Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Wzrost obrotów podczas zmiany biegów
Hej,
Powiedzcie mi, czy normlanym jest, że podczas jazdy przy zmianie biegu (wciśnięciu sprzęgła) obroty rosną o jakieś 200 rpm?
Dzieje się to jak jadę bardziej dynamicznie. Trochę to irytuje, bo wygląda jakbym nie potrafił zmieniać biegów ;>
Ten model tak ma, czy coś siadło?
Focus 1.5 eB 110 kw
CHARONSKI 08-11-2020, 22:42 Jeżeli to występuje nieregularnie to pedał gazu do wymiany
Mam to samo, zjawisko występuje losowo, ASO nie widzi problemu bo nie ma żadnych błędów.
Pedał gazu mi się od początku nie podoba, bo jest mało "wrażliwy". Nie wiem jak to opisać. W drugim aucie reaguje od razu, a w Focusie początki nacisku jakby przesypiał.
Trochę to martwiące.
CHARONSKI 08-11-2020, 22:58 Powtarzam ,pedał gazu do wymiany,miałem to samo 2 lata temu po wymianie na używkę za grosze ,od tego czasu spokój.Z 3 miesiące z tym walczyłem,wtedy nikt nie pomógł na forum,było oczywiście paru filozofów :) ,co twierdzili ,że tak jest specjalnie,że to pomysł forda itp.itd -być może ,że znowu się ujawnią .Nie słuchałem , wymieniłem i auto wróciło do normalnej pracy.
Dzięki za radę ;)
zacznę od tego.
U mnie samo minęło z czasem... Ale fakt, było wkurzające.
Powtarzam ,pedał gazu do wymiany,miałem to samo 2 lata temu po wymianie na używkę za grosze ,od tego czasu spokój.Z 3 miesiące z tym walczyłem,wtedy nikt nie pomógł na forum,było oczywiście paru filozofów :) ,co twierdzili ,że tak jest specjalnie,że to pomysł forda itp.itd -być może ,że znowu się ujawnią .Nie słuchałem , wymieniłem i auto wróciło do normalnej pracy.Ok ale co było przyczyną? Co w tym pedale jest ze złe działał? Bo pedał to sama dźwignia a nie przyczyna problemu.
Stare auta miały linke i jak była postrzępiona to niestety zachaczyl i już nie chciał zejść z obrotów trzeba było lekko dodać i udawało się zejść z obrotów.
Stary ford miał silnik krokowy na pedałe gazu i czasami łapał nie te obroty co trzeba (szczotki zwarcia kij wie) wymieniono chodzi jak trzeba.
CHARONSKI 09-11-2020, 08:49 Nie rozbierałem,za 19zł nie robię pracy magisterskiej:),w środku jest trochę elektroniki ,wbrew pozorom
Jeżeli to występuje nieregularnie to pedał gazu do wymiany
Zgoda.
Proponuje poczytać o czujniku położenia sprzęgła - jak działa i do czego służy.
CHARONSKI 10-11-2020, 20:22 Czujnik wymieniłem jako pierwszy -nic nie pomógł
Szuiram76 18-11-2020, 04:55 Potwierdzam, miałem tak w swoim Focusie i ASO wymieniło pedał gazu na gwarancji, powiedzieli że czujnik w pedale uszkodzony,
po wymianie usterka nie występuje
Problem został rozwiązany. Skończyło się na wymianie przepustnicy i uszczelki. Był problem z korpusem przepustnicy.
Bump:
Problem został rozwiązany. Skończyło się na wymianie przepustnicy i uszczelki. Był problem z korpusem przepustnicy.
Bump:
samej przepustnicy ? czy razem z czunikim położenia ?
samej przepustnicy ? czy razem z czunikim położenia ?
Samej.
Pozostał jeszcze problem dławienia na 4 tys. obrotów (braku mocy) + dochodzi do grzchotania spod maski + większa ilość spalin z rury w tym momencie (strzał). Nie ma reguły, czasem dopada. Wtedy odpuszczam gaz i za kolejnym razem się przebija.
Nie wiem czy to filtr paliwa, przepływomierz? LSPI jakoś mi nie pasuje, bo zawsze jest to w okolicach 4 tys. obrotów.
Zgłębiłem trochę problem i natrafiłem na jedno z możliwych źródeł grzechotania podczas przyspieszania.
Uszkodzony zawór westgate na turbinie.
Czy ktoś z Was szedł w tym kierunku?
https://www.youtube.com/watch?v=4t-Fik8-bUQ
https://www.regeneracja-turbosprezarek.pl/aktualnosci/zawor-upustowy-turbiny-objawy
Jak dla mnie to na 100% wysiada i daje dźwięki kamyczków wrzuconych pod maskę.
|
|