podobno.
kolopeter 30-10-2020, 15:58 pewnie zalezy jakie auto. u mnie ma czasami jakies takie dziwne zachowania, ze na hamowaniu silnikiem zaczyna jakby tak poszarpywac autem. a tak to ma szybki start z pod swiatel, ale przy jakiejs wyzszej predkosci to troche wolnawo redukuje, powiedzmy ,ze niezaszybko. konfiguracja z benzyną.
|
|